13 Intrebari pentru Sorin Damian

13 Intrebari pentru Sorin Damian           
Scris de Sandu Veres   
Monday, 24 December 2007


Sorin Damian este unul dintre acvaristii din vechea garda care au practicat acest hobby cu rezultate remarcabile in domeniul acvaristicii de apa dulce, dar care mie unul mi-a ramas in memorie mai ales pentru faptul ca a fost unul dintre intemeietorii acvaristicii de MN. Deasemenea, s-a bucurat de apreciare prin contributia sa in domeniul teraristicii fiind practic primul roman care a publicat un articol in TFH in anul 1980.

Sorin este si un fost user pe forumul nostru, vechi prieten pentru mine, dar pentru cei ce il cunosc mai de curand de pe forum, este si un om care atat cat a activat pe www.acvariu.ro , fidel acestei adrese, a incercat sa readuca la viata prin contributia sa valorile acvaristicii adevarate, promovand modul profesionist al informatiei prin exemplele oferite din experienta sa practica, ce a inglobat studii in domeniul  biologiei si chimiei, ulterior aplicate in domeniul cresterii plantelor si pestilor de acvariu.


                                        



Sandu Veres:

Asadar Sorine,

 

 

1.De cati ani practici acvaristica si cum ai facut primii pasi, cateva cuvinte despre primul acvariu si la ce nivel reusisesi sa ajungi in Romania anilor `80?


Sorin Damian:

Stimabile Sandu ne  stim de citeva sute de decenii, tu fiind printre putinii care pe vremea aceia intelegeau valoarea informatiei tiparite...din pacate cred ca azi Domnule  Sandu esti un soi de pasare singura ce cinta pe o limba necunoscuta multora acolo. Oricum m-a surprins idea ta de a-mi lua un interviu, si daca o sa reusesti sa o extinzi si la alte fosile in viata, o sa poti genera o imagine a ceea ce a fost si nu va mai fi in acvaristica romana.

Pot sa fac raspunsurile mele scortzoase sau relaxate...prefer relaxato-glumetze, caci nu mai am costum de haine si cravata...umblu de ani de zile doar in pantaloni scurtzi…

Pe scurt e cam asa: alte vremuri alti guvizi….considerand Romanica din anii 70-80 o vagauna inchisa, nivelul acvaristicii nu se poate masura decit relativ…ce nu aveam tehnic atunci, faceam in bucatarie pe masa…la un moment dat aveam pana si matrize facute de fratele meu Ghiocel pentru powerheads, termostate, bimetale, compresoare lampi, incalzitoare, filtre,  acvarii, toate facute pe masa din bucatarie….cind nu ai de unde sa gasesti si il reconstruiesti esti deja deasupra dobitocului care doar cumpara de la magazine si nu mai gandeste creativ…asa eram atunci...adunam pureci, chironomide, tubi si inmulteam pesti in loc sa ii importam din strainezia…importul e usor si eficient, sa faci pestii tai nu e pentru oricine, e prea profesional…sa cumperi nu e profesional ci burta verde ce beleste ochii la telefrigider (adica consumator)... sa faci tu pesti e profesional... asta faceam noi… pesti... nu cumparam, caci nu puteam cumpara de nicaieri…E diferentza dintre mancatorul de bomboane agricole ce beleste ochii la cinema si cel ce activ face filmul…la fel e si pe forumuri (fie ele de orice natura) ...unii sunt activi-creativi, altii belesc ochii la monitor si mananca bomboane agricole, nu au facut in viata lor un peste, dar vorbesc sau scriu...alte vremuri alti guvizi….
 

S.V.
2.As dori sa-mi vorbesti despre vechea scoala de acvaristica romaneasca... daca a existat una, pentru mai tinerii nostrii mebri, cei care practica acvaristica de dupa `90. Stiu totusi ca formati un grup din care faceau parte mai multi reprezentanti, in marea lor majoritate cu studii in domenii conexe acvaristicii si care erati foarte dispusi sa reformati atitudinea catre tinerii practicanti, oferindu-le neconditionat informatii intr-un moment in care informatia era probabil cel mai greu lucru de procurat in acei ani.


