Interviu cu Karen Randall

A trecut ceva timp de cand am facut ultimul interviu, asadar a venit vremea pentru unul nou. De aceasta data am luat legatura cu o persoana cunoscuta in intreaga lume acvaristica, unul dintre arbitrii concursurilor internationale AGA si IAPLC.

 

Este vorba despre Karen Randall !

 

Sunt foarte onorat pentru ca am avut aceasta sansa de a discuta cu ea, e o persoana extraordinara. Ca sa fiu sincer am fost surprins atunci cand a acceptat invitatia mea de a face acest interviu si a gasit timpul necesar pentru a raspunde intrebarilor mele, desi sunt sigur ca are multe alte proiecte in care este implicata.

 

Din cate stiu eu si nu cred ca ma insel, este primul si singurul (deocamdata) interviu cu Karen Randall din Romania!

 

Asadar, vreau sa multumesc din start lui Karen, a fost o onoare si o placere!

 

 

Mai jos va voi prezenta cateva informatii legate de Karen Randall:

 

Desi are o experienta bogata in multe aspecte ale acvaristicii, atentia ei s-a indreptat catre acvariile plantate si studierea plantelor acvatice. Articolele si fotografiile ei au fost publicate in sase limbi straine si in noua tari. Timp de multi ani a fost autoarea unei sectiuni lunare, denumita "Sunken Gardens" (Gradini inundate), in revista "Aquarium Fish Magazine". Tine de asemenea discuri internationale pe teme acvaristice.

 

Karen Randal a fost presedintele asociatiei acvaristice din Boston (Boston Aquarium Society) si se numara in comitetul organizatiei "Aquatic Gardeners Association". A fost editorul revistei AGA, "The Aquatic Gardener" timp de 5 ani iar acum este editorul tehnic al acestei reviste. Este arbitru atat in "AGA Aquascaping Contest" cat si in "Aqua Design Amano International Aquatic Plants Layout Contest" (IAPLC), inca de la inceputurile acestora. In anul 2010 a avut placerea de a tine un discurs si de a fi parte dintre arbitrii prestigiosului concurs live "The Art of the Planted Aquarium", ce a avut loc in Hanovra, Germania.

 

Karen calatoreste deseori pentru a studia plante acvatice in natura. A calatorit des in America centrala si de Sud, dar si in sud-estul Asiei cat si in partile sudice ale SUA.

 

In acest moment lucreaza la o carte denumita "Sunken Gardens, a Guide to the Planted Aquarium", publicata de Timber Press, ce trebuie sa apara in anul 2015.

 

In anul 2003 a primit premiul "Northeast Council of Aquarium Society's Betty Mueller Award"; un premiu dedicat activitatii din intreaga viata si contributiilor catre acvaristica.

 

 

Asadar sa trecem la treaba, acesta este interviul :D

 

 

 

Buna Karen! In primul rand, multumesc pentru ca ai acceptat invitatia mea pentru acest interviu. Este o onoare sa discut (chiar si virtual) cu o asemenea personalitate in acest hobby. Sunt sigur ca toata toata lumea stie ca arbitrezi la cele mai importante concursuri internationale de aquascaping, insa pentru prima intrebare, poti sa ne spui cate ceva despre tine? Ce faci inafara de acvaristica? 

 

 

 

Karen: Sunt sotie si mama in primul rand, desi fiii mei sunt mari acum. Lucrez ca militant pentru copiii cu dizabilitati.

 

 

 

Cand ai avut primul tau acvariu? Ce te-a condus catre aceasta lume si ce anume ai gasit atractiv in a avea acvarii? 

 

 

 

Karen: Parintii mei au avut acvarii toata viata lor si astfel am avut tot timpul acvarii in casa. Am pornit primul meu acvariu in jurul varstei de 10 ani, cred. A trebuit sa strang bani pentru acvariu, dar parintii m-au ajutat cu celelalte echipamente. Am facut rost de pesti si plante oferindu-mi ajutorul unui petshop local. Nu eveam varsta necesara pentru a munci, dar proprietarul m-a lasat sa curat custile papagalilor si sa am grija de hamsteri. In schimb, mi-a dat plantele si pestii de care aveam nevoie.

 

 

 

Cum ai reusit sa ajungi atat de departe in acest hobby si sa devii cunoscuta in intreaga lume? Cum au influentat acestea viata ta? 

