[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: bobesku
Forum Index » Profile for bobesku » Messages posted by bobesku
Message
Sincer nu inteleg de ce asa bucurie. Prima oara am crezut ca e o poza cu un screensaver, ceva... Nu arata deloc natural. Mai degraba sa fi avut diverse pietre si nisip, fara plastice (sau corabie, stelute etc).

PS Asta e acvariul de 250 litri?!
Tutorial de nota 10. Abia astept sa la chestia asta. Ce mai, ai dat mura in gura. Esti mare
O sa pun o poza mai pe seara ca acum sunt la birou. Ideea e ca dupa un timp se stabilizeaza, doar ca in primele minute e ca dracu, zici ca e film de groaza. Mi-e ca stresez pestii.
Insa, cu riscul de a ma repeta spun ca neoanele sunt la fel.
Sincer? Habar n-am. Am un acvariu luat din Hornbach EHEIM AquaStar cu instalatia lui in capac. Doar am schimbat neonul original cu neonul astalalt.
Chiar nu are nimeni experienta cu neoanele? Deci jur ca sunt la primul neon de plante de acvariu din viata asta si habar n-am daca e normal sau nu sa clipeasca... Va rog un sfat.
Eu mi-am facut tot ceva de genul asta: niste coltare la metru din plastic negru, taiate pe dimensiune (bara 2 metri - 7 ron) lipit cu Bison plastic (7-8 ron). Apoi pe interior autoadeziv tip arici si plasa (inca vreo 10 RON max).
Intr-adevar ar fi dragutz sa pot face rost de o plasa cu ochiuri mai rare. Daca gasiti asa o plasa va rog sa dati detalii si aici. Multzam.
Salutare, m-am tot plimbat weekendul asta prin diverse magazine si cum imi curgeau balele de ceva timp am zis sa imi imbuntatesc iluminarea.
Mi-am cumparat un neon cu care sa inlocuiesc ce aveam in soclu capacului, de 15W - Sera Daylight Brilliant - 6000K

Problema mea cu el este urmatoarea - cand a pornit prima oara a palpait o gramada, vreo 5 minute. Si acum cand porneste in primele 2-3 minute palpaie ca naiba. L-am pus de 2 zile. Neonul cu care mi-a venit acvariul mergea din prima brici.

Este normal ca un neon nou sa palpaie la inceput, sau are vreo defectiune?

PS Comparativ cu ce aveam in capac (NARVA 15W 865), parca imi place mai mult, are o lumina mai calda. Acum nu stiu cu cat e mai bun la plante...
Salutare, si eu sunt incepator, dar cu experienta Experienta de o luna si jumate - 2 acvarii, lucrurile merg bine.

Eu te-as sfatui sa incerci sa faci un efort si sa iei un acvariu de minim 35-40 litri, desi unul de 50-60 ar fi ideal.
Filtrul este bun, pentru ca iti face o filtrare mecanica, adica strange mizeria din apa si chiar algele care apar pana la urma Eu am tinut-o pe-a mea la inceput ca vreau doar burete la un acvariu mic de 25 pentru un betta si in final era sa ma omoare algele. Solutia a fost un filtru mic, adecvat volumului acvariului, care a facut apa cristal in 24 ore.

Plante. Pai sunt si plante nepretentioase care nu necesita cine stie ce bibileala. Ar fi mult mai dragut sa fie naturale. Cele de plastic, chiar si de firma, pot fi o idee proasta pentru pesti, se pot zgaria in ele sau chiar mai rau - sa aiba substante chimice nepotrivite. Plantele naturale mai mananca si ele din compusi chimici din apa si ajuta la o stabilizare a apei. Deci ar fi bine sa bagi plante.

