Interviu cu Massimo Faberi

Interviu cu Massimo Faberi          
Scris de Administrator   
Friday, 04 January 2008



 


Draga domnule  Massimo Faberi,

Suntem cea mai puternica comunitate de acvaristi din Romania, cu cea mai mare audienta in randul hobbistilor.
Ne-am gandit sa oferim comunitatii noastre extrem de active opiniile si experienta unor concurenti de top si castigatori ai AGA. Rezultatele AGA, spre exemplu, au produs aproape un "cutremur" pe forumul nostru si-au condus la puternice controverse.
Am castiga mult dintr-un asemenea interviu, deoarece aici, in Romania, au fost pana acum doar cateva tentative de participare la concursuri internationale.


Iata intrebarile noastre, la care ati acceptat cu amabilitate sa raspundeti:




1. De cata vreme practicati acvaristica? Va rugam sa va prezentati audientei romanesti cu propriile cuvinte.

N-as putea sa fixez o data precisa la care sa fi avut vreo "revelatie". Pot sa spun ca am devenit acvariofil atunci cand am cumparat prima mea planta de acvariu si am plantat-o intr-un bazin mititel de plastic. La modul serios, lucrez cu acvariile de aproximativ 15 ani.

2. Cum vi s-a parut editia AGA de anul asta? Ati observat vreo diferenta fata de editiile precedente? Daca da, puteti sa ne vorbiti putin despre asta?

In fiecare an concurentii sunt de calibru mare, iar calitatea peisajelor acvatice maxima. Anul acesta am observat cateva acvarii minunate de talie mica, dar n-as putea spune ca am observat vreo diferenta notabila fata de anii precedenti.

3. Ce parere aveti despre tendintele actuale din aquascaping? Intrevedeti mentinerea lor pe termen lung, sau se vor modifica in scurt timp, luand o cu totul alta directie? Putem vorbi despre moda in aquascaping?

In urma cu cativa ani, principalul efort al acvaristilor se indrepta spre copierea si imitarea minunatelor acvarii ale lui Takashi Amano. Recent, aquascaper-ii au inceput sa se elibereze treptat de mostenirea Amano, realizand interpretari personale ale acvariului natural.

Tendintele de ultima ora in aquascaping se indreapta spre originalitate: layout-urile sunt cu mult mai iesite din comun decat inainte. Aquascaper-ii incearca sa reproduca peisaje ciudate, sau sa foloseasca speciile de plante acvatice intr-o maniera deosebita. Si cred ca aceasta va fi directia in urmatorii ani.

4. Ati participat si la alte concursuri pana acum?

Anul acesta am participat la International Aquatic Plants Layout Contest 2007 (adica ADA Contest) cu acelasi bazin care a castigat Honorable Mention la AGA, dar intr-o alta versiune (cea de la AGA a fost mai noua). De fapt, eu nu dedic mult timp internetului si concursurilor, in primul pentru ca administrarea magazinului meu de acvaristica cere foarte mult timp, si apoi pentru ca nu am mare incredere in concursuri. Desigur, ele sunt metoda perfecta prin care sa-ti expui lucrarea unui mare numar de vizitatori, dar rezultatele sunt intotdeauna impredictibile! De exemplu, observati ca la ADA Contest 2007 bazinul meu a ocupat pozitia 255 (si a fost extrem de asemanator cu cel de la AGA!). Sunt convins ca doar acvariile SUPERBE pot castiga la concursuri internationale, dar, in acelasi timp, sunt sigur ca pe pozitiile urmatoare se afla acvarii fantastice care din nefericire nu castiga niciun premiu. Iata ce poate constitui un stimul pentru oricine: munceste din greu, nu te supara daca bazinul tau termina printre ultimele pozitii, mai devreme sau mai tarziu acvariul tau va castiga, iar oamenii iti vor recunoaste valoarea. Cu alte cuvinte, nu-ti bate capul cu concursurile oficiale: pune accentul pe lucrul din suflet si pe armonia lumii care te inconjoara.

                       

In continuare, am dori sa intram in detaliu, cu o serie de intrebari tehnice privind plantele.

5. Ce specii de plante credeti ca sunt "pe val" in momentul de fata?

Cred ca "pe val" sunt toate speciile de plante cu frunze mici: Hemianthus callitrichoides, Riccia fluitans,  Micranthemum micranthemoides, Micranthemum umbrosum, Glossostigma elatinoides, Utricularia graminifolia, orice varietate de muschi, etc. Doar poate este doar o impresie.

