Interviu cu Kam Wong

Interviu cu Kam Wong          
Scris de Administrator   
Friday, 04 January 2008 


Draga domnule  Kam Wong,

Suntem cea mai puternica comunitate de acvaristi din Romania, cu cea mai mare audienta in randul hobbistilor.
Ne-am gandit sa oferim comunitatii noastre extrem de active opiniile si experienta unor concurenti de top si castigatori ai AGA. Rezultatele AGA, spre exemplu, au produs aproape un "cutremur" pe forumul nostru si-au condus la puternice controverse.
Am castiga mult dintr-un asemenea interviu, deoarece aici, in Romania, au fost pana acum doar cateva tentative de participare la concursuri internationale.


Iata intrebarile noastre, la care ati acceptat cu amabilitate sa raspundeti:
1. De cata vreme practicati acvaristica? Va rugam sa va prezentati audientei romanesti cu propriile cuvinte.

Salutare Romania, sunt un canadian care traieste la Hong Kong. Am devenit acvarist atunci cand tatal meu a cumparat primul nostru acvariu, acum aproximativ 30 de ani.

2. Cum vi s-a parut editia AGA de anul asta? Ati observat vreo diferenta fata de editiile precedente? Daca da, puteti sa ne vorbiti putin despre asta?

Ei bine, nivelul competitiei a crescut simtitor fata de anul trecut. Cred ca rezultatele concursului ADA are un impact imens asupra celor de la AGA.

3. Ce parere aveti despre tendintele actuale din aquascaping? Intrevedeti mentinerea lor pe termen lung, sau se vor modifica in scurt timp, luand o cu totul alta directie? Putem vorbi despre moda in aquascaping?

Desigur, intotdeauna au existat tendinte si moda, chiar si in aquascaping. Prevad ca oamenii se vor plictisi repede de zonele frontale cu nisip, si se va reveni la utilizarea plantelor in foreground in compoziile de aquascaping. Parerea mea e ca utilizarea nisipului este prea facila.

4. Ati participat si la alte concursuri pana acum?

Da, este a doua mea participare la AGA si prima la ADA.In continuare, am dori sa intram in detaliu, cu o serie de intrebari tehnice privind plantele.

5. Ce specii de plante credeti ca sunt "pe val" in momentul de fata?

In special muschiul, cum ar fi specia fissiden (versiunea mini).

6. Care sunt speciile dumneavoastra favorite de lucru?

Desigur, Riccia... mai ales versiunea mini. Se pare ca juriul considera aceasta planta prea greu de stapanit. Eu nu sunt de acord. Ca aquascaperi, n-ar trebui sa ne temem de munca grea si timpul investit. Ar trebui sa respectam natura si modul in care plantele cresc... incetul cu incetul.

7. ... si mai exact, orice puteti impartasi cititorilor nostri, cu amanunte specifice despre: substratul si iluminarea dumneavoastra favorita si fertilizantii preferati.


In trecut am folosit mai multe soluri si diferiti fertilizanti. Prefer Elos si Africana ADA, iar ca fertilizant de substrat, alegerea mea este JBL.

8. Care sunt ocupantii preferati pentru acvariu?

Desigur, crevetii (Amano, Red Cherries), Otto, Dwarf Pleco, SAE… apoi as combina specii de Ramirezi, Tetra Cardinal si Tetra asortati.

9. Cum vedeti o relationare intre stilul olandez si stilul natural?

Dutch style vs Nature style, ei bine, probabil ca s-ar putea scrie o carte despre asta. Mie personal imi plac ambele, dar tendinta este stilul natural, adica stilul "Amano". Mie de exemplu, imi place sa folosesc plate rosii si multe tipuri de   in compozitiile mele, dar asta implica multa munca, deoarece stim cu totii ca fiecare planta are propriul ritm de crestere. Incerc sa folosesc si ceva pietre si lemn, intr-o incercare de a imbina cele doua stiluri.

10. Si, intorcandu-ne la primele intrebari: de ce credeti ca acvariile olandeze nu mai castiga concursuri?

Mie personal imi plac plantele rosii, dar mi se pare ca acestea nu castiga la concursuri, si toate conceptele implicand plante dureaza prea mult in timp si cer multa munca pentru a obtine acea imagine perfecta si care sa se incadreze in parametrii de timp prestabiliti.

11. Va rugam sa ne spuneti cate ceva despre planurile dumneavoastra de viitor.

Poate iarasi ceva surprinzator, cum au fost participarile la ADA, cu copac si cascada. Am mai facut ceva similar inainte, mai mult de distractie. Probabil voi primi multe critici, dar macar ma voi distra facand acest lucru.

12. Si, in incheierea acestui interviu pe care ni l-ati acordat cu atata amabilitate, ce mesaj ati adresa cititorilor nostri?

Nu renuntati niciodata. Aquascaping-ul este o pasiune si ar trebui sa ne placa tuturor. Cautati continuu plante deosebite si materiale pentru aquascaping, cand veti avea destule, creatia va deveni mai usoara. Tineti cont de alte design-uri doar ca punct de referinta, creati-va propria compozitie, punand in ea toata dragostea si pasiunea pentru aquascaping.

 

Nota


Toate drepturile asupra textului interviului apartin lui Michael Wong si acvariu.ro.
Interviu realizat de Marian Simpetru si Sandu Veres. Publicarea fara acordul autorilor, interzisa.
Vizitati website-urile www.bubblesaquarium.com .
Ultima actualizare ( Friday, 04 January 2008 )