Specii de muschi si oamenii devotati lor

Muschii si oamenii care-i iubesc

de Loh Kwek Leong  din Singapore
Vizitati www.killies.com, site-ul lui Loh, pentru informatii despre cresterea pestilor killi.


Buna ziua, oameni buni. Inainte de a citi mai departe, pregatiti-va pentru cateva surprize. Asa cum am spus si intr-o discutie recenta - tot ce credeam ca stim, era departe de adevar. Ceea ce nu stiam - am avut tot timpul raspunsurile in fata.

Prima surpriza - Java Moss, despre care am crezut cu totii (sau poate doar eu) ca are o identitate ferm stabilita - in toate publicatiile si pe internet, denumirea stiintifica a Java Moss a fost intotdeauna Vesicularia dubyana. Corect? Ei bine, nu. Java Moss, conform Dr. Tan, este o specie de Taxiphyllum. Acest este numele genului si, dintr-un motiv foarte ciudat, pe care-l voi discuta pe larg mai jos, Dr. Tan nu poate confirma numele speciei. Iata o imagine cu Java Moss:


 

A doua surpriza - Taiwan Moss si Christmas Moss sunt muschi care apartin unor genuri diferite. Altfel spus, desi arata ca si cum ar fi plante identice, ele de fapt apartin unor grupuri diferite. S-ar putea sa va surprinda, asa cum m-a surprins si pe mine, faptul ca in ceea ce priveste identificarea muschilor, aspectul conteaza prea putin. Asa cum identifica Dr Tan speciile de muschi, pai nici macar nu tine cont de aspectul ramurilor. Cum cresc ei in bazine, in sus sau atarnand in jos, conteaza chiar si mai putin. Dr Tan se uita direct la nivel celular; cerceteaza structura celulelor la un microscop puternic. Dimensiunea si forma celulelor sunt un indicator al genului. Pentru confirmarea speciei, trebuie cercetati sporii. Noi, (Gan Cheong Weei, Kim Cheng, Choy Heng Wah si cu mine) ne-am petrecut minunat o parte din timp privind prin microscoapele Dr Tan. O lume cu totul noua s-a deschis pentru noi. Am vazut lucruri precum rizomi (radacinile muschilor), organe sexuale, celule si alte lucruri, cum ar fi double costa (stomacul muschilor). Iata imagini cu Taiwan si Christmas Moss:

 


 

A treia surpriza - Erect Moss, despre care toti am crezut ca difera mult de specia Christmas, deoarece creste in sus, nu in jos. Ei bine, acesta face parte din acelasi gen ca si specia Christmas si iata amanuntul socant - acest gen este Vesicularia!! Daca va surprinde acest lucru, va puteti imagina cum ne-am simtit cand ni l-a spus Dr Tan. Sa afli acum ca speciile Christmas si Erect sunt de fapt Vesicularia si sa afli ca ce-am considerat noi pana acum (Java Moss) a fi Vesicularia dubyana era de fapt o cu totul alta planta, ei bine, eu inca nu mi-am revenit din soc. Nu va pot spune acum ce specii sunt muschii Christmas si Erect deoarece Dr Tan a spus ca nu le poate confirma inca. Iata o imagine a Erect Moss:


 

A patra surpriza - Willow Moss, denumire stiintifica Fontinalis antipyretica. Nu exista confuzii la denumirea populara si stiintifica a acestei plante, in schimb, ce-am crezut noi ca este Willow Moss este de fapt Java Moss deghizata. I-am adus Dr Tan o mostra spre examinare, iar el a declarat-o Java Moss. Sunt inclinat sa cred ca si multe alte asa-numite tipuri de Willow Moss vandute in unele magazine acvaristice din Singapore sunt de fapt Java Moss. Dr Tan spune ca Willow Moss nu este nativa din regiunile noastre inconjuratoare.
 

A cincea surpriza - Exista o specie de Vesicularia care creste peste tot in Singapore. Am gasit putina in Telok Blangah Hill Park. Iata o imagine:


 

Nu voi dezvalui denumirea acestei Vesicularia, deoarece inca nu este confirmata, dar toate speciile de Vesicularia - 4 in total - sunt, conform Dr Tan, muschi semi-acvatici. Cu alte cuvinte, ei pot creste scufundati in bazinele noastre. Nu sunt acestea niste vesti minunate ? Va incurajez pe toti sa cautati prin straturile de iarba de pe langa case. Sunt sanse sa gasiti acest muschi peste tot. Gasiti-l si incercati sa cresteti putin din el in bazinul de acasa, dar aveti grija sa nu distrugeti habitatele din care provine. Luati numai cat este strict necesar si asigurati-va ca lasati suficient in natura, pentru ca planta sa se poata inmulti.

