Interviu cu Michael Wong

Interviu cu Michael Wong          
Scris de Administrator   
Friday, 04 January 2008



 


Draga domnule  Michael Wong,

Suntem cea mai puternica comunitate de acvaristi din Romania, cu cea mai mare audienta in randul hobbistilor.
Ne-am gandit sa oferim comunitatii noastre extrem de active opiniile si experienta unor concurenti de top si castigatori ai AGA. Rezultatele AGA, spre exemplu, au produs aproape un "cutremur" pe forumul nostru si-au condus la puternice controverse.
Am castiga mult dintr-un asemenea interviu, deoarece aici, in Romania, au fost pana acum doar cateva tentative de participare la concursuri internationale.


Iata intrebarile noastre, la care ati acceptat cu amabilitate sa raspundeti:




1. De cata vreme practicati acvaristica? Va rugam sa va prezentati audientei romanesti cu propriile cuvinte.

As spune ca din copilarie. Asta ar fi cam in urma cu mai mult de 20 de ani. Tatal nostru ne-a cumparat primul acvariu (in jur de 60 l), iar noi l-am umplut cu tot felul de pesti. Probabil ca am cumparat cam orice ne-a trecut prin cap... Mari, mici, agresivi, pasnici... nu ne interesa... era distractiv pentru noi sa vedem atatea feluri de pesti inotand la un loc. Inca imi amintesc cu placere perioada aceea. Dar apoi, au inceput, bineinteles, sa ne moara pesti! Deoarece nu stiam nici noi ce faceam pe vremea aceea, acvariul s-a suprapopulat rapid. Supraalimentarea a condus spre o proasta calitate a apei, care a dus la boli si, in cele din urma, la pierderi totale. Nu conta cat de rea era situatia, nu ne-am lasat, am luat-o iarasi si iarasi de la inceput pana cand in cele din urma am reusit. A fost o experienta educativa excelenta, pentru un copil.

2. Cum vi s-a parut editia AGA de anul asta? Ati observat vreo diferenta fata de editiile precedente? Daca da, puteti sa ne vorbiti putin despre asta?

A fost grozav sa vad anul acesta atatia participanti, unele design-uri fiind cu adevarat bune. Nivelul competitiei de anul acesta pare sa fi crescut, si simt ca am avut mult noroc sa castig premiul 3 dintre atatia competitori. Un aspect care imi place cu adevarat la concursul AGA este sectiunea de comentarii din partea juriului. Dupa atata munca, este placut sa auzi ce ai facut bine si ce ai gresit, astfel incat pe viitor sa-ti poti imbunatati munca. Ce nu imi place la concursul AGA este taxa de participare. Nu vorbesc aici despre bani, pur si simplu nu-mi face placere sa ofer pe internet informatii legate de credit cardul meu, doar pentru 5 USD. In plus, cu atatia producatori de acvaristica cati exista acum, sunt sigur se gaseste cineva sa sponsorizeze acest concurs. Sper ca acest lucru se va schimba anul viitor. In afara de asta, as vrea sa adaug ca ar fi mult mai adecvat si cinstit pentru toti participantii daca rezultatele AGA s-ar da cam in acelasi timp cu rezultatele ADA. In acest fel nimeni nu se poate plange ca deciziile sunt influentate in vreun fel.

3. Ce parere aveti despre tendintele actuale din aquascaping? Intrevedeti mentinerea lor pe termen lung, sau se vor modifica in scurt timp, luand o cu totul alta directie? Putem vorbi despre moda in aquascaping?

Parerea mea este ca ideea de a fi capabil sa creezi o gradina subacvatica unica castiga rapid in popularitate. Nu doar in Asia, ci si in alte parti ale lumii. Cred ca motorul principal al popularitatii in crestere sunt concursurile anuale de aquascaping, cum sunt AGA si ADA. Acestea aduna laolalta oameni din toata lumea. Ideile circula, au loc schimburi de pareri, si conceptele sunt aduse la realitate. Nu exista perdanti in aceste concursuri. Priviti-le ca pe un loc in care oamenii isi pot expune rezultatul eforturilor si pot impartasi pasiunea pentru acest minunat hobby.

Cred ca tendinta actuala in aquascaping este crearea in adancime. Un bazin lat de 18 inch era inainte suficient pentru crearea acestei iluzii, dar acum, cand se lucreaza cu pietre si bucati mari de lemn (sa nu vorbim de plaja nisipoasa din fata), la 18 inch deja nu mai ai suficient spatiu. Cred ca un bazin adecvat va avea in jur de 24 inch in latime. Restul ramane in seama imaginatiei. Folosirea fundalului alb adauga deasemenea adancime peisajului acvatic.

O tendinta sau moda in aquascaping care mie nu prea imi place este folosirea nisipului pentru crearea foreground-ului. Stim cu totii ca arata grozav in fotografii, dar este prea usor. Ar trebui scazute puncte de la cei care utilizeaza nisip, si acordate puncte pentru cei care folosesc plante de foreground, din cauza nivelului de dificultate. Si asta pentru stim cu totii cat de mult dureaza sa cresti aceste plante, comparativ cu minutul care iti ia sa pui nisip in compozitie. Sa revina Hemianthus calirtichaides "Cuba", pentru ca eu prefer oricand sa privesc cum creste un covor frumos, verde, decat sa vad o plaja nisipoasa.

