Linia de fertilizare JBL

FERTILIZARE IN SUBSTRAT SI FERTILIZARE IN MASA APEI

 

Asa cum spune si titlul, acest articol se vrea a fi o prefatare a liniei de fertilizare JBL, un produs raspandit pe piata din Romania. Desigur, nu doar o prezentare, atunci ar fi doar o simpla prezentare de produs, ci si relevarea unor rezultate obtinute cu  aceasta linie.


De ce am ales tocmai acest produs?

Pai simplu. Este usor de gasit la noi, pretul nu este prohibitiv si este usor de folosit. “Principiile de functionare” sunt usor de inteles, dozarea si alegerea fertilizarii nu ridica probleme.
Nu este un produs de top si nici rezultatele poate ca nu vor fi spectaculoase, decat in anumite conditii, vom vedea mai tarziu care sunt acestea. Dar, pentru un acvarist incepator, lipsit de experienta, dar care intentioneaza sa obtina rezultate bune cu acvariul sau, este foarte indicat. Cu siguranta ca alte linii cum ar fi Dennerle, Tropica, ADA sau Dupla vor lasa o cu totul alta amprenta asupra acvariului vostru, dar cu acestea ne indreptam deja catre varful piramidei.
Intrucat acest articol va face referiri si trimiteri si la bazinul setat de mine, as vrea sa mentionez cateva lucruri. Este prima linie de fertilizare folosita de mine, eu insumi fiind incepator in ale acvaristicii, si deocamdata si singura. Desigur, la alte setari, poate voi folosi alte produse, sau…cine stie? Spun aceste lucruri, deoarece la un moment dat, articolul ar putea fi considerat subiectiv pe ici, pe colo, lucru pe care ma straduiesc sa il evit.

Asa cum se stie, o linie de fertilizare ar trebui sa cuprinda un sol fertil, un substrat, solutii pentru fertilizarea in masa apei si eventual produse pentru regenerarea substratului.

JBL a ales sa creeze un concept de fertilizare in 7 pasi. Pe scurt, acestia ar fi:
Setarea bazinului, care cuprinde (1) substratul si fertilizarea lichida cu (2) Ferropol si (3) Ferropol 24
Apoi, probabil vor incepe sa apara primele probleme, alge, posibil ritm lent de crestere al plantelor; asa ca ei vin si mai corecteaza putin, recomandand (4) lumina de calitate si de ce nu, (5) un incalzitor de substrat.
Dar ce ne facem cu toate acestea, daca nu servim plantelor felul principal? Adica (6) CO2. Desigur, esential si de neinlocuit intr-un acvariu plantat.
Dar iata ca timpul a trecut, substratul nostru da semne de carenta, de imbatranire. Ce avem de facut? Ultimul pas (7) bilele JBL pentru refertilizare. Acestea vor fi introduse in substrat, in zonele puternic plantate, sau cu plante pretentioase.
 


Substratul este cel care asigura nutrientii la radacina plantei, este cel care furnizeaza plantei o parte din hrana necesara.
Linia JBL cuprinde doua tipuri de substrat:

AquaBasis plus - format din nisip, argile si elemente hranitoare pentru plante. Este vorba despre fier, minerale si oligoelemente. Se va aseza intr-un strat de 2-4 cm, mai subtire in partea din fata acvariului si mai gros in spate.
Florapol - granule din argila cu elemente hranitoare, ce trebuie amestecate cu pietris, la setarea bazinului. Se va folosi o cantitate de pietris de cinci, pana la de zece ori cantitatea de Florapol. De asemenea, contine fier, argila, oligoelemente.

