Message |
|
am uitat sa precizez ca prima pompa de masina care am folosit-o la un filtru trebuia racita de un ventilator. cum am spus si @Porcu (ce aiurea suna  ), nu se merita carpacela unui extern cu asemenea pompe. daca stau si ma gandesc mai bine nici macar nu se merita carpaceala unui filtru DIY. am incercat tot felul de "scheme" pentru diferite "modele" de filtre, dar pana la urma am ales varianta filtrelor profi. mai putina bataie de cap cu ele.
ps- daca alegi sa faci filtru extern din teava de 110, sa nu te mire faptul ca nu vei putea sa il desfaci dupa cateva saptamani sau luni de functionare.
|
 |
|
cred ca le-ai alimentat invers. spui ca la 3.7V se aprind dar la 5.7 nu se mai aprind. ori alimentatorul nu este bun ori le-ai legat invers.
|
 |
|
merge pusa. debitul va fi de maxim 800-900L/h la o inaltime de vreo 70-80cm intre pompa si marginea acvariului si asta in functie de materialele filtrante folosite.
"masinile de spalat totusi au pompe slabe ca baga apa foarte lent" . poti detalia putin? din ce ai scris acolo eu inteleg ca pompa baga apa in masina de spalat nicidecum ca ar scoate apa din ea. ceea ce permite alimentarea cu apa a masinii de spalat este o electrovalva.
ps- sunt 2 modele de pompe : pompe cu rotor magnetic (aceeasi constructie ca si pompele folosite in acvaristica) si pompe cu rotor cu bobinajul in scurtcircuit (parca se numesc rotoare in colivie, nu mai retin exact). dieferenta de consum intre ele este destul de mare. prima are undeva la un maxim de 25W in functie de model si cea de a doua poate avea maxim 90-100W.
|
 |
|
@scorpionul - nu tin minte sa fi vazut vreo pompa pentru acvaristica care sa fie cu motor clasic. toate pompele folosite in acvaristica sunt cu rotor magnetic. folosirea motoarelor cu carbuni este mult prea riscanta din punct de vedere al securitatii si in plus de asta nu pot functiona non stop din cauza carbunilor.
|
 |
|
daca nu ma insel sticla aia e securizata si nu ai ce face cu ea. stiu ca mi-a adus cineva o usa din geam de 10 si era securizata.
@Bogdan_Musat - colegul @vidockq a patit asta din cauza gaurilor date pentru supraplin daca nu ma inseala memoria. atata timp cat se respecta niste reguli nu vor exista probleme. de exemplu al meu are 125/67/70 si e din sticla de 10. mai stiu un acvariu de 200/60/60 tot din sticla de 10.
|
 |
|
1 - buretele il ti acolo pana isi pierde elasticitatea. multi producatori recomanda schimbarea unui anumit element din constructia unui echipament inainte de termen. trebuie sa aibe si ei de lucru pana la urma.
2 - ala nu se schimba decat la cativa ani (si aici depinde de intretinerea lui).
3 - debitul real al unui filtru nu va fi niciodata egal cu ce scrie pe el. debitul ala se masoara fara medii filtrante si fara furtune. singurele filtre care se apropie de valoarea scrisa pe ele sunt cele de la eheim. deci nu va avea atat cat scrie pe el. se pot face mai multe "scheme" pentru a nu crea curenti in acvariu.
cum a spus si @alber eu unul nu imi pot da seama cum pot reduce consumul si sa pastreze toti parametri la fel. singura varianta care imi vine in minte acum ar fi modificarea bobinajului si schimbarea materialelor din care este magnetul rotorului. poate colegii care detin un aparat de masura ne pot spune si noua ce rezistenta au acele filtre ( in functie de asta se poate face si un calcul) si pot pune niste poze reale cu cele 2 rotoare. o alta varianta pentru rotor ar fi modificarea palelor. cele cu 3 pale par a fi ceva mai eficiente.
|
 |
|
vreo 15 moly masculi si femele. preferabil in arges sau cei care au drum prin arges. doritorii sunt rugati sa ma anunte cu cateva zile inainte pentru ca dureaza destul de mult sa ii pot prinde (acvariu mare si plin de lemne care sunt destul de greu de scos).
|
 |
|
as dori sa cumpar urmatoarele :
- mascul de oscar. marime minima 25 cm. preferabil din arges pentru ca il pot vedea "live".
- valisneria giganteea.
