Message |
|
Pozele cu sistemul existent in Cta
|
 |
|
kirucd wrote:
Dar, asa cum ai zis, hai sa asteptam experimentul tau. Si daca reuseste poate ne dai si noua reteta, adaptata
asa ca pentru orice acvarist cu posibilitati normale
UPS...
Draga Dragos, cred ca te voi dezamagi..... Adica nici eu nu cred ca functioneaza skimerul cu trece libera, decit daca ma folosesc de niste smecherii (in sensul unor compresoare puternice sau a unor difuzoare speciale sau a unui altfel de gaz). Ori aceste "smecherii" eu le am la dispozitie sa pot experimenta pentru a-ti demonstra ca functioneaza, numai ca daca functioneaza nu inseamna ca si poate fi aplicat in practica intr-un apartament de bloc
Eu am gindit astfel si voi pune niste poze ca sa intelegi la ce ma refer. La Cta am un skimer nemtesc, o trasnaie medie, care functioneaza si care are o cupa de colectie conica, adica jos are diametru de vre-o 7-8 cm si sus se ingusteaza la citiva cm. Inaltimea cupei este cam de 15 cm.
Sumpul avind 50 de cm inaltime si 22 latime voi lipi un dom paralelipipedic de 22x22x51, pe care il inalt cu un trunchi conic care sa-mi reduca suprafata de 22x22 la un cilindru de 10 cm diametru si inaltimea de 5 cm. 51 plus 5 plus 15 ajung pe la 71 cm. Acum daca tot ma chinui cu povestea asta voi incerca sa fac un git reglabil intre cupa si troncon pentru a vedea daca pot urca mai sus de 71 cm, mai exact cit de sus pot merge la trecerea libera daca ma folosesc de agregatele care le am la dispozitie sau de gazele de care dispun.
Sincer nu stiu pina unde voi ajunge, dar sper asa sa mai cistig ceva cm. Apoi daca spumeaza trebuie sa vad cit de simplu si stabil este in exploatare.
Revenind la discutia de a extinde proiectul intr-o solutie standardizata si usor de pus in practica, probabil ca solutia va consta in modificarea pe care tu ai intuito deja intr-o postare anterioara:
- domul INCHIS, in care se mufeaza returul sau retururile acvariului principal, iar iesirea prin teava la inaltimea dorita, citiva cm sub cupa, astfel ca folosind gravitatia si asiguram un nivel de inaltime suficienta, pentru a lasa aerul doar pentru skimare si nu pentru liftare. Dar intii sa ne jucam cu jucaria asta si daca merge, atunci oricine doreste isi poate adapta cupa skimarului propriu pe un dom de plexi si in felul acesta poate economisi.
Legat de bule ce sa zic! Stiam ca ai scris tu ceva de 1-2, dar retinusem ca sint mm si nu sutimi de micron, insa asta n-ar constitui o problema, pentru ca asa cum bula de citeva sute de micron asigura o tensiune superficiala pentru skimare o asigura si bula micronica. Largind baza skimarului si reducind-o apoi catre cupa conica este posibil sa functioneze cu liftarea. DACA nu mai trebuie apa liftata stunci probabil ca va functiona si cu tuburi cilindrice.
|
 |
|
kirucd wrote:
HBOT wrote:
Asta se pare ca nu intelegi
Dragos, eu am impresia ca deseori tu pleci de la premize gresite in constructia rationamentelor tale (verbale desigur). Sa stii ca mie chiar nu trebuie sa-mi zici de doua ori un lucru, adica din memorie te citez ca in urma cu nu stiu cite posturi ai explicat ca volumul aerului nu trebuie sa depaseasca 13% ca sa skimeze.
ADICA, asta in limbaj stiintific inseamna ca in apa salina la 1025 un volum de sub 13% de aer nu agrega, mentinind bula mica, adica o suprafata mare a bulelor si respectiv o tensiune superficiala suficienta pentru a skima DACA plecam de la premiza unei bule supramilimetrice. Probabil ca si tu avind cunostiinte aprofundate de fizica realizezi ca acest procent este valabil pentru bulele descrise in studiu, adica supramilimetrice. Cu cit scazi diametrul bulelor, maresti la cub suprafata acestora, adica poti obtine aceasi tensiune superficiala cu un volum mai mare de aer, fara a modifica capacitatea lor de a agrega.
Acum "smecheria" este ca atunci cind citesti un studiu sa nu te referi la o data concreta ci sa poti sa-l abstractizezi, adica modificind parametri fizici sa-l adaptezi nevoilor tale. Probabil ca cei care povestea ca povestasi despre aceste lucruri aveai in fata un skimer cu o anumita piatra pentru care ecuatia respectiva era valabila.
Daca ne intoarcem la capsunile noastre, desigur ca matematic se poate afla ce cantitate de aer am nevoie sa liftez 25 de cm de apa printr-un tub de 10 cm in conditiile in care trebuie sa inving o presiune hidrostatica de 0.25 bar. O data aflat rezultatul acestei ecuatii, putem vedea ce dimensiune a bulelor ne trebui stiind ca la cele milimetrice la 13% aer acesta ramane segregat.
Acum am sa-ti zic o smecherie, dar te rog sa nu le zici si la altii! Ecuatiile de mai sus sint valabile pentru aer comprimat, adica un gaz alcatuit din doua molecule diferite. Modificind gazul (si exista o multime de gaze inerte) poti automat sa modifici tensiunile superficiale, diametrul bulelor si fractia de segregare, adica in clar text sa poti lifta mai mult sau mai putin fara agregare.
Acum eu sper ca tu ai inteles ca eu te-am inteles perfect si ca am realizat demult ca vorbim de skimare si nu de liftare
De aceea, zimbind, de vre-o 5 postari ti-am zis sa asteptam testele si sa ramanem la acvaristica ca daca alunecam pe domeniul meu de expertiza s-ar putea sa fie haios
|
 |
|
La Mures am o piatra normala luata dintr-un magazin de acvaristica.
Pt skimer insa ma gindesc la difuzoarele pe care le folosim in habitate, sint sinter de diferite porozitati, chiar extrem de fine, submicronice daca nu ma insel, din diferite aliaje metalice (trebuie sa vorbesc cu inginerii mei sa vad ce contin aliajele) dar cred ca exista si sinteruri din borosilicati la fel sau asemanator de fine, adica cu mult mai fine decit ce se gaseste prin magazinele de acvaristica. Difuzoarele sint sub forma de placi cu diametre mari.