Amandoua sunt usor de folosit, nu necesita spalare si se vor acoperi cu un strat de pietris, gros de 4-6 cm, de granulatie 2-3 mm. De asemenea, nu contin nitrati sau fosfati, elemente atat de adorate de alge. Din acest motiv si nu numai, aceste substante vor trebui dozate separat, intre produsele JBL ele neregasindu-se inca.
Pentru ca am ajuns aici, trebuie sa vorbim si despre un produs nou al celor de la JBL, si anume un substrat fertil, produs ce lipsea pana de curand din linia lor. Este vorba despre JBL Manado, prezent sub forma de granule de 2-3 mm, de culoare maro. Este o culoare placuta ochiului dar produsul are si avantajul ca poate fi folosit atat ca sol fertil, cat si ca substrat, asezat peste Aqua Basis Plus sau Florapol, intr-un strat de pana la opt cm. Acest produs nu va influenta Ph-ul din acvariul vostru si de asemenea, nu contine nitrati sau fosfati.

JBL mai pune la dispozitia acvaristului si niste bile fertilizante, ce pot fi folosite la “regenerarea” substartului. Acestea vor fi introduce in substrat, la radacina plantelor, odata pe an. Contin fier, oligoelemente si argila.

Microelementele, atat de necesare plantelor, sunt asigurate de trei produse ale liniei. Este vorba despre Ferropol, Ferropol 24 si Ferrotabs.

Ferropol, solutie ce contine Fier, Potasiu minerale si oligoelemente ce sunt absorbite de plante prin frunze
Ferropol 24, de asemenea un lichid fertilizant, contine microelemente si asigura hrana zilnica necesara plantei.
Ferrotabs, pastille ce aduc un aport suplimentar de fier, prin aditie directa in masa apei.

Ma opresc aici cu prezentarea produselor, mai multe detalii pot fi obtinute de pe situl producatorului. Ideea de baza este sa vedem cum actioneaza aceste produse intr-un acvariu plantat, si daca se pot obtine rezultate satisfacatoare cu linia JBL
Personal din ceea ce am prezentat mai sus, nu am folosit decat urmatoarele: Aqua Basis Plus, Ferropol si Ferropol 24. Despre celelalte produse voi putea vorbi poate, la un viitor setup.

Cum se lucreaza cu  linia JBL.
In primul rand se va respecta indicatia producatorului referitoare la grosimea in care va fi asezat substratul, precum si referirile la grosimea si granulatia pietrisului. Este foarte important a fi respectate aceste aceste doua lucruri, intrucat de ele va depinde circulatia apei in substrat, transportul nutrientilor si nu in ultimul rand, colmatarea substratului. Un substrat colmatat va duce la oprirea circulatiei apei, rezultand putrezirea radacinilor plantelor.
Stratul de pietris va putea fi asezat in panta (mai subtire in fata si mai gros in spate) pentru a putea fi creata o usoara impresie de profunzime. Tocmai de aceea, grosimile date de producator vor fi putin incalcate, dar fara a exagera.
De retinut, atunci cand folosim acest substrat este modul de lucru cu plantele. De preferinta, acestea vor fi introduse in substrat cu o penseta, mod de lucru ce va ajuta la plantare. Desigur o planta ce va fi introdusa necorespunzator, va iesi, nedezvoltandu-si radacinile. Va rezulta deteriorarea tulpinii si un stres in plus pentru firul respectiv. Plantele care trebuiesc mutate sau scoase, vor fi ridicate cu mare grija din substrat, pentru a preintampina tulburarea apei, prin ridicarea substratului odata cu radacinile mai lungi. Ca punct de vedere si procedura pe care o aplic, recomand taierea tulpinilor sau a radacinilor introducand usor o foarfeca in substrat, la cativa milimetri de suprafata. Radacinile lungi sau adanci vor ramane in substrat, putrezind ulterior si devenint nutrienti folositori altor plante. Asa cum am spus aceasta metoda se poate folosi pentru a preveni tulburarea apei.