Sunt multe de spus, cei mai experimantati de aici te pot indruma, dar nu ar strica sa citesti ciclul azotului si articolele mai importante din zona incepatorului - te vor scuti de o suta de intrebari.
Mda, cand omu` vrea sa le controleze pe toate si intervine in natura, are toate sansele sa faca prostii. De ce zic asta. Aseara am spalat filtrul nou introdus de algele maronii si apa deja era cristal. Dimineata cum m-am trezit am facut niscaiva teste si ce sa vezi NO2 = 0.1 si NH4 = 0.05. Hai ca amoniacul este okay, dar inainte sa scap de algele maronii aveam nitritii aproape zero (nu-i mai vedeam la culoare in picatura).
Nu am reusit sa-l deciclez , dar am "scuturat" un pic echilibrul. Am schimbat 2 litri de apa clatit usor filtrul si de ultimele ramasite de alge si am strecurat o pastila de bactozym in buretzel. Precizez ca am in continuare buretele bolborositor in functiune, dar ceva imi spune ca multe bacterii am migrat in noul filtru si era cat pe ce sa le arunc Eu acum realizez ca acele diatome erau cu un motiv in acvariu - inca papau din nitriti si eu, ca un baiet bun ce sunt, am zis sa scap de ele, si uite asa am ridicat nitritii o idee. Am mai facut un test si nitrii sunt sub 0.1 dar sunt alert.

Oare ar fi ciudat sa las ambele in functiune in acest mic acvariu de 25L? Ma gandeam ca daca le-as lasa impreuna as face o supra-filtrare bacteriana si as avea o siguranta mai mare ca sistemul sta stabil, mai ales ca volumul de apa poate fi influentat mai usor.

Am mesterit ceva dimineata citind niste topicuri mai vechi pacilea, si am modificat evacuarea filtrului mini astfel: tub cu gaurele din cm in cm care sa ma ajute sa pot tine debitul la maxim (evit colmatarea rotorului), dar sa am curenti cat mai mici in apa - pentru betan, sa nu il stresez.

Si va prezint in continuare apa clara care a rezultat in urma noului filtru mini. Daca vi se para o idee cam maronie apa sa stiti ca am pus niscaiva Atison Betta Spa - pentru rege, ca deh, obrazul subtire cu cheltuiala se tine


Astept opiniile dvs la teoria mea legata de scoaterea algelor maronii care a dat nastere la o crestere de nitriti. Am intuit bine, sau este doar o fluctuatie normala la un nano?
Si pareri legate de suprafiltrarea biologica. Asigur o stabilitate mai mare sau ba?

Stiu ca e duminica si ne odihnim, asa ca eu astept pareri si maine si poimaine

Numai bine

Rezolvat! Mai ne-elegant, dar ieftin si eficace - filtru intern Aquael Mini -dimensiuni f mici, burete filtrant destul de mare. In nici 5 ore de functionare mi-a curatat peste 50-60% din algele brune.
Momentan il tin impreuna cu buretele bolborositor, si cred ca o sa mai stea inca 1-2 saptamani, ca sa ma asigur ca prinde pe el din bacteriile atat de necesare.

Probabil ca imi voi lua si o canistra, dar la un acvariu de 200 litri

Sa auzim de bine
Multzam de indicatii - pretioase ca de obicei

As lua oricare dintre Resun sau Boyu - dar ce sansa am sa le gasesc la noi in Bucuresti?! Poate are cineva idee daca se comercializeaza si pe la noi?
Am urmatorul acvariu de 25L (~21L net), cu substrat de 2-3mm, plante, burete bolborositor, lumina 11W 6500K, bile fertilizante la radacinile plantelor, 3 pui cory si 1 bettan.



Acvariul este ciclat si valorile sunt "asezate" de 4 zile (nitriti si amoniac zero, insesisabili pe testele la picatura).


Ce ma deranjeaza: filtrare mecanica extrem de slaba, ZERO. Practic o fac eu cand schimb apa. Iarasi am parte de alge maronii - diatome daca nu ma insel.

