Interviu cu Takashi Amano

La sfarsitul anilor `90 imi cadea in mana o carte remarcabila: “Nature Aquarium World”,  in care erau prezentate cateva zeci de acvarii marca Takashi Amano. Impactul vizual a fost fantastic. Calca in picioare tot ce stiam despre aquascape-ul de pana atunci. Parea ceva de neegalat pentru un european obisnuit mai degraba cu clasicul stil olandez. A castigat instantaneu un admirator; ca mine - nenumarati in toata lumea...

La mai bine de 10 ani de atunci, imaginile acelor acvarii si ale celorlalte care au urmat, aranjate in ceea ce urma sa se numeasca stilul Nature (Nature Aquarium concept), continua sa impresioneze. Semn incontestabil al unor lucrari de inestimabila valoare, precum o pictura ce continua sa fie admirata peste ani. Nimic din ce a fost prezentat atunci nu a fost perisabil...

Reprezentam comunitatea acvaristica cea mai veche si cea mai activa din punct de vedere al exprimarii in aquascape din Romania, unita pe forumul www.acvariu.ro.
In paginile forumului nostru au fost comentate (admirativ) realizarile dvs., iar unii membri ai acestui forum au fost evidentiati de catre reprezentanti ai dvs. Aveti  o imagine foarte buna in Romania, unde sunteti perceput precum parintele Nature Aquarium concept.  Vrem sa va asiguram ca ni s-a facut o marea onoare prin acordarea raspunsurilor la acest set de intrebari convenit, fapt pentru care va multumim anticipat.

Takashi Amano

 

 

1.Probabil ca un procent semnificativ din acvaristii de azi (chiar si din aquascaperi) isi trage inceputurile din mici intamplari similare cu cele povestite de catre dvs.,  legate de transportul primilor pesti viu colorati, eventual alaturi si de ceva plante - in interiorul unor cizmele pescaresti. Rememorand acele amintiri ale tineretii evocate de catre dvs., care au fost pasii formarii dvs. catre consacrare?
Intr-adevar, visele sunt cele care m-au condus pana aici. Inca din copilarie am avut aceste aspiratii, iar pasiunea mea s-a nascut din acestea. Astazi, multi copii ai lumii traiesc o viata implinita si comfortabila, de care eu nu am beneficiat. Nu am avut o astfel de viata, dar in schimb am crescut in contact strans cu natura, iar aspiratiile mele de-acolo se trag. In Japonia, timp de multi ani, cresterea economica a fost mai importanta decat relatia cu natura si pastrarea mediului natural. Intotdeauna am simtit ca aceasta tendinta este pervertita. In ultima vreme insa, oamenii incep sa-si dea seama ca am ignorat prea mult natura. Dorinta mea inca nu s-a indeplinit intrutotul, prin urmare ea ma conduce in continuare.
2.Acvariile peisaj marca Takashi Amano au impresionat de la inceput prin personalitatea lor, dar si prin simplitatea data de anumite specii clasice, utilizate in crearea unor aquascape-uri memorabile. In anii `90 am dedus ca plante precum E.tenellus, Riccia, Microssorium, Glossostigma sau diversele varietati de Moss dadeau temelia plantarii acvariului. Ce specii noi de plante trebuie luate in calcul in aranjarea de viitoare Nature Aquarium in anii urmatori?
In aceasta perioada imi place sa folosesc Lilaeopsis novae zelandiae si Hemianthus callitrichoides. Motivul este acela ca aceste specii cresc treptat si nu au nevoie de multa intretinere. De asemenea, ele se raspandesc pe orizonatala, imbogatind compozitia layout-ului.
3.Plantele utilizate in acvariile dvs. de prezentare prezinta o culoare si o sanatate perfecta. Nu cunoastem insa date legate de provenienta plantelor. Sunt aceste plante productie proprie sau daca nu, cu ce furnizor/grup de furnizori preferati sa colaborati in popularea acvariului cu plante acvatice?
Avem si noi plantele proprii, Wabikusa. Le importam si le crestem in unitatile noastre. Crestem rareori plante in Japonia, pentru ca plantele japoneze sunt greu de dezvoltat in conditii de acvariu.
4.Fiecare planta are necesitatile sale specifice. Totusi care ar fi in opinia dvs. parametrii optimi la care trebuie adus un acvariu Nature ce este populat cu plante de tipul celor folosite frecvent de dvs. (Microssorium, Glossostigma, Bolbitis, Riccia sau diferite varietati de Moss) ? Ma refer aici la Temperatura, Ph, Gh, KH, No2, No3, CO2 etc..
Asta depinde de fiecare bazin si compozitia lui, deci nu exista valori standard. Totusi, personal prefer apa moale, cu pH 6 (sub 7), grad de duritate 1 ~ 3 (dH). 
5.Iluminatul acvariilor plantate in mod obisnuit este facut cu ajutorul tuburilor fluorescente, sau al lampilor de tip HQI/HQL. In marea majoritate, producatorii europeni recomandau un necesar de 6500K drept favorizant al fotosintezei, peste 10000K fiind deja lumini dedicate acvaristicii marine. Din cate am dedus citind anumite articole, firma ADA recomanda valori ce se invart in jurul a 8000-8500K. Ce a dus la alegerea acestui spectru de catre dvs?
Dupa cum se stie, pe masura ce valoarea kelvin creste, lumina devine mai albastruie, ceea ce inseamna ca se transmite mai mult in apa. In general, plantele fac fotosinteza la culoarea rosie, dar cred ca plantele acvatice s-au adaptat pentru a se dezvolta mai bine la lumina albastra.
6.O schema clasica de-acum, patentata de catre domnul Takasi Amano pentru acvariile plantate este  popularea acvariului cu Caridina multidentata/Caridina japonica (Takashi Amano shrimp), Otocinclus si Paracheirodon axelrodi. Ati ramas un fan al acestei scheme de populare sau pe parcursul anilor ati descoperit un alt “triumvirat” de succes?
Ceea ce ati mentionat este poate mai clasic, dar am creat multe combinatii. Astfel, eu folosesc pestii si plantele in functie de layout. Daca este un layout Iwagumi, atunci prefer  cardinalii, daca este un layout cu driftwood, atunci imi place sa am plante in crestere si pesti activi, energici.