 

 

 

Karen: Lumea acvaristica este una mica! Cu siguranta nu sunt "cunoscuta in lume" pentru altceva! Am fost editorul unei mici reviste al organizatiei acvaristice locale iar editorul altei reviste mari a vazut munca mea si m-a rugat sa scriu pentru ei. Un lucru a dus la altul si peste ani, am ajuns sa public in multe tari si limbi.

 

Fac parte din echipa de organizare a "Aquatic Gardeners Association", de multi ani si sunt unul dintre arbitrii initiali ai acestuia. Atunci cand "Aqua Design Amano" a pornit propriul concurs, m-au rugat sa fac parte si dintre arbitrii acestui concurs..

 

 

 

Te-ai intalnit si ai colaborat cu o multime de acvaristi buni, o parte dintre acestia cunoscuti in intreaga lume. Care este persoane ce te-a impresionat cel mai mult? 

 

 

 

Karen: Ah, n-as putea sa aleg doar unul! A fost un privilegiu sa cunosc atat de multi oameni minunati si profesionisti din lumea acvaristica. Unul dintre lucrurile ce le apreciez cel mai mult sunt prietenii pe care mi-am facut peste tot in lume si cum sunt dispusi sa se ajute unul pe altul si sa isi imparta cunostintele.

 

 

 

Esti singura persoana care jurizeaza in ambele concursuri faimoase internationale, AGA si IAPLC si faci acest lucru inca de la "nasterea" lor. Care este diferenta intre aceste competitii? Arbitrezi diferit la unul si la altul? 

 

 

 

Karen: Da, arbitrajul se face diferit. La AGA, arbitrajul se face online. Participantilor li se permite sa trimita pana la 5 fotografii cu bazinul lor, ceea ce permite mai multa libertate in ceea ce priveste prezentarea acestora. De asemenea trimit informatii despre acvariu, ceea ne ajuta pe noi in cunoasterea detaliilor bazinului. Partea grea este faptul ca trebuie sa ne uitam la fiecare acvariu din concurs, este foarte multa munca. De asemenea incercam sa lasam comentarii la cat mai multe acvarii posibil. Din punctul de vedere al participantilor, AGA este diferit pentru ca impartim acvariile conform dimensiunilor lor, in loc sa le arbitram pe toate la un loc. De asemenea avem cateva categorii "speciale"... Paludarii, acvarii biotop si pentru prima oara in acest an, acvariile olandeze au primit propria categorie!

 

In ceea ce priveste IAPLC, top100 este preselectionat si trimit arbitrilor. Acest lucru face sens, deoarece este imposibil pentru arbitri sa parcurga miile de participanti. Partea grea pentru juratii IAPLC este faptul ca fotografiile sunt printate, astfel incat sunt mici. Printarea este de foarte buna calitate, dar tot este greu sa observi micile detalii. De asemenea trebuie sa scriem destul de mult in fiecare an, pentru IAPLC, desi nu apar comentarii individuale.

 

In ceea ce priveste criteriile de jurizare, cele doua competitii sunt similare, desi exista mici diferente.

 

 

 

Ambele concursuri au crescut enorm in ultimii ani, cum faci fata sa arbitrezi atat de multe acvarii? 

 

 

 

Karen: Nu este usor! Insa cred in faptul ca trebuie sa oferi inapoi hobby-ului, asta contand mult pentru mine si astfel reusesc.

 

 

 

Dintre toate stilurile de aquascaping, ai unul preferat? Si daca da, care este acesta? 

 

 

 

Karen: Nu am un anume stil preferat. Apreciez munca facuta bine, indiferent de stil. Nu ma atrag foarte mult aquascape-urile care nu sunt mentenabile pe termen lung.

 

 

 

In acest an am aflat ca exista o noua categorie la AGA, "Acvarii olandeze". Acest stil a fost putin uitat de catre acvaristi...Incearca AGA sa il reinvie? Sau este o revenire printre hobbyisti pe care voi cei de la AGA ati observat-o si incercati sa o sustineti? 