 

In poza de alaturi este posibil sa apara si ceva urme de murdarie din substrat, dar cred ca efectul a fost inteles. Substratul acestui setup nu este aspirat de mai bine de un an. Cu toate ca se spune de foarte multe ori, si este litera de lege, mai amintesc un lucru esential pentru reusita unui acvariu plantat. Numarul si specia pestilor. Atentie mare la acest aspect. Un numar prea mare de pesti sau specii de pesti care au in obicei a rontai la plante nu sunt recomandati intr-un acvariu plantat, indiferent de substratul si fertilizarea alese.. Mai devreme sau mai tarziu vor aparea probleme.
Ridicarea substratului in masa apei, exemplificata putin mai devreme, poate crea “apa tulbure” sau poate duce chiar la aparitia algelor, deoarece in apa va fi eliberata o mare cantitate de nutrienti proveniti din substrat, in multe cazuri imposibil de consumat de plante. De doua ori am “reusit” sa creez fenomenul de “apa tulbure” in acvariu, probabil si din cauza lipsei unui filtru cu un volum mare al mediilor de filtrare care ar fi restabilit rapid echilibrul din acvariu.

 

 

Deci, se va evita orice rascolire a substratului, cel putin pana la achizitionarea unui filtru extern, in caz contrar efectele putand fi cel putin neplacute.
Fertilizantii lichizi au rolul de a aduce un important aport de microelemente. Contin fier, magneziu, zinc, cobalt, elimina carentele de fier si de potasiu
Aditia de Ferropol este obligatorie intr-un acvariu plantat, fara acesta plantele supravietuind cu mare greutate si doar o scurta perioada de timp. Lipsa unui element necesar dezvoltarii plantei, va duce negresit la blocarea asimilarii unui alt element. De aici rezulta carentele, lipsuri ce duc la deteriorarea treptata si in final la moartea plantei.

Personal am testat fara sa vreau intreruperea aditiei de Ferropol, pe o perioada de aproximativ 10-14 zile, in aceasta perioada lipsindu-mi fertilizantul
Rezultatul se poate vedea la acest pogostemon helferi, care prin albirea frunzelor noi arata o carenta de fier. Situatia s-a remediat, in scurt timp dupa ce aditia a fost reluata.



Orice modificare a “dietei” plantei va fi semnalata de aceasta fara intarziere. Frunza sau planta se decoloreaza, pot aprarea pete sau gauri pe frunze, inegrirea sau descompunerea frunzei sau a tulpinii si chiar gauri in frunzele bolnave. M-am referit la carente in general, nu doar la carenta de fier.
Ferropol se adauga in doza saptamanala, dupa realizarea schimbului de apa. Personal dozez zilnic, pentru a nu crea varfuri de nutrienti in apa. Se poate fertiliza si de doua sau de trei ori pe saptamana, in functie de timpul si de dispozitia fiecaruia.
De asemenea, va fi adaugat si Ferropol 24, o solutie mai usor de asimilat de catre plante. Acesta va fi introdus zilnic in acvariu, de preferinta dupa aprinderea luminilor.
Cu linia de fertilizare JBL se pot obtine, asa cum am mai spus, rezultate spectaculoase, se pot creste plante sanatoase si se pot “fenta” usor algele. Desigur, daca sunt respectate specificatiile producatorului. Acestea sunt foarte importante atunci cand vorbim de substrat. Doza de fertilizant lichid poate fi ajustata in functie de necesitatile plantelor si de observatiile facute de voi.

In pozele urmatoare, veti putea vedea diferite stadii ale acvariului meu.
Trebuie sa mentionez, ca bazinul este setat acum un an si jumatate, doar plantele perindandu-se de-a lungul timpului. In acvariu nu am avut Echinodorus sau alte plante mari consumatoare de nutrienti, fapt ce a ajutat la pastrarea pentru o buna perioada de timp, a calitatii substratului. Desigur, acest acvariu este luminat corespunzator, are aditie de CO2 si de macroelemente. A propos, sunt multe voci care deplang lipsa unor solutii JBL pentru fertilizarea macro. Ar fi bune. Fara macro, plantele vor avea lipsuri, iar dezvoltarea lor nu va fi pe masura asteptarilor.

