Cardamine lyrata vs. Hydrocotyle leucocephala

Cardamine lyrata vs. Hydrocotyle leucocephala

de Ron Finlayson
Publicata in "The Daphnian", Boston Aquarium Society, martie 1999



Am cumparat recent putina Cardamine lyrata, care mi-a fost vanduta sub forma de tufis. In acel moment stiam ca este o planta diferita de Hydrocotyle leucocephala, dar asemanatoare ei, planta pe care o utilizam deja in mai multe bazine. In acest articol mi-am propus sa fac o comparatie intre cele doua plante, in functie de crestere, mod de utilizare si necesitati.

Sa luam mai intai Hydrocotyle leucocephala, cunoscuta drept Brazilian Ivy sau Pennywort. Ivy (iedera) este un nume potrivit pentru aceasta planta, din cauza modului ei de crestere. Aceasta planta este de obicei vanduta in buchete de 5-7 tulpini. Ea trebuie fie plantata in pietris, cu spatii de 1-2 inch, fie infasurata in jurul unor obiecte cum ar fi pietre sau lemn plutit, fie pur si simplu lasata sa pluteasca la suprafata. Indiferent ce alegeti sa faceti cu ea, daca sunt indeplinite conditiile corecte, aceasta planta se va indrepta spre suprafata, acolo unde ii place. Am plantat in pietris H. leucocephala si singurul rezultat a fost ca partea inferioara a tulpinii, cu tot cu frunze, a inceput sa dispara, pe masura ce planta se orienta in sus, indreptandu-se catre suprafata si lumina.

Am descoperit ca aceasta planta incepe sa se dezvolte cu adevarat numai dupa ce ajunge la suprafata. Pe masura ce se extinde in acvariu si-si dezvolta alte ramuri, frunzele se maresc si ele, capatand o tenta verde inchis, ajungand chiar sa si infloreasca, asa cum mi s-a intamplat de multe ori. Veti observa si ca planta va dezvolta niste radacini mici la fiecare punct de imbinare a frunzelor de tulpina, radacini care vor absorbi toate substantele nutritive nedorite din acvariu, cele care creeaza conditii pentru explozia algelor. Aceste radacini, care cateodata se extind catre fundul acvariului, sunt si ele aspectuoase in felul lor si creeaza ascunzisuri pentru eventualii alevini. Eu ajustez regulat aceasta planta si folosesc bucatile taiate in toate acvariile mele.

H. leucocephala este o planta nepretentioasa de acvariu, care aduce multe satisfactii crescatorului. Se adapteaza la multe valori ale  temperaturii. In iazul meu a crescut la si 65 gr. F, dar si la 85 gr. F. Desi n-am tinut niciodata aceasta planta in apa cu adevarat dura, peste 7.8 gdh, am tinut-o in apa moale, de 6.0 gdh. De asemenea, creste la fel de bine si cu adaos de CO2, si fara, dar cred totusi ca-i place mai mult cu C02.

Sa luam acum Cardamine lyrata, denumita popular Japanese Cress. La prima vedere este greu sa deosebesti C. lyrata de H. leucocephala, ambele fiind plante cataratoare, ambele avand frunze zimtate si de aceeasi culoare - verde. Ele sunt totusi plante diferite si cresc, se comporta si arata altfel in acvariu.

Dupa ce mi-am cumparat o tufa de C. lyrata, am impartit manunchiul in 5-7 tulpine, si am introdus unele din ele in acvariul meu de 220 gal., cu CO2, opt tuburi T8, 32 watt, de 5000K, cu temporizare de 11 ore, bazinul fiind amplasat in fata unei ferestre care primeste lumina dis-de-dimineata. Am introdus restul tulpinilor intr-un bazin de reproducere de 40 gal, fara CO2, patru T8, 32 watti, de 5000K, cu temporizare la 11 ore, dar nu in fata ferestrei. Ambele bazine au si substrat in ghivece. Ce s-a intamplat? Plantele din bazinul de 40 au crescut foarte incet, cu frunze mici si mai degraba s-au mentinut decat sa se extinda peste tot, asa cum imi place mie.

Plantele din bazinul de 220 s-au extins peste tot, masa totala a plantelor a crescut de 100 de ori in opt saptamani, si de ce? In parte, din cauza ca iluminarea in bazinul de 220 era mai intensa, si in parte, din cauza prezentei CO2. Acestei plante chiar ii place CO2 si va creste fenomenal in prezenta lui. PH-ul in bazinul de 220 era in jur de 6.7, iar temperatura era de 83 grade F. Este o planta potrivita pentru un bazin cu discusi!

Dar in ce fel difera ea de H. leucocephala? Am descoperit ca frunzele C. lyrata raman mici, chiar si cu adaos de CO2. Planta nu se indreapta spre suprafata, precum H. leucocephala, va forma in schimb petice dense intr-un singur loc, ca un maracinis, de unde se va extinde. Aceasta ofera acvaristului mai multe posibilitati de utilizare in acvariu. Aceasta planta se poate utiliza pentru crearea unui efect dinamic intr-o zona din acvariu. Modul ei de crestere duce si la crearea unor ascunzisuri pentru alevini. In prezent folosesc cateva petice mari, imprastiate in jumatatea mai joasa a bazinului de 220. Contrastul pe care-l creeaza frunzulitele rotunde atunci cand se intrepatrund cu alte plante este realmente frumos.

Sper ca veti incerca ambele plante in acvariul propriu. Mie mi-au placut amandoua si sper ca va veti bucura de aceeasi experienta placuta.