Interviu cu Chris Lukhaup - Aquascaperul

 Interviu realizat de Alex Veres
Reproducerea permisa doar cu aprobare scrisa din partea autorului.
 


Chris Lukhaup
C.V. Chris Lukhaup


1986-2008 Basist in trupa Atrocity; 
multe CD-uri si  videoclipuri pentru MTV si Viva;
 muzician de studio pentru alte trupe, proiecte si productii; 
basist si compozitor in trupa Leaves Eyes. Turnee mondiale cu ambele trupe. Articole si fotografii in reviste si jurnale pe tot mapamondul.

Cercetator:


Museum Leiden / Netherlands
Section of Invertebrate Zoology, 
Carnegie Museum of Natural History Pittsburgh /USA

Humboldt Museum Berlin / Germany


Multe expeditii de colectare in Cuba, Chile, Argentina, Mexico, Australia, USA, Panama, Singapore, Malaysia, China, Hong Kong, Indonesia, Brasil, Japan, Europe, Sri Lanka etc.


Publicatii importante:
• Krebse im Aquarium - Dähne Verlag (März 2005)
• Süsswasserkrebse aus aller Welt - Dähne Verlag (März 2003)
• Süßwassergarnelen – Graefe und Unzer Verlag; ( Februar 2008)
• Süßwasser-Krebse von Chris Lukhaup und Reinhard Pekny von Gräfe & Unzer (2009)
• Schnecken fürs Aquarium von Chris Lukhaup und Alexandra Behrendt von Gräfe & Unzer (2009)
• Nano-Fibel: Dähne (2008) Herrausgeber Reinhard Pekny und Chris Lukhaup
• Nano Meerwasserfibel: Dähne Verlag (2009 ) Sandra Preis und Chris Lukhaup
• Faszination Bienengarnelen Dähne Verlag 2009 - Carsten und Frank Logemann, Chris Lukhaup
• Faszination Süsswassergarnelen Dähen Verlag 2011 – Carsten und Frank Logemann, Chris Lukhaup
• Guppy Fibel – Dähne Verlag 2011 – Harro Hieroniemus & Chris Lukhaup
• Aquarienpflanzen –Gu 2011 – Stefan Hummel und Chris Lukhaup
 Aquascaping – GU 2013 – Chris Lukhaup and Oliver Knott

Lucrari stiintifice
• Nature :Ecology: Parthenogenesis in an outsider crayfish Gerhard Scholtz, Anke Braband, Laura Tolley, Andre Reimann, Beate Mittmann, Chris Lukhaup, Frank Steuerwald & Günther Vogt Nature, Issue 6925, Volume 421 (20 February 2003)
• Lukhaup, C. & Pekny,R. - Cherax (Cherax) holthuisi, a new species of crayfish (Crustacea: Decapoda: Parastacidae) from the centre of the Vogelkop Peninsula in Irian Jaya (West New Guinea), Indonesia. Zool. Med. Leiden 80-1 (7), 00-ii.2006: 127-132, figs 1-3.ISSN 0024-0672.
• Lukhaup, C. & Herbert, B. 2008 01 03. A new species of crayfish (Crustacea: Decapoda: Parastacidae) from the Fly River Drainage, Western Province, Papua New Guinea. Memoirs of the Queensland Museum 52(2): 1–7. Brisbane. ISSN 0079-8835
• Cherax (Astaconephrops) boesemani, a new species of crayfish (Crustacea: Decapoda: Parastacidae) from the centre of the Vogelkop Peninsula in Irian Jaya (West New Guinea), Indonesia C. Lukhaup & R. Pekny
• Parthenogenetic Alien Crayfish (Decapoda: Cambaridae) spreading in Madagascar - T. Kawai, G. Scholtz, S. Morioka, F. Rananamandimby, C. Lukhaup and Y. Hanamura - Journal of Crustacean Biology
• Crayfish Fauna of the Tennessee River Drainage in Mississippi, Including New State Species Records Susan B. Adams, Christopher A. Taylor, and Chris Lukhaup 2010 SOUTHEASTERN NATURALIST 9(3):521–528