 

 

 

Karen: Acvariile olandeze cu siguranta nu au fost uitate... "Traiesc" si o duc bine in Olanda. Doar ca nu sunt atat de cunoscute in restul lumii. Am observat ca majoritatea criteriilor folosite in concursurile de acvaristica (incluzandu-l pe al nostru) au tendinta sa sa favorizeze acvariile nature sau stilul mai nou, diorama. Nu ofera acvariilor olandeze, care sunt la fel de frumose in modul lor, o sansa egala. Acvariile olandeze necesita la fel de multa indemanare ca si alte stiluri de aquascaping si merita sa fie apreciata inafara Europei. Din acest motiv, am decis sa adaugam o categorie speciala in AGA, "Acvarii olandeze", cu propriile reguli de jurizare, atent aliniate la cele folosite in Olanda.

 

 

 

Crezi ca mai este loc si pentru un nou stil de aquascaping, sau de acum incolo ne vom "juca" cu stilurile deja existente, scotand la lumina stilurile mai vechi si uitate (precum in moda, daca pot spune asa ;)) )? Ai observat vreun un nou trend la ultima editie a IAPLC si AGA? 

 

 

 

Karen: Se pare ca vedem lucruri noi de fiecare data in aceste concursuri! Parerea mea este ca am mers prea mult in directia acvariilor diorama. Desi este uimitor sa te uiti la ele, multe, in special aquascapeurile "padure" cu multi copaci mici, nu sunt viabile pe termen lung. Mi-ar placea ca oamenii sa se intoarca la aquascape-uri ce sunt atat uimitoare CAT SI viabile pe termen lung pentru animalele ce traiesc in ele. In ceea ce priveste ultima editie AGA si IAPLC... va trebui sa le astepti!

 

 

 

Ce crezi ca face un acvariu sa fie castigator in asemenea competitii de anvergura? Poti sa oferi cateva sfaturi cititorilor nostri? 

 

 

 

Karen: Vor urma cateva schimbari in ceea ce priveste criteriile de jurizare si cred ca vor agita un pic lucrurile. In trecut, creativitatea, inovatia si trucurile fotografice au fost cateodata recompensate in detrimentul tintelor traditionale ale unui acvariu plantat. Sper ca lucrurile sa se intoarca la un punct in care aceste aspecte nu vor umbri excelenta in design si abilitatea de acreste si tunde plantele din acvariu.

 

Cred ca majoritatea cunoaste liniile de baza de acum... Plantele si acvariul trebuie sa fie absolut curate si sanatoase, peisajul trebuie sa fie bine echilibrat cu o structura si o "curgere" potrivita. Daca esti nou in acest hobby, cauta acvarii ce te atrag si foloseste-le ca un model pentru ale tale. Doua acvarii nu vor fi niciodata identice, din simplul fapt ca pietrele si lemnul difera si pe din modul in care cresc plantele. Astfel, prin urmarea muncii altora, vei invata si tu. Mai apoi repeta, repeta, repeta, folosind acvarii mici pentru a putea sa le refaci des. Daca vei fi dispus la acest efort si consum de timp si vei invata constant, probabil vei fi in primii 25%. Ceea ce separa un acvariu de altul la varf, consta in ceea ce face diferenta intre maestru si elev, in orice forma de arta. Este abilitatea de a executa perfect, dar de asemenea si a gasi acea "scanteie", ce sunt greu de definit, dar cu totii il recunoastem atunci cand il vedem!

 

Cred ca oricine ajunge in top 10 in aceste concursuri ar putea probabil sa le castige in alta zi sau cu alti arbitri, sau poate cu o mica modificare in bazin. Atunci cand exista jurizare in echipa, acvariul ce castiga va fi cel care primeste in mod constant note bune de la toti arbitrii, nu neaparat cel care primeste cea mai buna nota de la un arbitru.

 

Sunt cativa oameni in lume ce produc constant acvarii superbe, an dupa an. O mica parte dintre acestia sunt atat de buni incat isi pun amprenta asupra lucrarilor lor, in asa fel in cat pot sa ghicesc cine a facut acel acvariu inainte sa vad numele sau. Acestia sunt pentru mine adevaratii maestrii in aceasta arta. Este la fel precum recunosti un Monet din momentul in care il vezi!

 

 

 

Care sunt asteptarile tale pentru editia de anul acesta la AGA si IAPLC?

 

 

 

Karen: Ma astept sa vad multa munca si o multime de acvarii bune!

