Riccia fluitans

Riccia fluitans

de Lynn McMullen
London Aquaria Society, Ontario, Canada. Octombrie 2001


Unul din grupurile de plante acvatice care sunt frecvent trecute cu vedere sau subapreciate sunt plantele plutitoare.

Exista surprinzator de multe astfel de plante, de multe forme si dimensiuni. Faptul ca o planta este denumita "plutitoare" nu implica automat faptul ca trebuie sa ramana pentru totdeauna la suprafata, sau ca o va duce cel mai bine numai acolo. Faptul in sine a fost mai mult decat amplu demonstrat de renumitul fotograf de acvarii, Takashi Amano, care si-a creat si fotografiat “aquascape”-urile sale ingrijite, aratand lumii in cartile sale cat de luxuriant, plin de viata si minunat poate fi un acvariu bine plantat. Unul din instrumentele preferate ale lui Amano pentru crearea acestor peisaje este o planta plutitoare numita Riccia fluitans. Observati ca Amano nu foloseste aproape niciodata aceasta planta ca masa plutitoare la suprafata apei.

Riccia fluitans este o planta de apa versatila si de obicei nu necesita o ingrijire intensa. In general, aceasta planta se poate gasi aproape peste tot in lume, in salbaticie. Daca este tinuta in acvariu, este considerata foarte usor de intretinut si foarte potrivita pentru incepatorii in acvaristica cu plante. Are o limita de toleranta foarte mare in ceea ce priveste conditiile apei, o duce foarte bine in ape ce variaza de la duritate medie catre duritate extrema, la un pH de 6.0 -  8.0. Temperatura poate varia intre 15 grade C si 30 grade C. Acesti factori fac ca aceasta planta sa fie aproape nepretuita, deoarece se poate tine impreuna cu practic orice varietate de pesti de apa dulce.

Aceasta planta arata ca un manunchi de filamente groase, verde lucitor, toate fiind destul de scurte. Acestea par sa fie adunate laolalta, iar daca sunt lasate sa cresca natural, fara niciun fel de ajustare, vor forma o sfera aproximativa (ca o minge) usor turtita.

Riccia fluitans nu dezvolta structura de radacini, dar in timp se ancoreaza singura la o anumita suprafata. Daca formatiunea este mica si subtire, va pluti imediat sub nivelul apei, impiedicand  orice curent care ar putea sa o plimbe de colo-colo, dar pe masura ce creste si se ingroasa, capata tendinta de a se scufunda. Cand intra in contact cu o suprafata pentru mai mult timp (zile sau saptamani), portiunile nou aparute se pot fixa acolo. Aceasta particularitate se poate exploata prin fixarea Ricciei fluitans de suprafete precum lemn sau pietre si apoi prin infasurarea si ancorarea Ricciei cu un fir subtire. Dupa o perioada de timp surprinzator de scurta (numai doua saptamani), firul nu va mai fi vizibil, planta crescand intre timp suficient cat sa-l acopere. Efectul obtinut este acela al unui gazon bine ingrijit sau al unei pietre acoperite de muschi. Daca se doreste, firul se poate apoi taia, lasand Riccia bine prinsa de respectiva suprafata.

Ca mediu de crestere a alevinilor foarte mici, este greu de gasit o planta plutitoare mai potrivita decat Riccia fluitans. Pare mai putin probabil ca in Riccia sa se incurce pestii mari sau mici, probabil deoarece fiecare portiune filamentoasa este destul de scurta. Rezultatul pare sa fie o tendinta mai mica de formare a unei mase strans inchegate, care poate deveni impenetrabila de catre pesti, spre deosebire de Java Moss, de  exemplu. Riccia fluitans este mai usor de "dat la o parte", si pestii pot intra si iesi relativ usor, insa planta asigura totusi suficient adapost si camuflaj pentru alevinii care vor sa scape de pradatori. Se poate ancora o bucata mica de Riccia fluitans de o bucata inalta de lemn, lasand libera o mica parte, astfel incat sa rezulte o masa plutitoare nefixata. Aceasta formeaza un refugiu perfect pentru alevinii mici, care altfel ar fi mancati de pestii mai mari. Aceasta merita incercata mai ales in bazinele cu pesti care, la reproducere, au obiceiuri canibale fata de propriii alevini, cand acestia ajung sa inoate liber.

Desi aceasta planta este usor de crescut si inmultit, si chiar daca tolereaza diferite conditii de apa, lumina si temperatura, Riccia fluitans nu trebuie considerata a fi o planta REZISTENTA - este totusi destul de fragila. Daca cineva incearca sa creeze o masa aspectuoasa mare intr-un bazin cu pesti mancatori de materie vegetala, alge sau plante, Riccia fluitans Nu rezista !! Dimpotriva, este foarte probabil sa fie prima planta mancata. De aceea, nu incercati sa o cultivati in cantitati mari in bazinele cu plecostomus, ca apoi sa va minunati de ce nu creste.

Una peste alta, aceasta planta a fost din pacate trecuta cu vederea, in ciuda multiplelor sale calitati si posibilitati de utilizare. O planta care poate fi frumoasa in atatea feluri, cu atat de putine dezavantaje (si care se pot controla usor), ar trebui sa se bucure de mai multa atentie si sa fie mai des intalnita in acvariile plantate.