Plante acvatice şi semiacvatice Vs. Plante improprii acvaristicii

Acest articol prezintă o descriere generală a plantelor folosite in acvaristică şi o clasificare a acestora, şi o descriere a plantelor, care desi sunt vandute ca plante pentru uz acvaristic, ele sunt improprii creşterii în acvariu.

Cu toţii ştim că există plante acvatice “pur sange”, plante ce cresc doar in mediul acvatic, ca de exemplu Riccia, Pistia ,Ceratophyllum, etc,. Este de ajuns o scurta privire si putem observa lipsa radacinilor (cazul Ricciei ), mediul acvatic fiind essential pentru existenta acestei plante. O alta trasatura a acestei categorii de plante, o reprezinta frunzele fragile si foarte subtiri. De asemenea si stratul exterior, protective al plantei (epiderma) este foarte subtire, favorizand absortia de elemente nutritive si schimbul de gaze cu mediul exterior. (Absortia de Co2 si eliminarea O2). Tesuturile acestor plante sunt foarte moi, si daca am privi o sectiune a plantei vom observa ca tulpina are multe “incaperi” pline cu aer avand rolul de a sustine planta. Prezenta acestor incaperi in structura interna a plantei arata adaptarea plantei la mediul acvatic.

Riccia

Riccia fluitans (detaliu)

Riccia pe plasa

Riccia in acvariu

Sectiune dintr-o planta stem

 

Sectiune planta stem submersa

 

 

Toate aceste trasaturi: foliaj subtire si fragil, tulpina “moale”, in unele cazuri lipsa radacinilor fac usor de recunoscut plantele acvatice sau plantele semiacvatice, dar submerse.

 

Plantele semiacvatice cu crestere rapida

Plantele semiacvatice sunt acele plante ce au reusit sa se adapteze si sa se dezvolte atat submerse (sub apa) cat si emerse (deasupra nivelului apei). Aceste plante alcatuiesc cam cea mai mare parte de plante folosite in acvaristica de astazi. In natura, putem intalni aceste plante atat submers, cat si emers in functie de anotimp si de diferentele apei in timpul anului. Aceste plante se adapteaza si isi modifica structura pentru a putea face fata atat mediului emers cat si submers.

In ziua de astazi, marii producatori de plante, cresc si comercializeaza o mare parte din plante in forma lor emersa. Sunt unele cazuri in care forma submersa difera atat de mult de cea emersa incat identificarea plantei este destul de dificila. Plantele semiacvatice cu crestere rapida tinute submers prezinta in general aceleasi caracteristici ca plantele acvatice: foliaj fragil si subtire, moi, si cu tulpina moale. Spre deosebire de acestea, plantele terestre au frunzele tari,  si cu o tulpina rigida. O alta caracteristica este aceea ca unele plante infloresc doar cand ajung deasupra apei, ca de exemplu Nimphea..

De obicei, aceste plante comercializate in forma emersa, necesita o scurta perioada de adaptare la noul mediu. De ex: Bacopa, Ceratopteris, Hygrophila, Limnophila, Ludwigia, si genul Echinodorus. Alte plante putin pretentioase : Heteranthera Zosterifolia, Lobelia, Rotala Rotundifolia, la fel ca si genul Cryptocorine.
Plante ce cresc bine submers odata adaptate, dar care necesita o perioada mai mare de adaptare sunt: Althernathera reinecki, Didiplis Diandra si Hemianthus micranthemoides.Aceste plante pot pierde frunzele in procesul lor de adaptare, dar daca li se ofera conditii bune, frunze noi vor aparea si plantele vor incepe sa se dezvolte.

Bacopa

Bacopa

 

Emers VS Submers

planta crescuta emers

Planta crescuta submers

 

Plante crescute emers

 

Plante crescute submers

 

 

Plante semiacvatice cu crestere lenta

Reprezentativ pentru aceasta categorie este genul Anubias. Plantele din acest gen, cu toate variantele, sunt foarte populare in randul acvaristilor, acest lucru datorandu se rezistentei plantei si a cerintelor sale minime. Atat emers cat si submers, frunzele plantei raman tari, in aceeasi pozitie. Toate speciile de Anubias comercializate se adapteaza usor conditiilor submerse insa necesita mai mult timp de acomodare fata de plantele semiacvatice cu crestere rapida, acest lucru datorandu se ritmului incet de crestere al plantei. Acelasi lucru se intampla si cu preferata mea, Bolbitis Heudeloti si Microsorium Pteropus, sau Java Fern.
La pornirea acvariul este recomandat sa incepeti in principal cu plante cu crestere rapida, pentru a se adapta mai repede conditiilor si a consuma nutrientii aflati in exces, astfel se poate contracara o invazie a algelor.Nu este recomandat o pornire doar cu plante cu creste lenta gen Anubias, Microsorium, Moss, etc.

 

Habitat anubias

Habitat Anubias barteri var. caladiifolia in Camerun

 

Anubias nana var. Nano; Anubias var Mini Bolbitis Heudeloti in acvariu

Anubias nana var. Nano; Anubias var Mini; Bolbitis Heudeloti in acvariu

 

Bazin cu Microsorium, anubias, moss

Bazin cu Microsorium, anubias, moss

 

Plante improprii acvaristicii

Cu siguranta sunt destui care s au pacalit achizitionand o planta care nu era destinata cresterii in acvariu. Printre ei ma aflu si eu, care m am tepuit nestind ca planta cumparata este pentru terariu si nu pentru acvariu, fiindu mi vanduta ca planta acvatica.
Speciile ce se gasesc sub falsa “eticheta” de plante acvatice fac parte din genurile: Chamaedorea, Chlorophytum, Commelina, cordyline, Cryptanthus, Dracaena, Fittonia, Hemigraphis, Selaginella si Syngonium. Acorus, Lagendra, Alternanthera sessilis si Bolbitis Heteroclita pot supravietui doar temporar in acvariu. In timp ele incep sa putrezeasca. Ele pot fi tinute cu success in aranjamentul unui paludarium.

 

 

Ophiopogon japonicus

Ophiopogon Japonicus (planta pentru terariu sau paludariu)

 

Caracteristici proprii plantelor acvatice, submerse sau ce plutesc:

  • Frunze fine, fragile, uneori transparente.
  • Tulpina foarte moale, cu aspect buretos, poate fi comprimata usor, gratie spatiilor umplute cu aer.
  • Frunzele si tulpina, in general, scoase din apa, vor sta “plostite”
  • Prezenta florilor este de obicei, rara.

Caracteristici proprii plantelor tereste, sau ale plantelor improprii acvaristicii, si ale unor plante semiacvatice cu crestere lenta

  • Frunze tari, rezistente si niciodata transparente
  • Tulpina tare.
  • Prezenta florilor.
  • Planta va ramane ferma la scoaterea ei din apa.

 

Bibliografie

Encyclopedia of Aquarium Plants- Peter Hiscock
Aquarium Plants – Christel  Kasselmann
Aquarium Plant Paradise- Takashi Amano


Acest articol a fost scris de Alex Atodiresei aka Alex. B. Multumesc pentru sprijin echipei acvariu.ro si magazinului reef.ro reprezentat de George aka GG.