Din experienta pe care o am imi pot inchipui de ce anume apare fenomenul reglajului continuu. Cu cit sinterul este mai fin cu atit exista riscul unei colmatari a structuri capilare, DACA patrunde apa cu un KH mare in ele. Colmatarea nu este una brusca ci una lenta, in sensul ca la fiecare oprire si patrundere a apei in difuzor scade capacitatea difuzorului ceea ce necesita o crestere a debitului pentru mentinerea performantelor, adica un reglaj continuu. Lucrul acesta se poate insa evita prin folosirea unor supape speciale. O alta problema a difuzoarelor o constituie presiunea de lucru, adica se folosesc in special pe instalatiile de inalte, dar exista si pentru instalatiile de joasa presiune. Si un al treilea aspect il constituie calitatea aerului, pentru ca si impuritati din aer le pot colmata.
Pentru un skimer tip dom, liber, pot folosi insa instalatia de aer comprimat sau cea de oxigen a barocamerei, acolo am aer purificat sau oxigen, pur fara CO2.
Astfel ca nu cred ca ar fi o problema tehnica chiar si intr-un sistem deschis sa ridic printr-un tub de 10 cm diametru, sau si de 50 de cm, apa la un nivel de juma de metru sau chiar de 1 m cu bule milimetrice sau submilimetrice, iar daca o las pe instalatia de inalte (300 Bari) chiar micronice!
Mai ales ca mai am un avantaj demn de luat in calcul. Sumpul meu chiar are un nivel efectiv constant de 50 de cm! Deci am nevoie doar de 21 de cm efectivi de disipare.
Ca idee vorbim iar de doua lucruri diferite:
1. Skimerul de tip dom, deschis care tu zici ca nu functioneaza, iar eu voi incerca sa-l fac sa functioneze multa vreme la parametri mai buni decit alte variante de skimer.
2. transpunerea acestui proiect intr-un sistem care sa functioneze oriunde si in orice sump si nu cu compresoare de 300 Bari, ci cu compresoare obisnuite, situatie in care probabil ca ideea ta de a folosi gravitatia pentru ridicarea coloanei de apa este mai fezabila
Alex (Andi cu crevetii de marea neagra) a dat deja in lucru domul pentru skimer.
|
 |
|
kirucd wrote:Se pare ca inca nu ai inteles tot ce ai citit din linkurile mele.
Cind incepi asa o propozitie, aproape ca nu ma pot abtine sa formulez o astfel de fraza: ca pare ca nici tu nu ai citit ce am scris eu...
Dragos, imi este clar ca un skimer pe aer pentru a avea performante bune sau foarte bune trebuie sa aiba o serie de cerinte: bule mici, calculate exact, cel mai bine o pompa care asigura un nivel in turn sasmd. Ideea este de a face un prototip pentru a ma juca cu el si experimenta cu el diferite situatii, ca si cele descrise de tine.
Sincer acum, in mare sint preocupat sa iasa o treaba buna si stiu ca nu pot trece peste skimare, mai mult chiar peste una buna. Skimerele care toaca totul, in special zoo si fitoplanctonul nu sint neaparat ceva ce mi-as dori. Asa ca fara sa stiu de tine si de proiectul tau legat de Beckett m-am gindit la un Beckett pentru ca nu stiam inca de skimere pe aer. Eu m-am apucat de acvaristica marina din decembrie si mai am de asimilat o serie de notiuni, chiar daca la biologie si in special la "ecosisteme bacteriene" in mediu sarat ma pricep destul de bine.
Gasesc insa ideea de a experimenta cu un skimer care nu necesita pompa, fie sub forma descrisa de tine sau chiar in forma unui dom prin care curge apa, EXTREM de interesanta. Probabil ca ideea cu domul nu va functiona bine sau chiar de loc SAU daca va functiona va necisita compresoare speciale, adica nu va fi o solutie decit pentru un sistem special, particular. Dar cred ca solutia prezentata de tine cu tot returul in skimer are sanse bune sa functioneze bine.
Si stiu ca sint multe dar-uri, dar una sint sistemele aplicate in Hobby-uri si alta sint sistemele pe care le folosim noi industrial in habitatele hiperbare, unde nu trebuie sa tinem pesti si corali in recif in viata ci oameni  Si ai sa fi uimit cite lucruri exista despre care multi nici macar nu stiu ca exista!
kirucd wrote:Nu cred ca ai nivelul apei 50 de cm in sump
Esti invitatul meu la o cafea cind treci prin Cta sa masori singur nivelul in sump. Sumpul are o inaltime de 55 si nivelul BT, deci al apei din sump de cca 50,5 cm (poti sa-l intrebi si pe Alex). Partea proasta cu sumpul meu este ca nu este adaptat dupa conceptele americane si este un model de sump situat in spatele acvariului si al dulapului si nu in dulap, adica un concept de sump cum n-ai sa vezi pe internet. In locul TURNULUI albastru (din sumpul tau) am folosit casete de filtrare, ca cele descrise cu citeva postari in urma.
Deci imi este clar ca nu este o treba usoara, dar ma gindesc totusi ca adaptind ceea ce stiu sa-l fac sa functioneze. Dragos vom vedea ce iese si cum am mai spus-o, daca iese ceva functional si usor de pus in practica putem adapta modelele acestea si pentru alte sisteme.
kirucd wrote:.... din ceea ce am citit absolut
toata lumea schimba pietrele de aer cam o data pe luna. Este un aspect care trebuie
luat in calcul.
Aici ai perfecta dreptate. Pietre bune care s-ar preta pentru asa ceva sint scumpe, chiar foarte scumpe. Daca asa ar fi cum povestesc povestitorii pe internet, atunci desigur ca este o idee care moare in fasa, pentru ca un astfel de skimer ar fi extrem de scump in exploatoare. DAR, daca cumva aceasta colmatare apare ca urmare a opriri skimerului in apa, si patrunderii apei in piatra, atunci cu solutii simple se poate mentine piatra multa vreme functionala. Poate vorbim tot de maestri specializati in orice altceva numai in tehnologii marine nu, care incercau sa explice inexplicabilul.
kirucd wrote:.... un skimmer cu pietre de aer pe care il am acasa, are vreo 150 cm inaltime
si tub de 120 mm din cate imi aduc aminte..
 Ai zice ca imi citesti gindurile! Deja ma gindisem la tuburi de 1,5 metri si zeci de cm diametru!
@Koala
Este posibil sa ai dreptate, dar constructiv in cazul unui BA se poate adapta astfel incit aceasta scurgere sa intre in skimer la cca 2 cm sub nivel. Daca nu foloseste BA atunci nu mai ai problema asta.