 

Majoritatea admiratorilor tai cunosc pasiunea ta pentru poze, creveti si mai putin aptitudinile de aquascaper. Finally after 2 years of work , acum cateva saptamani stiu ca ai lansat impreuna cu Oliver Knott o carte despre Aquascaping: Aquarienlandschaften gestalten. Sper sa ne intalnim cat de curand la proxima ta conferinta dar pana una alta pentru ca amandoi am fost incantati despre ecourile primului interviu realizat impreuna am zis sa facem si o parte a doua…numai pentru iubitorii de aquascape.



1. Putini oameni cunosc faptul ca esti de asemenea si un aquascaper. Asadar am decis sa iti adresez cateva intrebari in legatura cu acest subiect. Ai conexiuni cu unii din cei mai buni aquascaperi ai lumii precum Takashi Amano, Oliver Knott…ai fost influentat de catre stilul lor?

 

CL : Salut Alex, in primul rand vreau sa iti multumesc pentru oportunitatea de a discuta despre aquascaping. Multi oameni cred ca sunt ocupat cu crevetii dar asta nu e adevarat in totalitate. Inainte de creveti am crescut pesti si am facut cateva aranjamente de asemenea. L-am vizitat pe T. Amano in Japonia si aquascaperii in Hong Kong si de asemenea am lucrat mult cu Oliver Knott. Acum am scos o carte noua cu Oliver despre aquascaping. Am lucrat in peste 30 de acvarii si aratam fiecare pas in carte. Cred ca sunt mai mult de 800 de poze in carte, ce arata fiecare pas. Aranjamentul a fost facut de Oliver iar eu am facut fotografiile si textul despre nevertebrate. L-am denumit “Aquascaping extrem” pentru ca in unele zile am aranjat 7-10 acvarii. Cred ca sunt influentat de amandoi, la fel cum cred ca T. Amano probabil a fost influentat de stilul olandez desi sustine intotdeauna ca se inspira din natura, iar Oliver a fost influentat de T. Amano. Fiecare este influentat de cineva sau de ceva, daca e sa fim onesti. 



2 2.Exista o dezbatere foarte complicate legata de stilurile de aquascape...

   Iwagumi (aranjamentul pietrelor)
   Stilul Nature (ce se concentreaza pe echilibru)
   Wabi-kusa (teoria aranjamentelor florale)
   Olandez (aranjamente luxuriante cu plante stem tunse perfect)

…poti sa imi spui ca sunt de scoala veche, dar cunosc doar doua: “Aquascapingul olandez” si “Acvariile nature”. Te simti atras de unul din ele?

CL: Stiu ca aceste stiluri au fiecare justificarea lor si cred ca in viitor va trebui sa ne obisnuim cu altele in plus. Le gasesc pe toate interesante si ca un promoter voi promova pe toate chiar daca observ ca stilul olandez a fost surclasat de stilul japonez. Acesta este modern in momentul actual iar oamenii il vor urma. As fi bucuros daca vom avea admiratori pentru fiecare dintre aceste stiluri si vom mentine oamenii interesati de vivaristica. Toate acestea au legatura cu natura iar ca un iubitor de natura si un fotograf sunt bucuros datorita acestui motiv.




3. Desi sunt un mare admirator al lucrarilor lui Thakasi Amano cateodata ma simt strain fata de conceptual reproducerii aranjamentelor cu munti, copaci, apus in acvariu. Care este parerea ta in legatura cu aranjamentul acvariului tau?

