[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: dj_ando_83
Forum Index » Profile for dj_ando_83 » Messages posted by dj_ando_83
Message
o ciclare rapida o faceam cu un burete dintr-un alt acvariu. pestii ii bagam dupa vreo 2-3 zile. "solutiile minune" sunt nule din punctul meu de vedere.
ps- as inlocui inelele ceramice cu bureteti sau altceva. au o suprafata mult prea mica acele inele. eu am pus inele ceramice in primul compartiment al sump-ului pentru a opri cat de cat mizeria care se strange.
image
image
image
asta e suportul acvariului de 125/67/70. teava de 40/40 si pal de 18mm.
overflow-ul l-am facut din teava de 50mm. nu am avut absolut nici o problema cu el. ma refer la inundatii sau ceva de genul asta pentru ca am facut ceva calcule inainte de a pune sistemul de filtrare in functiune. sump-ul putea prelua o cantitate de apa mai mare decat se putea scurge din acvariu in caz ca se oprea pompa, iar in acvariu nu avea cum sa intre mai multa apa in caz ca se infunda overflow-ul din cauza ca ramanea pompa fara apa.
ps- am observat ca sistemul functiona cu aproximativ 8-10mm apa peste marginea overflow-ului.
ps2- sistemul nu este indicat la acvarii care au pesti mici, plante care pot bloca circulatia apei sau altele care imi scap pe moment.
ps3- un burete de la un boyu sp2500 poate reduce semnificativ debitul prin overflow.
image
image
cam asa am eu la un acvariu de 165L. initial capacul ala se ridica mai mult, dar a trebuit sa fac refac prinderea si a trebuit sa mai tai din sfori.
din lipsa, de nevoie am folosit una de centrala. prima care am folosit-o avea un debit destul de mare la 1.7m inaltime, dar nu am etansat bine tevile alea si mi-a intrat apa in caseta de conexiuni, oxidand contactele. 3 trepte de putere, cea cea mai mare fiind de 84W. a doua pompa a fost una grundfos(sau ceva de genul asta), debit de 1300L/h la 1.7m inaltime si vreo 2.3m de tevi si ce mai era pe acolo, dar dezavantajul este ca are consumul destul de mare, 95W. tin sa mentionez ca pompa era ajutata de un resun sp 2500. resunul era in sump iar cea de cenatrala era in exterior.
ps- acelasi tip de pompa se comporta diferit daca se monteaza la un sump sau la un extern. la extern are un debit mult mai mare pentru ca circuitul este inchis. la sump debitul este mult sub jumatate din cauza ca apa trebuie urcata pana la inaltimea necesara.
ps2- prima pompa a fost un wilo.
in primul post spui ca filtrul care vrei sa il faci este pentru un acvariu de 30L. in ultimul post spui ca este pentru un acvariu de 120L. daca spuneai de la inceput la ce acvariu vrei sa il pui, poate primeai raspunsul ceva mai repede si nu mai era haosul care a fost. un debit satisfacator - maxim 800L/h. probabil pare mult dar nu e asa. pompa o alegi in functie de inaltimea la care e amplasat acvariul.
ps- eu as recomanda sa umpli externul doar cu material filtrant biologic, iar pe admisie sa protejezi filtrul cu un burete care il speli la cateva zile pentru a evita colmatarea materialelor filtrante. spun asta pentru ca filtrul il vei desface destul de greu dupa ceva timp de functionare. am avut si eu ceva filtre asemanatoare, si dupa vreo 2-3 luni de functionare a trebuit sa tai teava pentru a putea scoate materialele filtrante.
eu am avut un eheim jager de 250W la un acvariu de 125/47/70. nu am avut treaba cu temperatura acvariului.
mie unul mi se pare cam mare lungimea. am unul din sticla de 6mm (90/47/40) si am pus cateva intarituri ( nu se vad toate, dar am curaj sa il arunc de la etaj :d la cum e facut). la ce vrei sa faci as pune sticla de 8 si l-as face de 40 inaltime. arata mai bine. toate laturile ai putea sa le faci cu sticla normala iar cea din fata din sticla clara(sau de care o fi). fundul il poti face si din 2 foi de 6 mm, una pe care sa fie laturile asezate si una intre laturi.
acum vreo 3 ani am lipit si eu primul acvariu. avea 70L. nici nu bagasem apa in el si deja ii sparsesem fundul. imi cazuse scrumiera in el . am luat o fasie de geam si am lipit-o in interior peste toata spartura aia. acvariul tine apa si acum si nu da semne ca ar face vreo "infectie".
Porcu wrote:
dj_ando_83 wrote:zilele astea am facut si eu unul cu dimensiunile de 125/67/70, fund dublu din sticla de 10

Ma cam trec fiori cind aud ispravi d-astea ....... si nu din cauza lipiturilor ....... ma tem pentru geamurile din fata si din spate.

