Viata alaturi de ADA


Carbo Elixier Bio & Nano Carbo Elixier Bio

Fertilizator Lichid pe bază de carbon pur natural

 

Carbo Booster Max

Carbon activ pentru creșterea accelerată a plantelor

  

  • Furnizează tuturor plantelor de acvariu disponibilul necesar de carbon, rapid și eficient
  • Pentru creșterea luxuriantă, plante sănătoase
  • Rezultate vizibile în câteva săptămâni
  • Poate fi folosit cu sau fară suplimentare fertilizare dioxid de carbon
  • Cele mai bune rezultate se obțin în combinație cu un sistem CO2 prsurizat  și o fertilizare completă .
  • Inofensiv biologic pentru locuitorii acvariului ( pești , creveți , raci , melci, etc. ), in cazul dozării și aplicării corespunzătoare 
  • Administrare ușoară 

 

Carbon – component de baza al vietii

Carbonul este cel mai important nutrient pentru plantele de acvariu. Aproximativ 40 % din masa lemnoasă a unei plante este alcătuită din el. Carbonul de obicei lipsește din masa apei în acvarii. Consecința: creștere slabă a plantelor.

Produsele Carbo furnizează tuturor plantelor de acvariu disponibiul carbon . Toate plantele, de la mușchi(Moss), la Echinodorus și Cryptocoryne, pană la plantele stem cu creștere rapidă, devin mai robuste si mai puternice . Frunzele devin considerabil mai mari iar culorile mai intense . Rezultatele sunt vizibile in cateva săptămani (1 lună) - vizibile mai ales pe frunzele tinere . Creșterea luxuriantă, sănătoasă crește capacitatea plantelor de a concura cu algele . Prin urmare, algele nedorite sunt suprimate . Întreag acvariul arata mai sănătos și mai frumos .

 

 

Cum actioneaza produsele din gama Carbo?

Baza metabolismului plantelor este fotosinteza . În acest proces biochimic, energia de la soare este " capturată " și stocată în compuși de carbon bogați în energie. Un astfel de compus bogat în energie este zahărul, de exemplu. Acești compuși sunt utilizați de către plante: (a) ca surse de energie universale sau (b) pentru producerea altor compuși. Pentru a rămâne la exemplul dat cu zahărul: Plantele pot " arde " zahăr în celulele lor noi folosind energia eliberată și în alte procese metabolice. Ele pot procesa zahărul pentru a crea celuloză, de exemplu. Celuloza este substanța care dă plantelor structura, “puterea” lor fiind alcătuită din nimic mai mult decât lanțuri lungi de zahăr.

 

Cum convertesc plantele substanțe în altele?

Axul central al metabolismului plantelor este ceea ce este cunoscut drept ciclul acidului citric. Ciclul de acid citric este ca o fabrică. O mare varietate de substanțe sunt canalizate în interior iar substanțele necesare sunt fabricate . Urmand această cale metabolică, plantele sunt capabile să-si producă singure toti compuși de carbon esențiali necesari: glucide, lipide , proteine, vitamine, fitochimicale, etc.

 

Și acesta este exact momentul in care produsele Carbo intervin. Produsele Carbo conțin ingredienti selectati prezenti în metabolismul plantelor sau intr-o formă similară. Ingredientele active sunt preluate de plante prin frunze și canalizate în celule. Aici ele sunt utilizate ca blocuri constructive pentru a crea compuși mai complecsi sau ca sursă de energie. Prin această suplimentarea cu compuși de carbon, plantele sunt capabile să crească mai repede și puternic. Există, de asemenea un efect secundar: Toate substanțele organice, adică cele care sunt pe bază de carbon, sunt pe cale bacteriană degradabile. Bacteriile din filtrul de se hrănesc cu ele . În cele din urmă tot ce rămâne este dioxidul de carbon ( CO2 ) și apă . Ingredientele active din Carbo Booster Max sunt de asemenea biodegradabile. Acest lucru înseamnă că CO2 se formează întotdeauna atunci când utilizați acest îngrășământ de carbon lichid . 

Acest CO2 este utilizat de către plante. Astfel încât produsele Carbo oferă plantelor carbon esențial prin două căi. Efectul este vizibil după doar cateva săptamani de consum regulat : Plantele cresc mai repede, luxuriant si sunt mai sănătoase . Frunzele devin mari și mai puternice . 

Sfat : Uitati-vă la vârful șau direct la frunzele tinere . Acesta este locul în în care efectul poate fi văzut cel mai rapid . Capacitatea plantelor de a concura cu algele creste. Întreg acvariul apare mai frumos. 

 

Intrebări frecvente

Ce este mai bun pentru plante: CO2 presurizat sau fertilizatorul cu carbon lichid?

Aceasta este o chestiune ce ține de cerințele dumneavoastră personale pentru creșterea plantelor. Există o graduare evidentă în ceea ce privește efectul. Este o realitate faptul că plantele au nevoie de CO2 sau de carbon; acesta este cel mai important nutrient! Dacă apa din acvariu nu conține suficient acest nutrient - și fără adaos de CO2 – întotdeauna plantele cresc slab . Totodată există riscul creșterii excesive de alge dacă nu se adiționează CO2 . CO2-ul sub formă de gaz comprimat și / sau îngrășământ de carbon lichid, promovează creșterea plantelor și ca urmare,  se poate preveni în mod eficient cresterea supărătoare de alge. Pe baza experienței noastre, efectul poate fi rezumat după cum urmează :

 

Care este diferenta între  Carbo Booster Max și Carbo Elixier Bio? 