- ceva specii de echinodorus: Echinodorus grandifolius si Echinodorus amazonicus. cam astea ma intereseaza.
|
 |
|
ai pm. nu as vrea sa se considere reclama.
|
 |
|
de ce nu iei dow corning 881? as tine sa precizez ca siliconul care nu este pentru lipirea acvariilor va ceda in timp sau chiar dupa ce il umpli cu apa prima data. am facut un acvariu mai acum vreo 2-3 ani si am folosit un silicon universal. l-am asezat sa pun apa in el si a cedat imediat dupa ce am oprit apa. norocul meu a fost ca i-am facut proba afara si nu a trebuit sa adun doar 30L de apa.
|
 |
|
o intrebare am si eu: ai neaparat nevoie de instalatie de osmoza? si pe mine ma batea gandul sa iau una pentru discusi, dar dupa ce au scos 3 serii de pui am renuntat la cumpararea uneia. daca ai un saratel altfel sta treaba.
|
 |
|
turba aia e pentru scaderea ph-ului. asta nu e neaparat necesara decat daca vrea pesti care prefera o apa mai acida.
siporaxul nu este ceramic. cred ca faci o confuzie intre materialul siporax-ului si cel al inelelor pentru filtrare mecanica. dupa cum spune producatorul, un litru de siporax face cat 34L de inele ceramice. daca ar fi si siporaxul din aceeasi ceramica ca si acele inele nu ar mai avea aceeasi suprafata pentru bacterii.
ps- mi-am amintit de materialul din care este facut siporax-ul : sintered glass (in traducere sticla sinterizata)
|
 |
|
-carbunele este indicat pentru a fi folosit dupa ce faci un tratament pentu a elimina toate chimicalele din apa. va absorbi tot dupa care le va da drumul inapoi in apa.
- sau turba. vazusem ceva de la sera dar probabil au si alti producatori asa ceva. nu mi-am batut capul cu scadera ph-ului pana acum.
- vata absoarbe mizeria care trece de bureti si ce mai e in filtru. acelasi lucru il poate face si un burete mai fin. ambele trebuie spalate ceva mai des.
- siporax ceramic? eu unul stiam ca siporax-ul este un material din granule de sticla (cum il fac e treaba lor ).
|
 |
|
bamse_il wrote:Daca pompa este in interiorul filtrului nu trebuie sa-ti faci griji. Cand merge pompa in interiorul filtrului se creaza o scadere de presiune ce va trage de capace spre interior (diferenta mica=> forta mica dar totusi este). Singurele probleme pot aparea la lipiturile de la cablu sau reductii.
problema mai mare care nu ai precizat-o este oprirea pompei. daca pompa se va opri, automat va creste si presiunea in filtru. dupa asta va rezulta impingerea capacelor. eu unul am testat cu succes astfel de filtre la o inaltime de maxim 1.3m cu furtun de 12mm la interior. la o inaltime de 1.5m cu acelasi tip de furtun capacele deja incepaeu sa se miste cu aproape 0.5cm. o alta problema este desfacerea acelor capace dupa cel putin 2 luni.
|
 |
|
ceea ce descrii pare a fi o dezamorsare, dar nu bag mana in foc. daca era sa traga aer pe la garnitura de la canistra, curgea cand il scoteai din priza. daca zici ca ai garantie .... da-le cu el in cap ca sa il schimbe. la cat costa un eheim (indiferent de model) ar trebui sa tina fara absolut nici o problema cat timp are garantie. dupa asta....
ps- verifica imbinarea dintre furtune si tevile alea sa nu cumva sa traga aer pe acolo.
|
 |
|
mie unul mi se par niste filtre destul de bune. ca zgomot, abia il aud, fata de cele 2 eheim-uri care bazaie intr-una. plasticul robinetilor e destul de fragil.il strangi mai tare....spui "pa" robinetilor. si mai prost e sistemul de amorsare. nici la ehem-uri nu e prea stralucit, dar probabil nu le-am testat eu corespunzator (intre luciul apei si marginea acvariului e undeva la vreo 15-17 cm din cauza ca am uitat sa dau comanda de o intaritura  ). necuratat de vreo 5 luni a ramas cu acelasi debit.
|
 |
|
dar ce ce nu iei un uv pentru acvariu? e mult mai sigur. mai vazusem (nu mai tin minte unde) un "echipament" la fel de spectaculos ca si ozonizatorul, dar la fel de periculos.
|
 |
|
nu ai ce face cu ozonizatorul la acvariile plantate. din cate stiu se foloseste la acvariile marine, dar nu sunt 100% sigur. ca o elimina el ce zic producatorii e altceva, dar folosit necorespunzator s-ar putea sa elimine si pestii si ce mai e prin acvariu.
|
 |
|
imi puteti spune si mie ce pot folosi in locul conectorilor de la acest sterilizator? cei originali sunt imensi si nu se pot folosi cu furtun de 16/22, decat daca se fac multe adaptari. am incercat sa fac alti conectori dar iar sunt prea multe adaptari. pana acum a fost folosit cu conectorii facuti de mine si a functionat impreuna cu pompa de la sump. acum am schimbat filtrarea si nu mai da casa cu masa, pentru ca vreau sa il montez pe returul unui extern.
|
 |
|
mai sunt disponibili doar puii cei mari. au undeva intre 4-5cm.
am primit mesaje sa ii trimit in tara, dar cum am spus si in primul post anuntul e valabil doar pentru cei din arges, sau pentru cei care ii pot ridica personal.
|
 |
|