Sistemele pe care le am acum sint niste adaptari ale caderii libere, adica la bazinele pe care le am apa trece din bazinul principal in sump printr-un sistem de tevi de 100 (10 cm diametru, mai multe, interconectate), dar in mare este o cadere gravitationala dirijata, atfel ca n-am probleme cu tevile pe unde le bag in sump, pentru ca nu sint full sifon ci reprezinta o adaptare de la sistemul constructiv al iesirilor scafandrilor din habitatele submarine in imersie.
Asa ca eu n-am problema asta pentru ca n-am inca un astfel de sistem, dar ms pt explicatii ca nu stiam cum este cu BA.
@ionutlatcan
ms pentru indiciul acesta. probabil ca fiecare sistem are smecheriile lui sa functioneze, dar nu cred ca asta ar fi un inconvenient pentru BA. Trebuie doar tinut cont de acest lucru. Asta este probabil la fel ca si treaba cu pietrele la un skimer pe aer. DACA ti se opreste in apa, atunci apa sarata patrunde in canaliculi pietrei si o colmateaza si trebuie sa schimbi piatra, daca insa il lasi sa functioneze continuu, sau scoti intii piatra din apa si apoi il opresti, probabil ca nu trebuie sa schimbi piatra.
Eu ma joc deja de 2 luni (cred) cu o piatra intr-un acvariu marin: este o piatra cilindrica care spumeaza in unul dintre acvariile in care pun apa rezultata din schinburi impreuna cu mizeriile din bazinul din Mures. Piatra merge continuu si nu da nici cel mai mic semn de reducere a activitatii. Ieri am mai cumparat o piatra noua identica si i-am dat drumul in paralel sa vad daca merge altfel. Mie imi pare ca functioneaza la fel, adica par ca functioneaza la fel.
|
 |
|
@Dragos
Teoretic vorbind ai perfecta dreptate (in partea on topic a postarii tale). In cazul in care vrei o solutie standardizata care sa se poata adapta in orice sump si sa o reglezi usor: pompa si gata.
O solutie putin mai complicata, dar extrem de desteapta este sa bagi pe jos teava/tevile de la BA in schimer si sa le dai drumul pe sus, la o inaltime reglabila (technic ar arata ca un saxofon), sau chiar cu un robinet iar teava sa o bagi in apa (un full sifon).
Cu solutia a doua ai o oarecare dependenta de pompa de recirculara, deoarece "saxofonul" respectiv inaltimea coloanei de apa nu o poti regla in marje prea mari, dar oricum esti MULT mai flexibil decit o pompa.
Asta desigur in teorie.
In linkurile date de tine mi-a sarit in ochi o fraza, care tradusa ar insemna ceva de genul:
Skimerele cu piatra de aer sint dintre cele mai eficiente in skimare, asa ca are rost sa experimentez in aceasta directie, care oricum este simpla si cea mai ieftina dintre toate.
Legat de trecerea simpla printr-un "cub", tehnic vorbind un dom, aici situatia este mai complicata deoarece asa cum ai anticipat ceva este greu cu aer la un diametru de 15-20 cm sau chiar mai mare sa ridici o coloana de aer in asa fel incit sa skimeze (adica 13% bule).
Greu este insa o notiune relativa. Acuma daca ne raportam la o pompa peristaltica probabil ca este greu, daca insa vorbim de compresoare speciale folosite in tehnica scufundarilor la mare adincime, in care sint specialist, atunci sa ridici un BLOC ca cele din salajan este usor, greu ar fi de exemplu sa ridici cu aer tot sectorul 5.
Cum "disputa" dintre noi se refera la skimare in cazul trecerii libere, NU voi schimba la acest concept nimic, adica va fi o simpla trecere libera dintr-o parte in alta fara a ma ajuta de ridicarea coloanei de apa cum vezi tu problema (cu ajutorul gravitatiei sau cu o pompa).
Legat de partea tehnica a proiectului. Sumpul meu are o inaltime efectiva de 50cm (asa este el proiectat), astfel ca in compartimentul skimerului am deja o coloana de apa de 50 de cm. Practic trebuie sa fac un DOM de 50 cm inaltime, 22 cm latime (latimea sumpului) si 25 de cm lungime, cu o teava terminata cu o cupa care sa aiba macar un 25cm si cel putin 10 cm diametru. Acum desigur ca in functie de ce gasesc (va trebui sa tai un skimer), sau o voi face patrata, voi cauta un diametru si mai mare.
Asta ar fi o inaltime de 75 cm si o teava de cel putin 10 cm sau un patrat de cel putin 10/10. Toata instalatia cu o piatra pe fund si o punem sa skimeze.
Daca vrei tu, sau oricine crezi ca ar fi interesat poate veni la Cta cu o sticla plina de dejectie de la un acvariu functional, o aruncam in sump, apoi punem o pompa de 1500l, una de 2500l una de 3000l si una de 5000l (ca astea sint pompele pe care le am), desigur ca daca vrei putem sa punem si doua de 5000l alaturi de doua de 2500l. Apoi vedem la fiecare debit cit skimeaza si in ce unitate de timp cupa de mizerie aruncata de cel care este dispus sa arbiteze.
In sump voi pune apa PROASPATA (0 metaboliti) si calculam randamentul, adica ce scoate din sticla de un LITRU dejectie pe care o aruncam in sump, pe unitatea de timp la diferite pompe de recirculare.
DUPA aceea vorbim de skimere, desigur daca vei mai dori!
|
 |
|
kirucd wrote:....chiar te rog sa imi demonstrezi, si sa iti demonstrezi tie,
ca un skimmer de felul celui pe care vrei sa il construiesti, intr-o descriere sumara un cub de acryl
prin care trece apa, face ce trebuie sa faca, adica sa skimmeze eficient. Poate revolutionezi
industria skimmerelor, mai sti?
Ce ar fi sa te mai calmezi un pic, sa citesti cu atentie postarile mele, poate si pe ale tale si in special aceasta postare:
OK! Am notat afirmatia asta a ta
si vom vedea cit de curind ce skimeaza un skimer pus in calea apei. (adica "intr-o descriere sumara un cub de acril pus in calea apei", cu o teava in sus si o cupa unde sa se adune spuma, iar pe fundul cubului o piatra de aer)
Si daca ai dreptate (adica asa cum ai afirmat tu in postarea anterioara: "un skimmer pus in calea apei care trece nu va skimma absolut nimic")
atunci iti voi cere scuze in mod oficial pentru ca te-am luat de sus,
dar daca va skima SAU daca chiar va skima bine sau mai mult chiar, va skima la schimbari semnificative de debit, la fel de bine, atunci poate pe viitor incerci un alt ton
Acum desigur ca nu stiu cit de bine skimeaza o astfel de dracovenie. Chiar n-am nici cea mai vaga idee daca se va compara cu Beckett-ul facut de tine, macar asa de la distanta (si nu ma lua tare ca stiu ca nu faci o afacere din asta). Numai ca daca se intimpla cumva sa skimeze bine iar nu inseamna ca in Romania totul este de kkt, (desi trebuie sa recunosc ca foarte mult in Romania cam este asa in directia spusa de tine, dar aici cred ca nici tu si nici eu nu avem vre-un amestec) ci daca skimeaza pur si simplu poti sa te mindresti ca ai mai facut ceva pentru acvaristica romana, chiar si partial, in sensul ca tu, urmat de koala mi-ati dat ideea
kirucd wrote:....sint curios cum te-ai gandit sa treci apa prin skimmer...