S.D.
A fost foarte solida..zeci de nume imprastiate in toata tara…faceau pestii lor in conditii de bloc incredibilo-mizerabil de dificile, furand curaent si vanzand pestii in pietzele de legume…adevaratzi eroi…
Personal am incercat sa ii dau o turnura de organizatie nationala...am reusit cat am fost acolo in tara...am reusit pana si sa scoatem ceva carti anuale platite de Ministerul Agriculturii…unii le mai stiu pe numele de Exotica…altii nu stiu nimic.. si e mai bine asa pentru noi si pentru ei…

Cateva nume celebre atunci, dar necunoscute  azi in societatea piticotzilor cu acvarii cu cranii si nisip vopsit in  rosu… Mircea Oprea, Fane Boloni, Norbert, Victor Palade (mort in vodka), Toto Ilies, George Matei,  Remi,  da Dorel Visan, directorul de azi (inca?) al teatrului din Cluj...care facea neoni in prostie, Zoli la Madaras (linga Oradea), Mate la Oradea (unguri fratzi ai nostri…nu aveam timp de politici basinoase ci vorbeam de pesti), Florin Ionescu intoxicat dupa plante, Radu Ionescu  inginerul cu sotia a toate cunoscatoare in ale acvaristicii,  Mihai Dimitriu,  Velescu, Tofan (care sufocase piata cu carasi), ... iertare pentru cei ce i-am uitat in clipa asta…toti aveau multe acvarii si reproduceau pesti…nu cumparam pesti si plante de plastic de la alimentara din coltz.

S.V.
3.Ai reprodus pe vremea aceea o sumedenie de specii de pesti de acvariu. Care erau greutatile acelei perioade si cum reuseai sa ai success acolo unde altii dadeau gres. Care a fost specia care ti-a dat atunci cele mai mari batai de cap si cum ai reusit cu ea.


S.D.
Majoritatea speciilor (azi) comune…era un grup ce mergea sa vanda in piata, ii numeam pietzari, DAR aia faceau mii de pesti..si erau in piata in fiecare duminica..si un grup pe care il orientam eu care vroia sa reproduca specii la care nu se publicase inca nici o info despre reproducere…ma interesa mai putin sa vand in piata (desi la un moment dat mi-am luat si eu autorizatie si faceam mai multi bani intr-o duminica decat faceam intr-o luna, dupa 17 ani de scoala si o facultate…
...orientarea grupului meu era catre specii native si marine….asa am ajuns sa publicam primele articole in America despre ace de mare, guvizi, tritoni,  phoxinus, etc…am publicat in premiera mondiala primele poze ale secventelor reproductive ale acestor specii…din pacate nu in vreo revista romaneasca...desi inca eram in Romanica la vremea aia….

A venit o vreme cand am reusit cativa sa facem neoni suficientzi sa acoperim piata…Zoli la Madaras facea cei mai multi,  apoi Palade si eu la coada...eu faceam mai mult din curiozitatea actului...nu exista google sau internet pe atunci asa ca mai tot ce se facea era un act de cercetare. Descopeream rasini schimbatoare de ioni, apa distilata, turba…la un moment dat era trafic major de saci de 10 kg de turba de la Vatra Dornei ce veneau cu trenul in Bucuresti, de parca era marijuana…sacul costa 100 de lei...o avere atunci...dar nu produceai characidae fara turba si apa distilata sau de ploaie…mai toti aveam un distilor in bucatarie doar Norbert si Toto o trageau cu rasini schimbatoare de ioni...care mergeau splendid...rezultat: Norbert a facut primii discus in Romanica, iar Toto ne innebunise cu sumatrani si Astronotus...mari cat un cotoi...avea un bazin ca o cada pe nivelul de jos al rastelului, unde punea furtunul de la robinet cand era de schimbat apa…asta se intimpla prin casele ce le aveam pe linga Piata Dorobantzi si in Herastrau…pe care le au acum filantropicele de azi ce nu au habar de acvaristica…

...la o intilnire la Crisma din Obor in gradina aia printre frunze de toamna… acu fo` citva ani...poate mai are pozele cineva?...am descoperit cu placere ca scinteia inca exista...cineva facea discusi la gramada...scuze nu imi amintesc nume...altul facea altceva…scinteia e acolo...cimentul, liantul nu exista...asa ca nu e nici o revista, fie ea si odata la 3 luni, nici o asociatzie nationala...e vina cuiva?...nu cred…as pune mai mult pe contextul nou social…

S.V.
4.Incercati si chiar reusiseti sa creati sub cupola Asociatiei Exotica un loc unde tinerii pasionati aveau ce sa invete de la cei cu experienta ca voi. Banuiesc ca te incearca un regret ca in ziua de azi nu mai exista pasiunea de atunci, crezi ca poate fi remediata aceasta superficialitate de care dau dovada multi dintre participantii la forumurile de discutie pe teme acvaristice si daca da, cum?


