Interview with Dupla at Interzoo 2010

Avem marea placere sa discutam si sa intervievam persoane importante de la Dupla: Dl. Axel Pinder  (CEO Dupla), Dna. Annette Pinders si Dl. Reiner Borghold.



Acvariu.ro:
Intrebarile acestui interviu au fost formulate de comunitatea acvaristilor, construita in jurul www.acvariu.ro. De fapt, majoritatea intrebarilor au fost scrise de un 'fanatic Dupla' , un prieten de-al nostru (Alexandru Veres).
Ca urmare.. unele intrebari vor fi simple, unele mai dure...


Axel Pinders Dupla CEO - Interzoo 2010 - Acvariu.ro - Reef.ro




1. Cu cativa zeci de ani de zile in urma am vazut primul controller analogic cu sonda pentru CO2 produs de Dupla...acum exista cele performante digitale. Mai exact de cand va ocupati de producerea acestui tip de aparatura in Germania. Cand au aparut primele controllere are firmei dvs.

Dupla:
Prin  '82-'84 am lansat primul model combinat, mai exact - un controller analogic cu display digital, dar primul pH controller  100% digital (pH, temperatura, conductivitate si redox, complet controlat prin microprocesor) a fost lansat pe piata in '88.


2. Principiul corect al fotosintezei implica consumul de oxigen pe timp de noapte. De ce controllerele firmei dvs nu stopeaza aditia de CO2 pe intervalul cat este stinsa lumina noaptea? Nu se produce astfel un dezechilibru in acvariu... sau macar o irosire a CO2-ului?

Dupla:
Dati-mi voie sa explic in cateva cuvinte:
Viata animalelor si a plantelor se manifesta, printre altele, si prin metabolism: ele absorb nutrienti si elimina alte substante. Unul dintre procesele metabolice esentiale este respiratia. Animalele si plantele respira, atat ziua cat si noaptea. Se spune adesea ca plantele absorb dioxid de carbon si elibereaza oxigen in timpul zilei, iar pe timp de noapte elibereaza dioxid de carbon si absorb oxigen. Aceasta idee este cu siguranta gresita. Respiratia inseamna intotdeauna absorbtie de oxigen, iar plantele respira si ziua si noaptea. In timpul zilei, totusi, are loc si un al doilea proces, asa-numita fotosinteza. Aici, dioxidul de carbon este absorbit, eliberandu-se oxigen. Tragand linie si adunand, o planta elibereaza mai mult oxigen decat are ea nevoie pentru respiratie. Pentru fotosinteaza, dioxidul de carbon joaca un rol decisiv. El este absorbit de catre planta impreuna cu apa, iar cu ajutorul clorofilei din frunze si in prezenta luminii, se produce zahar si oxigen. Pentru plante, dioxodul de carbon este o sursa indispensabila de carbon, hrana lor.
Pe de alta parte, ne dorim stabilitatea tuturor parametrilor acvariului, deci ai a valorii pH-ului. Prin urmare, cel mai bine este ca valoarea pH sa fie controlata prin pH-controllerul cu valva magnetica.


3.Pe vremuri Dupla a lansat un decalog al acvaristului. Multi am respectat aceste 10 reguli de aur ca pe o biblie. In topul celor 10 reguli este pus folosirea heating cables-urilor pentru realizarea unui TROPICAL WARMTH IN THE SUBSTRATE. Exista credinta ca acest system legat de incalzirea prin cabluri este usor desuet datorita aparitiei de substraturi fertilizate gen ADA. Odata pornite cablurile exista teama ca ar scoate fertilizantul din ele. Este mit sau realitate?

Dupla:
Incalzirea acvariului prin cablu ingropat in substrat este o premisa foarte importanta pentru realizarea acvariului optim. Cablul de incalzire din substratul acvariului integreaza intregul substrat in ciclul chimic si fizic al acvariului, prin curenti de convectie. Daca apa acvariului este incazita, sa spunem, printr-un incalzitor scufundat, se va incalzi doar apa, in timp ce substratul sau pietrisul raman la temperatura camerei, ajungand sa se innegreasca, poluandu-se cu plante suferind de notoriile "picioare reci". Un sistem de incalzire prin substrat contribuie la simularea intr-un acvariu a curentilor acvatici care exista in apele naturale, cu toate beneficiile lor.


4.Care este avantajul folosirii controlerului in instalatia de incalzire cu cabluri. De ce cu controller si nu fara?

Dupla:
Cu sau fara depinde de tipul de sistem pe care doriti sa il construiti. Puteti folosi versiunea 'low power' fara controller, dar cu un sistem suplimentar de incalzire (cu controller incorporat). Cu versiunea high power, veti putea incalzi intreg acvariul, de unde si necesitatea de a avea un controler, pentru prevenirea supraincalzirii.
Cu 20 ani in urma aveam doar versiunea cu controller (sistem de incalzire cu un circuit), dar acum, din ce in ce mai multi clienti folosesc sisteme de incalzire cu circuit dual.


5. Vechea schema a substraturilor Dupla includea in baza un amestec de Duplarit G, cu pietris bob de orez peste care se adauga cuartit pietris (bob de orez). Periodic cand laterita din Duplaritul G se epuiza se adaugau bile de Duplarit K. Astazi au mai aparut cateva produse cum ar fi Dupla Root. Se pot folosii si Duplaritul si Dupla root-ul si daca da care este ordinea sandwich-ului in care se pun cand sunt folosite impreuna.