Care produs este mai bun?

În principiu, ambele produse fac același lucru . Acestea promovează creșterea plantelor prin furnizarea de carbon. Dar produsele lucrează cu diferite ingrediente active. Simplu, Carbo Booster Max are un efect oarecum mai puternic și Carbo Elixier Bio este oarecum " moale ". Carbo Elixier Bio conține suplimentar și substanțe nutritive pentru plante, cum ar fi potasiu, fier, mangan și bor . 

Mulți acvaristi au avut deja experiențe bune cu îngrășăminte de carbon pe bază de glutaraldehidă și doresc să continue să folosească acest ingredient activ . Pentru ei, există în prezent o versiune îmbunătățită cu noua formulă Carbo Booster Max . Carbo Booster Max conține ingrediente active de carbon suplimentar și așa promovează creșterea plantelor , chiar mai intens . Dacă am compara cu o mașină : îngrășămintele tradiționale, existente pe piață, pe bază de carbon cu glutaraldehidă au 100 CP, în timp ce noul Carbo Booster Max are 150 CP .

Sfatul nostru: încearcați-le pe amandouă si vedeti care vi se potriveste. Fiecare acvariu reacționează diferit. Se poate ca într-un acvariu Carbo Elixier Bio să funcționeze mai bine și în alt acvariu Carbo Booster Max. 

Important: Fiecare produs trebuie folosit cel puțin 4 săptămâni, cu doză zilnică , așa ca plantele să se poată adapta. Pentru a compara înainte și după mai eficient, puteți fotografia acvariu înainte de utilizare și după patru săptămâni.  

  

Este ingredientul active "glutaraldehida" din Carbo Booster daunator pentru pesti, plante sau creveti ?

Pentru a veni direct la subiect: Cu doza și utilizarea adecvată, Carbo Booster Max este inofensiv pentru toti peștii, plantele, creveții, melcii, bacteriile de filtrare și a altor locuitori din acvariu , chiar și cu utilizarea pe termen lung . Dennerle a efectuat teste practice pe produs timp de un an într-o varietate de acvarii și în diferite condiții . 

Siguranța utilizatorului este primordială la Dennerle. În cazul în care produsul nu ar fi conferit condiții de siguranță deplină, produsul nu ar fi fost scos pe piață . Pentru glutaraldehida ca ingredient activ, vechea regulă se aplică : Doza face ceva toxic! Într-o formă concentrată , glutaraldehida este o substanță periculoasă - de aici și simbolul corespunzător de pe etichetă. La o doză de 3 ml la 100 l apă acvariu , ingredientul activ este diluat pana la un factor inofensiv. Această concentrație este suficientă însă pentru a promova în mod considerabil creșterea plantelor, dar este atât de scăzută încât locuitorii acvariului nu pot fi afectatati în mod negativ .

În concentrație de aplicare utilizat aici, glutaraldehida este de asemenea usor biodegradabilă. Orice rest pe care plantele nu-l asimilează este " mâncat " de bacterii de filtrare . Tot ceea ce rămâne este CO2 și apă, de care beneficiază din nou plantele. Chiar și cu utilizarea pe termen lung, nu există nici o acumulare de glutaraldehidă în acvariu. Un tampon de siguranță este încorporat în doza. Chiar o doză dublă accidentală nu are efecte negative. Cu toate acestea, ar trebui să se folosească doza recomandată, dovedită în practică și nu trebuie să extradozeze Carbo Booster max .

 

Se poate verifica dozajul utilizand un clasic CO2 test colorimetric?

Nu, din păcate, nu . îngrășămintele pe baza de carbon lichid nu conțin CO2 ( dioxid de carbon ) , cum se adaugă cu ajutorul sistemelor clasice de gaz CO2 comprimat . Astfel încât acestea sunt , de asemenea, cunoscut sub numele de "îngrășăminte lichide de carbon " și nu " îngrășăminte lichide CO2" . Aceste produse oferă plantelor compuși de carbon disponibili imediat, din care plantele iau cat le trebuie și pot utiliza pentru metabolismul lor . 

Acești compuși de carbon sunt total degradabili bacterian. Orice “rest” nepreluat de plante nu este " mâncat " de bacterii din filtru . În cele din urmă rămâne , doar CO2 și apă . Aceasta înseamnă că ceva CO2 se formează întotdeauna când sunt folosite îngrășăminte carbon lichid. Dar acest CO2 este utilizat imediat de către plante și nu poate ajunge la concentrații excesive, cum ar fi cele care ar fi indicate prin testele colorimetrice pe termen lung pentru CO2-ul standard.

 

Dozare/fertilizare: 

Depinde de gradul de plantare sau conditiile de crestere : 

  • Carbo Elixier Bio - 1-3 ml/zi la 100 l apa din acvariu
  • Nano Carbo Elixier Bio - 2-6 ml/zi la 10 l apa din acvariu
  • Carbo Booster Max – 2-4 ml/zi la 100 l apa din acvariu

 

 

 

Acest articol este proprietatea Dennerle & Sandu Veres.

Reproducerea acestui articol fara acceptul autorilor este interzisa.