Si de ce sa inoate pestii in linie dreapta? Asta se intelege prin "armonie"? Eu nu cred ca pestii inoata asa in natura, decat daca sunt fugariti de predatori. Dar in aceste fotografii eu nu vad predatori. Daca ma intrebati pe mine, sunt speriati de moarte de ciocanitul in geam. Si totusi, se dau puncte si pentru asta, hmmm. Dar adevarul este ca odata ce ciocanitul inceteaza, pestisorii speriati isi revin la starea lor naturala, adica se imprastie in tot acvariul, relaxati, asa cum se intampla de fapt in natura... ei bine, asta este cu adevarat "armonie", dupa parerea mea.

4. Ati participat si la alte concursuri pana acum?

Anul acesta am participat atat la AGA, cat si la ADA.



In continuare, am dori sa intram in detaliu, cu o serie de intrebari tehnice privind plantele.

5. Ce specii de plante credeti ca sunt "pe val" in momentul de fata?

Cred ca Hemianthus micranthemoides, Cyperus helferi, Rotala sp. "Nanjenshan", Rotala sp Green sunt plante de fundal foarte populare. Microsorum "Windelov", Microsorum "Narrow Leaf", Xmas/Java Moss, Bolbitis Heudelotti, si Blayxa Japonica sunt in topul listei pentru plante de mijloc. Combinatia Glossostigma elatinoide & Eleocharis parvula, combinatia Hemianthus calirtichaides "Cuba" & Pogostemon helferi, si Utricularia graminifolia sunt toate plante interesante de foreground, dar utilizarea de nisip/pietre pentru foreground este inca populara printe aquascaperi. Nu sunt un mare fan al nisipului in compozitiile acvtice din doua motive: 1) face prea usoara terminarea unui proiect de aquascaping, 2) nisipul se murdareste foarte repede si trebuie curatat sau inlocuit.

6. Care sunt speciile dumneavoastra favorite de lucru?

Noi suntem producatori de plante, si de aceea incercam sa incorporam roate tipurile de plante in proiectele noastre. Dar as vrea sa vad ca revine Tonia. S-ar zice ca au disparut de pe fata pamantului. As spune ca speciile mele favorite sunt Rotala, Ludwigia’s, Riccia’s, Hemianthus, Mosses, Fissiden, Utricularia graminifolia.

7. ... si mai exact, orice puteti impartasi cititorilor nostri, cu amanunte specifice despre: substratul si iluminarea dumneavoastra favorita si fertilizantii preferati.


Eu prefer o combinatie de JBL AquaBasis cu Elos Bottom Mineral ca fertilizant de substrat. As adauga apoi DA Tourmaline BC, Clear Super, Bacter 100, Penac P + W. Cat despre substrat, prima mea alegere este ADA Africana soil. Aproape tuturor plantelor pe care le-am incercat le place pH-ul, pestii sunt fericiti, are loc o crestere mai redusa a algelor, dar crevetilor si melcilor nu prea le place pana cand pH-ul nu urca la cel putin 5.8  Noi fertilizam acvariile plantate odata la trei zile cu Tropica AquaCare, Seachem – N, P, K, si Trace. In privinta iluminarii, preferam T5HO, si in mod normal iluminam intre 9 - 10 ore pe zi (totusi se poate lasa si pana la 12 ore fara probleme - pentru o placere vizuala indelungata)...

8. Care sunt ocupantii preferati pentru acvariu?

In  acvariile noastre cu plante preferam sa tinem o varietate mare de mancatori de alge cum ar fi Amano shrimps, red cherry shrimps, tiger/bee shrimps, melci neritina, pleco de talie mica, otto, SAE. Ne plac si pestii pasnici care nu mananca alge, cum ar fi Tetra de talie mica, speciile de ramirezi.

9. Cum vedeti o relationare intre stilul olandez si stilul natural?

Este usor, adaugi cateva pietre si ceva lemn in acvariul tau olandez, si iata cum estul se intalneste cu vestul. Compozitiile noastre sunt cam in acest stil... multe plante colorate vibrant in fundal, ceva pietre si lemn la mijloc, plante cu nevoi reduse de lumina printre pietre, si lemn acoperit cu covoare frumoase, verzi.

10. Si, intorcandu-ne la primele intrebari: de ce credeti ca acvariile olandeze nu mai castiga concursuri?

Astazi, formatiunile de roci, amplasarea inspirata a lemnului si/sau o combinare a ambelor cu multe plante verzi fac o figura frumoasa in competitii.

11. Va rugam sa ne spuneti cate ceva despre planurile dumneavoastra de viitor.

S-ar putea sa luam in considerare crearea mai multor compozitii pentru concursul de anul viitor.

12. Si, in incheierea acestui interviu pe care ni l-ati acordat cu atata amabilitate, ce mesaj ati adresa cititorilor nostri?

Cel mai important este sa tineti minte ca aquascaping-ul trebuie sa fie si distractiv. Nu luati lucrurile prea in serios daca nu reusiti prea multe la concurs. Pana la urma, conteaza cu adevarat daca acvariul conceput de voi, va place voua si familiei voastre. Si nu va temeti sa incercati lucruri noi. Multa bafta!

 

Nota


Toate drepturile asupra textului interviului apartin lui Michael Wong si acvariu.ro.
Interviu realizat de Marian Simpetru si Sandu Veres. Publicarea fara acordul autorilor, interzisa.
Vizitati website-ul www.bubblesaquarium.com .
Ultima actualizare ( Friday, 04 January 2008 )