[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Intros
Forum Index » Profile for Intros » Messages posted by Intros
Exemplul cu filtrul Eheim era generic, nu se referea concret la sistemul de filtrare din acvariile mentionate de tine. Nu am personal HQI , doar din citite se spune ca incalzesc serios si din acest motiv se folosesc in general in spatii deschise, nu inchise. Am si eu in camera cu acvariul aer conditionat, lumina doar cu T8-uri (momentan) si greu tin temperatura la 28-29 C (sub 30C), asa ca nu as putea aprecia daca aerul conditionat face fata caldurii degajate de HQI intr-un spatiu inchis de mici dimensiuni.
Nu, intr-adevar, frunzele cele mai mari nu au mai mult de 25 cm, dar nu ma incanta asta. Cand a venit (stiu ca crescut emers) era altceva, cu frunzele alea mici, rotunde, era haioasa- textura si dispozitie in rozeta a frunzelor, ca de Echinodorus, cu dimensiune a frunzei ca la Anubias nana. Acum e la fel ca orice alt Echinodorus mediu ca dimensiuni, ba chiar ca textura a frunzei Echinodorus parviflorus Tropica e mai interesant, iar ca si culoare Apart imi placea mai mult, dar si acela tot de prea mare l-am dat...
Sandu wrote:cred ca chiller trebuie sa-si cumpere oricum ...si el si noi

Asta cam asa e... dar chiller-ele astea costa cat T5-urile in instalatie super, controller de pH si filtru Eheim la un loc, asa ca daca nu ai nimic din cele de mai sus, parca nu prea iti vine sa incepi cu chiller-ul, pe de alta parte la peste 35 grade in acvariu nu prea mai ai ce sa cresti cu toate dotarile enumerate. Grea decizie pentru romanul de rand...
Daca gaseste euroii de HQI cred ca trebuie sa mai gaseasca inca pe atat pentru chiller, ca HQI-ul inchis intre zidurile alea va face cuptor acolo...
Porcu'"]Nufaru' are 11 frunze mirabolante de 20 cm fiecare si umbreste aproape complet acvariu meu de 300 litri . Singura lumina care trece de suprafata acvariului e cea care penetreaza cele 11 frunze .[/quote:beb5301046 wrote:

Domnilor se pare ca asta e ca ratusca care s-a facut lebada (acum lebada sau dropie, , depinde ce astepta fiecare de la el, ca eu cand l-am primit de pui speram sa nu se faca chiar ca voinicul din poveste, sincer imi doream un Echinodorus mai de acvariu modest de bloc, adica mai piticel, cum se scria de el ca ar fi...) M-am trezit si cu al meu ca da tije si apoi frunzele plutitoare gen nufar, dar nu am asteptat-o si pe a treia si sa imi umbreasca tot acvariul, ca am mai vrut eu odata flori de Nymphea si m-am ales cu toate plantele cu carenta de lumina de abia le-am salvat, asa ca la a doua tija am trecut la masuri dure... Planta mama la randul ei s-a facut peste asteptarile mele de mare (o vedeti aici in stanga, pentru cei ce nu au vazut poza la galeria de acvarii). Am apucat sa ii fac o poza "nufarului", dara fara flori
Porcu'"]Mor de curiozitate sa vad cum arata acvariu' dupa doua saptamini. Sau imediat dupa o tunsoare [/quote:653c54de7f wrote:

Ei bine, m-am gandit ca nu pot sa-mi las faraonul mort... fie si de curiozitate, asa ca pun imaginea dupa doua saptamani si pe deasupra proaspat tuns!! (fotografia in sfarsit pe galeria forumului... dar inca nu stiu daca incape si imaginea de ansamblu...)

