Rotala macrandra

Rotala macrandra

de Lynn McMullen
London Aquaria Society
Aprilie 2001


In literatura de specialitate dedicata plantelor de acvariu, acestea sunt adesea categorisite in functie de modul de dispunere a frunzelor. Un astfel de model este cel “rozeta” (defineste plantele cu frunze care cresc pornind dintr-un punct central comun, cum sunt Amazon Swords); “frunze opuse” (include plantele ale caror frunze cresc in perechi, dispuse pe parti opuse ale tulpinii comune, cum este Hygrophilia polysperma); si plante cu frunzele aranjate “alternativ” (frunzele cresc pe parti opuse ale tulpinii, dar nu din exact acelasi punct - exista un spatiu mic intre fiecare frunza). Specia Rotala macrandra intra in aceasta ultima categorie.

Aceasta planta creste stufoasa in conditii optime, cu multe ramurele si cu frunzisuri bogate, si cateodata arata ca un zid aproape inexpugnabil de verdeata. Este o impresie gresita, deoarece este o planta foarte sensibila si delicata, si nu devine niciodata lemnoasa sau dura. Un peste nu s-ar rani in aceasta planta si nici nu s-ar incurca in tulpinile ei alungite, tocmai din cauza naturii ei delicate. Frunzele sunt subtiri ca servetelul. In mod normal, aceste frunze sunt aproape transparente. Din cauza acestei caracteristici, atunci cand planta atinge punctul maxim de crestere si plenitudine, rosul adanc al frunzelor pe fondul verde-smarald stralucitor face ca aceasta planta sa straluceasca de culoare si vitalitate.

Totusi, pentru a obtine acest nivel de dezvoltare, este nevoie de o atentie speciala. Rotala macrandra are nevoie de lumina destul de puternica pentru a-si atinge potentialul maxim. Ea creste si la lumina mai putin intensa, dar nu o duce bine, iar daca temperatura apei depaseste 82 grade Fahrenheit, este posibil sa devina maronie si sa se dizolve. In general, aceasta planta o duce bine la temperaturi de 65 - 78 grade, un nivel accesibil majoritatii acvaristilor de apa dulce.

Din cauza naturii sale delicate, nu se recomanda introducerea speciei Rotala macrandra in acvarii cu pesti mancatori de plante, decat poate ca sursa de hrana foarte costisitoare. Din cand in cand, pestii cum sunt clown loach vor ciupi din frunze in speranta ca vor gasi vreun melc sau bucati ratacite de hrana, dupa care planta in sine va incepe sa le placa, continuand sa o consume cu ravna, (inclusiv tulpinile) pana la substrat. De asemenea, aceasta planta este STRICT acvatica. Daca se usuca, moare.

Rotala macrandra poate creste destul de inalta, ajungand la o inaltime de 24 inch, dar daca se planteaza prea des in substrat, partile mai joase ale tulpinii sufera de lipsa frunzelor, care mor in absenta luminii, ceea ce face ca planta sa capete un aspect saracacios. La plantare, lasati cam 2 inch intre grupurile mici de pedunculi (2 sau 3 pedunculi pe grup), ceea ce ar trebui sa fie suficient pentru prevenirea aparitiei acelui aspect saracacios.

Se inmulteste cel mai usor prin taiere si replantare. Atunci cand planta creste prea inalta, sau necesita ajustare, se pot taia portiuni de aproximativ 4-6 inch lungime. Daca toate plantele trebuie ajustate simultan, taiati sectiunile inferioare si replantati doar partile superioare, pentru un aspect optim. Apoi, portiunile inferioare se pot planta intr-un bazin "crescatorie", unde se pot obtine plante noi, fara grija aspectului.

Pentru mentinerea rosului adanc al rotalei macrandra, este necesara folosirea de fertilizanti pe baza de fier. Fertilizantul ales trebuie sa fie destinat exclusiv utilizarii in acvariu, deoarece fertilizantii de gradina pot contine prea multe elemente care sa duca la o explozie de alge, sau chiar la moartea pestilor. De asemenea, folositi cu mare atentie medicamentele in bazine plantate, deoarece multe dintre ele vindeca pestii, dar omoara plantele, mai ales substantele cu continut de cupru. Unele antibiotice pot dauna  plantelor, in functie de dozele utilizate. Pentru siguranta, mutati plantele in alt bazin in timpul administrarii de medicamente.

Aceasta planta poate fi extrem de aspectuoasa, cu putin efort si ingrijire.