Daca nu ma insel intr-o postare anterioara chiar tu ai explicat ca in amonte fanta este bine sa fie jos si in aval sus. Si stii ca prima data chiar asa am sa testez, cu fanta din amonte jos, pentru a incarca detritusul si al plimba peste piatra cu aer, iar la iesire eu ma gindesc ca undeva spre mijloc pentru a tine bulele in camera skimerului.
kirucd wrote:....pentru tine dialogul inseamna ca tu esti cel cu 3 masterate care traieste
in Germania iar eu sint un prapadit de "capsunar" din Romania...
Cumva aici cred ca te inseli. In general lumea in Germania face o SINGURA scoala, dar buna, nu are nevoie de trei masterate, ceea ce mai degraba este tipic unor tari precum Romania, unde foarte multi, chiar exagerat de multi termina multiple studii, desi expertiza, chiar de departe si fara concurenta, o au in culesul capsunilor! Probabil ca tu te-ai obisnuit sa explici lucruri legate de acvaristica unor astfel de concetateni si de aceea o faci cu multa verva. Eu te-am rugat doar sa te calmezi un pic sa ramai la obiect, cum s-ar zice la TOPIC.
Deci incheiem discutia despre skimere! Voi face o dracovenie din asta, o voi monta in locul a doua casete si vedem daca functioneaza. Daca nu ai scuzele mele anticipate si multa vreme de acum incolo, daca da iti fac cadou (te rog nu o lua ca pe o ofensa ca stiu ca-ti permiti si sa-ti cumperi si mai ales stiu ca poti sa-ti faci singur SUTE, chiar mai bine si mai frumos decit as putea cumpara eu, ia-l doar ca un gest prietenesc pentru cel care mi-a dat aceasta idee)
|
 |
|
kirucd wrote: LLE un skimmer pus in calea apei care trece nu va skimma absolut nimic.
OK! Am notat afirmatia asta a ta si vom vedea cit de curind ce skimeaza un skimer pus in calea apei. Si daca ai dreptate atunci iti voi cere scuze in mod oficial pentru ca te-am luat de sus, dar daca va skima SAU daca chiar va skima bine sau mai mult chiar, va skima la schimbari semnificative de debit, la fel de bine, atunci poate pe viitor incerci un alt ton
o seara buna sa ai!
|
 |
|
Nu stiu cine a inceput sa foloseasca acest ton atotstiutor despre acvaristica si cine tot explica despre adevarul american al acvaristici marine.
Eu doar am incercat s-ati explic ca, traind in Germania, chiar nu mi se inmoaie chilotii cind aud de America.
Acum citeste si tu in ordine cronologica postarile si vezi daca nu cumva intr-un mod bananier ai incercat sa-mi explici cit de fals ma aflu eu in premizele mele si apoi te-ai suparat ca la misto-ul facut de tine ti-am raspuns cu acelasi misto!
Acum daca nu mai vrei sa scrii desigur ca nu te pot obliga, dar daca mai vrei sa o faci incearca sa o faci la obiect ca atunci raman si eu la obiect.
PS
Chiar mi-ar place sa ma pot juca cu debitul de apa prin skimer "cum vrea basca mea". Nu crezi ca ar fi o treaba feina sa poti face asta?
Nu stiu insa cum ajungi la tot felul de concluzii legat despre ce cred eu de skimere, dar in fond toate skimerele nu sint altceva decit spumatoare de proteine si se bazeaza pe principiul tensiunii superficiale dintre apa si aer, iar capacitatea lor nu este influentata de debitul de apa ci depind de suprafata pe care realizezi aceasta tensiune.
Adica de suprafata bulelor de aer in interiorul coloanei de apa. Acesta este factorul limitativ al unui skimer si nu debitul de apa.
Acum chiar daca tu ai citit foarte mult despre cum se construieste un skimer, iar eu sincer chiar nu am idee despre astfel de lucruri, principiul de functionare al oricarui skimer, indiferent de felul in care produce aerul este acelasi.
Daca intelegi ca nu discuti cu culegatori de capsuni care au trei masterate facute in Romania ce doresc sa faca un acvariu si incerci sa abordezi discutia pe un ton civilizat folosind cuvinte pe care le gasesti pe forumurile de afara si nu din cele folosit in mod obisnuit aici, atunci desigur ca putem purta un dialog oricind doresti.
|
 |
|
s-au suprapus raspunsurile, dar bag de seama ca ai inteles deja la ce ma refeream eu cu lipsa pompei de apa.
Acum desigur ca se poate umbla la detalii de genul apa intra pe jos si iese pe sus sau cit de late trebuiesc fantele de intrare si iesire pentru cresterea randamentului unui astfel de skimer, dar principial n-ai nevoie de pompa de apa pentru un astfel de skimer, ceea ce la Beckett, sa nu mai vorbim de celelalte, nu e cazul.
Ori deja acest lucru iti aduce o flexibilitate enorma, in sensul ca la marirea recircularii esti limitat de pompa skimerului, adica tu de exemplu daca ai dori, egal acuma din ce motiv, sa maresti debitul recirculat, nu poti sa o faci peste marimea pompei tale de la skimer, pentru ca altfel nu se mai skimeaza eficient (dupa cum spun americanii), dar cu un astfel de skimer te poti juca la debitul recircularii dupa cum ai chef, timp si pompe.
Desigur ca daca ar functiona!
|
 |
|
kirucd wrote:Pleci de la o presupunere care este falsa, si anume ca skimmerele cu pietre de aer nu contin
pompe de apa  Ba da, contin pompe de apa, si sint doua tipuri de skimmere cu pietre de aer:
co-curent de apa si contra-curent de apa, la primele apa intra pe jos si iese pe sus, la celelalte intra
pe sus si iese pe jos. Absolut toate contin o pompa de apa.
serios? chiar contin pompe de apa? UPS! si eu care credeam ca daca lasi apa care se intoarce, adica ce-ti impinge pompa de recirculare si cade in sump datorita energiei gravitationale, sa treaca prin camera skimerului, adica il concepi in asa fel skimerul in sump incit corpul skimerului sa fie cit latimea si inaltimea sumpului, astfel incit toata apa care se intoarce din bazinul principal sa treaca prin el nu mai ai nevoie de pompa.