image
Acvariul are 4 luni de la "lansare"; fertilizarea e cea care am descris-o aici in repetate randuri, actual inca folosesc solutie JBL 4ml/zi matinal si Florenette A in substratul Aquamedic. Ce e nou este doar Dennerle Pflantzengold, de care am spus in alt post pe aici pe forum. Sper sa vin cu noi poze dupa ce fac un upgrade la lumini. De tuns l-am tuns de vreo 4 ori pana acum, arata cam la fel, doar ca plantele sunt mai jos ca sa zic asa (dupa tunsoare...).
Nu am masurat de multicel KH-ul si Gh-ul (de o luna-doua). Ultima data KH =5; GH=10. Dan, eu tot te voi pisalogi cu fotografiile macro cu coralii si pestisorii tai marini, pentru ca, desi cum vezi, ma invart cu verdeata - si produsele tale "salty" cred ca sunt foarte interesante, dar sa le vedem mai de aproape... :-)
Multumesc pentru opiniile pozitive, in fond si criticile constructive, facute cu buna credinta, sunt uneori si mai utile. De-a lungul timpului la aceasta rubrica am avut si eu unele astfel de observatii "critice" , dar alaturi de incurajari colegiale, si sper ca adresantii au inteles ca nu am dorit decat sa ii ajut... Revin cu raspunsul la intrebarea Faraonului printr-o imagine, in care se observa ca da, si la mine Microsorium face radacini, dar fac parte din "peisaj" iar pe un bustean zdravan , de culoare mai bruna, cum este cel mare din dreapta (e chiar f mare, dar camuflat sub plante) nu se prea vad. In al doilea rand, am observat ca varietatea "narrow leaf" de Microsorium are radacini mai discrete - in poza de mai jos cea mica din varf este varietatea clasica, iar cea de mai jos, este "narrow", si se vede diferenta la radacini. Cu aceasta imagine de detaliu mai impusc un iepure si pentru Sandu, cu Eriocaulon setaceum-ul care l-am primit de la el in grija si care sper, cand va fi vremea, sa i-l pot returna in buna stare (imi lasa si mie din el, va dati seama ). Am pus si aici pe galerie o alta imagine de detaliu, dar pentru cea de mai sus nu mai am loc. Se zvonea candva ceva de genul "server mare- galerie mare" - mai ramane valabil, sau tot cu imaginile pe alte servere ? Eu m-as bucura sa le pun aici la noi... Cat despre acvarisitica, am spus pe la un post pe aici ca pentru oricine a avut rabdarea sa citeasca de-a lungul timpului ce s-a scris serios pe aici (rar, dar bine zic eu) are toate informatiile necesare pentru a-si face un acvariu superb. Am dat si eu sfaturi pe aici pe forum, pe pm, sau la intalniri si de unii s-a prins (chiar bine), asa ca sunt convins ca vom avea aici din ce in ce mai multe acvarii frumoase.

Iar vorbesc mult, asa ca bag imaginile:

image

image
A venit 2007 si cum nu am stare, iar acvariile de pap dulce permit o dinamica mai mare a design-ului, am facut un rescape total in acest acvariu. Nu mai dau detalii hardware, in mare sunt aceleasi, mai putin substratul (Aquamedic terralit de data aceasta - voi vedea cat tine...) si ceva fertilizanti noi, inclusiv de la Dennerle. Sper in curand sa fac un upgrade al sistemului de iluminare si atunci sa va prezint o imagine cu ansamblul larg al acvariului ce va deveni probabil unul open. Nu mai lungesc discutia , acesta e imaginea de fata, sper pe parcurs sa revin cu unele imagini de detaliu, acum sunt cam in graba, recunosc...

