um02122 wrote:...
PS. sa inteleg ca daca am circulatie pe baza de pompa de aer la acvariul pe care il tin afara, apa va fi mai calda decat temperatura de afara din cauza ca barbotez aer cald din casa?
Este posibil ca acest efect sa fie modest datorita volumului mic de aer pompat: 120lph. Dar este simplu de masurat si vazut daca apar diferente. Desigur ca importanta este si diferenta de temperatura dintre acestea. Probabil ca pompa skimerului, care baga apa in skimer, incalzeste mai mult decit acest aer. La un skimer de tip baraj, nu ai o pompa care sa bage apa in skimer, aceasta intra gravitational, ori acest lucru inseamna economie la curent si scaderea temperaturii in acvariu, deoarece pompa care asigura functionarea skimerului, oricit de performanta ar fi, pe linga consumul continuu de curent, incalzeste apa acvariului destul de serios, ceea ce vara poate duce la necesitatea racirii, care si asta costa.
Daca se foloseste o pompa de aer care trage aerul dintr-o pivnita de exemplu, posibil ca sa aiba un usor efect de racire, dar neglijabil, dar oricum dispare efectul de incalzire si oricum temperatura aerului introdusa este constanta pe toata durata anului. Daca insa se foloseste un compresor, acesta stocheaza aer comprimat la o presiune mare, pe care o elibereaza treptat cu ajutorul unui reducator de presiune care sa asigure debitul constant de aer si functionarea intermitenta a compresorului, decomprimind aerul stocat la presiune, acesta poate ajunge la temperaturi negative. Desigur ca acest fenomen depinde de diferenta de presiune a aerului stocat fata de presiunea de lucru si de debit. Debite de citeva mii LPH sint destul de mari, adica prin destindere aerul poate ajunge la temperaturi mici, chiar negative. Daca se foloseste teava de PE de presiune, aerul ajunge rece in skimer, ori la debite mari efectul de racire nu mai este neglijabil.
Skimerele pe aer se pot folosi la orice sistem, mic sau mare, desigur configurate corespunzator. In magazinul de unde am luat piatra uscata aveau un singur skimer, pe aer dat de un compresor, cam de 2 m inaltime si 30 cm diametru, pentru toate bazinele. Cred ca aveau cam 20 t saramura.
Avantajul major al unui skimer care nu foloseste pompa de recirculare, consta tocmai in a scapa de aceasta din bazin, mai ales ca skimerele care injecteaza aerul consuma mult si implicit dau multa caldura bazinului.
Legat de randamentul skimerului lucrurile sint ceva mai complexe decit sint ele explicate pe forumuri. Oricum acest lucru este valabil pentru orice skimmer, nu numai pentru cele pe aer sau pe venturi. Randamentul lor catre 30-35% este atins in cazul unei skimari optime uscate, dar poate fi depasit, chiar cu multe procente in sus daca se trece pe o skimare uda. De regula insa nimeni nu discuta despre acest aspect deoarece este incetatenita ideea de a arunca skimatul, ceea ce obliga oarecum la o skimare uscata, pentru a nu dezechilibra salinitatea. Cu cit se modifica parametri skimarii, adica cu cit aceasta devina mai abundenta, uda, cu atit randamentul acesteia creste, dar asta iar nu inseamna ca ajunge la 100%, ci doar ca se poate sari bine de acest 35%, pe care il confera skimarea uscata a unui skimer performant. Skimarea uda insa obliga la metode de tratare a skimatului. Oricum acest aspect nu favorizeaza nici un tip de skimer, pentru ca si unul pe aer sau unul pe pompa de injectie poate fi reglat uscat sau foarte umed.
