Salutare, si-a revenit complet acvariul. Apa este si arata cristal. Este minunat sa vezi ca un mic ecosistem functioneaza
Alber, iti multumesc tare mult pentru raspunsurile pertinente, prompte si cu un efect de calmare
Ce am facut ca sa dispara: am schimbat aprox 30% din apa cu cea lasata la declorinat, am dat la maximum filtrul intern si in cele din urma m-am dus la somn Azi cand m-am trezit totul mergea fain: CO2 vad ca s-a stabilizat la 1 bula la 3 sec, ph undeva intre 7 si 7.2, kh 4-5. NH4 abia se vede, NO2 - ZERRRRRO.
Ma bucur sa aflu ca pestii nu au de suferit. Ii vad ca se comporta normal. APa nu s-a tulburat chiar in ultimul hal, este ca un val de ceata.
Cand ziceam de clatit buretii filtrului ma gandeam doar sa clatesc la un schimb mic de apa, la suprafata - nu sa-i storc sau stiu eu ce trasnaie. Sau zici sa nu?
CO2 mai bag? Hranesc pestii mai putin spre deloc?
PS Sunt stresat, scuze daca nu sunt prea coerent, dar mi-a venit un val negru in fata ochilor
Pai ochiometric cam cat o moneda de 5, putin, initial nici nu mi-am dat seama, dar cam in 10 minute am vazut apa tulbure.
Ma gandeam sa maresc puterea filtrului, si eventual sa-l clatesc zilnic ca sa nu se imbacseasca.
Ajutor! Am vrut sa mai adaug 2 plante si am mutat o alta mai veche.
Din pacate, s-a produs nenorocirea, am agatat cu radacinile celei pe care o mutam putin substrat fertil (JBL AquaBasis) care mi-a murdarit apa.
Am facut un schimb de apa - 30%. Apa este in continuare destul de tulbure.
Ce ma fac?! Help!
Mai are rost sa fac aditie de CO2? Pestii patesc ceva? Cum imi refac apa cristal care o aveam?
Daca te referi la substrat, eu unul mi-am pus AquaBasis - la acvariul de 54 litri. Nu stiu care sunt exact diferentele intre cele 2, din pacate sunt si eu la inceputuri Ca realizari ma laud cu un acvariu ciclat de 54 litri, niste plante nu prea pretentioase, aditie CO2 din bomba si 8 tetrazone f jucause + bonus acvariu de 25 litri in plina faza de ciclare care va gazdui un betta si niste pui de cory, pana or creste mai mari.
Eu cred, ca daca nu vrei sa faci cine stie ce aquascaping in acel nano, cu bilele fertilizante scapi mai usor, decat sa scoti tot nisipul si sa resetezi acvariul. Daca umbli prea mult la nisip, o sa omori bacteriile din el si nu ajuta la ciclare.
Mergi pe bilele alea. Eu am luat tot de la JBL, erau 10 RON pachetul. Cred ca 2 pachete ajung la 25 litri.
Dar asteptam si ce spun cei mai experimentati, nu?
Stai ca nu m-am facut inteles. Nu am de gand sa-i pun opritor, ca stiu ca sare in aer Ce vroiam sa intreb este daca e vreun truc in compozitie ca sa raresc bulele.
Nu ca as vrea sa le raresc acum, dar in cazul in care ma trezesc ca o ia razna la 5 bule pe secunda... Adica, pot face ceva la compozitia existenta in cazul in care are reactie prea puternica? Sau singura solutie este sa refac bomba?
Crezi ca am prea putine bule (1 bula la 5 sec) pentru 40 litri? Cate imi recomanzi?
Salutare, si eu am cam acelasi gen de acvariu, si tot fara substrat fertil. La mine e nisip fin de 1-2 mm. Ca sa nu mai deranjez stratul de nisip, si stiind ca nu o sa am plante excesiv si doar plante mai rezistente cu crestere usoara, am luat de la JBL acele bile fertilizante. Si le-am pus la radacinile plantelor. Ar fi o optiune...
Cat de bine am facut, o sa aflam de la colegii experimentati, dar rau nu cred ca am facut.
Am riscat aseara si am facut pasul - am lasat toata noaptea CO2-ul, avea 1 bula la 4 sec. Dimineatza m-am sculat cu stres la ora 6:30 si primul lucru m-am dus glont la acvariu. Toate bune, pestisorii ok.
Am facut teste: ph a scazut aproape de 7, iar kh tot la 5. O sa monitorizez atent aceste valori zilele astea.
Intrebare: cum fac sa scad reactia bombei, fie ea home-made sau BioCO2? Daca sa zicem vreau sa raresc bulele?
Miii si miliarde de scuzeee! Mi-a luat dumnezeu mintile si tastele...
Rectific: bomba BioCO2 scoate 1 bula la 4 secunde
Dupa estimarea concentratiei in functie de ph/kh am asa: ph=7.2, kH=5 => 7-8mg/Litru de CO2. Ca nu e precisa atat citirea parametrilor cat si estimarea, asta e altceva, dar cred ca atata timp cat stau cu ph peste 7 si kh sub 7 ar trebui sa fie ok.
PS Ma gandesc la un kit CO2 cinstiti, dar am atatea cheltuieli si datorii ca efectiv luna asta m-am rupt de realitate complet ca sa-mi fac damblaua cu acvariile.
