Message |
|
Salut si ms de urari.
Nu sint chiar asa convins de bean animal, mai ales ca tot acest spatiu din spate vreau sa-l folosesc ca un al doilea acvariu pentru monaco. BA este silentios, dar cum la noi este zgomot mult cred ca si un overflow normal cu pieptane isi face la fel treaba. Ideea este de a nu avea variatii mari de nivel cind se opresc pompele, astfel ca diferenta de nivel in camera de scurgere sa fie foarte mica. Asa rezolv si problema cu umplerea sumpului pe care vreau sa-l tin cit mai umplut posibil si nu numai pina la jumatate pentru a nu da pe afara cind se opresc pompele. Sincer mie AB mi se pare inutil de complicat, decit daca chiar iti trebuie ceva silentios. Asta pentru acvariul de sus. Cel de jos, prin piaptam il trec direct in prima camera a sumpului (ingusta dar lunga) cu piatra vie si monaco jos, pentru a avea un circuit lung de trecere. Camera aceasta da printr-un perete subtire de matrice in skimer, pentru a separa eventualele vietati in prima camera. peretele il fac la inaltimea apei, astfel ca daca se colmateaza sa dea pe sus, dar cum cutia aceasta grila va fi de 2-3 cm nu prea cred ca se colmateaza asa repede. La acvariul din Cta am in sump o serie de cutii din plexi cu diferite medii filtrante si grosimi in calea fluxului de apa, asa ca mai experimentez pentru grosimea potrivita. Ideea este de a folosi forta gravitationala care se creaza pe retur pentru a economisi eventualele reactoare de matrice si piatra vie. Cum piatra vie nu este limitatoare de flux un simplu canal suficient de lung in calea apei care curge plin cu piatra vie poate tine locul unui astfel de reactor. Cu cit mai putine pompe cu atit mai bine pentru racie. La reactorul de matrice n-as vrea sa renunt, numai ca va fi probabil o treapta anterioare a celor de denitrare sau ce mai vin, in ideea de a folosi apa curata pe treptele urmatoare pentru a avea cit mai putin de decolmatat. Oricum atit turul cit si returul la acvariile pe care le am acum sint din teava de canal simpla, ieftina, pe toate drumurile si nebuniile astea cu robineti si lipituri inca nu le inteleg rostul. Ori explicatii de genul ca asa fac americani pe mine ma cam lasa reci.
Acum legat de reactoare poate dezvolta cineva ideea utilitatii fiecarui reactor in parte. Adica cit de necesar sint GFO, Ca si S sau se poate sa renuntam la ele.
Lumina este o problema mai mult de a o raci decit dea o realiza. Ma gindesc la ceva catre 6-700 W de led total (50W) impartiti in 20000k, roial blue, actinic si citeva rosi/verzi si desigur moon. Jos catre 400W, la fel ca sus plus albe calde pentru alge. Ori nu luminarea acvariului ma sperie ci degajarea caldurii din tavanul de jos.
Inca nu stiu daca voi merge pe leduri de 50w si 6-700W sau pe leduri de 10W si 400w. A doua varianta m-ar limita in realizarea peisajului in sensul de a crea o platforma inalta pentru corali si la "poale" pentru cei carnivori sau care n-au nevoie de lumina, sau de prea multa. Inca o mai gindesc, dar spatiul avut la dispozitie vreau sa-l folosesc pentru apa, astfe ca la inaltimea de 85 de cm nu mai umblu!
Acesta va fi amplasat la o inaltime de 115 cm fata de sol.
|
 |
|
frumos proiect!
|
 |
|
acvariul de sus vreau sa-l concep ca un recif, cu scopul final de al popula cu SPS, cel de jos insa vreau sa-l fac cu multi pereti verticali, macroalge, gorgonii si ce se mai preteaza ca fiind neagresivi pentru caluti si ace de mare si nevertebrate. Bazinele vor fi conectate astfel ca cel de sus sa curga printr-un bazin (monaco plus piatra vie) in cel de jos o parte si o parte in sistemul de filtrare al celui de jos, iar cel de jos are de asemenea un sistem monaco plus piatra vie care da in sumpul central. In caz de infectii le pot izola unul de celalalt si folosi bazinul de trecere spre sump ca bazin propriu de filtrare. Oricum am intr-o anexa citeva bazine de 200l pentru carantina, tratamente respectiv zooplancton, unde imi reconditionez apa pentru o parte din schimbul de apa, pe care le pot folosi in caz de urgenta sau carantine. Acvariul acesta, ca si celellate doua sint in doua clinici care se ocupa in special de infectii si epidemii grave si extrem de grave, asa ca de antibiotice, antivirale, antiparazitare nu ducem lipsa!
Ca idee bazinul de sus va avea 140-150X75, in spate un al doilea bazin de 100X30, conectate prin grila de separare, inaltime 85. Cel din spate doar de trecere spe sump, cu monaco jos si piatra vie peste (deasupra desigur). Sub el un bazin de 100X75, cu acelasi sistem in spate de cca 60X30, inalte de 65, iar linga un sump de cca 40-50 X 100 si cca 55-60 cm inaltime.
Spatiul pentru acvarii are cca 110x150 si este inalt de 320, iar prin peretele fals pot trage aparatura si eventual monta o serie de filtre. Ozon, oxigen si ultraviolete avem in clinica la discretie, la fel sistem de ventilare steril, de climatizare, alimentare electrica din 2 surse, generatoare si ups-urile barocamerei, unul de 5000 si altul de 6000.
Acvariul va fi unul public si daca va functiona vor mai urma si altele.
|
 |
|
Salut @all.
Sint nou in domeniul acvaristici marine si mi-am propus sa ma documentez pe aceste teme, asa ca m-am inscris pe forumul vostru. Deocamdata am doua bazine, unul in Cta de 100l cu un sump de 100l in Cta si celalalt de 200l cu un sump de 80l in Tg. Mures. In constructie mai am un sistem de cca 2000l total cu un acvariu principal de 880l si unul de 450l, deservite fiecare de un sistem de filtrare propriu de 240 l, respectiv 180l si impreuna de un sump de cc 240l. Orice idee este bine venita!
|
 |
|
|
|