Mea culpa! Eu asa am gindit-o si astfel in gindurile mele acest skimer functiona fara pompa de apa...
Probabil ca eu nu stiu sa gindesc complicat ca americanii.... ce sa-i faci scoala germana este de vina
kirucd wrote:La orice skimmer ai nevoie de o pompa de apa, prin skimmer trebuie sa recirculi toata apa bazinului, altfel nu mai
este skimmer
 asa-i, daca nu te duce capul sa folosesti gravitatia care iti lasa sa treaca apa prin sump, adica prin corpul skimerului, chiar "toata apa bazinului", indiferent de cum schimbi pompa de recirculare (azi 5000l, miine 10000l poimiine 25000l) ai nevoie de o pompa de apa. Dar probabil ca nu-l voi numi skimer, pentru ca n-are pompa, ii voi spune spumator de proteine, pentru ca el va putea functiona si cind recircularea este oprita, pur si simplu in gol
kirucd wrote:iar in cazul in care vrei sa mergi pe varianta in care apa sa circule cu ajutorul aerului, la un asemenea sistem
va fi imposibil sa recirculi suficient de multa apa doar cu ajutorul aerului.
Stii ceva Dragos, CHIAR ai dreptate ca va fi complicat un astfel de sistem, numai ca nici macar o clipa nu m-am gindit la asa ceva! Serios acuma!
Legat de Beckett, subscriu tot ce spui tu pentru ca nu am un Beckett sa-l studiez in detaliu si nici nu pot sa tin pasul cu tine care esti o autoritate in materie de Beckett (serios chiar recunosc acest lucru). Trebuie sa recunosc ca este foarte complicat si foarte complex ceea ce te-ai gindit tu sa faci si ceea ce ai facut tu pentru multi acvaristi din Romania, spre deosebire de o bucata amarita de plexi lata cit latimea sumpului, inalta cit nivelul sumpului si adinca cit diametrul tubului unde expandeaza aerul, cu un tub asa in sus fara o forma consacrata, adica pur si simplu o TAVA care are nerusinarea, in ciuda a ceea ce scriu americani, sa nu posede o pompa de apa, macar asa una chinezeasca, si sa mai si functioneze!
Este adevarat ca un skimer cu o pompa de apa te leaga de debitul pompei, spre deosebire de un skimer pus in calea apei care skimeaza doar ce pompeaza pompa de recirculare.
NU! nu cred ca functioneaza. E prea simplu sa functioneze, de-a dreptul idiot de simplu, ori americani astia ar fi trebuit sa faca asa ceva daca ar fi functionat....Ori daca ei n-au facut asa ceva, n-are cum sa functioneze si chiar daca va functiona asa ceva simplu cu siguranta ca nu va avea capacitatea de skimare a unui skimer consacrat cu pompa de apa.
In mod ideal vorbind despre beneficiu/cost in tabelul din link-ul tau skimerul cu piatra parea sa scoata ceva TOC, adica chiar nu era dintre cele mai slabe ca randament. Dar chiar daca n-are pompa de apa, are pompa de aer asa ca tot costa ceva.
|
 |
|
koala wrote:......
- tot ce-ti pot spune este ca reglajul se poate face si din inaltimea coloanei de apa...
- pur si simplu, inchizi robinetul de exit al apei pana cand coloana de apa+bule atinge inaltimea dorita.
Desigur ca la Beckett faci asta pentru ca ai un exit al carui debit il poti regla. Asta deoarece functioneaza cu o pompa de apa care prin sistemul de duze antreneaza aerul. Ori aici poti varia inaltimea coloanei de apa reglind debitul pompei de apa, in asa fel incit coloana sa urce la inaltimea dorita. Nu cred ca trebuie sa mai discutam cum functioneaza un astfel de skimer, dar atita vreme cit ai o pompa de apa, in functie de robinetul de exit (care nu face altceva decit sa regleze debitul pompei de apa) se ridica si coloana de apa. Desigur ca lucrurile sint mai complexe la Becket si ca poti masura volumul de aer supt de skimer si il mai si poti regla, dar ca idee pentru un astfel de skimer iti trebuie o pompa de apa a lui proprie si calibrata pe marimea injectorului
La un skimer cu piatra, asa cum il vad eu, fara sa fi citit cartea lui Escobal si povestirile de pe centralreef, N-AI o pompa de apa care sa-ti impinga apa in circuitul skimerului, ci ai pur si simplu o coloana de aer care dilatindu-se catre partea de sus genereaza o presiune hidrostatica care iti ridica coloana de apa la o anumita inaltime dependenta de volumul aerului care expandeaza, raportat la diametrul tubului care este inexpandabil si inaltimea acestuia. Daca nu ma insel este fizica de a XX-a.
Elementul apa nu trebuie introdus in skimer ca la un skimer clasic, ci trece prin skimer in functie de recircularea pe care o ai in momentul acela, skimerul fiind in drumul apei circulante. Iti merge o pompa de 1000l de recirculare, trec prin skimer 1000l, ai doua sau mai multe pompe sau una de 12000l, atunci trec 12000l prin skimer, iar bulele de aer asigura ridicarea coloanei de apa pina la nivelul dorit, nivel dat de inaltimea skimerului, debit de aer dat nu de volumul apei care trece prin skimer, CI STRICT de diametrul tubului skimerului si de inaltimea acestuia. Productivitatea skimerului este influentata de debitul de apa care trece prin el si de incarcatura biologica. Dar un astfel de skimer il vad ca functionind fara o pompa de apa proprie skimerului, spre deosebire de celelalte variante de skimer.
Dragos eu chiar incerc sa explic ca skimerele pe care le faci tu si care FUNCTIONEAZA sint niste lucruri chiar foarte complicate, care necesita o multime de piese care nu prea se mai gasesc, robineti si flowmetre si multe, multe lucruri, cu siguranta care nu-ti stirbesc din meritele de a realiza asa ceva. Ce incerc eu sa aflu, si va multumesc ca mi-ati dat idei, atit tie cit si lui Koala, este daca nu cumva MULT mai simplu si MULT mai eficient se poate merge si pe alte idei.