image
Nu ma pricep la marine, dar nu pot decat sa il felicit pe Dan pentru debutul mai mult decat promitator. Stiu cata stiinta se ascunde in spatele unui acvariu marin ( trebuie sa cunosti mult mai multe lucruri decat la unul de apa dulce, desi cum spuneam mai sus nu sunt expert, dar am citi cate ceva...) asa a ma bucur ca incet-incet apar si acvarii marine la aceasta rubrica - la mai multe! Asteptam si update-uri si poze cu detalii, ca la marine cam asta e farmecul , in detaliile macro de corali, nevertebrate, pesti, etc, compozitia de ansamblu fiind oarecum mai putin importanta fata de cele de apa dulce. Inca o data felicitari
Din seria de fotografii cronologice, cele de la mijlocul perioadei de timp mi se pare ca au prins un echilibru in distributia plantelor, mai ales ca era orientat spre specii low-light (Cryptocoryne, Hygrophilla, etc). In prima de sus, din serie, deja pare sa cada in patima "colectoritei" cum numesc unii excesul de specii de plante intr-un singur bazin, fapt ce face dificila o unitate stilistica sau un echilibru si forma in design-ul spatiului si culorilor.
Revin si eu cu 1-2 comentarii si promit ca sunt ultimele aici nelegate de prezentarea unor teste si experiente personale legate de produsele Dupla, Hikari. Intr-adevar nu merita sa mai pierdem timpul cu comentarii despre comparatii intre produsele mentionate mai sus si improvizatii. Nu cred ca pe un forum auto cineva lanseaza posturi de genul Mercedes vs Trabant cu motor de Mobra, cu argumente ca oricum ajungi la servici cu ambele, asa ca tot aia e... Am vazut si argumente ca se pot scoate acvarii frumusele fara nimic high -tech in ele si se dadea chiar un link catre un acvariu castigator de concurs international. Sunt de acord, se poate, dar si acolo e multa stiinta si nu numai. De ce nu am vazut la cei ce dadeau exemplul nici macar un acvariu la jumatate din cel prezentat? Si ca sa spun mai departe, intre timp, polonezul cu acvariul mentionat a devenit reprezentantul si distribuitorul unic al produselor ADA in Polonia, care, pentru cine a vazut catalogul preturilor produselor ADA, face ca pretul produselor Dennerle si poate si Dupla sa para chilipir. Am si eu un acvariu mititel low tech, acceptabil (sper sa pun curand ultimele poze cu el la "maturitate"), dar si unul high -tech si din pacate desi tin la ambele, nu pot sa nu vad diferentele si limitele celui mic.

Si pentru ca nu vreau sa fac exact ce am zis ca nu (discutii sterile) as vrea legat de acvariul mare, experiente personale si anuntul lui Sandu legat de aparitia pe piata noastra nu numai a produselor Dupla si Hikari ci si a celor Dennerle, sa spun ca din inspiratie si "nas de acvarist" am "mirosit" pe unde se ascundea un mic pet -shop intr-un mic orasel austriac, de unde am luat la reduceri un flaconas de Dennerle Pflanzengold. Am pretentia ca actual plantele din acvariul meu au cam tot ce le trebuie - Co2 cu controller, lumina OK, macro sub control permanent, micro JBL Ferropol, substrat Aquamedic Terralit. Dupa ce am pus jumatate din doza recomandata de Pflanzengold, plantele (care oricum mergeau binisor) au accelerat mai mult decat vizibil, mai ales un Eriocaulon care cam stagna si care acum a bifurcat fiecare ramurica. Daca prindeti si puteti, luati macar un flacon mic, de incercare, sa vedeti cum va merge, eu sper sa aveti aceeasi satisfactie ca si mine.

Ultimele consideratii sunt legate de calitatea informatiilor de pe acest forum. Vreau sa spun (si sper sa sune ca o incurajare pentru toti incepatorii de aici ce vor sa invete si sa faca o acvaristica la varf), ca la inscrierea mea aici nu prea stiam nici diferenta intre un filtru intern si extern. Pentru cine a vrut sa invete si sa stie ce informatii din acest forum sa folosesca, cred ca poate ajunge departe. In urma cu cateva zile citeam cu stupoare articolul din ultimul numar al Tropical Fish Hobbyist al unei doamne ce detine 80 acvarii plantate si o experienta pe masura. Articolul se dorea o promovare a acvariilor high -tech si un indemn pe trei pagini sa descoperim binefacerile CO2-ului din sticluta cu drojdie. Ce vreau sa spun nu este ca TFH-ul e o revista proasta (sunt alte articole superbe) ci faptul ca informatia de calitate pe acest forum a fost subapreciata. Daca puneam doar cateva copy -paste de aici din forum de la DIY CO2, de la articolele lui Sandu despre CO2 presurizat si din discutiile de la "incepatori" despre relatia pH-KH-CO2, cred ca cititorii TFH ar fi invatat cat in 3 articole de tipul celui acuzat de mine.

Nu imi ramane decat sa ma scuz inca o data ca am deviat (pentru ultima data) de la topic, am un feeling ca viitorul meu comentariu va fi legat de experienta personala cu Dupla Plant 24... :-)
Sper sa revin in week-end cu mai multe comentarii despre cele de mai sus (....comentarii pozitive, sa nu fie suspans) si pentru a incerca sa clarific si eu unele aspecte utile pentru noi toti. Pana atunci o informatie scurta: pentru iubitorii de creveti de apa dulce pastilele Hikari de alge se pare ca sunt cea mai buna alegere link.
Sburlea Nicolae wrote: La tine tinand cont ca sunt ciclide africane le trebuie scorburi, pietre , repere care sa le asigure formarea unui teritoriu.

