[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Filtru extern-principiul vaselor comunicante  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Cosmin G
Member
[Avatar]
IP:

M-a apucat nebuneala sa-mi fac un filtru extern pentru un acvariu de 30 litri.
Am stat m-am gandit,M-am consultat cu alti 'experti' si vreau sa stiu daca ideea la care am ajuns este sau nu functionala.
O poza....
Vas din sticla.
Alea colorate de pe mijloc sunt medii filtrante,Totul este etans.
Cilindrul mai inalt trebuie sa fie mai inalt decat acvariul.
Poate este o prostie dar ma tot macina chestia asta de 1 saptamana.
Deci ar fi sau nu functionala .Daca nu care este cauza.

Multumesc!
[Thumb - f?r? titlu.jpg]

This message was edited 2 times. Last update was at 13/06/2011 22:24:46

Coz007
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Din punctul meu de vedere nu functioneaza fara o pompa inserata pe traseu. Ca nu e perpetuum mobile. Adica, eu inteleg ce vrei tu sa faci....e totul inchis ermetic, scoti aerul din circuit, iar nivelul mai mare din vasul din dreapta ar trebui sa fie "motorul" intregului filtru, adica coloana de apa mai inalta sa impinga permanent apa prin mediile filtrante, cilindrul mai mic si, hopa, sus, inapoi in bazin. In realitate, ce se va intampla? Apa din furtunul orizontal care este adusa din acvariu in vasul mai mare, va curge inapoi in bazin, coloana de apa din cilindrul mai inalt se va egaliza cu cea din acvariu si....stop joc.
Da' poate ca fizica ce-o mai stiu eu e invechita si inselatoare.

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
Cosmin G
Member
[Avatar]
IP:

Aha deci daca fac cilindrul mare sub nivelul apei din acvariu o sa intre apa in circuit dar nu o sa se mai intoarca deoarece nivelul apei intre cele 2 cilindre se echilibreaza...Mda deci o pompa de apa este necesara.
Multumesc mult!
Daca altcineva are vre-o parere/sugestie sa spuna.:

This message was edited 1 time. Last update was at 13/06/2011 22:59:13

Coz007
flyer01
Membru de baza
[Avatar]

IP:

@Cosmin G
si eu am incercat un asemenea proiect odata in tineretea mea..fara pompa de apa sau aer nu este ok ;)
daca pui o pompa de apa il transformi frumos in un sump si il ascunzi in cabinet..e foarte eficient si mult mai accesibil financiar decat un filtru canistra.

Editat de Alber

This message was edited 1 time. Last update was at 14/06/2011 23:00:21

aqva
Member
[Avatar]

IP:

Ceeace vrei tu sa faci se incadreaza in categoria: http://ro.wikipedia.org/wiki/Perpetuum_mobile . Fara o sursa de energie externa nu functioneaza, ai nevoie de o pompa in circuit.

Dubito ergo cogito;cogito ergo sum.
Bogdan_Musat
Membru de baza
[Avatar]

IP:

pe langa pompa - adica mecanismul de punere in miscare a apei prin circuit,
trebuie si un sistem de protectie, de ex. in cazul in care filtrul se optureaza si apare o diferenta dintre valaorea debitelor tur - retur, trebuie un opritor (cu plutitor) cu control la nivelul apei ori la acvariu ori la prima camera a filtrului
alt fel, ori omori pompa, ori dai apa pe covor

Daca nu poti face mutari geniale, macar greseli fatale sa nu faci.
[Yahoo!]
Cosmin G
Member
[Avatar]
IP:

Imi cer scuze daca am postat aiurea.Nu vreau sa creez polemici.Am intrebat daca este sau nu functionala.Flyer01 a inteles nelamurirea mea.Scificuss nu am nimic cu tine dar tu nu mi-ai dat mie sfaturi ,ci ai inceput sa ii contrazici pe ceilalti.
Oricum multumesc mult pentru pareri!

Coz007
Antoniot
Senior member
[Avatar]

IP:

Daca vrei un filtru extern orienteaza te pe alt model/principiu.
Copiaza unul de firma gen canistra.
Improvizezi dintr un bidon de muraturi ori din placi plexal/pvc si cu o pompa de apa externa.

Eu sunt sigur ca asa iti va fii mai usor sa experimentezi.Daca ai indemanare iti poate iesi un filtru foarte bun.

Parerea mea este ca modelul gandit de tine este complicat de pus in practica.

Nu judeca din rezultate!
[Yahoo!]
Cosmin G
Member
[Avatar]
IP:

La filtru extern...ma gandeam ca un filtru cascada sau unul extern canistra homemade sunt asemanatoare.
O nelamurire am in legatura cu filtrul cascada.Am medii filtrante pentru filtrare biologica si nu stiu daca este bine sau indicat sa pui intr-un filtru cascada.Sa nu apara probleme(sa se murdareasca apa...).

Coz007
Antoniot
Senior member
[Avatar]

IP:

Cosmin G wrote:La filtru extern...ma gandeam ca un filtru cascada sau unul extern canistra homemade sunt asemanatoare.
O nelamurire am in legatura cu filtrul cascada.Am medii filtrante pentru filtrare biologica si nu stiu daca este bine sau indicat sa pui intr-un filtru cascada.Sa nu apara probleme(sa se murdareasca apa...).