6. Care sunt speciile dumneavoastra favorite de lucru?

Nu am vreo preferinta speciala, in general lucrez cu plante care necesita putina ingrijire si care nu cresc prea rapid (aceasta inseamna mai putina ajustare, taiere!).

7. ... si mai exact, orice puteti impartasi cititorilor nostri, cu amanunte specifice despre: substratul si iluminarea dumneavoastra favorita si fertilizantii preferati.


In privinta substratului si a fertilizarii, in general folosesc produse ADA. Nu stiu daca sunt cele mai bune produse de pe piata, dar stiu cu siguranta ca FUNCTIONEAZA, si stiu si CUM functioneaza. De exemplu, stiu ca produsele ADA sunt foarte bogate in substante nutritive, si trebuie folosite cu grija, pentru a evita producerea algelor: schimburile de apa sunt esentiale pentru scaderea nivelului de nitrati si fosfati.
In fine, folosesc ADA PowerSand Special si ADA Aqua Soil ca substrat, dar deasemenea si produse ADA  pentru fertilizare lichida (Brighty K, Step 1, Step 2, etc.), am foarte mare incredere in ele.

La capitolul iluminare, la Foresta Amazzonica (castigatorul AGA Honorable Mention) am folosit 4 lampi ADA Solar I, fiecare cu 150W HQI: a fost singurul mod de a obtine suficienta lumina pentru acest bazin de talie mare. Pentru acvarii mai mici folosesc de obicei tuburi T5, care furnizeaza lumina puternica la costuri reduse.

8. Care sunt ocupantii preferati pentru acvariu?

Imi plac orice fel de specii de card, cred ca acestia confera acvariului un aspect mai natural.

9. Cum vedeti o relationare intre stilul olandez si stilul natural?

Parerea mea este ca, intr-un fel, stilul natural este evolutia "naturala" a stilului olandez. La fel cum a fost pentru gradini: perfectiunea regulata si geometrica a gradinilor italiene din anii 1500 a evoluat, a condus spre frumusetea salbatica (dar studiata) a gradinilor englezesti de pe la 1700.

10. Si, intorcandu-ne la primele intrebari: de ce credeti ca acvariile olandeze nu mai castiga concursuri?

Pur si simplu, pentru ca par a fi mai putin naturale decat cele realizate in stil natural ;-)  Astazi, acvariile olandeze au un layout prea rigid si demodat. Dar "noul" si "vechiul" sunt intotdeauna concepte care trebuie adaptate perceptiei personale a fiecaruia, ca si tendintelor! Poate ca, mai devreme sau mai tarziu, geometria stricta a stilului olandez va reveni in tendinte.

11. Va rugam sa ne spuneti cate ceva despre planurile dumneavoastra de viitor.

Planuiesc amenajarea unor acvarii de dimensiuni mari, spectaculoase, dar acum nu va pot spune mai multe despre asta.
Voi continua colaborarea cu Flavio Elmer si Fabio Ghidini, doi prieteni de-ai mei care ma ajuta sa-mi administrez website-ul (http://www.laquarium.it ) si sa-mi fotografiez bazinele (http://www.aquacube.it ), asa ca, urmariti-ne in continuare! ;-)

12. Si, in incheierea acestui interviu pe care ni l-ati acordat cu atata amabilitate, ce mesaj ati adresa cititorilor nostri?

Cu totii trebuie sa tinem minte ca acvariile nu reprezinta doar tehnica pura, ci si (in principal) emotie si traire. Doar atunci cand incerci sa-ti privesti acvariul prin ochii unui copil, si sa ramai fara cuvinte in fata unei bule de aer pe o Micranthemum umbrosum sau privind un Guppy, abia atunci poti lucra mai bine si sa fii cu adevarat satisfacut. Si tineti minte: diferenta dintre baieti si barbati este pretul jucariilor! ;-)

                         

Nota


Acest material este ilustrat cu fotografii de Fabio Ghidini, cu permisiunea lui Massimo Faberi.
Toate drepturile asupra textului interviului apartin lui Massimo Faberi si acvariu.ro.
Interviu realizat de Marian Simpetru si Sandu Veres. Publicarea fara acordul autorilor, interzisa.
Pantru mai multe imagini SENZATIONALE, vizitati website-urile www.aquacube.it si www.laquarium.it .
Ultima actualizare ( Wednesday, 26 December 2007 )