 

 

 

Dupa tot acest timp petrecut in lumea acvaristica, scriind multe articole pe teme variate (amintesc doar rubrica "Sunken gardens" din revista "Aquarium Fish Magazine" si revista AGA "The aquatic gardener", insa am gasit multe alte articole pe internet), ce te face sa continui? Ai aceeasi placere si emotie cand privesti un acvariu? Mai ai acvarii in casa? 

 

 

 

Karen: Iubesc acest hobby si iubesc oamenii pe care i-am intalnit astfel. Imi place sa calatoresc si sa tin discursuri si de asemenea sa studiez plantele acvatice in natura, lucruri ce le fac de cateva ori pe an. Scriu, tin discursuri si arbitrez ca un mod de a oferi inapoi hobby-ului ce a insemnat atat de mult pentru mine in viata.

 

Da, am mai multe acvarii. In acest moment am un bazin de 280 de litri, unul de 50 de litri si trei acvarii nano. Cel de 280 de litri este amenajat constant, in timp ce acvariile mai mici le folosesc in functii de necesitati. Imi place sa vad acvariile altor oameni, imi place sa lucrez in acvariile mele. Gasesc foarte relaxanta munca la acvariile mele si imi plac surprizele ce apar constant, atunci cand lucrurile nu se petrec exact cum ma astept eu.

 

 

 

Stiu ca ai calatorit mult in America centrala si de Sud, dar si in sud-estul Asiei (si in multe alte locuri) pentru a studia plantele acvatice si biotopuri. Ce tara/regiune ti-a placut cel mai mult? Poti sa ne spui o povestire despre aceste expeditii?

 

 

 

Karen: Oh, aceasta este o intrebare grea de asemenea! Mi-au placut toate locurile in care am calatorit, din motive diferite. Cred ca daca ar trebui sa aleg unul anume, ar fi Tailanda, datorita diversitatii plantelor, prieteniei oamenilor, vremii frumoase si usurintei de a calatori.

 

 

 

Am citit ca ai participat acum cativa ani intr-un proiect in Brazilia, despre comertul pestilor de acvariu, denumit proiectul "Piaba". Poti sa ne spui ceva despre acesta? 

 

 

 

Karen: Inca mai donez catre proiectul Piaba, desi nu am mai fost in Brazilia de cativa ani. Acest proiect este in colaborare cu pescarii pentru a dezvolta pescarii sustenabile pentru pestii ornamentali din Amazonul brazilian. Spre deosebire de multi pesti marini, unde colectarea pestilor din natura afecteaza mediul, pescariile de pesti ornamentali din Brazilia protejeaza defapt mediul, oferint oamenilor o sansa sa-si sustina familiile fara a taia si arde padurea tropicala. Astfel motto-ul lor este, "Cumpara un peste, salveaza un copac!". Cumparand pesti colectati din natura din Brazilia este un lucru bun pentru mediu! Pentru mai multe informatii, vizitati:

 

http://www.neaq.org/conservation_and_research/projects/endangered_species_habitats/project_piaba.php

 

"New England Aquarium" lucreaza de asemenea cu un grup din Kerala, India pentru a stabili o pescarie sustenabila acolo.

 

 

 

Am citit de asemenea ca ai avut un program pentru crearea unor acvarii in scoli. Mai faci asa ceva? Ce te-a facut sa pornesti acest program? 

 

 

 

Karen: Nu, nu mai sunt implicata direct in ceea ce priveste acvariile in scoli, desi ajut cu placere oameni sau scoli ce vor sa porneasca un asemenea program. Am facut acest lucru cat timp copiii mei au fost in scoala - de la gradinita pana la liceu. Dar acum sunt la facultate, sau au terminat facultatea si astfel am trecut la alte lucruri. Inca exista articole de-ale mele pe internet despre cum sa pornesti un acvariu intr-o scoala.

 

 

 

In ce alte proiecte legate de acvaristica esti implicata?

 

 

 

Karen: Sunt foarte entuziasmata pentru ca scriu o noua carte despre acvarii plantate, denumita "Sunken Gardens, The Art of the Planted Aquarium". Va fi publicata de "Timber Press" si ar trebui sa fie gata vara viitoare. Aceasta imi consuma mai tot timpul meu liber anul acesta.