S.D.
Exotica a fost organizatie nationala pe care forumul.ro nu a putut si nu cred ca o sa poata sa o repete...desi o fatuca mi s-a parut foarte eleganta si entuziasta la un moment dat, ca si cativa entuziasti ..nu stiu ce s-a intimplat, dar faptul ca nu ati refacut-o arata ca nu exista masa critica, deci nu e vina forumului…Exotica noastra era mai mult despre pasari...seful la un moment dat era un colonel pensionar de Securitate...care era exact ce trebuia sa deschizi usi in vremurile aberante de atunci...iar stiintificii eram noi tinerii de atunci care aduceam VALOAREA….era un concubinaj care era functional in contextual social acela aberant...oricum nu am vrut sa fiu in asociatie si ma alergau ei la telefon si in orice ocazie…pana la urma am acceptat si am scos cativa ani la rand cartea anuala...am aratat cum se face, am pus abstracte in engleza caci aveam planuri mari sa o fac globala, internationali sa fim, nu numai in Damaroaia...dar pana la urma am fugit peste granitzi multe si garduri de sarma si totul s-a naruit…

 S.V.
5. In preajma primului (din pacate si ultimul)  Seminar de Acvaristica din Ploiesti , la organizarea caruia ai pus si tu umarul, ai parasit tara fara sa mai apuci sa participi. Parerea mea e ca acolo au fost prezentate cele mai bune lucrari de profil, era o adevarata banca de date a acvaristicii, asa cum o vedeam noi la vremea aceia, cam cat de multa stiam noi atunci…cat de mare ti s-a parut decalajul informational ulterior cand ai ajuns in tara de adoptie, USA?


S.D.
Pe scurt e asa:
Exista 2 universe: magazinul cu pesti si reclame (asta e informatzia colorata de acolo) cu toata hoarda de idioti ce umbla ca habaucii printe rafturi pentru ca nu cunosc despre ce este vorba...si profesionistii cu accesul lor la alta informatie (vezi exemplul cu cultura rotifelor pe care v-am trimis-o in trecut si s-a ales prafu' de ea). Decalajul informational s-a micsorat cu aparitia internetului, dar informatia ce poate sa ajute un succes unic in lume, e ascuns in jurnale stiintifice. Da, ele sint acesibile pentru o clasa de oameni, dar inaccesibila majoritatii in Romanica.
 

Pe lung e asa:
Da, era asa numita evolutzie normala ce se intampla, ideea simpozionului a pornit cu un an inainte intr-o discutie cu Don Pedro (academicianul Banarescu), el imi spusese sa trecem din spatiul amator al acvariului din biblioteca la un nivel stiintific …la Ploiesti era un  inginer chimist, Popescu, care putea sa faca rost de spatziu pentru conferintze.. un an inainte am facut primul acvariu marin cu apa artificiala... ceea ce “advaristii”  de azi cumpara de la pet shop la modul cel mai simplu...noi facusem rezeta din saruri, tot pe masa in bucatarie...Popescu reusise sa inmulteasca actinii in apa lui artificiala, eu faceam la fel in Bucuresti (vezi un volum Exotica)…l-am rugat sa scrie experienta pe care a facut-o impreuna cu alti cativa colegi chimisti ai lui…apoi am discutat sa facem primul simpozion national...am vorbit cu nume mari internationale ca sa vina… Banarescu, care azi e academician, noi ii zicem Don Pedro, ... Nalbant... unul din cei mai buni specialisti mondiali in taxonomia chetodontidelor... nu in import sau cumparare de chetodontidae de la magazine… apoi am plecat la piata la 1 Mai sa cumpar cartofi in dimineatza aia... si in loc sa ma intorc acasa am ajuns in tren... si apoi in Ungaria... asa ca ideea si planificarea simpozionului a ramas sa fie finalizata de cei  ramasi... care au facut-o cu onoare… din pacate a fost cred singurul simpozion … scanteia mea nu a mai fost acolo si nu s-a mai repetat nimic…

S.V.
6. Care a fost acvaristul cel mai aplicat ce te-a impresionat mai tare in Romania acelor ani si care a fost cel pe care l-ai descoperit ulterior in strainatate ?