eu unul nu mi-as face griji . intarituri la fiecare imbinare de la laterale (si in interior si in exterior) care or sa fie mascate de coltar din aluminu, fund dublu din geam de 10mm+ intarituri late de 5 cm din geam de 10 intre fund si laterale+ o fasie pe exterior din geam de 4. 2 intarituri transversale care sunt din geam de 10 una lata de 8cm si una de 9 cm (aia de 9 vine lipita pe cantul geamului la exterior si aia de 8 la interior) + inca o fasie de 8/8 din geam de 10 la imbinarea colturilor. la longitudinale o sa folosesc cate 3 fasii din geam de 10. aia din fata o sa fie lata de 8 cm iar aia din spate de 11. greseala mea a fost ca nu am lipit bine una din trasnversale (adica aia de deasupra care este mai scurta pentru a putea lipi longitudinala exterioara peste transversala interioara). probabil o sa ziceti ca arata urat, dar la cum a fost lipit acvariul inainte ( de un mare meserias si a cedat dupa 5 ani lipitura), lipiturile de acum arata prea bine si in plus de asta nu au ramas bule de aer decat la o laterala mica pe care am miscat-o(am vazut abia dupa ce s-a uscat siliconul ).
foloseste fund dublu pentru o siguranta mai mare. daca folosesti o singura foaie de geam e imposibil sa nu apara fisuri care sa nu cauzeze in viitor.
suportul care il aveam pana acum la acvariu era din cornier de 4 cm si gros de 5mm, 4 picioare din teava de 60mm cu grosimea de 5mm, inca 4 picioare din teava de 30mm groasa de 3mm al jumatatea laturilor, iar partea pe care se aseza acvariul era din teava de 40/20mm peste care aveam 2 foi de pal de 18mm. tot ansamblul era asezat pe 4 picioare din tabla de 4mm cu dimensiunile de 15/25cm(baza suportului a fost un container metalic care suporta pana la o tona greutate). acest suport, chiar daca arata urat, este mascat de rigips si era pentru un acvariu de 125/47/70. acum am modificat acvariul la 125/67/70 si nu mai am incredere in suport. dupa ce am scos vechiul acvariu, am observat ca placile de pal s-au "copait'.
eu unul nu as face un suport din pal pentru o greutate asa mare. trebuie sa te gandesti ca nu vei face mereu suporturi pentru acvariu si pal-ul lucreaza in timp. chiar daca la inceput pare perfect, cu timpul nu va mai arata asa. as opta pentru profil metalic imbracat in pal.
3/4 sferturi de silicon bison am folosit la imbinarea dintre foile de pe fund . dungi transversale la o distanta de 5-6cm una de alta, o dunga longitudinala pe jumatate, cate un punct de silicon intre fiecare transversala la jumatatea distantei dintre cea de pe jumatate si margine si cate o dunga pe fiecare transversala la margine in asa fel incat sa poata iesi aerul dintre geamuri :d .
eu unul as opta pentru sticla mai groasa sau fund dublu daca as face asa ceva. eu unul am o nelamurire: de ce vrei sa gauresti geamul de pe fund, daca vrei sa folosesti extern?
intariturile puse ar fi cam asa :
1- intre fund (dublu) si laterale cate o fasie din geam de 10mm si lata de 5cm pe interior, unde partea mai lata vine lipita pe fund. inca o fasie din geam de 4mm lata de 4 cm lipita pe exterior pe fiecare latura in asa fel incat sa "prinda" si fundul si laterala.
2- intre laterale cate o fasie din geam de 6 mm lata de 1.5cm pe interior si o fasie din geam de 4mm lata de 2.5 cm pe exterior in asa fel incat sa prinda ambele geamuri la colt.
3- intariturile transversale sunt din geam de 10mm. sunt formate din 2 fasii din geam de 10 una lata de 8cm si una de 9cm. la colturi, in interior am mai pus o bucata de 6/7cm. intaritura din partea de sus (cea care vine pe cantul geamului) este mai scurta cu 18cm pentru a putea imbina intaritura longitudinala cu transversala de la interior.
4- intariturile longitudinale vor fi formate din 2 sau 3 fasii din geam de 10mm late de 9 cm.
5- toate colturile vor fi mascate cu coltare din aluminiu sau plastic. daca observati mai sus, fasiile din geam care vin la colturile dintre laterale sunt late de 2.5cm la ext. si 1.5cm la int. pentru a putea masca cat mai bine lipiturile cu un coltar de 3-3.5cm.
m-am uitat la toate lipiturile si nu se vad bule de aer pe nicaieri, in afara unei transversale pe care am miscat-o.
intariturile le las pe astea care sunt. nu voi pune inca una pe jumatate din cauza ca va ocupa destul spatiu si va fi foarte incomoda . stiu asta de la un acvariu mai mic unde am intariturile in H si aia din jumatate ma incurca destul de mult.
lateralele au fost lipite peste fund(adica era in exterior). siliconul care l-a folosit a fost bison. asta din ce mi-a zis el, pentru ca nu am de unde stii ce a folosit. intariturile aveau cam 7-8 cm latime (nu mai stiu exact).
noul acvariu este lipit cu silicon dow corning 881. fundul este dublu din sticla de 10 + fasii intaritoare late de 5cm intre fund si laterale. pe o foaie de geam vin lateralele iar cealalta este intre laterale ( una are 125/67 si cealalta 123/65). probabil si in partea de sus o sa folosesc acelasi sistem : 2 fasii prinse pe suprafata geamului si una pe cant.
rasfoind forumul am dat peste asa ceva :
Porcu wrote:
Ai intuit corect: se foloseste fund dublu atit pentru rezistenta fundului cit si pentru o lipitura mai rezistenta.