 Acvariul la 6 luni dupa start (aprilie2009)
aprilie 2009 - Acvariul la 6 luni dupa start

 

acvariul in octombrie 2009

Acvariul in oct 2009
 

 Acvariul in Ianuarie 2010

Acvariul in ianuarie 2010

Ultima poza reprezinta acvariul dupa o perioada de cca 3 saptamani in care nu s-a intrevenit masiv in el. A fost lasat in pace, sa evolueze dupa bunul plac, asa cum a dorit.
De asemenea, va arat si cateva plante scoase din bazin si radacinile unora dintre ele. Se vad dimensiunile destul de mari la care a ajuns Blyxa japonica si Cryptocorine wendtii “green”

 


Aici va prezint o planta care creste incet la mine in acvariu, dar se dezvolta frumos. Este vorba despre Alternanthera reineckii “lilacina

Nu va pot ascunde faptul ca fertilizarea o fac zic eu in doaza dubla, (niciodata n-am calculat exact-nu-mi plac nici calculele si nici testele) atunci cand am plante multe. Cantitatea de Ferropol si cea de Ferropol 24, creste odata cu masa de plante. In felul acesta, reusesc sa tin fierul (singurul element din fertilizarea JBL pe care il pot masura) in jurul valorii de 1,5 ppm.
Am ales calea fertilizarii in exces, mergand atat cu fertilizarea micro cat si macro dupa metoda Estimative Index, metoda descrisa in acest articol
http://www.acvariu.ro/plante/-/asset_publisher/1Zc1/content/metode-complete-de-fertilizare-estimative-index?redirect=%2Fplante
de colegul nostru Andrei Caraiani – Val.
Intr-un final, vreau sa va arat si un bazin al unui distins coleg de pe forumul nostru, setat cu produse JBL. Lasand deoparte alte mici artificii, nu putem sa nu remarcam apropierea de perfectiune a acestui setup. Aici se regasesc acele anumite conditii despre care pomeneam la inceputul articolului. Este vorba de multa informatie pe care trebuie s-o posede acvaristul, atentie, grija fata de acvariu, pasiune si desigur talent.
Este vorba de bazinul setat de Radu Carburean-Faraonu’, si prezentat publicului larg la sectiunea “Aquascaping”

 Acvariu - Radu Carburean, Faraonul. acvariu.ro

Pentru mai multe fotografii va invit sa vizitati forumul la adresa:
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/7114.page

Desigur, sa nu credem acum, ca oricare dintre noi va putea obtine cu usurinta asemenea rezultate. Multe plante reactioneaza diferit la conditiile apei din diferite orase. Se stie de exemplu, ca sunt zone in Romania unde unele plante merg miraculos de bine fara o linie puternica de fertilizare, pe cand in alte zone nu pot supravietui fara un aparat de osmoza inversa. Si asta din cauza duritatii apei.
Pana la urma, important este ca toata lumea sa caute informatia atat de necesara si sa reuseasca sa seteze corect bazinul de la bun inceput. Pentru aceasta nu recomand decat un studiu cat mai temeinic al saitului, al forumului si de ce nu, participarea activa la discutiile de pe forum. Acest lucru va aduce mai mult decat minimul de informatie, pentru o pornire corecta a unui bazin.
Asta va scuti mult timp pierdut, nervi si bani cheltuiti in van.


Pentru realizarea acestui articol, au fost folosite ca surse, urmatoarele:
http://www.acvariu.ro/forum/forums/list.page
http://www.jbl.de/?lang=en
si desigur informatii acumulate de mine in decursul timpului, din diferite surse.

Numai bine,
Alexandru Ciobanu
(alber pe forum)

nota acvariu.ro


La realizarea acestui articol JBL sau distribuitorii JBL din Romania nu au ajutat cu nimic.