Dar viitorul poate rezerva surprize placute
Salutare, intrucat nu mi-am permis un sitem sofisticat, dar in acelasi timp mi-a fost si teama sa fac o bomba, am mers pe bomba de la JBL - BioCO2.
Toate bune si frumoase, im primele zile a fost fluctuanta si in final s-a stabilizat. Insa am observat ca daca ii deconectez difuzorul, si las CO2 sa iasa mai repede pe timpul noptii dimineata incepe greu reactia. Dureaza cam in 2 ore dimineata pana se stabilzieaza.
Intrebarea mea ar fi, la un acvariu de 42 litri net, cu aprox 25% suprafata plantabila, in care am 8 barbus tetrazona juniori, as putea lasa si noaptea bomba sa ruleze? Bomba scoate constant 4 bule pe secunda?
Iarasi observ ca difuzorul are tendinta sa scoata pe porii cei mai mari (din laterale), si cred ca 50% din ce iese din el se risipeste. Este normal asa? Aveti ceva idei legate si de difuzor?
Salutare, si sa fie intr-un ceas bun prima ta achizitie Rogu-te, poti sa imi spui la cat te-a dus sistemul asta de CO2? Si eventula si de unde l-ai luat? Multzam.
Si iata ca au mai trecut zile si acvariul cel mare este ciclat. Desigur, inca fac teste zilnice si monitorizez atent, cum ma pricep si eu.
Am hotarat sa-mi fac acest acvariu numai cu tetrazone. Or fi "boschetari" dupa cum spunea un ilustru membru, dar intr-o prima faza imi plac, iar eu sunt incepator, deci nu am pretentii - sa fie zbanghii.
Momentan am 5 in colorit normal si urmeaza sa mai bag 3 green. Ma voi opri aici. Cred ca am parte de bafta incepatorului, intrucat de cand am luat acesti pestisori, observ ca o femela si-a marit considerabil burta. Eu cred ca e gestanta.
Sunt in "pana" de plante, si o sa bag urgent si d-alea. CO2 ruleaza frumusel, o bula la 3-4 secunde. Am setat BioCO2-ul, am facut dintr-un perfuzor numarator de bule si am cumparat difuzor ceramic. Nu ma complic cu filtre de tigara, alea le folosesc in uz personal, la capatul tigarii
Mi-am mai luat un acvariu - mic de 25 litri pentru betta. Incalzitor, burete de filtru in care am pus o pompa de aer (are si protectie pe sens), plante etc.
As vrea sa ciclez corespunzator acest acvariu mic. Si ma gandeam sa tin bolborositorul cateva zile - o saptamana in acvariul mare care da semne de final de ciclare (NO2 = 0.5, NO3 = 40, NH4 = 0.05). Astfel, sper sa grabesc o infuzie de bacterii in acest burete si apoi sa-l pun in acvariul mic.
Aveti idee cam in cate zile e posibil ca buretele bolborositor sa 'prinda' niste bacterii pe el? Sau nu fac bine si ar trebui sa o iau de la zero cu buretele in acvariul mic?
LUPmic wrote:
Din ce spui, banuiesc ca stai la curte.
Eu cred ca merita un 11-15 lei o priza mecanica(daca nu te deranjeaza tacanitul ala din 15 in 15minute).
M-am nascut si am stat la curte vreo 30 de ani. Acum stau la bloc de 4 etaje, zona verde, nu ma plang.
Mi-am luat o priza nemteasca la 54 RON din OBI. Am returnat cu succes la Hornbach ambele prize programabile defectate Si in cinstea lor am cheltuit mai multi bani pt ca pregatesc un mic regat de 25 litri pentru betta-ul meu. Luat acavriu 40x25x25, pompa aer, burete (asta va fi filtrul pentru bacterii - si va sta o vreme in acvariul mare ), pietris mult mai misto decat in cel mare (2-3 mm dar de o culoare mai inchisa), niste plante nepretentioase etc.
Cu acvariul mare am alte planuri, zebre sau neoni, nu m-am hotarat inca, si sanitari. NU am vrut sa risc betta + neoni sau zebre. Deci pe betta-ul meu il asteapta zile frumoase si sper sa traiasca fericit cat mai mult.
popey wrote:
In legatura cu aceasta problema, uite ce zice producatorul.........
Crede-ma am facut si ce nu zice producatorul Lucrez in IT de niste ani de zile si citirea (sau chiar scrierea) specificatiilor tehnice o am in sange
Ma tem ca ai dreptate, dar eu ma gandeam la un aparat care si regleaza tensiunea. Parca nu as mai investi intr-un UPS. Am deja unul in living la audio-video si unul in birou la calculator.
Initial ma gandeam sa iau un al treilea pt pestisori, dar ridic costurile si oricum daca e o pana de 2-3 ore se duce. Deci, raman la un dispozitiv de reglare a tensiunii serios (nu protectie scurt) + 2 prize mai de doamne-ajuta.
Am observat ca acest hobby papa bani ca oricare altul, incerc sa fac o balanta. Multzam pt sfaturi.
PS Inca nu stiu ce marca voi cumpara Dar stiu ca Strohm nu. Mi s-a pus pata!