Ma gandesc sa cresc filtrarea mecanica si as avea o varianta un filtru mic intern sau un filtru extern. M-ar bucura mult un filtru extern la canistra, caruia sa-i pot regla un debit scazut potrivit acvariului, chiar daca unii ar spune ca investesc prea mult in acest acvariu mic, si va spun si de ce: as mai castiga cativa litrii (cei din canistra filtrului) si as castiga si spatiul in care sta buretele bolborositor + o filtrare mecanica buna.

Ce filtru extern as putea sa-mi iau pt acest acvariu, cu un debit cat mai potrivit (reglabil) si la un pret rezonabil. Sau nu are rost sa ma mai gandesc la fltrul extern tip canistra? Va rog mult astept un sfat
OK. Eu am citit articolul tau si realizez multe neajunsuri care le am. Ar trebui sa bag lumina si CO2 mai la greu. Dar ce ma fac cu dimensiunile liliputane ale acvariului, si implicit ale coloanei de apa... Off.
Dar cu timpul (si bani ) se vor rezolva toate.

Ce vroiam sa intreb, ca sa stiu pe viitor, poate fac un upgrade
In cazul schimbarii substratului si al pietrisului, se poate evita deciclarea acvariului? Si cum? Sau este iminenta?
popey wrote:...in timp tot substratul se va colmata, in pietris se formeaza bacteriile nitrificatoare, apa trebuie sa circule si prin el putin, daca asta nu se intampla, toate radacinile plantelor vor muri iar echilibrul in acvariu va fi afectat , la fel si pestii . ( no offense bobesque)


Ups! Pai insemana ca sunt in pom si pomul in aer. Am substratul de la JBL + nisip (pietris) fin de 2-3mm alb, luat din Hornbach. Sa inteleg ca se duce dreaqu tot ce am facut pana acum? In cat timp se colmateaza? Ce as putea sa mai fac acum? Nu imi surade ideea sa umblu prea curand la acvariu, sa stau cu pestii la galeti cu filtru cu tot, sa arunc sa refac... Innebunesc!
Poti sa iei substrat JBL AquaBasis plus la 2,5 l. Este aprox 25 RON, iti ajunge. Vezi sa pui nisip de 2-3 mm granulatie peste substratul de plante care sa aiba 2-3 cm in fata si 5-6 spre spate, sa faci o panta sa se vada frumos.
Substratul asta pt plante NU SE SPALA, se pune direct in acvariul GOL. Deci nu cu apa in el. Va trebui sa scoti pestii, sa ii bagi intr-un vas, pui si filtru sa mearga in acelasi vas, incet. Plantele, scoti tot.
Nisipul de oriunde l-ai lua il speli bine pana nu se mai coloreaza (murdareste) apa. Eu am luat nisip de 2-3 mm si l-am spalat bine. Intr-un lighean de 4-5 litri puneam cam 3 sferturi nisip si apoi cu apa il framantam si schimabm apa si tot asa. La mine iesea mizeria din nisip dupa aprox 5-6 spalari. Deci rabdare ca ai de munca.

PS Daca vrei "gazon" sa stii ca va trebui sa iei de la JBL fertilizanti - Feropol si Feropol 24, sa ai o lumina suficienta, si sa bagi si CO2. Ca sa iasa frumos. Mai citeste p-aici legat de fertilizare si variante.
Sunt oameni f priceputi si ai ce invata, totul este sa citesti mai multe opinii si sa ma judeci si pt cazul tau specific.

Iti urez sa ai spor.
Folositi cu incedere 1-2-3 bucati cooler de PC legate la un transformator 12V sau mai mic. Daca nu aveti chef sa puneti senzor de temp pe circuit, luati si una bucata de priza programabila mecanica - 10 RON si treceti la treaba.
S-a mai spus aici, coolerul trebuie sa bata inspre suprafata apei, nu lateral pt a fi eficient.

NU DECONECTATI INCALZITORUL - in cazul in care coolerele fac prea rece, incalzitorul va incerca sa mentina apa, ca de-aia are termostat

Eu folosesc priza programabila. In prima zi am observat cu atentie inertia termica a acvariului. Astfel, am vazut ca in aprox 2 ore scade cu 2-3 grade apa. Apoi tot in 3 ore creste la loc.
Am setat programbaila sa bage in intervale de 1-2 ore, cu pauze de 2-3 ore, mai ales pe perioada de iluminare a acvariului. Noaptea mai subtire, porneste cate o ora, si sta apoi vreo 3. Totul se invarte lin injurul valorii de 25-26 grade Celsius.
Important este sa vedeti direct pe acvariul vostru cum se misca temperatura astfel incat sa nu variati intruna, adica creste pana la 30 scade la 27, creste la 30 etc. Faceti o medie, sa zicem 27-28 si tineti acolo cat posibil.

Apa rece va doresc
Salut. Cati litri are acvariul? Acvariul si-a facut ciclarea?

Daca acvariul este ciclat, as lasa pe maxim filtrul ca sa adune mizeriile. Eu am deranjat substratul acum cateva zile si mi-a facut apa tulbure rau. Am schimbat aprox 30% apa din capacitatea neta (cate apa intra efectiv in acvariu), lasat la maxim filtrul si a doua zi am schimbat iar vreo 20% apa, si in apa schimbata am clatit f usor filtrul, dat cu degetul fin pe el sa iasa noroiul. Deci nu l-am stors sub nici o forma, doar clatit si frecat usor la exterior.

Daca inca nu s-a facut ciclarea acvariului, as lasa lucrurile asa, ca poate este un fenomen normal. In timpul ciclarii si eu am avut apa tulbure in primele zile.

PS Nu ai nici o treaba cu mai putin oxigen rezulta mai mult CO2. Atat oxigenul cat si CO2 stau impreuna si nu se influenteaza direct. Adica: poti avea mult CO2 in apa dar si suficient O2.
CO2 crescut in apa ai doar daca bagi fie din bomba fie din aparatura profi la butelie. Oxigen bagi prin agitarea apei, eventual bulele scoase de filtru. Ideal este sa ai un echilibru, agiti usor supraffat apei si daca ai plante multe bagi si CO2.

PS2 Ce e cu pietrisul ala colorat? smilie De ce nu pui un nisip fin mai apropiat de culoarea naturala - ceva inchis sau crem. Ar arata mult mai bine si mai natural.
Acvariul merge bine - un moment de relaxare a pestisorilor, dupa ceva mancare cu spirulina.


Multumesc celor care au participat de-alungul timpului (ani si ani la rand) cu tot felul de posturi care au fost utile. Eu unul am pornit de la zero absolut si ma bucur de un colt de natura.
Acest forum a fost 80% din ajutor si inspiratie. Recunosc, nu m-am aruncat: acvariu mic-mediu, iluminare medie, plante easy, pesti rezistenti, fertilizare JBL lejera, CO2 de beginner. Dar chiar si asa, am o satisfactie.

Sa ne auzim cu bine in continuare
Am folosit si eu AquaSafe, dar f rar. Numai in cazuri de urgenta, 2 la numar pana acum
Citeam ca ai spus ca ai avut apa la declorinat si apoi ai pus AquaSafe. Eu cred ca nu are rost sa faci asta. Lasa apa la declorinat, eventual daca ai o pompa de aer agita apa 2-3 ore inainte si gata.
Eu de cand o pun in galeti o torn cu jet din furtunul dushului. Astfel se agita apa si deja se evapora o mica parte din clor.
Dozarea AquaSafe nu poate fi alta decat cea scria pe prospectul ei, nu? Si nu mai folosi, decat in cazuri de urgenta cand nu ai suficienta apa declorinata. Considera-l ca pe un Joker, care il folosesti f rar.

Bafta si sanatate la pestisorii tai
Spectrul de lumina este ok pt plante? Ar suna tentant sa adaug o chestie d-astea la mine, mai ales ca ocupa spatiu mic.
 
Forum Index » Profile for bobesku » Messages posted by bobesku
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com