Legat de inmultire, voi explica de ce nu poate Dr Tan confirma denumirea de Taxiphyllum, adica muschiul cunoscut pana acum ca Vesicularia dubyana. Va rog sa tineti cont de faptul ca explicatia mea poate parea destul de incurcata, si asta din cauza ca voi reproduce spusele Dr Tan.

Muschii se pot reproduce sexual. Au organe sexuale masculine si feminine invizibile cu ochiul liber, dar care se vad perfect la microscop. Organele masculine elibereaza celule spermatice care ajung in organele feminine si fertilizeaza ouale dinauntru. Odata fertilizat, organul feminin se transforma in ceva numit capsula. Daca aveti multe astfel de capsule crescand in muschii dumneavoastra, inseamna ca in bazin are loc o gramada de sex salbatic. Iata o imagine cu doua capsule de Christmas Moss:


 

Cea din stanga este o capsula completa. Cea din dreapta este o capsula care si-a eliberat sporii. Sporii sunt ca niste seminte. In locul unde se opresc, vor creste muschi noi. In habitatele lor naturale, vantul raspandeste sporii muschilor terestri. Sub apa, curentii poarta sporii muschilor acvatici. Nu ma intrebati de ce nu vedem muschi Christmas rasarind peste tot in bazinele noastre, dar eu unul am niste muschi care cresc pe la colturile acvariului si va pot spune cu siguranta ca n-am plantat niciun muschi acolo. Iata-i cum arata cand cresc pe silicon:


 

Din cine stie ce motive ciudate, pe care nici chiar Dr Tan nu le-a putut explica, nicio specie locala de Java Moss nu produce capsule. Aceasta ar putea avea legatura cu caracteristicile chimice ale apei, dar Dr Tan nu este sigur. Pentru a confirma numele speciei, Dr Tan trebuie sa poata vedea sporii. Fara capsule, nu exista nici spori. Exista o specie de Java Moss din Vietnam care produce capsule, dar din pacate Dr Tan nu dispunea de o mostra vie. El suspecteaza ca acest Java Moss din Vietnam este acelasi cu cel local, dar in absenta sporilor, acest lucru nu se poate confirma.

Fac apel la voi toti, in numele Dr Tan, sa va uitati cu atentie la toate plantele Java Mosses din bazinele voastre. Daca gasiti fie si numai o singura capsula, va inseamna mult pentru cercetarea stiintifica. Anuntati-ma si voi veni imediat ce voi putea la voi acasa sa iau acea capsula pentru Dr Tan. Dar va rog sa fiti siguri ca este Java Moss si nu alt tip de muschi. Eu personal cresc de multi ani Java Moss, dar nu am vazut niciodata vreo capsula. S-ar putea ca aceste capsule sa apara numai daca Java Moss creste afara din apa sau daca li se administreaza hormoni. Nici Dr Tan si nici eu nu suntem siguri, dar incercati totusi sa-i cresteti emers, submers, sau in orice alt fel; administrati-le fertilizanti sau hormoni; urinati in bazin daca trebuie: daca puteti produce o singura capsula de Java Moss, ati putea - cine stie - deveni faimosi dintr-o data. Poate ca numele va va ramane in analele cercetarii stiintifice.

In drum spre casa, venind de la laboratorul Dr Tan, m-am oprit la doua magazine acvaristice sa mai cumpar niste muschi. Iata imaginile:



Cei de la magazinele de unde am cumparat muschii au spus ca sunt Willow Moss, respectiv Taiwan Moss. Sunt destul de sigur ca si ei, ca si noi, se inseala asupra denumirilor. Voi trimite mai tarziu acesti muschi la Dr Tan pentru a fi identificati asa cum trebuie.

Dr Tan este tot atat de fascinat de dragostea noastra pentru acesti muschi acvatici, pe cat suntem noi interesati de denumirile lor stiintifice. Cu cat mai multi muschi ii putem trimite, cu atat mai bine vom intelege aceste plante minunate. Daca aveti in bazin vreun tip de muschi mai special, a carui denumire stiintifica este necunoscuta, fac apel la voi sa-mi trimiteti o mostra, iar eu il voi trimite mai departe la Dr Tan. Va voi da in schimb din muschii din acvariul meu (Christmas, Erect si Java). Multumesc.

In incheiere, as dori sa-i multumesc lui Gan Cheong Weei pentru ca a stabilit intalnirea cu Dr Benito Tan. Daca nu era Gan, nu am fi cunoscut niciodata acest expert.