S.D.
Zoli la Madaras, apoi prietenii mei cu care am baut nopti in sir si am facut planuri sa cucerim lumea...Victor Palade, George Matei,  Remi, Mircea Oprea…
In America nu sunt acvaristi din astia,  sunt acvaristi ca cei de azi de la voi care cumpara nisip colorat de la petshop… desi si aici sunt profesionisti... dar sunt discretzi... sunt ferme comerciale in Florida afara in aer liber... aia da eroi… cei ce fac discus,  Hoff care i-a invatzat pe toti ca marinele nu se inmultesc daca nu stii sa faci hrana pentru larve (vezi rotiferi, microalgae, veligere, etc)… restul de 99,99% sint pacalici... ca mai peste tot in lume…

… spatial si temporal noi am fost unici (fortzati de sistemul leninist)… universul nostru acvarist de atunci nu mai poate fi repetat nicaieri geografic si nici la noi acum, in zilele noastre… a fost unic asa cum constructia Capelei Sixtine s-a facut numai odata si nu mai poate fi repetata niciodata)... deci niciodata in viitor nu o sa mai vedem MULTI acvaristi dispusi sa inmulteasca neoni sau moenkhausia... numai asa de curiozitate… pestii se vor reproduce oricum intamplator din cand in cand in acvariile noastre... dar nu la asta ma refer… acvaristica organizata de dragul biologiei nu mai exista si nu va mai reveni…
si poate ca e bine asa...nu e nevoie de sfertodocti biologo-acvaristo-marino-baltoaco-namoloaso-computeristi…

S.V.
7. Care a fost istoria acelui articol publicat in TFH in anu 1980 si care a facut atata valva in randul nostru, a celor care doar visam sa intram in posesia unei astfel de reviste in acei ani. Cum ai reusit publicarea lui intr-o perioada in care simpla expediere a unei scrisori pe adresa unui prieten din strainatate trezea suspiciuni din partea regimului?


S.D.
Pai pe scurt e asa:  eram cercetator la Institutul Apicol in Baneasa... fugeam pe blat de la birou (ca asa era atunci) primavara sa adun tritoni …in jurul Bucurestilor erau doar 2 specii: Triturus vulgaris si Triturus cristatus, care azi a fost reasezat cred  in Triturus dobrogicus .. mergem la purec cu trabantu... 4 golani in masina, prindem pureci si tritoni… atunci am facut acvarii pentru tritoni si am fost impresionat sa vad comportamentul reproductiv la aceste urodele… am facut poze, am scris... am cerut aprobare de la institute... a semnat pana si secretara de partid de  la Apicola... o chema nu mai stiu cum si era ofticata de ce faceam… de unde Cristosu` ma-sii aberatzia asta ca un partid, fie el de orice orientare sa aprobe sau sa nu aprobe publicarea unui articol stiintific?.. cand ma uit in urma... Axelrod de la TFH l-a publicat… ca sa iau dolarii de drept de autor asta a fost alta aventura cu Banca Nationala… eram un tovaras tanar care avea cont in dolari in Banca Nationala in sistem leninist… mama mama ce complicatie…. apoi au venit alte articole, caci desi eram intr-o tara mititica, subiectele ce puteau fi publicate pana si in National Geographic erau infinite... trebuie numai sa le descoperi ... dar nu ai cum sa le vezi cand faci un acvariu cu nisip cumparat la magazin si pesti importati… urca-te in masina, du-te pe raul Buzau si cauta Sabanejewia aurata vallachica... foarte comuna cand eram acolo ... reproduce-o, fa poze si va fi publicata 100 la suta. De ce?.. simplu… nu exista nicaieri in lume imagini cu descrierea comportamentului reproductiv la aceasta subspecie… ce e asta?... pai e Cobitis... adica zvarluga aia mica din toate raurile… pot sa va dau inca cel putin 20 de specii romanesti cu acelasi potential de noutate mondiala... toate sint acolo sub nasul vostru... daca ramaneam le executam... am plecat... asa ca acum execut pe cele de aici... capisci?
 

S.V.
8.In perioada anilor 80 faceai parte dintre putinii initiati ai acvaristicii care reusisei sa fortezi reproducerea unor specii dificile prin stimulare hormonala a reproducatorilor. Cum privesti la aproape 30 de ani de atunci ca se impaca aceste practici cu eticile ecologiste… este imoral, acvaristica insasi este o pasiune lipsita de astfel de scrupule, este acum acest procedeu o practica universala,  merita pentru atingerea unui scop  acest compromis?