DACA chiar functioneaza nu stii nici tu si nici eu sau ma rog, eu nu stiu. DAR chiar daca ar functiona nu-ti stirbeste cu nimic din meritele tale de a fi facut o serie destul de larga de Beckett-uri care functioneaza foarte bine. Si chiar daca ar fi ca un astfel de skimer sa functioneze si mai ales daca toti cei care au acum Becketuri ar trece pe piatra, chiar si asa tot nu-ti va stirbi nimic din meritele tale, mai ales ca tu te pricepi sa pui in practica astfel de concepte, eu trebuie sa caut pe cineva care sa-mi taie si lipeasca plexiglasul.
@Koala.
Cum ajung la Cta voi face o jucarie din plexi sa vad daca functioneaza si cum functioneaza. Si pe urma Koala, nu stiu de unde ai scos-o ca aceasta ar fi teoria mea.
SINCER de skimere cu piatra nici n-am auzit pina cind n-ati inceput voi sa pomeniti de asa ceva. De unde sa stiu despre asa ceva. Am vazut cum functioneaza astea clasice, si mi-am luat mai multe sa vad cam care ar fi raportul optim, apoi am vazut ca exista Beckett si am zis ceva mult mai fein, deoarece este un skimer care nu TOACA apa, adica ceva bio, adica mult mai pe placul meu. Si cind incercam sa uit de toate skimerele astea clasice cu ace pe care le-am cumparat deja si sa trec pe un Beckett, ati venit cu skimerele cu piatra.  Voi doi ati inceput! Nu eu!
Probabil ca un astfel de skimer papa mult aer pentru a ridica 50 de cm de coloana de apa la diametre de 20-30 cm si asta ar insemna o limitare financiara mare, deoarece pompe care sa produca aer fara ulei la presiuni si debite mari sint scumpe, voluminoase si consuma, dar cum aer comprimat chiar am destul pot macar incerca sa vedem cum merg
|
 |
|
@koala,
compresoarele le am pentru sistemul de aer al barocamerei. Asta are 20.000l pe care trebuie sa-i umplu cu aer destul de repede si merge pina la o adincime de 50m.
detalii ai pe site-ul meu: www.medicinahiperbara.ro
Desigur ca le pot folosi si pentru o astfel de piatra, pentru care ar constitui un consum neglijabil in comparatie cu ce necesita clinica.
Faptul ca se colmateaza repede ar putea fi o problema, acum depinde cit de repede si care este cauza colmatarii. Este posibil ca folosirea acestor pietre in regim de acvaristica, adica cu pompe cu presiune joasa sa prezinte buba asta. Nu stiu cum se comporta la presiuni mari si debite continui, adica fara a fi oprite.
Beckett ar fi de asemenea o alta solutie, dar Beckett inseamna debit fix, adica prin Beckett pot trece atit cit trage pompa Beckettului, care poate fi supradimensionata, dar nu mai mult de atit. Pe cind pe un skimer cu aer pot lasa tot debitul circulant sa treaca prin skimer, chiar daca acesta variaza, ca nu mai necesita pompa, ci este pur si simplu o camera a sumpului.
Posibil sa mearga si cu cilindru.
@ Dragos
si iar revenim la discutia de la inceput cit de maxim trebuie maximul sa fie? Spatiu am exact 115 cm, deci cam 100, chiar 105 cm ar fi spatiu pentru acest maxim.
Timpul de contact este dat de inaltimea coloanei de apa, cu cit aceasta este mai mare cu atit si acest timp este mai mare. Desigur depinde si de debit, deoarece daca nu ai un anumit debit de aer, nu-ti urca spuma diferenta de nivel dintre coloana apei (50cm) si inaltimea cupei (catre 100cm). Cu siguranta ca in asta consta reglajul unui astfel de skimer:
printr-o cutie de 30x30si inalta de 50 de cm treci toata apa recirculata, fie ca acesta recirculare inseamna 10.000l total sau 15.000l, si in functie de diametrul tubului turnului si inaltimea acestuia ai nevoie de un anumit debit de aer care sa poata sa-ti urce APA in cilindru si spuma in cupa. Esti cu debitul de aer prea jos, atunci nu-ti urca spuma, esti prea sus iti da pe afara si skimezi umed sau foarte umed.
De asemenea nu-i totuna ca acest cilindru sa aiba 10 cm sau 30 de cm, sau daca baza este mai mare sa aiba 40 sau 50-60 cm. Cu siguranta cu cit acest diametru este mai mare si cu cit inaltimea cupei este mai mare ai nevoie de un debit de aer mai mare.
Probabil ca reglarea acestor skimere este una simpla si se face din debitul aerului care trebuie sa ridice coloana de apa.
Randamentul poti sa-l cresti cu cit ai bulele mai mici, dar cu cit suprafata pietrei este mai fina se colmateaza mai repede.
ORICUM aceste skimere nu necesita pompe de apa, ci schimeaza ce trece prin ele, PRIN LIBERA circulatie a apei in sump adica o pompa de Wattaj mare mai putin in apa. In schimb au nevoie de aer!
INCLIN sa cred ca aceasta colmatare a pietrelor are loc daca se opreste debitul de aer dintr-un motiv sau altul. Daca acest lucru nu se intimpla inclin sa cred ca piatra rezista destul de bine. In unul dintre bazinele mici de care vorbeam, UNDE EXPERIMENTEZ, am o piatra simpla de la JBL pe o pompa peristaltica de mai bine de doua luni, care merge continuu. Pina acum n-am constatat modificari ale debitului bulelor. Desigur ca piatra merge doar asa la plezneala sa vad ce sa intimpla, pentru ca nu-mi place sa inghit toate povestile care circula pe net.
Pare interesanta ideea dar inca doar pare. Aici mai este mult de experimentat pe cind un Beckett chiar functioneaza. Daca insa folosirea unei presiuni mari de intrare a aerului comprimat sau chiar a oxigenului si a unui regim continuu de functionare rezolva problemele de colmatare ale pietrelor si nu trebuie sa-l ajustezi zilnic, atunci probabil ca astfel de skimere sint mai fezabile, ieftine, eficiente si BIOLOGICE, de debite mari si foarte mari, decit tot ce exista pe piata. Probabil pentru ca nimeni nu cistiga din ele toti incearca sa vada partile lor rele.
Recunosc ca voi doi doi chiar m-ati facut curios si daca chiar functioneaza sistemul ar fi ceva ce merita experimentat.
|
 |
|
Teoretic ai dreptate, practic este mai complicat de anticipat incarcatura biologica.
Dar ca idee sus vor intentionez sa fac un recif cu corali, creveti, penati nevertrebate compatibile cu un astfel de sistem si ceva pesti compatibili.
Probabil ca la pesti voi ramane pe un stoc redus, poate ceva la un nivel de 10 pesti, de dimensiuni mici.
