Vesicularia dubayana - Java Moss

Vesicularia dubayana - Java Moss

De Twyla Lindstrom-Peters
Membra a Societatii Acvaristice "Fins & Friends" din Regina, Canada


Java Moss este un muschi popular, folositor si versatil care provine din Asia, Malaezia, Java si India. Poate creste practic pe orice suprafata sau pluteste liber. Aceasta planta este clasificata in familia Hypnaceae, formata din 'sleeper mosses' care sunt de obicei plante agatatoare. Are frunze mici lanceolate, de un verde deschis spre mediu, lungi de 2-4 mm si dispuse pe doua randuri, pe ambele parti ale tulpinei.
In cazul formei emerse, frunzele sunt mai mari, cu nuante de verde inchis lucios spre oliv. Se poate fixa la inceput pe o piatra, radacina, buturuga, etc. si rizomii sai vor adera si creste printr-un numar mare de radacini rosu-maronii, ca niste filamente. Mladitele incarcate vor crea rapid o perna groasa, care se poate subtia si/sau ajusta dupa dorinta.
Se poate creste aproape de suprafata apei, iar in natura se gaseste de obicei deasupra apei, crescand pe trunchiurile copacilor, pe pietre sau pe solul junglelor umede. Din acest motiv, este ideal pentru paludariumuri.

Se propaga prin diviziunea radacinilor laterale. Sporocarpii rosu-maronii (florile) se formeaza deasupra si sub nivelul apei, la lumina moderata spre scazuta. Se deosebeste de Glossadelphus zollingeri prin aceea ca nu formeaza niciodata sporocarpi sub apa. Este destul de comod, deoarece creste la un pH de 5.8 - 7.5 si intre 18-30 grade Celsius.
Ii place apa moale si limpede. In filamentele sale se pot acumula reziduuri din bazin. Acestea, ca si orice formatiune de alge, trebuie indepartate, altfel vor impiedica supravietuirea si dezvoltarea muschiului. Lumina puternica tinde sa favorizeze mai degraba formarea de alge pe muschi, decat cresterea muschiului in sine. Hrana provine in intregime din apa in care este tinut.

Java moss este folosit extensiv de acvaristi ca mediu de reproducere. Oviparii care-si imprastie icrele, cum ar fi rosy barbs, vor depune deasupra muschiului, neputand ulterior sa le devoreze, acestea pierzandu-se in Java Moss.
Unele specii de cory cats pot depune in muschi (ceea ce face foarte simpla pentru acvarist indepartarea cu totul a muschiului, pentru ca icrele sa incubeze in alta parte). De asemenea, este un mediu excelent de eclozare pentru oua cum sunt Australian rainbows si usureaza productia de infuzori pentru alevini atat de mici.
Este util si ca ascunzatoare post-reproducere pentru partenerii "instrainati" (de ex. dwarf gourami, betta, etc.). Ca textura, este destul de aspru si inca n-am intalnit niciun peste caruia sa-i placa gustul lui (excluzand fireste cichlidele mari!).