7.A-propos de Amano shrimp, a carui utilitate o apreciem toti cei indragostiti de acvariile plantate, dar…a carui reproducere cel putin pentru noi in Romania pare oarecum invaluita de mister. Circula o legenda, potrivit careia acest crevete este reprodus la scara industriala doar prin concesionarea unui rau ce alimenteaza o apa salmastra, ale caror parametri ajuta la buna dezvoltare si evolutie de la larva la adult, similar raului Yamato de bastina. Cat adevar si cata legenda este in asta?
Da, este ADEVARAT! Crevetii au doua tipuri de sisteme de reproducere, iar Caridina japonica apartine cele denumite de tine ca fiind “misterioase” (alte tipuri sunt precum Red Bee Shrimps, depun oua). Nu sunt totusi sigur de afirmatiile legate de raul Yamato.
Amano shrimp - wikimedia image
8. In ultimii ani, in cadurl concursurilor internationale, este vizibil efortul multor aquascaperi de generatie noua de a crea layout-uri care trec dincolo de limitele stricte ale stilului "Nature". Ce parere aveti despre tendintele actuale din aquascaping? Intrevedeti mentinerea lor pe termen lung, sau se vor modifica in scurt timp, luand o cu totul alta directie? Putem vorbi despre moda in aquascaping?
Sunt multe layout-uri care par a fi create numai pentru concursuri sau pentru a fi fotografiate. Ele sunt alcatuite si apoi dezmembrate in decurs de jumatate de an - un an. Bineinteles, nu este nimic gresit in asta. Pentru unii acvaristi, poate fi si acesta un mod de a se bucura de conceptul Nature Aquarium. Dar in opinia mea, un layout bun se poate mentine o perioada lunga de timp si dispune de un mediu mutual benefic pentru toate organismele din bazin (in japoneza, avem un o denumire, kyozon-Kyoei). Un aquascaper bun trebuie sa poate crea un astfel de layout, care necesita un numar considerabil de tehnici speciale. In acest sens, n-am vazut inca layout-ul perfect.
9. Acvariile olandeze nu mai castiga competitii internationale din cauza aspectului general prea artificial si "aseptic".
In acelasi timp, unele peisaje "Nature" ofera o reprezentare oarecum "ideal-iluzorie" a mediului subacvatic. Unde este adevarul, este posibila oare imbinarea acestor doua concepte majore?
Sigur ca este posibil. Cred ca acest concept, Nature Aquarium, ofera multe posibilitati, care transcend stilul in sine. Este la latitudinea fiecarui aquascaper modul in care isi creeaza layout-ul. Si da, eu cred ca este posibila castigarea unui concurs cu un astfel de layout. Conceptul Nature Aquarium la asta se refera, la faptul ca fiecare isi poate explora si exprima liber ideile.
10. Ne-am obisnuit cu totii, cand  vorbim despre acvarii pesaj sau acvarii Nature, sa ne gandim la acvarii populate cu material biologic aferent acvariilor de apa dulce.  Ati incercat acvaristica de reef? Considerati ca s-ar putea face ceva similar acvariilor dvs. si in acvaristica marina?
Sigur ca este posibil. Avem un acvariu marin in galeria noastra. Dar pentru a crea mai multe, pur si simplu nu am timp acum!
11. Se stie ca sunteti in egala masura si un pasionat landscape photographer al "Untouched precious natural landscape". Stiu ca obisnuiati sa lucrati cu Deardorff large cameras a caror productie (daca nu ma insel) a fost sistata undeva la sfarsitul anilor 80. De atunci au aparut o multime de aparate cu performante remarcabile, la preturi accesibile.
Care ar fi o camera foto DSRL/obiectiv, cu un raport decent pret/calitate, pe care ati recomanda-o pentru un acvarist ce vrea sa-si pozeze acvariul la un International Aquatic Plants Layout Contest (ADA contest), dar care ar prefera sa investeasca totusi mai mult in acvariul sau decat in camera foto?
Inainte foloseam aparate cu film, dar acum am cateva camere digitale bune. Este greu sa numesc doar una, dar uneori folosesc Cannon EOS 50D 272 pentru fotografii generale. Dar trebuie sa spun ca folosirea tripodului este esentiala.
12. Produsele firmei ADA sunt apreciate de ani buni in Romania, chiar daca pana in prezent nu au fost comercializate oficial de catre un dealer pe aceasta piata. Experienta si realizarile dumneavostra au facut ca, in lipsa unui reprezentant local, sa ne indreptam atentia spre alti dealeri ADA din tari vecine, cu care colaborarea si comunicarea se face relativ greoi. Impulsionat insa de relatiile pe care am observat ca le aveti cu parteneri similari din Ungaria sau de recenta vizita in Polonia, am putea spera la o relatie mai stransa cu Romania, o eventuala viitoare vizita/curs sustinut de dvs. si la noi in tara?
La cererea dumneavoastra, as fi fericit sa vin in Romania, deoarece ma vad ca un propovaduitor al conceptului Nature Aquarium.
13. And, to close this interview you graciously granted us, are there any other things you might wish to say to our Romanian readers in order to give one advice to set-up his or her first nature aquarium, what would it be?
As vrea sa spun cititorilor romani ca eu nu am avut succes inca de la inceput. Am facut multe eforturi. Nimic nu a fost usor, dar am perseverat. Deci, mi-as dori ca hobbystii romani sa nu renunte si sa incerce continuu sa obtina layout-uri din ce in ce mai bune. Daca veti continua, cu siguranta veti deveni mai buni. De asemenea, este foarte important sa nu uitati ca lucrati cu vieti, deci “Nu irositi VIATA.” Daca privim situatia mediului natural, aceasta nu se va imbunanti semnificativ, ci va fi din ce in ce mai proasta. Dar cred ca a avea un Nature Aquarium este similar cu o atitudine de conservare a mediului. Acvariul Natural este un instrument foarte eficient pentru studierea ecosistemului si necesita o combinatie de cunostinte de biologie, chimie si fizica. Deci, cu alte cuvinte, o persoana care creeaza un Acvariu Natural, creeaza in acelasi timp un mediu natural. Eu sper ca acesti oameni vor deveni un punct de reper, care sa sublinieze problemele mediului si importanta naturii. Cu astfel de actiuni, Nature Aquarium, ca hobby, isi va aduce contributia in societate, dobandind in acelasi timp si respectabilitate sociala.

