[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Supraplinul cu probleme => Inundatii  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
robertpopa22
Junior member
[Avatar]

Joined: 31/03/2011 15:48:27
Messages: 38
Location: Ploiesti
IP:
Offline

Dragi colegi de forum,

Dupa instalarea acvariului nou am avut pana in prezent 5 inundatii mari, ultima dintre ele fiind destul de serioasa (peste 100L in camera). Din fericire totul s-a putut repara si pestii au scapat nevatamati. Dar, avand in vedere experienta foarte neplacuta, doresc sa spun ce am facut eu si nu a fost bine, spre folosul tuturor. Toate problemele au plecat de la sistemul de evacuare a apei in exces, supraplinul si tevile din spate:

1. La prima inundatie am utilizat un ansamblu de coturi, in afara acvariului, pentru a ridica putin nivelul apei din acvariu (pentru a corecta o greseala de design a firmei care a facut acvariul). Teoretic, dupa cunostintele mele ar fi trebuit sa functioneze fara probleme, DAR, evacuarea finala era mai sus cu 30 de cm decat inaltimea minima a traseului de teava. Rezulta un dop ca la vasul de veceu, suplimentat cu un dop de aer. Pana am inteles fenomenul au avut loc 2 inundatii. Am scos coturile in exces si am lasat in exterior numai unul la 90 orientat spre in jos. Totodata am instalat un canalet din PVC pe traseul furtunului pana la evacuare.

2. La trecerea printr-un perete, din motive estetice, am ales sa folosesc un furtun pus pe un canalet de PVC. Dupa o saptamana furtunul s-a strangulat si am avut iar o inundatie... Pentru rezolvare am folosit doar traseu din PPr cu tot cu coturi pana la evacuare.

3. Gura de absorbtie din acvariu a avut diametru interior de 16mm si curiosul nostru Betta, preferatul copiilor si al nostru, un peste extraordinar de inteligent si bland, a intrat pe acolo si s-a intepenit... S-a infundat teava, nu ne-am dat seama si iar s-a inundat. Am montat un cot la 90 pentru a muta absorbtia in sus si am asezat o sita deasa

4. Pentru ca sita a fost prea deasa am avut iar o mica inundatie, prinsa la timp, si am scos sita si am asezat cotul orizontal, foarte aproape de peretele acvariului. Erau cam 1.5 - 2 cm de la gura cotului pana la geamul lateral al acvariului.

5. Un somn transparent a reusit sa intre prin cotul care nu mai avea plasa si a infundat iar sistemul. Fiindca am folosit o alimentare cu debit mai mare in aceasta perioada de vara, rezultatul a fost spectaculos: covoare plutitoare si zeci de litri de apa in toata sufrageria... Am montat acum o plasa mai rara (de tantari).

... SPER! sa nu mai avem probleme in viitor, dar cred ca cea mai buna solutie impotriva inundatiilor ar fi fost, asa cum am si cerut firmei producatoare, un sistem de alimentare cu plutitor, similar cu vasul de WC, care e dovedit in timp. Incercam acum sa facem o astfel de adaptare.

Sper inca odata sa fie de folos experienta mea, mai ales celor care vor sa isi comande un acvariu.

Cu drag,
Robert

This message was edited 1 time. Last update was at 01/07/2011 16:25:07

bilti
Senior member
[Avatar]

Joined: 05/07/2005 13:21:26
Messages: 775
Location: Timisoara (Girocului)
IP:
Offline

niste poze nu ar fi stricat.

Acvariul meu
[Yahoo!]
dj_ando_83
Member

Joined: 14/07/2009 00:58:29
Messages: 200
Location: stalpeni arges
IP:
Offline

overflow-ul l-am facut din teava de 50mm. nu am avut absolut nici o problema cu el. ma refer la inundatii sau ceva de genul asta pentru ca am facut ceva calcule inainte de a pune sistemul de filtrare in functiune. sump-ul putea prelua o cantitate de apa mai mare decat se putea scurge din acvariu in caz ca se oprea pompa, iar in acvariu nu avea cum sa intre mai multa apa in caz ca se infunda overflow-ul din cauza ca ramanea pompa fara apa.
ps- am observat ca sistemul functiona cu aproximativ 8-10mm apa peste marginea overflow-ului.
ps2- sistemul nu este indicat la acvarii care au pesti mici, plante care pot bloca circulatia apei sau altele care imi scap pe moment.
ps3- un burete de la un boyu sp2500 poate reduce semnificativ debitul prin overflow.
[Email] [Yahoo!]
bilti
Senior member
[Avatar]

Joined: 05/07/2005 13:21:26
Messages: 775
Location: Timisoara (Girocului)
IP:
Offline

daca functiona cu peste 8-10 mm peste buza overflowului inseamna ca nu e dimensionat bine. eu am un debit de vreo 800l/h si am 1-2 mm peste buza la o gaura de 3 cm.

Acvariul meu
[Yahoo!]
robertpopa22
Junior member
[Avatar]

Joined: 31/03/2011 15:48:27
Messages: 38
Location: Ploiesti
IP:
Offline

bilti wrote:niste poze nu ar fi stricat.


Poze din variantele anterioare nu am pastrat... Dar uite mai jos cum am facut acum. Pentru partea din acvariu sunt pozele urmatoare
[Thumb - IMG_9186.jpg]

[Thumb - IMG_9189.jpg]

robertpopa22
Junior member
[Avatar]

Joined: 31/03/2011 15:48:27
Messages: 38
Location: Ploiesti
IP:
Offline

Furtunul care pleaca din cotul de la acvariu (e facut pe conectica rapida ca sa pot goli ingaleata daca am nevoie) se duce la teava de PPr, apoi conducta de PPr pastreaza o inclinatie mica pana la capat, unde iar am furtun coborat in gura de scurgere a chiuvetei (am montat un Y pe PVC)

Daca sunt intrebari nu ezitati, dupa atata sters de apa pe jos sunt foarte dispus sa ajut si pe altii cu sfaturi!
[Thumb - IMG_9187.jpg]

[Thumb - IMG_9188.jpg]

 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com