Singura problema pe care o vad eu cu skimarea pe aer consta in reglajul fin al acestora. Acest lucru nu este imposibil numai ca un nadelventil care sa permita la presiune o ajustare fina a debitului este scump, iar un robinet normal care se gaseste la orice magazin de acvaristica nu prea permite un reglaj foarte fin, daca vorbim de compresoare. Daca vorbim de pompe de aer, atunci ajunge si un robinet iar un astfel de skimer este extrem de ieftin. Adica un skimer pe aer poate fi foarte performant, dar atunci vorbim de randament mari si investitie pe masura: compresor, furtune de presiune, stocatoare etc., ceea ce face ca un astfel de skimer sa intre in categoria de lux, ca si investitie. Chiar si asa insa intretinerea este ieftina, deoarece energia de mobilizare a aerului conprimat este cu mult mai mica decit cea destinata apei, mai ales ca raportul aer/apa care trebuiesc mobilizate este undeva de 17/83. Adica indiferent de investitie (tipul compresorului sau pompei de aer), factura de curent este cu foarte mult mai mica, fara efectul de incalzire al apei.
Smecheria cu skimerele pe aer insa este alta! Desi poti sa folosesti robineti din aur, nu este neaparat nevoie. Adica aceste skimere chiar daca se regleaza mai greu cu un robinet de plastic, chiar daca o pompa de aer nu da un debit constant si aer rece ca un compresor, un astfel de skimmer este extrem de ieftin si functioneaza si asa cu un randament de peste 30%. De asemenea ar avea nevoie si de o inaltime maricica pentru a atinge un randament maxim, dar cine poate trai fara migrene ca skimerul lui nu are decit un randament de 30%, poate sa foloseasca si inaltimi mai mici de 70 cm Daca insa vrei sa mature cam tot ce exista pe piata, atunci investitiile initiale sint mari si skimerul trebuie sa aiba peste 70 cm.
Marele avantaj insa al unui skimer fara pompa de recirculare consta in alt aspect, probabil mai greu de sesizat sau de inteles. Un skimer cu pompa (indiferent de tipul pompei) trebuie sa aiba o pompa cu debit asemanator cu al recircularii, pentru a putea mentine acel randament de 35%. Degeaba ai un skimer bine gindit, care functioneaza cu o pompa de 5000l, cind recircularea ta este de 15000l. Adica un skimer cu o astfel de pompa greu iti da o flexibilitate de a te juca cu debitele de recirculare.
Daca de exemplu tu iti calculezi o recirculare de 3x la un bazin de 1000 de litri, care este suficienta pentru un habitat de caluti sa zicem, iti ajunge un skimer cu o pompa de 3000 de litri. Daca insa vrei sa schimbi si sa faci conditii unde iti trebuie o recirculare de 10x, atunci iti trebuiesc trei skimere de 3000l, pentru a te mentine in acest randament de 35%
Daca insa iti dimensionezi skimmerul la bazinul tau de o tona si folosesti forta gravitationala pentru a crea trecere prin skimer, pe linga faptul ca economisesti o pompa din acvariu, echivalenta recircularii, in camera skimerului debitul acestuia este egal cu debitul recircularii, adica indiferent cit de mult variezi recircularea, daca corpul skimerului este suficient de mare, isi pastreaza acelasi randament de 35% si la 3000lph si la 5000lph si la 10.000lph. Mai mult chiar daca miine vine unul care zice ca in urma calculelor facute pentru corali de adincime recircularea trebuie sa fie 20x, adica de 20.000lph, maresti recircularea fara sa mai umbli la skimer si vezi daca abereaza, ca multi de altfel pe forumuri, sau chiar are dreptate.
Ori acesta cred ca este principalul avantaj al unui astfel de skimer, de baraj sau gravitational. Mai mult tema de studiu se refera la conceperea unui skimer care sa nu mai foloseasca un spatiu in sump ci sa fie un overflowbox skimer, adica un skimer extrem de ingust si extrem de lung, strict de baraj si totusi sa functioneze. Si in plus trebuie sa fie obligatoriu paralelipipedic.
Dar toate la timpul lor. Cind va fi gata vom discuta si despre cum skimeaza sau cit costa in intretinere.