Jos caluti si ace, numai ca aici n-as vrea sa ma limitez la citeva specii ci la cit mai multe specii. De asemenea si aici intentionez sa plantez corali moi, dintre cei neagresivi de tipul gorgoniei, gsp-ului si plante/macroalge.
Acum legat de aceasta incarcatura biologica de care vorbesti, daca cumva va fi mai mare decit o gindesc, atunci eu cred ca:
1. sistemul este destul de flexibil sa-i pot mari recircularea
2. la fel sa-i pot mari capacitatea filtrarii biologice, marind extractia din punctul R a unei cantitati sporite de apa care sisteme mai mari de filtrare.
Si astfel pe masura discutiilor cu tine si cu Koala, deja ma gindesc ca cel mai versatil sistem pentru mine, care mi-ar da o independenta destul de mare in modificari ulterioare ar fi un skimer pe aer:
un cub de 30x30, inalt de 50 cm cu un con de 50 de cm si o cupa de inca 15 cm. Pe fundul acestei constructii, 2-3000 sau poate chiar 40000 l/h de bule foarte mici de aer comprimat sau de oxigen pur. Si 10.000l aer pe ora daca ar trece prin acest con nici macar n-as simti pierdere, un singur compresor im da 2000 l pe minut la 14 bari, adica 30.000l/min
E clar ca nu ma bazez pe Monaco, dar se aduna, nici pe cele 2-300 Kg de piatra vie din sistem (bazinul 1 si 3), dar se aduna, si desigur ca nici pe cele 2-300 Kg de coral mort si "reconditionat", dar se aduna si nici pe cei 8l de matrix pe care ii am deja si la care se mai adauga inca 24, dar se aduna, si nici pe cei 6l de denitrata care ii am deja, dar si astia se aduna si nici pe reactorul de CO2, pe care nu il am dar si acolo se mai aduna vre-o 10l de macinat de coral si desigur ca nu ma bazez pe acest cutii de filtrare fiecare cu 5-8 l de matrix, si ultima cu 8 l de carbune activ, dar si asta se aduna.
Dar ai dreptate cel mai bine este sa fac un calcul exact al fito si zooplantonului cu care vrea sa hranesc sa calculez incarcatura biologica a sistemului
Iar legat de proiectarea sistemelor acvatice, subacvatice sau a habitatelor hiperbare, plec de la ceea ce imi permite locatia, dupa care vad cit pot sa incarc. Acum in acvaristica poate ca este altfel...
o zi fara stres sa ai
|
 |
|
Dragos
mie imi este clar ca intr-o luna din coral uscat nu obtin piatra vie din ocean, cel mult o piatra vie de Mures.
Departe de mine gindul ca aceasta reconditionare este similara pietrei vii. Probabil ca daca lucrurile ar sta asa de simplu toata lumea ar merge pe 90% piatra uscata si 10% piatra vie.
Dar ai atins un punct foarte interesenta: PIATRA uscata si fosfatii. Uneori imi dai impresia ca nu citesti posturile cu atentie. Acum desigur ca nu esti obligat sa o faci, dar astfel pare ca discutam in contradictoriu, cind de fapt noi cam despre aceleasi lucruri vorbim
1. Piatra asta uscata n-o tin in bazinele gata configurate, ci alaturi de piatra vie in trei bazine de 200 l, cu MULTE pompe de valuri, pe care le tot schimb pozitia sa vad care ar fi configuratia optima si cu tuburi de neoane japoneze cu lumina de 18000k, alaturi de blue si actinic. Mai am si doua bazine de 100l unde am cam 40 cm de nisip pe fund pentru a simula un sistem Monaco.
ADICA pot da drumul la fosfati cit doresc aceste pietre deoarece in aceste bazine n-am decit creveti de Marea Neagra si melci si alte oratanii din CUC. Daca mor, asta este. Desigur ca printre aceste pietre am si piatra vie, sper de cea mai buna calitate.
ASTFEL scot fosfatii din aceste pietre si le umplu de viata, deoarece las pompele si lumina sa bata pe ea 24/24. In plus studiez aceste sisteme legat de evolutia detritusului si colmatarea lor. Asa sper sa obtin date stiintifice fezabile pe care sa le aplic in sistemul descris mai sus.
Acum daca tu zici ca sumpul este mic, s-ar putea sa ai dreptate, dar in plus de sump sint cele doua bazine cu o suprafata mare de DSB, cu sau fara plenum, plus 160 cm de piatra vie prin care apa trece si probabil ca va fi agitata.
Chiar daca initial am plecat de la o recirculare de 3-4000l pentru bazinul principal (recirculare pe care tu o vezi la 10.000l), nu inseaman ca voi ramane la aceasta recirculare. Este posibil sa urmaresc ceea ce ai spus tu si sa maresc recircularea in bazinul principal sau sa o las pe aceasta cum am gindit-o initial si sa mai adaug 4-5000l in bazinul 2 respectiv 4.
Cit despre filtrarea biologica din schita sumpului exista un punct de extragere notat cu R, de unde pot extrage citeva sute sau chiar citeva mii de l/min catre zone de filtrare biologica (matrix, reactoare in pat fluidizant de denitrat sau biopalet, reactor de calciu etc.).
Probabil ca tu vezi aceste reactoare puse pe verticala si de aceea nu le vezi in spatiu aranjate, insa toate aceste se pot monta si pe orizontala, astfel ca exista loc suficient pentru zeci de litri de medii de filtrare biologica.
Punctul R din sump inseamna o pompa care scoate un debit de apa, relativ libera de detritus, catre recipiente, probabil orizontale cu diferite medii.
CEA CE as vrea sa nu folosesc, daca este posibil, sint metodele CHIMICE. Dar despre metode biologice si m2 de suprafete de matrix, chiar n-am probleme. Acum am comandat un bidon de 25L, cu care am de gind sa ma joc in bazinlee unde tin piatra pentru a vedea forma, debitul si volumul optim pentru astfel de medii de filtrare.
Sumpul este gindit doar ca ul loc de filtrare mecanica si de adunare al apei din sistem, unde se afla si filtrul de carbune activ, de unde pompele de recirculare distribuie apa spre bazinul 1 si/sau 3, alaturi de bazinele 2 si 4 respectiv reactoare.
@koala!
sper si sa functioneze!
|
 |
|
Inca un aspect. Eu ma gindeam doar sa cumpar coral mort, deoarece este ieftin in Germania, dar nu ma gindesc sa.l folosesc doar asa.
Am deja bazine de 200l ca si cele din spate (2 si 4). In care am pe jos piatra vie din bazine ciclate si sus aduc piatra uscata sau coralul mort. Asa vad ce pompe tin detrirusul departe si pe urma ASA transform tot acest coral mort in piatra vie, folosind detritusul din acvariile pe care le am deja.