CL: Pai, precum am mentionat mai devreme…Stiluri diferite, gusturi diferite, arta diferita. Personal o vad mai mult ca gradinarit subacvatic cu o usoara atingere a artei. Bineinteles este natura si este un fel de a aborda acest hobby. As denumi pe T. Amano si stilul lui ca si “stilul japonez” si nu “aranjament nature”. Ar putea fi inteles gresit. Foarte rar am vazut ceva precum o lucrare a lui T. Amano in natura. Am fotografiat mult sub apa dar din cate imi aduc aminte doar in Brazilia intr-un mic parau am vazut ceva asemanator cu stilul lui T. Amano. Similar stilului olandez am vazut in Florida in izvoare. Imi place ca T. Amano creaza, chiar daca o parte imi aminteste de peisajele montane. Din cate stiu eu copacii si apusurile au fost create de admiratorii lui Amano si nu de el. Ei au mers un pas mai departe. Nu sunt sigur daca lui Amano i-ar place aceste lucruri. Este creative – da, este arta – poate, este natura – pai, doar componentele, insa in natura nu vei observa aceste peisaje. Nu exista dubiu ca stilul japonez arata grozav dar daca e sa fim onesti, ca sa il reproduci si sa il mentii astfel, este pentru oameni mai mult sau mai putin profesionisti. Acesta este aquascaping de varf iar 90% din acvaristi vor sta in fata lui gandind – grozav, dar eu nu as putea face niciodata asa ceva. Este grozav cu siguranta dar eu prefer cealalta parte de 90% din oamenii care imi vor spune – arata bine si pot face si eu. Aquascapingul modern nu trebuie sa fie dificil. Aruncati doar o privire in cartea pe care Oliver si cu mine am scris-o. Este aquascaping pentru oricine cu material de hard scape pe care il poti cumpara de oriunde. Plante pe care le poti cumpara oriunde, pesti si creveti ce sunt populari. As numi asta “ Aquascaping popular”. Acvariul meu ar trebui sa arate natural si apropiat de o scena subacvatica pe care am fotografiat-o.




4. In acest moment in care scriu interviul, nu cunosc raspunsurile celor 3 intrebari de mai devreme, insa cunoscandu-te putin cred ca esti puternic influentat de aranjamentele biotop. Cunosc cateva schite de-ale tale cu aranjamente, adevarate harti ale unor viitoare aranajamente…Astfel incepi un acvariu nou…facand o schita si apoi reproducand-o in acvariul tau?

CL: Nu am o schita in capul meu precum stiu ca alti scaperi au. Am mai mult sau mai putin ideea unei imagini generale in cap, dar nu asa de fixa precum unii dintre scaperi au. Vine de asemenea odata cu creatia…este un process. O parte din scaperii bine cunoscuti au un aranjament al acvariului pe hartie, cu plantele de care au nevoie si hardscape-ul. Eu mai mult aleg o piatra care arata bine sau o bucata de lemn care arata bine. Acestea sunt de obicei ceea ce pornesc o idee noua. Plantele de obicei le asez in jurul pietrei sau lemnului. Incerc sa creez cat mai aproape de natura.



5. Un mare iubitor de biotopuri si habitate, Heiko Bleher (de asemenea un prieten de-al tau) a fost in 2012 un arbitru la primul concurs international de biotopuri acvative, in Atena, Grecia. Crezi ca va castiga sustinatori ai acestui stil in detrimental asa numitului stil “Nature”, in viitor?

CL: Da, Heiko este un prieten de-al meu si il respect mult pentru ca stiu ca ceea ce a facut este o munca de pioneer si de asemenea m-a inspirit sa merg in expeditii. De mic copil am avut ideea de a merge si colecta si am facut asta in Romania, in copilarie, dar Heiko si “Aquageo Magazin” mi-au aratat ca este posibil sa explorezi mai mult decat in apropiere. Stiu ce inseamna sa faci asta pentru ca am deja mai mult de 40 de expeditii de colectare si fotografiat in toata lumea. Stiu ca Heiko are multe locuri indepartate. In legatura cu stilul sau de a face acvarii stiu ca se apropie de natura pe cat de mult posibil. Lucrul acesta are o justificare de asemenea si vad ca multi oameni apreciaza. Acvariile arta natural insa nu intotdeauna sunt atractive pentru unii oameni. Desi oamenilor le place sa aiba natura in casa lor, o vor stilizata. Asta e un fel de contradictie dar este acelasi lucru precum cu gradina si gradinaritul. Le place natura, dar nu asa de naturala…mai mult ca natura tunas de om. Heiko se gandeste intai la pesti si pe urma la sufrageria stilizata. Nu stiu ce gandesc pestii despre asta. Probabil prefera sufrageria aranjata de Heiko.