In cazul lipiturii de la fund mai poate sa apara o problema: daca se foloseste substrat fin sau daca nu e sifonat periodic se colmateaza infricosator. Apar diverse reactii anaerobe pe care nu le cunosc in detaliu. Nu stiu nici ce substante rezulta da' stiu ca pot imbatrini siliconul si-l pot dezlipi de geam. Am observat fenomenul de citeva ori: siliconul de la lipitura de la fund s-a dezlipit in timp de lipiturile verticale erau intacte. O lipitura in unghi va proteja siliconul de acest fenomen. Problema asta se poate rezolva prin dublarea lipiturii de la fund si cu niste baghete de 3-4 cm latime, da' ramine problema cu rezistenta.


acum vreo 2 ani am cumparat un acvariu. 125/47/70, sticla de 10, 2 intarituri longitudinale din sticla de 6 si 2 transversale din sticla de 6. cel de la care am luat acvariul a zis ca are la el 3 ani. siliconul care a iesit dintre geamuri la presare era imprastiat peste tot, in unele locuri avand vreo 2 - 2.5 cm latime si vreo 2-3mm grosime. acum vreo luna, mai precis intr-o sambata, m-am dus sa dau mancare la milogi si am observat apa langa acvariu. primul care l-am verificat a fost overflow-ul din teava de 50mm. nu era de acolo. am luat un prosop, am sters apa si am verificat din nou. curgea pe la imbinarea dintre fata si fund. gaura era destul de mica ( cel putin apa abia picura). l-am scos afara (asta dupa ce am scos totul din el) si m-am uitat mai atent la zona unde curgea. am tras de geamul de pe fund si am ramas uimit cat a putut sa se miste : pe o lungime de aproape 50 cm. se poate ca beleaua asta sa fi fost din cauza substratului? pana acum am folosit nisip de rau ( granulatie fina pana la 10-15mm) si nisip de 2-4mm (posibil sa mai fi fost si prin asta nisip fin. sau este din cauza siliconului? siliconul folosit, din ce a zis ala, a fost bison. la noul acvariu (125/67/70) am folosit bison la imbinarea dintre geamurile de pe fund si dow corning 881 la celelalte imbinari. daca voi folosi un filtru de substrat este posibil sa mai apara acele reactii?
o intrebare am si eu: cat silicon ai folosit? zilele astea am facut si eu unul cu dimensiunile de 125/67/70, fund dublu din sticla de 10, intarituri la fiecare imbinare ( intre laterale si fund din sticla de 10 pe interior si 4 pe exterior, intre lateralele mici si cele mari din sticla de 6 pe interior si 4 pe exterior si din sticla de 10 "dublata" la intariturile de pe lateralele mici). mai am de pus intariturile longitudinale ( cate 2 pe fiecare latura) si niste coltare din aluminiu care sa mascheze intariturile. pana acum mi-au intrat 4 tuburi de silicon si ma astept sa mai folosesc inca 2 sau 3.
ps- probabil o sa va intrebati de ce am pus atatea intarituri si de ce am bagat atata silicon. cel care a lipit acvariul inainte a folosit bison. siliconul era imprastiat peste tot si pana la urma a cedat la imbinarea dintre fata si fund din cauza ca nu era uniformizat. acum am folosit bison la imbinarea foilor de geam de pe fund, dar dupa ce am stat o saptamana dupa el sa se usuce am renuntat la folosirea lui. la toate imbinarile urmatoare am folosit si voi folosi dow corning 881.
am vazut ca se discuta despre tuburi de 2700-3000K. am folosit si eu la un acvariu cu inaltimea de 40 cm o combinatie de tuburi de 2700, 4000 si 6400K si au mers cat de cat bine plantele. cu aceleasi tuburi la un acvariu de 70cm inaltime au mers un timp dar nu la fel de bine ca in cel de 40 cm. acum vreau sa folosesc un osram hci-t 150W si are temperatura la 3000K, iar irc-ul la 88 (becul il voi folosi in combinatie cu tuburi de 6400K). e bun asta sau caut un bec de 6400K?
vazusem undeva pe net ca cineva a folosit geam triplu ( 3 foi de 10mm) la un acvariu de cateva mii de litri. eu as merge pe sticla de 16. eu unul stiam ca se pune un fel de rasina intre foile de geam.
 
Forum Index » Profile for dj_ando_83 » Messages posted by dj_ando_83
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com