Plante-covor

Plante-covor

de Robert Paul Hudson
de pe site-ul lui Robert, in Salem Oregon: Aquabotanic.com


- Riccia
- Java Moss
- Willow Moss
- Glossostigma
- Microsword

Toate aceste plante se pot utiliza pentru crearea unor design-uri spectaculoase si interesante, obtinandu-se un aspect de muschi sau covor!

Pietre, pesteri si lemn acoperit cu Riccia
Riccia Fluitans este o planta plutitoare, care se poate folosi pentru a crea iluzia de pietre si lemn acoperit cu muschi. Se ia o piatra sau o bucata de lmen si se infasoara cu un manunchi de Riccia. Apoi se infasoara cu o plasa. Se leaga plasa cu un fir de nylon. Firul de bumbac se descompune. Riccia trebuie mentinuta aproape de plasa, fixandu-se astfel mai bine si prevenind schimbarea in maro a culorii portiunilor inferioare. Toate bucatile taiate se pot reutiliza, beneficiind astfel de o rezerva inepuizabila! Bucatile de Riccia se pot imbina cu Java Moss, pentru a aduce o nota mai intunecata ansamblului. Java Moss creste in suvite lungi care adera in final la lemn sau la roca, totusi daca nu se fixeaza la inceput, pluteste si adera la orice intalneste in cale. Riccia ramane de obicei sub forma de smocuri foarte scurte care se intrepatrund, dar nu adera la nicio suprafata, si pe masura ce creste, din ea se desprind bucati care plutesc catre suprafata.

Aceste pietre cu muschi pot fi amplasate in fundal, la mijloc sau pe portiunele terasate, pentru crearea unor efecte vizuale unice. Aproape orice obiect se poate acoperi in acest fel. Eu am acoperit cavernele de argila, pentru a obtine un aspect mai natural al acestei zone de reproducere a pestilor. Se pot acoperi chiar si tuburile filtrelor! Tineti minte ca trebuie ajustate odata cam la doua saptamani. Dupa parerea mea, Riccia o duce cel mai bine la lumina puternica: cel putin 3 watti pe galon de apa, cu exceptia bazinelor cu apa mica. In ceea ce priveste contrastul de culori, tineti minte ca Riccia este o planta deschisa la culoare, galben-verzui.

Java Moss
Java Moss se poate utiliza in multe moduri ca planta decorativa. Culoarea inchisa poate fi folosita pentru crearea de zone intunecate si a iluziei de adancime, si deoarece este suficienta o iluminare redusa si umbra, nu trebuie sa va preocupe locul de amplasare. Totusi, eu as avea mare grija la utilizarea impreuna cu plantele cu aspect de gazon. Se va insinua prin "gazon", aratand ca algele filamentoase verzi si va sufoca plantele. Eu folosesc aceasta planta in principal in zonele cu inaltimi, stanci si terase. Spre deosebire de Riccia, este suficient de grea pentru a se scufunda, dar indeajuns de usoara pentru a fi purtata de curentii din bazin, daca nu este ancorata suficient.

Willow Moss
Willow Moss este putin mai inchis la culoare decat Riccia, (similar cu Java Moss) si creeaza un efect interesant de covor in fata acvariului sau acopera spatiile goale din jurul pietrelor si buturugilor. Se ingrijeste foarte usor, necesita iluminare moderata spre intensa, si se poate fixa de pietre sau lemn in acelasi mod ca Riccia. Are tendinta sa adere la pietre sau lemn, dar trebuie bine fixata.

Glossostigma este o planta cu peduncul scurt si frunze mici, care creeaza un covor interesant daca se planteaza suficient de adanc pentru a preveni cresterea excesiva in inaltime. Aceasta planta produce carcei. Necesita iluminare moderata spre puternica, nu trebuie acoperita.

Cresterea plantelor-gazon pe buturugi!
Se ia un patrat de microsword, (de obicei se gasesc de cumparat in patrate). Se ia o plasa pentru mediu de filtrare din nylon si se umple cu suficient pietris sau argila cat sa aiba o grosime de 1-2 inch, stand pe o suprafata plana. Infasurati-o in jurul unei bucati de lemn si fixati cu fir de nylon sau cablu. Acoperiti acest mediu cu patrate de microsword, folosind fir de bumbac. Firul se dizolva in cele din urma, iar microsword va ramane bine inradacinata in plasa de filtrare. In aceasta plasa se pot injecta periodic fertilizanti, fara sa se deranjeze nimic.

Trimiteti comentarii sau sugestii la robert@aquabotanic.com.