6. Unul din avantajele tale in reproducerea corecta a unui acvariu biotope este faptul ca tu calatoresti mult si ai o informatie precisa despre cum trebuie sa arate un biotope in realitate. Putini pasionati au acest privilegiu. Ai vreo sugestie despre cum ar trebui evitat acest neajuns de catre restul acvaristilor ce nu pot calatori asa mult ca tine?

CL   Este adevarat, calatoresc mult, dar sunt departe de a avea o informatie precisa despre biotopuri. Intotdeauna pot sa arat cateva fragmente sau parti. Oricum, cred ca este o sursa buna pentru inspiratie si pentru a sti cum arata locurile din care provin pestii nostri. Daca cineva este interesat poate obtine informatii daca vrea. Multumita lui Google avem posibilitatea de a explora lumea si cel putin sa ne uitam la poze si filme pe care oamenii ca mine le fac. De asemenea tinem prelegeri si workshop-uri pe care le pot vizita. Si de asmenea pot discuta cu noi pe facebook.



7. Am vazut ca prietenul tau Oliver Knott a facut multe aranjamente si multe dintre ele sunt fotografiate de tine…Cum merge aceasta relatie intre voi doi? Ce a invatat fiecare de la celalalt?

CL: Am aflat ca putem lucra foarte bine impreuna. Cateodata petrecem ore lucrand impreuna fara sa vorbim prea mult. Nu pentru ca nu ne place sa vorbim ci doar pentru ca probabil gandim la fel si lucrurile merg bine intre noi. Nu cred ca Oliver va invata aquascaping de la mine, asta se intampla mai mult cand vine vorba de promovat sau de felul de a prezenta. Lucrurile. Daca ne inspiram unul pe celalalt asta este deja un inceput bun. De fiecare data cand stam impreuna dezvoltam unele idei noi. Singura problema pe care o avem este ca amandoi suntem destul de ocupati si trebuie sa gasim timp sa facem lucruri impreuna. Idei avem destule, cateodata banii sau timpul sunt cele care lipsesc.



8. Cred ca expeditiile tale pot ajuta mult dezvoltarea aranjamentelor. Ce se intampla cand descoperi un peste sau o planta noua? Care este prima persoana ce beneficiaza de descoperirile tale?

CL: Pana acum am descoperit doar nevertebrate de apa dulce si cateva insecte. Crabii, langustele, melcii sau crevetii vor fi depozitati intr-un borcan cu alcool unde se vor conserva si mai tarziu voi lamuri lucrurile. Nu sunt atat de familiar cu pestii incat sa stiu daca e o specie noua asa ca mai bine las asta altora. In cazul pestilor il voi consult ape Heiko Bleher. In cazul plantelor e mai usor. Voi vorbi cu Stefan Hummel de la Dennerle si Christel Kasselmann. In legatura cu beneficial, in general sper ca toti sa beneficiem atunci cand aceste plante sau animale vor fi disponibile pentru pasionati.



9. Toti de pe forum stiu ca sunt in mare fan al stilului olandez. Stiu ca ai cateva fotografii frumoase cu acvarii olandeze, poti sa ne spui mai mult despre asta?

CL: Acum cam 2 ani m-am hotarat sa merg intr-o expeditie in Olanda pentru a invata mai mult despre pornirea unui acvariu olandez. Am avut o legatura cu Han Witzel de la NBAT (Netherlands Bond Aqua Terra) care m-a ajutat sa iau legatura cu maestrii stilului olandez. Am vizitat in jur de 8-9 oameni, toti foarte prietenosi si dornici sa-mi arate acvariile lor. Stilul olandez dateaza de la mijlocul secolului 20 si in opinia mea a fost o inspiratie pentru stilul japonez. Acest stil este concentrat pe plantele ce sunt aranjate in randuri, cu plante mai mici in fata si plante mai inalte in spate, pentru o adancime mai buna. Olandezii il denumesc strada sau bulevardul plantelor. Toti cei pe care i-am vizitat aveau aranjamente similare cu aproape aceleasi plante. Acvariile erau tunse bine si definite. Toate aceste acvarii erau mai mari de 120 cm. Pestii erau clasici, precum neoni, scalari, barbus chiar molly si platy.