 


 
Mr. Takashi Amano
Takashi Amano s-a nascut in1954, in Niigata, Japonia. El a a explorat junglele indepartate ale Americii de Sud si Africii si a fotografiat nenumarate peisaje naturale, in decursul carierei sale de 16 ani de ciclism profesionist. Si-a continuat cercetarile asupra cresterii pestilor tropicali si a cultivarii plantelor tropicale si a introdus o metoda proprie de layout a plantarii acvatice, "Nature Aquarium", care combina vasta sa experienta de observare a naturii cu simtul sau estetic unic. In acest stil personal de layout, plantele, pestii si microorganismele coexista si creeaza un sistem ecologic in acvariu; plantele absorb CO2, fac fotosinteza si produc oxigen, care la randul lui constituie baza celui mai bun mediu de viata pentru pesti si microorganisme.

In 1982 a infiiintat Aqua Design Amano Co., Ltd., care a captat imediat atentia prin echipamentele pentru dezvoltarea plantelor, "Nature Aquarium Goods". Dl. Takashi a fost distins cu medalia de argint a competitiei Fuji Film Nature Photo Contest in 1991 si cu Marele premiu al aceleiasi competitii in 1992. A mai castigat multe alte premii la diferite concursuri de fotografie si a scris multe carti. In 1993 a infiintat compania Aqua Design Amano (ADA) Co., Ltd. al carei presedinte si CEO este si in prezent.
AmanoTakashi.net - Informatii si portofoliu de fotografii.
 

Acest interviu a fost realizat pentru acvariu.ro de Alex Veres..
Publicarea permisa numai cu acordul autorului.

Ada Gallery Niigata