Fac asta de m.ai bine de 2 luni. Imi ia cam o luna sae umplu de viata, alge si tot felul de pode.
Desigur ca am in bazin un CUC complet si folosesc apa de schimb. Pina acum aceste bazine merg fara probleme.
|
 |
|
@koala
Aici ai dreptate ca este o coplicaciune, ca sa te citez, si sper ca va functiona.
Robineti! S-au notat. Acum nu stiam ca.i zice Herbie, dar am citit cu atentie postarea lui Dragos, inca inainte sa scriu pe forum, despre BA si din ce am inteles eu legat de avantaje am ajuns la configuratia asta. Nu ca BA n.ar fi ceva super, dar cum am mai spus.o si fara intentii de polemica, silentiozitatra sistemului nu o urmaresc.
Am sa.ti dau un exemplu. Alex la Mures overflow-ul l.a facut cu tuburi flexibile pentru ca erau silentioase. Insa sistemul era asa de silentios ca le.am taiat si inlocuit cu tuburi de PVC. Acum are asa un sunet de acvariu.
Legat de debite. Bazinul de jos va fi un refugiu supradimensionat pentru caluti, ace si alte nevertebrate alaturi de macroalge si plante marine. In acest bazin oricum nu prea voi putea sa fac curenti mari de apa, asa ca solutiile ar fi:
- fie las apa de sus sa curga in cel de jos si cu una doua pompe de valuri mici asigur o oarecare vinzoleala, fie scurg bazinul de sus prin bazinul 4 in sump si ii asigur recirculare separata la bazinul 3. Ar mai fi si varianta ca o parte din debitul de sus sa treaca prin 3 si o parte prin 4, dar asta ar fi o complicaciune la complicaciunea mare (citez).
Cutiile de plexi pot avea roluri diferite in functie de grosimea lor, in primul rind au un avantaj ca intreaga masa recirculata trece prin ele. Cu cit sint mai subtiri cu atit au o retentie mecanica mai proasta dar pot functiona biologic mai bine. Cu cit sint mai groase cu atit retentia mecanica este mai buna, dar si colmatarea lor mai rapida. Avantajul major insa il constituie suprafata lor. Fiind mare, permite debite mici pe cm2 chiar la valori mari ale recircularii. In plus se curata usor, acest detritus putind fi folosit in bazine separate pentru reconditionarea apei si pentru cresterea fitoplanctonului.
Cit de bine vor functiona vom vedea.
In bazinele cu coral mort, adica 2 si 4 si portiunea pina in skimer va trebui sa bricolez un sistem de vinzoleala, probabil cu pompe de valuri si cu o recirculare suplimentara a bazinului s
pentru a tratarea detritusului. Cred insa ca o data bine populate aceste regiuni vor functiona bine in descompunerea mizeriei.
Skimer! Clar ca nu am de gind sa merg fara skimer, desi sistemul Monaco promite o descompunere destul de buna a detritusului si scade mult mizeria care ajunge la skimer. Varianta clasica nu.mi suride nici mie, decit doar asa ca rezerva daca se strica ceva. Mai realistic pare un beckett sau un skimer cu piatra.
In schita sumpului esta camera SK unde sa stea skimerul, intre cutia 1si 2. Pe avion m.am gindit la un sistem de a transforma aceasta camera intr-um cub de plexi unde toata apa recirculata intra si da peste o piatra cu un debit mare de aer. Pe cub un con inalt si pe el o cutie de spumare. Asta cred ca ar fi o varianta interesanta, iar daca sint acvaristi care au experienta cu asa ceva m.as bucura sa schmbam idei pe aceasta tema.
Oricum atentia mea se indreapta spre beckett sau aer comprimat/ oxigen
Standul si mie mi s.a parut firav dar est facut de o firma specializata cu acte si dupa un proiect.
@Dragos.
Ms, am citit linkul acesta mai demult si chiar este foarte interesant si inspirativ. Noi avem in clinica pentru aerul comprimat un astfel de sistem industrial asa ca voi adapta asa ceva la skimer. De fapt eu chiar ma gindeam indiferent ca este Beckett sau piatra sa folosesc oxigen pur, asa ca am scapat de problema CO2.
Oricum aerul din clinica este unul imbogatit in O2 si ozon de la instalatia de climatizare deoarece este o clinica specializata in infectii grave si asa avem un control mai bun al sterilizarii.
CO2 va intra controlat doar in reactorul de coral macinat.
|
 |
|
Dragos, legat de observatia ta de skimer, chiar m-ar interasa citeva aspecte. Fara skimer nu cred ca ar fi o solutie buna. Insa nu am detalii despre eficienta skimerelor cu piatra. In spatiul rezervat skimerului, adica intre C1 si C2 as putea manufactura un con de skimer cu cutia aferenta iar pe fund sa montez placi sinter (similare pietrelor). Aerul nu este o problema, am doua compresoare cu melc de 2 m2 pe minut la14 bari si inca unul de 650 l pe min la 250 bari in clinica, care oricum merg aprope toata ziua, plus ca noi consumam si pina la 20 de butelii de O2 de 50 l la 200 bari, iar oxigenul il am atit la 14 bari (pt barocamera) cit si la 6 bari pentru ventilatoarele de terapie intensiva.
Astfel este teoretic posibil ca intreaga recirculare sa o trec printr-o perdea densa de bule si sa separ mizeria. Numai ca nu stiu pe nimeni care sa foloseasca o astfel de technica, adica sa aiba experienta cu asa ceva si nici cit este de eficienta o astfel de skimare. Poate te intereseaza sa detailam aceasta discutie, desigur daca vrei.
|
 |
|
Nu prea inteleg ce n-ai inteles, dar daca ai intrebari, iti raspund cu placere.
BA sau orice fel de recirculare, oricum este complicat de umblat in spate, atit cu un overflow pe latura de 1 m ci si in partea stinga pe cei 26 cm catre stilp. Inca n.am facut scurgerea si oricum voi lasa trei gauri asa ca si BA se poate instala.
Legat de skimere stiu problemele aduse de pompele cu ace, de aceea inca mai gindesc acest aspect.
Partea de filtrare desigur ca nu o voi lasa in totalitate pe baza pitrei vii ci voi suplimenta cu alte tipuri de filtrare, asa cum reiese din schita sumpului.
|
 |
|
@pufiman
Daca ai drum prin Mures eu la 5 zile fac drumul Cta- Mures si-ti pot aduce de la Alex, oriciti si orice doresti.
|
 |
|
|
|