10. Acum aproape 30 de ani am vazut intr-o revista veche DATZ primul aranjament autentic din viata mea…bunul si vechiul stil olandez, acvariu mare. De atunci, multe schimbari…Crezi ca acest stil va supravietui? Despre noua generatie de acvaristi olandezi, mai fac inca aranjamente olandeze?

CL: Sper sa supravietuiasca pentru ca este o cale de a aranja un acvariu. Este important pentru un hobby sa mentina varietatea, asta este ceea ce il face interesant. Daca toata lumea merge pe un stil ar fi plictisitor dupa un timp. De asemenea noi stiluri vor fi inventate. Stiu ca exista o comunitate puternica de acvaristi olandezi in Olanda si au un club denumit Miroshaki ( http://www.miroshaki.nl ). Multi dintre acesti tineri acvaristi il urmeaza pe Takashi Amano si stilul sau japonez de a aranja un acvariu, dar sper ca macar o parte din ei sa mentina traditia acvariului olandez..



11. Prin ochii de adolescent imi amintesc ca unele din acele acvarii din revista au devenit un model pentru viitoarele mele acvarii. In acea perioada multe din acvarii nu aveau soluri speciale, nu aveau CO2 sau lumini dedicate, nu aveau un fertilizant special etc. Acum, chiar si cu aceste lucruri este complicat sa realizezi un asemenea acvariu…care sunt secretele acvaristilor olandezi batrani? Un schimb de apa des mi se pare unul din cele mai importante lucruri…tu ce crezi?

CL: Da, e adevarat. Acesti oameni fac multe schimburi de apa, dar in acelasi timp de asemenea lucreaza cu fertilizanti si CO2. Fiecare are un amestec special de soluri si ca sa fiu sincer nu imi aduc aminte totul dar stiu ca de asemenea aveau multa lumina si niciunul din ei nu avea un capac obisnuit de acvariu cu doar 2 sau 4 becuri. Unii dintre batrani mi-au aratat metode alternative de a produce CO2 cu drojdie si zahar.



12. Esti roman dar si german deopotriva. Comunitatea germana de aquascape este bine reprezentata.  Nume precum Oliver Knott este faimos in toata lumea…dar cred surpriza a unui nou stil de aquascape a fost aproape sa se produca de catre un alt scaper din Germania. Numele lui este Harald Schneider. Acvariul sau revolutionary, Green Reed in 2006. Ideea lui a constat in diferite specii de muschi si ferigi prinse de bucati de lava. Mai apoi, bucata cu bucata poti construe un recif la fel ca in acvariile marine. Singura diferenta este ca discutam despre un recif verde. Ce crezi despre aceasta idee?

Nu am auzit de Harald Schenider inainte sa imi spui tu de el. Cred ca aceasta idee este minunata. Am impresia ca aquascapingul se desprinde in stiluri diferite. Pot sa compare cu muzica. In anii 80 exista heavy metal iar intre timp avem atat de multe stiluri diferite de metal precum black metal, new metal sau speed metal etc. Cred ca se va intampla la fel si in aquascpaing. Cu cat mai multi oameni se implica cu atat mai multe stiluri se vor dezvolta. De asemenea este important ca fiecare scaper sa isi dezvolte stilul sau daca doreste sa devina faimos. Nu este de ajuns sa il copiezi pe T. Amano iar asta am observat des. Spre exemplu exista faimosul copac de moss ce a fost creat de Felipe Oliveira din Portugalia. Intre timp as zice ca acesta este un stil nou de aranjament si a fost copiat mult. El a creat ceva nou. Daca place sau nu, este alta intrebare. Cred ca e foarte interesant dar l-as denumi mai bine arta gradinaritului subacvatic. Este un fel de arta. Bineinteles, este si Oliver Knott si cred ca e unul dintre cei mai buni si experimentati scaperi din lume. Am lucrat cu el si de fiecare data m-a surprins cu idei noi. Asta e ceea ce conteaza daca vrei sa aduci putere unui stil. Sa copiezi nu este interesant pentru mine. Sa creezi trenduri si sa aduci idei noi – asta e ceea ce conteaza in mod special atunci cand vrei sa aducem oameni noi in acest hobby si sa-i mentinem pe cei batrani interesati si fascinati.