S.D.
Da, tehnica era curenta in occident... ca si in Romanica de fapt….. pana si amicii mei la pescariile locale din Nucet faceau injectii cu glande pituitare.
Eu am folosit hormoni purificati… erau (pare ridicol ce zic) folositi pentru oameni… nu pentru pesti... adica ajutau duduile sa ramana gravide… a mers perfect la pesti cu dozarile recalculate... am facut kuhli atunci... ma rog acum poti sa aduci o mie din Asia la un leu duzina... dar unde e arta si satisfactia?... sa ii faci tu sau sa ii cumperi?
 
Dpdv moral/etic… nu e nici o problema etica sau vreo nuantza antiecologica… tratamentul hormonal poata sa ti-l recomande doctorul si tie... daca te cheama Rodica si iti creste par pe piept ... mai bine faci tratament hormonal si scapi de par... e imoral asta?... apoi daca nu poti face copii faci injectii cu hormoni si ai copii... e imoral?... nici gand... ci din contra... stiinta ajuta umanitatea sa evolueze… ”science is no belief” … lasa belief-ul la biserica si stai cu stiinta… aici e progresul… nu in arderea pe rug a lui Giordano Bruno…

S.V.
9.A existat o carte anume care ti-a modificat esential modul in care vezi tu acvaristica? Si daca da, invataturile de acolo mai sunt valabile si azi?


S.D.
Nu, nici o carte...Cand ma uit in urma, am avut in Romanica la vremea aceea singura carte cu toate speciile de pesti de acvariu scoasa de TFH… era o mizerie comerciala de indoctrinare a potentialilor cumparatori idioti… o poza colorata pentru fiecare specie si 10 cuvinte… asa e in America… ceva totusi am respectat… ”Aquarrien und Terrarien” lunara din Germania de Est… dar cred ca valoarea revistei era exact rezultatul sufocarii comuniste si interdictiei de acces la pesti din lume si la tehnologie… la fel ca si in Romania… cand nu ai acces sa cumperi, atunci ii faci:  din cauza asta Richter sau Schone in Germania de Est si toti cei mentionati mai sus au fost incredibili… inmulteau pesti pentru ca nu aveau de ales... de unde proverbul... saracia si foamea ascut mintea... excelentza noastra de atunci a fost rezultatul lipsei de acces la specii de pesti si aparate, fapt ce nu se mai poate repeta azi cand se gasesc de toate.
 

S.V.
10. Ai apucat sa practici acvaristica marina, ai fost printre cei care am anticipat raspandirea ei si in Romania , ai sustinut acest lucru si in perioada cand lumea era sceptica in aceasta privinta. Cum ti se pare faptul ca ea devine o realitate a zilelor noastre si la noi in tara , oamenii fiind dispusi sa plateasca sume substantiale pentru achizitia unor astfel de acvarii?

 
S.D.
Am fost modest... Mene-ul e termenul meu... inseamna acvariul de Marea Neagra... 15% salinitate… il recomand si azi… acvaristica marina de azi in Romania, ca si aici, nu e acvaristica marina, este (si nu stiu cum sa o spun mai bine)… ”acvariul l-am facut cu pestii aia de la magazinul de pe strada vecina de unde am cumparat  si filtrele”… langa Baltimore, cam la o jumatate de ora de mine, e un magazin imens in coltzu strazii... negrii apar pe acolo,  se duc, isi iau un peste mare Balistes de un vagon de bani, il pun acasa intr-un acvariu de jdemii de litri si 468 de piese electrotehnice... se aseaza apoi la TV, mananca floricele si beau bere pishat Budweisser si Miller, se uita la peste si zice la fatuca neagra de langa el… ia uite ce “beshte misto am io”... unii romanii de azi devin negrii de aci de la mine, asta e si viitorul acvaristicii acolo... accesibila la tot boboru si la toti negrii din Pipera... cumpara pietre colorate si umplu bazinul... asta e o afacere pe care nu o contest... si sa fie sanatoasa si cu succes pentru pretinii mei din Romanica... parca cel de pe Stefan cel Mare,  Dorin care nu raspunde la email (mai traiesti Dorineee?) … e o afacere frumoasa si banoasa…. eu ma refer la altceva… realitatea e ca acvariu marin nu exista in Romania si poate foarte rar in America… pe acilea nu apare decat in cazuri rare... probabil ca am fost prea criptic aici…

S.V.
11. Consideri ca acvaristica de apa dulce o sa piarda terenul in fata acvariilor marine, sau nu?  si de ce?