Parerea mea ca filtrul cascade se preteaza acvariilor nano cu cativa pesti, talie micro.

Desi am vazut la acvariile din rpc filtre in capac(gen semi gutiera sau cascade) care au o cantitate mare de mediu filtrant nu mi se pare totusi foarte practice.
Cele mai bune sunt canistrele fie ele de firma sau costum made.

Sfatul meu este sa te orientezi spre filtru canistra home made dupa multa documentatie si cateva experimente.Fara practica risti sa abandonezi un astfel de proiect.
Incearca sa folosesti un recipient foarte spatios si sa creezi un circuit de apa bun prin mediile filtrante.

La intrebarea ta, da se pune si mediu filtrant biologic intr un filtru cascada.La cele de la hagen au si mediu biologic, dar extrem de putin filtrul neavand suficient spatiu.

Nu judeca din rezultate!
[Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Mi-am pierdut cam 3 minute din prea pretioasa-mi viata pentru a face curat aici. Mai pierd cca un minut gandind ce sa scriu in acest post si inca unu ca sa scriu. Deci cinci minute.
Si dupa minutele astea pierdute, ma trece de un avertisment macar, dar pun inflamarea voastra pe seama...ploilor. Asa ca deocamdata o lasam cum a cazut. Dar data viitoareeee....
Si sunt sigur ca ma cunoasteti destul de bine: nu vreau comentarii la acest post. Multumesc

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Cosmin G
Member
[Avatar]
IP:

M-am mai gandit si am ajuns la urmatorul rezultat.
Filtrul este Aquel fan 1
Ca medii filtrante am
1-JBL Tormec
2-Burete intreg
3-JBL Bioferm
4-Burete maruntit
5-Pietre de rau de 5 mm granulatie
6-Burete maruntit
Filtrul are destula putere incat sa impinga apa inapoi in acvariu.
[Thumb - fas.JPG]

This message was edited 1 time. Last update was at 16/06/2011 16:57:17

Coz007
scificuss
Senior member
[Avatar]

IP:

Inutil.

Folosesti tormecul doar daca vrei sa faci adaos de acizi humici, tanin si sa scazi ph-ul apei, ceea ce nu-ti recomand daca nu ai teste de ph si ceva cunostinte sa tii in frau oscilatiile inerente.

Iar pentru filtrare folosesti doar un burete sa retina particulele mari de mizerie, un mediu bio eficent, ai de ales din multe si la final un pad de perlon pentru polisharea apei.

In loc sa faci chestia aiai afara si din ce vad in poza ar fi un filtru intern care propulseaza toata afacerea, mai bine burdusesti cu substrat pro sau ceva tot asa de top pe cel intern si iesi mai bine si mai sigur si evident mai ergononomic.

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Dar de ce sa nu folosesti doar pompa filtrului intern, intr-un filtru...extern. Daca tot n-ai astampar si te mananca degetele de un DIY, arunca un ochi pe topicul acesta. Poate cine stie, te alegi cu vreun filtru extern

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Cosmin G
Member
[Avatar]
IP:

Mersi mult alber este foarte explicit modul in care se confectioneaza.
Cred ca o sa urmez si eu acei pasi imediat ce achizitionez o pompa.
Pentru un acvariu de 120 litri ce debit ar trebui sa aibe pompa?

Coz007
dj_ando_83
Member

IP:

in primul post spui ca filtrul care vrei sa il faci este pentru un acvariu de 30L. in ultimul post spui ca este pentru un acvariu de 120L. daca spuneai de la inceput la ce acvariu vrei sa il pui, poate primeai raspunsul ceva mai repede si nu mai era haosul care a fost. un debit satisfacator - maxim 800L/h. probabil pare mult dar nu e asa. pompa o alegi in functie de inaltimea la care e amplasat acvariul.
ps- eu as recomanda sa umpli externul doar cu material filtrant biologic, iar pe admisie sa protejezi filtrul cu un burete care il speli la cateva zile pentru a evita colmatarea materialelor filtrante. spun asta pentru ca filtrul il vei desface destul de greu dupa ceva timp de functionare. am avut si eu ceva filtre asemanatoare, si dupa vreo 2-3 luni de functionare a trebuit sa tai teava pentru a putea scoate materialele filtrante.
[Email] [Yahoo!]
scificuss
Senior member
[Avatar]

IP:

image

Si apoi sunt eu ala al dracului.

Succes vere ca ai nevoie cu tona. Over and out.

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
Cosmin G
Member
[Avatar]
IP:

Dar nu vad care este problema.
Daca am intrebat pentru 120 litri ok.So what?
Pentru cel de 30 am rezolvat.Nu deschideam un alt topic pentru a pune aceeasi intrebare.
Mersi pentru raspunsuri.
Si pe viitor va rog la topicurile mele sa fiti la subiect.Sa nu se comenteze ce fac,cum fac si cum sunt.
Daca aveti pareri despre altceva decat legat de intrebare sau...nelamurire...mai bine le pastrati.
Sper ca nu am suparat pe nimeni.

This message was edited 1 time. Last update was at 17/06/2011 23:16:32

Coz007

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: