Pompa de aer face "minuni". Colegul nostru a inteles asta si a remediat.
In alta ordine de idei, Aditzule, vezi ca ai o planeitate cam nasoala acolo unde tii acvariul. Vazand pozele mie asa imi pare, apa e mai jos intr-o parte. Poate il asezi intr-un fel mai bine.
Asteptam si restul de plante, baga niste cabomba si/sau egeria densa. Te vor ajuta initial in faza ciclarii.
Ne auzim, salutari de pe plaja.
PS Maestre Koala, sar'na pentru scalarea pozelor. Asa pot sa le vad mai amplu pe mobil.
Salut, pe unde curge mai exact?
Ai vazut clar cum susura apa pe la o imbinare de silicon?
Daca da, atunci ori te duci la garantie, ori se scoate tot din el, se curata bine si se scoate cordonul interior de silicon si se relipeste altul. Pentru un bazin asa mic, nu cred ca merita sa il relipesti. Silicon poti folosi unul dedicat, spre exemplu Dow Corning.
Daca nu, respectiv nu stii cum, dar gasesti frecvent putina apa langa, atunci poate fi din urmatoarele cauze: folosesti bule de aer si astea fac stropi care adauga la condens pe capac si ulterior se scurge sau este umplut prea mult si de la filtru este impinsa ceva apa pe la colturi.
La Multi Ani! Un acvariu de exeptie!
Deci, La Multi Ani! Zic acvariului dar si voua!
Stim bine ca "multi ani" e un termen deja subevaluat in ceea ce priveste pasiunea ta africanista, care mai mult ca sigur ca se incadreaza in termenul - pana la sfarsitul timpurilor! Dar, nu strica sa o auzi din cand in cand!
Te asteptam cu drag in minunata noastra tarisoara!
Vezi ca intre timp - de cand nu ai mai fost pe acilea - s-au mai scumpit: benzina, motorina, apa, painea, uleiul, zaharul, hartia de sters la ***, taxa pe aer, taxa pe fraier(pardon, contribuabil)... si altele! Asa ca rogu-te, nu te lasa impresionat de aceste aspecte! Important e sa fim sanatosi si sa ne re-vedem cu bine!
Cauta de la Ocean Nutrition - Mysis. M-ar mira sa nu gasesti p-acolo. Ideea e sa NU le dai carne rosie (doar daca ai numai malawieni carnivori) si in nici un caz de origine animala.
Eu acum am trecut de 6 luni de la Malaxi Mix-ul celor de la Ocean Nutrition, la Malawimix facut de o companie germana - Zooschatz. Imi place ca e cu mult mai multa verdeata (spanac), si are si ceva carne alba in compozitie (larve albe tantari, creveti, midii, mysis)!
Intetinerea acvariului este, a fost si va fi facuta cu rigurozitate! Dar sa nu crezi ca exagerez. Saptamanal, se sterg geamurile, aspirare asidua a substratului, chiar si printre pietre, schimbat apa 50% folosind bateria cu filtre (mecanic si carbon). Odata la 3-4 luni, fac un schimb dublu de 50% in intervalul de o sapt! Mai testez de nitrati, in ultimul timp an am facut 3 teste. Spre exemplu, acum o luna, NO3 era in peak cam 20-25 maxim. Si urma sa curat canistrele. Le-am curatat si apoi a scazut la 15 in peak (unde peak = exact inainte de schimbul saptamanal).
Stai linistit ca ideea de hibrizi eu nu o vad ca pe ceva rau. Intr-adevar, femelele de labeotrofeus chiar arata a hibrid pentru cine nu este obisnuit cu varietatile marmorate malawiene.
Cu femela de Baenschi eu iti multumesc de idee, dar cred ca o sa zic pas la un transport prin posta. Mai mult ca sigur ca din Germania pana aici + inca stiu eu cate zile de bajbaiala a Postei... gasesc doar cadavre.
Si ca vorbim de ciugulit alge.... Pai, tu crezi ca la ce mancare le dau, ei mai au chef de ciugulit algele?! Doar Aceii si Labeotrofeusii mai baga, dar asa, ca pe seminte... de un snack! NLS este cheia! Dar le mai variez usor si cu un Sera Granugreen (4-5 cutii pe an), Tetra Discus (cam 2-3 cutii) pe an, Mysis congelat si Malawi Mix congelat. Astea congelate le dau 1-2 mese pe sapt maxim, de obicei o masa!
Intr-adevar, baboii se apropie de calificativul balene. De hranit eu pot sa zic cu mana pe inima, ca le-am redus portia cam cu 30%, dar ei contrinua sa creasca. Exemplarul de Iodotrofeus are 12 cm, chiar impresionant, dar si Aceii sunt uriasi - 3 masculi peste 16 cm, ba chiar vreo 2 se apropipe de 18-19 cm. Moorii era de asteptat sa fie mari. Se mai vad juvenili de labeotrofeus prin filmare (exemplu la 2:10), inchipuiti-va ca puii aia au cam 6 cm si apoi comparati cu baboii.
vereb wrote:
- la min 1:42 am vazut o femela de Acei gusata, vei deveni bunic -masculul de baeschi este demential dar nu am vazut femela niciunde - moorii sunt superbi
-borleyi foarte frumosi iar cireasa de pe tort sunt labidochromisii, elongatus si iodotropheus, sunt preferatii mei din acvariul tau - la min 3:00 nu imi dau seama ce peste este, cumva un hibrid?
- Femelele de Acei, pai am intotdeauna cel putin jumatate cu gusa. Daca te uiti mai atent o sa le vezi in sir indian - gusatele - vezi 1:35 unde se vad 3 femele gusate.
- Masculul de Baenschi este intr-adevar misto, dar stii ce e culmea?! Asta trebuia sa fie femela... S-a colorat mai tarziu, iar masculul `original` s-a dus in Vesnicele Plaiuri ale Vanatorii, adica a crapat, pe fondul unei imunitati scazute si probabil ceva ereditar Dar mergem inainte cu un mascul frumos. Din pacate nu am femela la el, si chiar stau si ma gandesc ce fain ar arata daca ar avea o fata prin preajma.
- Borleyii, si caeruleusii, ca sa nu mai spun ca si elongatusii, dar mai ales iodotrofeusii, si implicit Moorii si Aceii, ca sa nu uit de labeotrofeusi... toti imi plac si mie Multumim de complimente. Sa stii insa ca elongatusii sunt niste grasi, putori ordinare, am incercat dieta si chiar si un tratament la o boala fantoma - dar nu - lor le place cu burta! Astia nu sunt ok, dpdv estetica si conditie fizica, dar ii iert pentru ca sunt printre cei mai batrani pesti ai mei, au 3 ani si jumatate.
- La minutul 3:00?! Avem una bucata de................. femela de Labeotropheus Trewavasae Chilumba red. Pai cum dom`le, dumneata crezi ca la mine e loc de hibrizi!? Acum, lasand gluma la o parte, nu sunt un adept al hibrizilor, dar sunt suficient de milos astfel incat sa-i tolerez. Daca as avea un hibrid, nu l-as sacrifica in nici un caz. Desigur, i-as interzice sa presteze sex fara prezervativ! Nu la mine in bazin!
Sa-ti traiasca pestanii! La multi ani!
Filmarea si pozele sunt edficatoare Nu pot sa nu remarc ultima poza, in care se vede masculul de Caeruleus! Frumos! Cred ca este emblema bazinului, masculul cu vechimea cea mai mare!
Cu tot respectul pentru ceilalti colegi, o sa fiu transant:
1. Ia-ti o canistra, si sa fie Eheim! Si incearca sa nu iei Eheim Ecco (au fost ceva probleme raportate, chiar si la Eheim 2075, dar e cam mare pt ce ai) si de preferat iti sugerez Eheim Experience 350 (2426) sau Eheim 2228 Professionel - asta e tanc, si desi un model vechi dpdv conceptie, foarte laudat. Daca vrei JBL, atunci si astea sunt ok (cred ca JBL e900 sau e901 s-ar potrivi). Eu am avut un JBL e 900 la un bazin de 180 de litri neplantat cu mici ciclide africane si a fost ok.
Era sa uit, ma enerveaza teribil Eheim ca dau tevile alea grotesti verzi! Stiu, au si un kit de tevi dar nu sunt chiar negre! Eu la bazinul cu africani mi-am cumparat seturi de tevi NEGRE de la JBL dar puse pe un Eheim 2080, ca sa fie in tot cu fundalul... care e evident NEGRU! Daca te derajeaza aspectul asta, atunci poti reveni pe JBL. Au tevile negre.
Iarasi, iti recomand un incalzitor inline de la Hydor! Vei scapa si de incalzitor in bazin! Ar fi Hydor ETH 200 sau 300, depinde de cat de rece sa face in locatie iarna, sa zicem daca pleci de acasa cateva zile. Se monteaza pe furtunul de out al canistrei departe de ochii privitorilor.
Exista si Eheim thermo (filtre externe similare care includ si un termostat cu incalzitor) dar, e de preferat o oarecare redundanta. Am un prieten bun, caruia dupa 2-3 ani, i-a murit incalzitorul acela din filtrul Eheim.
2. Daca iei filtru, scapa de cel intern. Vei castiga spatiu, cum ai spus si tu.
3. In NICI un caz perdea de aer!!!! NEVER!!! Nu e ceva natural, agita apa prea mult, face galagie, tot tacamul complet... E ca un tuning auto gen Logan cu M-Power BMW! Sorry, but NO!!! Stii ce e culmea, am avut si eu, la un bazin cu ciclide africane acum cativa ani, dar mi-a trecut dupa 1-2 saptamani
4. Plantele easy nu sunt neaparat ca sa te scuteasca de bani! Ci ca sa ajute ciclarea. Ce propun e sa iei si d-alea si d-alea daca tii mortis sa experimentezi, dar... Pana nu se stabilizeaza ecosistemul alea pretentioase vor crapa in majoritate! Vei avea ocazia sa le vezi crapand. Bun. Dar ia-ti si cateva tufe rezistente care sa duca perioada asta... Ulterior, le arunci! Si bagi ce plante doresti tu si cat duce tot sistemul tau (CO2, ph controller, fertilizare, lumina).
5. Sugestia cu skimmerul este ok. Ocupa ceva spatiu, insa pe colt. Mai exista niste variante chinezesti care au un T si se pun pe teava de in si scot o a doua teava in sus cu skimmer... E posibil sa nu arate grozav, dar pot fi mascate de niste frumoase tufe... Aici, tu decizi, cum ti-ar placea sa arate. Iarasi, cred ca randament mai bun va da acest JBl Top Clean. E chestie si de gusturi. Dar poti sa mai astepti, poate nu ai ghinionul sa ai biofilm permanent.
6. Ai grija ce sfaturi primesti, cernuieste-le bine. Si aici adaug un + la spusele lui Stefanp de mai sus. Uita de perdea de aer, ia-ti filtrul extern, uita de algicide!
Esti pe drumul cel bun, microbul te-a luat. Bravo si felicitari!
Asa cum spunea si Dragos (Kirucd) valurirea apei oxigeneaza apa fara sa scoata CO2 prea mult. Fenomenul este relativ simplu de explicat, fara sa ne lansam in teste fizico-chimico-nucleare Respectiv, valurirea suprafetei apei, prin miscarea ei, aduce un aport de oxigen in zona superioara a coloanei de apa. Apoi, oxigenul se difuzeaza usor in toata masa apei, in functie de curenti si de diferentele fine de temperatura pe diferite nivele. Pe de alta parte CO2-ul are o molecula mai grea si nu sta in cantitati mari sus pe luciul apei, deci este exact e trebuie. Tot ce trebuie sa faci este sa pui returul filtrului la 2-3-4 cm (depinde de debit) sub luciul apei, si ai sa obtii ce trebuie.
Apoi, biofilmul ala, poate trece de le sine sau nu. Poti incerca sa-l indepartezi mecanic acum, iei dintr-o rola de hartie (de preferat din acelea de sters geamurile) o bucata, si o pui peste suprafata apei intr-o zona si o tragi de 2 colturi usor ridicata pana in partea cealalta a acvariului apoi o arunci. Repeti de cateva ori, si grosul de biofilm este scos. Daca problema persista, si orice ai face apare, iti cumperi un mini-skimmer care se ataseaza la in-ul filtrului. Nu retin daca ai filtrul extern sau nu. Era ideal sa ai.
Esti in plina ciclare. Cu testele alea, vei vedea pe viu cum evolueaza. Eu as lasa lucrurile sa se stabilizeze, si as incerca sa nu intervin prea mult...
Stiu, e tentant, sincer sa fiu, si eu imi amintesc acum... la primul acvariu... parca era ieri. Am facut aproape toate greselile posibile, chiar si cu testele in fata
Greseli posibile: modificari dese (vezi CO2, schimburi masive de apa, adaugarea de pesti, hrana din abundenta, tratamente, etc)
Din pacate, si ma repet, ciclare cu CO2 nu am facut. Am folosit CO2, pe un acvariu deja ciclat. Ce pot sa-ti spun, este ca am avut alge, si ulterior cand bazinul s-a stabilizat au disparut in mare parte. Cele care nu au vrut, le-am eliminat mecanic. Plantele, au pierit cam 50%. De aceea e bine sa pui plante easy cu crestere f rapida, si de care nu-ti pare rau daca le pierzi.
Vezi ca si lumina e un factor important la alge. Prea multa, sau prea putina nu e bine. Nu stiu unde am citit metafora asta, dar mi-a ramas in cap vis-a-vis de cresterea plantelor subacvatice, suna cam asa: CO2-ul este combustibilul procesului, fertilizantul este aditivul, iar lumina este pedala de acceleratie Ideea este ca pana sa se prinda plantele si sa intre in ritm, nu are cine sa faca fotosinteza si sa consume energia si elementele chimice, si atunci algele apar. Toate astea trebuiesc corelate, si e o adevarata arta. Chiar am un deosebit respect pentru cei care au bazine plantate si reusesc sa le tina nu doar in echilibru, ci sa faca niste peisaje superbe si sa aiba plante de nota 10.
Mult succes
LE Si mi-am mai amintat ceva. Pauza de lumina, cel putin pentru mine e sfanta. La toate bazinele fac o pauza de iluminare 2-3 ore la pranz. Am citit asta tot pe forum la inceputuri, si functioneaza, algele la mine... nu prea sunt! Ok, la africani am cate ceva, dar stau cuminti pe pietre ca sa fie rontaite cu pofta, si mai am pe geam care se curata. Dar la cele plantate, nu am alge in mod semnificativ. Desigur, asta e un cumul al mai multor factori, nu doar lumina, dar e un hint.
Uite un link mai jos cu bazinul meu de ciclide africane cu un schimb de apa - semi automatizat. Adica furtun tras la bateria din baie cu un preflitru dublu - mecanic si carbon.
Te intereseaza la 1:25 sa vezi acest prefiltru. Si de la 0:52 sa vezi furtunul in actiune. Clorul, este eliminat (in mare parte, sau complet) de prefiltru. Eu nu am avut probleme.
Bazinul are o capacitate dpdv teoretic de 540 de litri. Practic, cu displasamentul facut de decor, si nisip estimez undeva la vreo 450 de litri de apa net. Eu schimb cam 40-50% saptamanal la baboii astia, si as fi facut hernie de la carat galeti. Am si pompa de la Eheim, dar care o folosesc sa scot mai repede apa din bazin Chiar si asa, dureaza aprox 45 de minute sa golesc si as umplu cele 40-50% de apa.
Pentru bazine mici (sub 150 litri as zice), parerea mea este ca totusi galeata este sfanta. Pun o mana sub nivelul apei si dozez usor. Un schimb de apa, la un astfel de acvariu mic dureaza maxim 5 min. Hai punem 10 daca mai si curatam algele si bibilim ceva la substrat, plante.
Geamurile se pot curata la fiecare schimb de apa, dar atentie. Daca folosesti magnet dedicat, vor aparea zgarieturi, se prind din substrat particule intre geam si magnet si de aici apar. Eu initial nu am folosit magnet, la acvariul mare, foloseam un card, si tot am facut mici zgarieturi. De fapt, ce vreau sa subliniez este ca trebuie sa ai o stare de zen cand faci asta, nu pe fuga, pentru ca atunci apar zgarieturi. FIe ca folosesti magnet, card, lama sau burete... cu calm si cu atentie. Si jos, langa substrat, eu folosesc sfantul deget. Curata bine, este refolosibil si nu zgarie geamul
Apoi mai exista si alge verzi, punctiforme, sau altele care nu le poti lua prea usor, decat cu lama. Eu am rezerve de cutter, si odata la 1-2 luni, bag lama in actiune si curat, ca la barbierit. Smecheria este ca lama aia, daca ai de curatat mult sa o arunci. Daca se bonteste taisul, va zgaria geamul. Eu spun ca dupa ce o folosesti odata la acvariu sa o arunci. Si data viitoare sa iei alta noua.
Revenind, la schimbul de apa automat. Mai poti sa faci si o instalatie conectata la reteaua de apa, cu un reductor de presiune si apoi un picurator la acvariu reglabil. Insa, trebuie sa faci si o gaura in acvariu pe un perete cu rol de prea-plin si asta conectata la scurgere. Avantjul este ca nu mai schimbi apa, doar scoti 1-2 galeti, sau direct la scurgere mizeriile. Dezavantajele pot aparea daca apa nu este de calitate, se opreste des etc. Insa, o astfel de instalatie renteaza la bazine mari, de le 500 de litri sus. Eu, nu am vrut sa risc. Vreau sa fiu in control! Eu le schimb apa, nu Apa Nova, sa fie clar!
Te-am pandit, dar nu te-am gasit online. Poate, azi-maine bagam un skype!
Cat despre elongatus, m-ai facut receptiv. Astfel, am tratat cu Metronidazol pastile pisate in apa si amestecat in mancare, 7 zile la rand tot acvariul, si vad ca nu au scazut burtile la Elongatusi. Insa, parca a scazut burta un pic la Iodotrofeus, care si el, o luase pe urma verilor lui mbunezi (ca sa zic asa ) adica facuse o usoara burtica... Acum, ce sa zic, poate o fi de la faptul ca le-am dozat mancarea mai cu atentie, deci cumva un usor regim.
Am facut rost de Metronidazol solutie apirogena (adica deja dizolvat) de uz farmaceutic uman 5g/Litru si ma gandesc sa mai repet un tratament incepand de Joi pentru inca 7 zile cu o doza dubla fata de cel precedent in mancare. Dar inca, stau in dubii. Referitor la tratamentul cu pastile, am folosit jumatate de pastila de 250mg la 12 mililitri (tratament cu care am vindecat 2 pufferi). Dar, inca sunt in dubii, pestii nu dau semne de absolut nici o problema, mananca precum spartii, sunt extrem de activi, se impuiaza, tot tacamul.
Eu am experiente placute cu testele de la JBL la picatura. Am mai folosit si de la Sera, dar eu as ramane pe JBL dintre cele 2.
Initial iti trebuie cel pentru Amoniac (NH3/NH4) cutie verde si cel pentru Nitriti (NO2) cutie rosie. Restul pot sa mai astepte.
Vis-a-vis de comportamentul Cory de a se urca la suprafata, poate fi ceva caracteristic lor, respectiv se adapteaza la noul spatiu. Nu e musai sa fie toxine in apa.
Salutare. Ma bucur ca ai ales varianta cu fundal. Apa se va limpezi cristal cand se va aseza acvariul si vei avea un peisaj ca lumea.
Acum, intrebare cati pesti si ce pesti ai bagat? Hrana ce si cat? De cand ai pornit exact acvariul, cu plante si pesti in el?
Testelea alea, sunt mai rau decat orientative... te pot duce pe piste gresite. Cred ca nici una din valorile alea nu corespunde cu realitatea. Stiu, e frustrant ca magazinele vand asa ceva, dar, chiar nu sunt bune.
In ceea ce priveste ciclarea acvariului (care e necesara si de fapt se intampla oricum), ai varianta sa iei teste la picatura pentru Amoniac si Nitriti (NH3/NH4 si respectiv NO2), ca sa vezi cum stai cu ciclarea in mod cert. Si dupa ce citesti despre ciclul azotului (daca ai facut-o e f bine), sa ai clar o vedere de ansamblu. Sau, ai varianta sa faci ciclarea babeste, din ochi, cu prudenta, dar si cu riscuri (mai mici sau mai mari), adica hrana putina, schimburi mici si dese de apa, si vazand si facand, riscurile fiind ca poti pierde din pesti si plante.
Oricum, ca sfat general as zice sa hranesti mai cu zgarcenie pestii. Adica nici sa-i tii infometati, dar sa le dai optim - si aici depinde ce pesti, cati si cat de mari sunt. Practic asa, tii sub control cat de cat deseurile cauzate de pesti care ulterior se transforma in amoniac-nitriti-nitrati, si reprezinta un pericol tot pentru pesti, dar si pentru plante (daca ai amoniacul prea ridicat, unele plante se vor topi, vesteji). Oricum, pestii elimina amoniac chiar mai mult direct ca rezultat al metabolismului lor prin branhii si piele, deci si numarul si marimea lor conteaza mult in ecuatia asta.
Daca schimbi apa asa des, schimba putin (20-30 litri maxim) cat sa aduci ceva proaspat, dar sa nu perturbi valorile apei acum, in prag de ciclare initiala. Plante noi, nu as mai pune, sau daca pui, sa fie tot rapide si nepretentioase. Din cate vad, ai ales cateva plante (alea care le-am recunoscut si eu ) foarte insiprat, intrucat sunt cu crestere rapida si ajuta in faza asta.
CO2, aici am vazut ca sunt mai multe scoli. Unii zic sa nu se foloseasca in prima perioada, altii zic sa fie, dar mai ponderat... Nefiind plantist ma abtin sa comentez, intrucat pe de o parte aditia de CO2 nu face bine bacteriilor care fac ciclul azotului in faza asta (ele avand nevoie de oxigen - revin imediat cu o precizare mai jos) dar pe de alta parte daca ai plante mai pretentioase, si chiar si cele normale, s-ar bucura de ceva CO2. Si revin, cand am spus ca aditia de CO2 nu face bine, nu ar fi din cauza ca ar influenta oxigenul direct, nu e putin mai complex. In apa poti avea suficient oxigen dar si mult CO2. Insa, mult CO2 scade PH, si asta e o problema in prima faza a ciclarii, bacteriile alea au nevoie de un ph peste 7-7.2 daca nu ma insel, iar CO2 il tine mai scazut. Si apoi, intr-o apa cu PH mai scazut oxigenul scade si el. Imi inchei aici parerea, intrucat nu am ciclat un acvariu cu CO2 si chiar rog colegii experimentati in zona plantatelor sa ajute noul coleg! Sa fie sau nu CO2, cam cat si cum?
Rabdarea, in final si planificarea iti vor aduce multe satisfactii. Chiar daca acvariul nu va arata grozav o perioada, se va stabili un echilibru si apoi, cu o apa cristal si in parametrii vei putea sa rescapezi acvariul in siguranta. Eventual sa scoti plantele nepretentioase si sa pui plante mai de efect. Dar, e de citit, legat de sistemul de iluminare, fertilizare (micro-macro), CO2, specificul fiecarei plante etc. si apoi intrebati colegii.
Daca va place fara fundal atunci nu e o problema. In final, posesorul trebuie sa fie multumit si incantat cand vorbim despre un acvariu personal, ca pana la urma voi il vedeti zilnic! Ah, daca vrei sa participi la stiu eu ce concurs, sau ai intentia sa faci ceva spre biotop sau imitatie naturala, atunci lucrurile pot fi imbunatatite... cu un fundal, de preferat negru.. sau... negru.
Sfatul meu ar fi sa va uitati impreuna pe net, youtube etc si sa vedeti cat mai multe acvarii. Apoi, va veti da seama daca posibilitatea adaugarii unui fundal e pe gustul vostru.
Ca sa pui un fundal, ma refer la autocolant pe exteriorul geamului din spate al acvariului, necesita o cheltuiala derizorie, si 10-15 minute de munca. Stergi spatele bine si il cureti cu alcool, apoi masori colantul si-l tai o idee mai mare, ca sa nu alunce din greutate dar sa ai un surplus pentru marje de eroare. Apoi, uzi bine geamul, pulverizezi si pe colant, il montezi, dai cu un card (Master Card GOLD merge belea , desigur de preferat unul neimportant) de multe ori dinspre centru spre exterior ca sa scolti surplusul de lichid si sa elimini bulele, si apoi, cu o rigla, tai cu cutterul (atentie sa fie pe sticla in spate, sa nu dai in silicon) surplusurile, mai dai cu cardul de cateva ori si gata ai fundalul. Desigur, ideal e sa se faca asta cu acvariul gol, si atentie, undeva unde iti permiti sa uzi, pentru ca trebuie pus lichid mult si va curge cand se retuseaza cu cardul.
Daca te plictisesti de el, se desprinde f usor si urmele se pot curata lejer. Ideea e ca, odata montat acvariul langa un perete, cu apa, plante, pesti s.a.m.d., nu mai poti monta acel fundal, si e posibil sa apara regrete si munca in plus. Eu la bazinele mici mi-am pus singur colantul, si nu mi-a luat mai mult de 20 de minute, si asta ca sunt prea tipicar.
Acum, ca am lamurit asta, in ceea ce priveste bolidul, iti urez sa te mai bucuri de el mult timp de acum inainte
Acvaristica, inseamna rabdare, planificare, incercare, mai o eroare, recalibrare si satisfactie. Mult succes in acest proiect si numai bine.
Salut, nu sunt un guru in ceea ce priveste acvariile plantate, desi am si eu cateva mici cu plante si o cada mare de baie cu ciclide africane, dar imi dau cu parerea.
Fundal - obligatoriu, daca vrei sa iasa in evidenta plantele dar si pestii. Tapetul este prea departe de geam si din diverse unghiuri se va vedea aiurea, ba chiar se poate vedea si o eventuala priza.
Eu recomand un fundal negru, ca sa dea adancime, dar poti incerca si albastru. La cel albastru insa, poti avea probleme cu algele care se vor depune pe geam (si se vor depune). Va aparea murdar, apoi, cu fundalul negru, majoritatea incalzitoarelor si echipamentelor gen incalzitor, filtrul negru etc, tevi fiind inchise la culoare (chiar negre), se vor masca la fix, dand un aspect cat mai natural. Nu te speria ca va fi inchis, lumina in apa + plante + pesti ii va da un aspect fain.
Pietrisul alb, poate atrage alge pe el mai mult decat altul, insa daca faci un gazon ceva, nu mai conteaza.
Iti urez bafta multa, si sa-ti iasa un setup cat mai reusit.
PS Si daca nu te-am convins cu fundalul negru, iti mai dau un argument (gluma) - am si eu boala japoneza numita Mazda Daca nu ma insel, activezi si pe acel forum; eu = bobgherasim Daaca m-am inselat, iti urez sa ai parte de acest acvariu si de ce nu si de o masina japoneza pe viitor