S.D.
Ambele de apa dulce si marina vor (si au pierdut deja) pierde teren in fatza curiozitatii biologice… generatiile de azi si din viitor vor fi sclavi ai consumului productiei de masa... masini, haine, mincare, etc. ce li se baga pe gat prin tehnici propagandistice diferite (reclamele TV sunt un egzamplu)… curiozitatea biologica a disparut deja (ma uit pe forum)… dragilor, vetzi fi niste oi manipulate de cei ce miros banii (daca nu sinteti deja manipulati)…

S.V.
12. In comparatie cu ceea ce intalnim in natura,  chiar si cele mai mari acvarii sunt minuscule recipiente. Care ar fi primele sfaturi adresate unui membru incepator care isi doreste sa faca primii pasi in hobby?


S.D.
Sa caute un mentor real... sa fuga de magazine cu nisip colorat si plante de plastic.. sa puna pesti din garla intr-un borcan... dupa 3 luni sa isi lipeasca un acvariu numai din curiozitatea de a vedea cum se face (mai tirziu sa cumpere)... sa se fereasca ca de draku de tinerii computeristi prepubertari care stau pe internet si “copy and paste” informatii si le imprastie ca si cum ar fi ale lor... si care sufoca forumuri basinoase cu idei cretine... pe scurt... sa se duca afara in natura sa prinda o boarta sa o pun in borcan... vrea marin?...  sa inceapa cu un Meneu, sa cumpere cateva animale usor de tinut, sa faca un acvariu fara spumator (o pompa e suficienta) sau altceva...sa observe ciclul biologic  sa intelega ce ar aduce in plus un echipament tehnic, lumini actinice etc... si sa cumpere sau nu in functie de ce a observat si invatzat... in nici un caz sa nu intre in petshop, sa scoata portofelu' si sa zica “bueiiii  io are bani vreau un advariu marin...ia fa-i unu'  lu nenea”... daca vedeti din astia... va recomand sa ii exterminatzi...

S.V.
13. Ultima intrebare imi aduce in memorie perioada lungilor discutii legate de abandonarea activitatii tale forumistice. Desi am parasit impreuna atunci forumul, eu am reusit sa trec peste ce a fost si m-am intors, tu nu. Ce te-a facut atunci sa-l parasesti? Cateva sfaturi pentru userii nostrii care chiar daca nu te-au prins activ pe forum, au auzit despre tine.


S.D.
Nu imi aduc aminte acum... nu am activat din motive de timp si de disparitie a entuziasmului... vag parca era vorba si de niste limbrici ce vorbesc alta limba decat mine... imi aduc parca aminte de ceva de genul... unu' zicea: ”stimabililor cititi si voi carti sau ascultati la aia mai vechi sau similare” iar unu' batrachoseps sau batracoianu (vreun masturbist pe computer)... zisese nu am are nevoie de ce spune vreo fosila reformata din trecut, cand “e” atatea carti de unde io pot sa citeasc?... pai cu eroi din astia... nu merg eu la razboi si nici atat la victorie... apoi nu imi mai amintesc... o fatuca sergenta majora sau asa ceva cu vrajeli de Ferentari... advarista de calibru... si nu mai stiu... oricum dragilor, nu am nimic cu nimeni...imi aduc aminte pozitiv de danutzi (erau cel putin vreo 2 diferiti),  koala, mosu, marele alb, baronu' si multi altii... nu  bag experientza mea pe gatul nimanui... nu cer bani ca sa o impartasesc... si ca sa las usa deschisa... va zic ca am amintiri placute de la singura intalnire cu cativa dintre voi, in gradinitza aia la o bere, intr-o toamna caldutza si splendida... toti cei ce erau acolo MI S-AU PARUT DE NADEJDE si dispusi de ‘aventuri” intelectuale dincolo de foamea in gat sau “gigantismul romanului stie tot fute tot” ce ne iese uneori prin transpiratia de la subtiori... as fi fost in stare sa agit apele, sa ii fac pe toti entuziasti... din pacate eu sunt aici, voi sunteti acolo... asa ca dragilor luptati si aratati ca sunteti buni...

 

Nota


Drepturile asupra textului apartin lui Sandu Veres si Sorin Damian. Publicarea fara acordul autorilor nu este permisa.

 
Ultima actualizare ( Monday, 14 January 2008 )