13. Un aranjament perfect in ochii unui guru al crevetilor precum esti tu include si alta fauna inafara de creveti?...iar daca raspunsul este da, care ar fi combinatia perfecta intre care specii de pesti si creveti?

CL: Cred ca totul ar trebui sa fie in echilibru, asta e cel mai important. Cateodata nu este nevoie sa ai pesti intr-un acvariu, doar creveti si melci e ok. Imi place sa folosesc melci din genul Clithon. Sunt mici si nu afecteaza plantele sau crevetii. Scaperii prefera pestii mai mici, ceea ce nu e o problema pentru ca pestii nu vor rani crevetii. Imi plac si pestii si crevetii si inainte sa ma ocup de creveti de apa dulce si alte nevertebrate cresteam pesti. In acvariile mele am niste pesti nano impreuna cu creveti si melci.



14. Incepi cu un acvariu plantat dupa cum ai planuit sau intai plantezi acvariu cu specii care sa te ajute la ciclare? Ai o specie preferata cu care incepi orice aranjament?

CL: Ca sa fiu sincer eu prefer acvariile nano datorita unui volum de munca mai mic. Sunt mult timp pe drumuri si nu am pe nimeni care sa se ocupe de acvarii mai mari. De obicei sunt plecat pentru cateva saptamani sic and ma intorc trebuie doar sa fac cateva schimburi de apa si sa tund plantele care au crescut. Oricum, este greu sa tii acvarii atunci cand esti plecat mult timp. Imi place plantele precum Hemianthus si Lilaeopsis pentru ca intra foarte bine in acvariile mele nano si intotdeauna le primesc gratuity de la sponsorul meu Dennerle, cred ca asta este de asemenea un motiv. Nu aranjez foarte mult datorita lipsei timpului. Prefer sa promovez aranjamentele altor oameni precum Oliver Knott de exemplu. Cred ca mai mult sunt un promoter a trendului decat un aquascaper.



15. Cel mai mare inamic in aranjamentul unui acvariu judecat dupa regulile actuale sunt algele. Poate suna ciudat dar mie imi place unele alge, sunt foarte dragute…in aranjamentele naturale. Sunt sigur ca algele pot aduce o tenta de natural intr-un acvariu biotope spre exemplu. Care este parerea ta despre acest lucru…cu sau fara alge in acvariu?

CL: Parerea mea este ca daca arata bine atunci este bine. Intotdeauna este o problema de gust si nu voi judeca asta. Multe dintre alte defapt arata natural dar oamenii prefera acvariul curat si fara alge. Aegagropila linnaei spre exemplu este o alga ce poate fi foarte bine integrate in unele aranjamente. Cred ca judecand algele este o forma de a arata ca oamenilor le baza de acvariu si muncesc mult in el. Pentru mine depinde despre ce vorbim. Daca discutam despre acvariile nature ( nu vorbesc despre stilul japonez al lui T. Amano) unde algele joaca un rol si sunt o parte din sistem, cred ca e mai mult decat ok sa ai cateva pe pietre si lemne. Daca ai cativa creveti in acvariu le vor controla oricum si nu vor prelua controlul. Daca pietrele au cateva alge este in regula pentru mine…defapt le prefer mai mult decat un acvariu super curat.


 

 

Language