 

In noiembrie, eu impreuna cu o parte dintre membrii "Aquatic Gardeners Association, vom participa la "The Aquatic Experience", o mare intalnire acvaristica si prima de acest fel din SUA. Acolo va avea loc primul mare concurs de aquascaping LIVE, modelat dupa "The Art of the Planted Aquarium" din Germania. Suntem foarte entuziasmati cu privire la aceasta. Vor fi 25 de acvarii nano si 6 acvarii mari in competitie, toate aranjate pe loc, live, in fata audientei. Printre arbitrii ma enumar si eu, dar si Oliver Knott, Brandon McLane, Oliver Lucanus and Bailin Shaw. Pe langa concurs, vor avea loc numeroase discursuri in fiecare zi si multi furnizori. Va fi un week-end grozav!

 

 

 

Sa ne intoarcem putin la concursurile de aquascaping, dar sa nu vorbim despre acvariu in sine, ci despre fotografierea acvariului. Cat de importanta este o fotografie intr-un concurs? O fotografie buna poate duce la puncte extra pentru participant si vice-versa? 

 

 

 

Karen: Fotografiile profesionale nu ar trebuie in NICIUN CAZ sa duca la avantaje extra. Regulile fiecarui concurs in care am fost implicat au fost foarte clare din acest punct de vedere. Bineinteles, fotografiile trebuie sa fie destul de clare incat sa putem vedea bine acvariul si ideal ar fi sa fie o fotografie frontala. (in concursul AGA, unde sunt permise mai multe fotografii, participantul poate deveni mai creativ cu unghiurile alese).

 

Fotografia a fost o problema mai mare acum cativa ani fata de acum. Senzorii sunt mai buni si chiar camerele mai putin costisitoare pot scoate fotografii bune daca fotograful are destula lumina. De asemenea, in general, acvaristii ce participa acum la concursuri isi ilumineaza mai bine acvariile decat in trecut. Mai multa lumina duce catre o profunzime mai buna, mai putin zgomot si posibilitatea de a "opri" miscarea pestilor in acvariu.

 

 

 

Ce crezi despre post procesarea unei fotografii pentru un concurs? Cand crezi ca o limtia a fost atinsa iar post procesarea ar trebui sa fie oprita? 

 

 

 

Karen: Regulile sunt destul de clare legat de ce este acceptat. Ajustarea temperaturii de culoare, recuperarea umbrelor (shadow recovery), sharpening... majoritatea setarilor globale sunt OK.

 

NU este ok sa clonezi imagini sau sa scoti/adaugi lucruri ce nu au fost initial in fotografie. De asemenea se poate sa fortezi prea mult saturatia culorilor. Oamenii incearca sa faca plantele sa para mai rosii astfel, dar in final se poate ca modificarea sa para evidenta sau nerealistica.

 

 

 

Poti sa ne oferi cateva sfaturi pentru o fotografie buna? 

 

 

 

Karen: Foloseste destula lumina si un stativ. Asigura-te ca sticla este perfect curata atat pe interior cat si pe exterior. Toata lumina trebuie sa fie deasupra acvariului; nu folosi blitz-ul camerei. Foloseste cel mai mic posibil ISO, cu un F-stop si viteza de inchidere a diafragmei adecvate.

 

 

 

Ai timp si pentru alte hobby-uri? Si daca da, care sunt acestea? 

 

 

 

Karen: O, da, am si alte hobby-uri! Cresc plante in gradina mea, bineinteles in climatul nostru pot sa le cresc doar jumatate din perioada anului. Am antrenat si prezentat cai, cand eram mai tanara. Inca mai am un cal, cu care fac plimbari lungi. In loc sa prezint cai, acum imi prezint cainele in competitii de dresaj si agilitate.

 

 

 

Pe final, poti sa impartasesti cateva cuvinte cititorilor nostru romani de pe acvablog.ro si acvariu.ro? 

 

 

 

Karen: Ma bucur sa vad ca interesul in acvarii plantate si aquascaping este puternic si in crestere in Romania! Lucrati impreuna, ajutati-va intre voi si continuati sa imprastiati vorba despre acest hobby extraordinar!

 

 

 

Cam asta este dragilor, interviul cu Karen Randall. Multumesc din nou Karen pentru timpul acordat!

 

 

 

 

Spor la citit si ramaneti aproape, vor mai fi si alte interviuri in viitor!

 

 

 

Interviu realizat de Stefan Prisacariu, pentru acvablog.ro si acvariu.ro

 

Publicarea acestui articol pe alt site fara permisiunea autorului este interzisa!