Dupla:
Pentru rezultate optime, mai intai trebuie introduse cablurile de incalzire in acvariu. Apoi se ia o treime din substrat si se amesteca cu Duplarit. Se asterne acest amestec peste cablul de incalzire si apoi se adauga restul de pietris.
Dupla Root si  Duplarit nu trebuie folosite impreuna.
Dupla Root a aparut ca urmare a faptului ca acum mai multi ani am avut o problema in aprovizionarea cu Duplarit din Sri Lanka. De aceea am fost nevoiti sa realizam un substitut  - Dupla Root - sintetic.
Acum oferim ambele produse: atat Dupla Root, cat si Duplarit.


6. Actualmente se foloseste un substrat inert, usor Dupla Ground. Toata lumea a apreciat avantajele, majoritatea utilizatorilor din Romania au comentat culoare substratului. De ce a fost aleasa acea culoare, produsul nu poate fi cumva colorat mai inchis...spre un maron inchis?

Dupla:
Culoarea nu poate fi schimbata, intrucat este culoarea naturala.


7. Exista o legenda cum ca Dupla cumparase pe vremuri niste depozite lateritice in Sri-Lanka, depozite care s-au epuizat. Ulterior am inteles ca au fost cumparate alte depozite lateritice in aceiasi tara. Consistenta bilelor noi de Duplarit K s-a schimbat de atunci. Care sunt diferentele...cele noi sunt mai putin prafoase arata ca niste bile de lut...
-- Am sarit peste aceasta intrebare deoarece raspunsul a fost dat partial la intrebarea 5.


8. O alta regula de aur a firmei impunea folosirea unei lumini adecvate. Firma Dupla producea niste lampi cu becuri de la Osram-Dupla Elektra. Se mai produc aceste lampi ? Daca nu de ce?

Dupla:
Nu. Aceste lampi nu se mai produc. Problema a fost costul lampii.  Costurile de productie au fost mari, fiind un produs de inalta calitate, iar piata se pare ca nu a dorit sa plateasca pretul pentru calitatea inalta la care a fost realizat produsul, astfel incat Dupla a decis sa opreasca productia acestor lampi. Dar regula de baza ramane valabila.


9. O carte veche si foarte utila a fost scoasa de catre Horst si Kipper, The Optimum aquarium by Dupla. Se va mai edita / reactualiza acea carte?
Dupla:
Intr-adevar, cartea a devenit foarte greu de gasit ! Nu va fi editata sau impunatatita din cauza ca autorii au o varsta inaintata. Cartea este usor depasita, ar necesita adaugiri...


10. Anumiti utilizatori ai schemei recomandate acum de catre Dupla care include Dupla ground cu Dupla Root, Dupla Root K...au sesizat o usoara crestere a KH-ului. Initial s-a crezut ca acest lucru se intampla din cauza Dupla Ground-ului, totusi avem banuiala ca este de la Dupla Root. Care-i adevarul? Modifica vreuna KH-ul?

Dupla:
Dupla Root nu afecteaza in nici un fel kH-ul.

11. Dupla Plant 24, cel cu aditie daily este un fertilizant de aditie zilnica care a incant acvaristii timp de ani de zile. Totusi vrem sa stim daca acesta aditioneaza si cu Fe, NO3 si PO4?

Dupla:
Fe- da! Dar nu contine Nitrat sau Fosfat. Dupla Plant are o cantitate insemnata de Fe.
Recomandam sa folositi linia intreaga de fertilizanti ai aceluiasi producator. Ganditi-va la diferitele produse din schema de fertilizare ca la componentele unei masini.. Pentru a avea rezultate bune, trebuie sa folositi componente care sunt gandite sa mearga impreuna.


12. Dupla Baccies este un produs ce activeaza ca activator bacterian pentru filtrele din acvarii. Este indicat sa fie folosite si ca activator bacterian pentru substrat?

Dupla:
In mod normal cand porniti un acvariu veti folosi Dupla Bacter. Bacter este pentru initierea si optimizarea nitrificarii, Baccies actioneaza prin descompunerea celulozei si proteinelor, daca poluarea in acvariu este mare si necesita inca o reinvigorare bacteriana.
Utilizarea lui in substrat nu este necesara.

13.  Firma Dupla a fost promovata cu multa vreme inainte sa apara pe piata din Romania de experienta pozitiva a unor utilizatori. In cadrul parteneriatului cu firma dvs se poate organiza un seminar de prezentare al produselor dvs. Ceva similar a fost organizat de cateva firme concurente Sera, JBL etc.

Dupla:
Suntem intotdeauna fericiti sa ajutam pasionatii si partenerii nostri. Speram si ca vanzarile vor creste... Desigur, luam in considerare participarea la evenimente de acvaristica in Romania, in viitor.

Mrs. Pinders, Mr. Borghold Dupla Interview Interzoo 2010


 

 

 


Din partea Dupla, majoritatea raspunsurilor au fost oferite de Dl. Reiner Borghold si de  Dna. Annette Pinders
Acvariu.ro a fost reprezentat de Marian Simpetru, George Gogescu (Reef Aquarium)
Intrebari formulate de Alex Veres