Cred ca voiai sa spui ciclide sud americane....
@ Fishtecine
Respiratia nocturna a plantelor este un proces inevitabil, chiar daca fotosinteza diurna nu a fost maximala, prin CO2 sub nivelul de saturatie a fotosintezei. Spuneam ca respiratia nocturna este obligatorie chiar daca nu se ajunge la o sinteza proteica maxima (plantele "cresc" mai mult noaptea), dar restul de energie rezultat din arderea glucozei (produsa ziua prin fotosinteza) si nefolosit in sintezele proteice (si tu ne spuneai ca nu prea iti cresc plantele) este folosit pentru mentinerea in functie a celulelor existente (in fond ele consuma pentru intretinerea pompelor ionice, resinteza continua a peretelui celular, etc). In concluzie, cu cat mai putina crestere nocturna a plantelor, carbonul din arderea glucozei nu merge in sinteza proteolipidica (impreuna cu azotul si fosforul stim noi din ce...) ci in arderi "energetice" cu productie de CO2. Oricum eu stiu ca ai plante multicele pe acolo, deci o scadere de pH cu 0,1 pe noapte, in conditiile de mai sus cred eu ca nu e anormala...
Explicatiile lui Tom Barr din exemplul de mai sus mi se par (citind pana la capat postul si datele problemei), mai degraba o expediere rapida a subiectului. Nu prea era dovada lipsei de Co2 acolo, ci mai degraba dovada era creata prin explicatia data de el. Cred ca lucrurile sunt mai complexe. Am mai citit posturi ale lui in care devenea contradictoriu sau cu explicatii confuze prin trimiteri savante la nu stiu ce enzime, dar problema ramanea nerezolvata. Jumatati de adevar a strecurat el pe acolo, dar astea sunt cele mai periculoase...
Ca sa dau si explicatii, in general testerele vizuale colorimetrice pentru concentratia de CO2 folosesc albastrul de brom-timol ca substanta ce vireaza cromatic in functie de pH. La un KH 4, si o concentratie de CO2 in jur de 30 ppm (optima pentru plante), pH -ul este in jur de 6,6 , la aceasta valoare de pH substanta mentionata are o culoare verde net, sub 6,4 incepe sa vireze spre verde galbui, la 6 e galben, iar in sus, la pH 7-7,2 vireaza spre culoarea albastra. Formula de calcul ar fi :
CO2 (in PPM) = 3 * KH * 10( 7-pH ), (a se citi 10 la puterea (7-pH)).
Evident ca detaliile de mai sus se adreseaza rubricii la care s-a postat, stiu si eu cat de pasionati si cunoscatori in domeniu sunt colegii care au scris mai sus, dar evident cum spunea si Fishtecine sunt multi acvaristici mai la inceput si e bine sa inteleaga ce si cum cu CO2-ul . Evident ca si eu tot incerc sa invat, dar in stiinta asta a acvaristicii progresele sunt mai lente si vin tot de la experientele colegilor de forum de mai sus, descrise pe larg si pentru noi.
mentinerea unui KH constant de 4 e munca de chinez batrin, ceva asemanator cu mentinerea unei concentratii de CO2 constante fara pH-controller intr-un acvariu cu masa vegetala mare si variabila .

Ca sa nu fie vreo confuzie cu ce am spus mai sus, reiau ideea cu KH-ul 4 - ma refeream strict la solutia din testerul CO2 colorimetric, nu din acvariu. Majoritatea solutiilor folosite pentru virarea culorii in functie de CO2 se pare ca arata (mai) bine nivelul CO2 fata de acest KH standard.
Cand s-a discutat problema controller pH moft sau necesitate, cam asta mai ramasese de discutat - luam o scula de 300 euro dar care depinde de un parametru (KH) care il verificam cu niste picaturi de 3 lulele. La limita inferioara cred ca fishtecine are dreptate sa fie precaut si grijuliu cu pestii sai.

Chiar daca pe moment ar duce apa neosmozata la un superlaborator ptr masurare precisa KH sa ajunga la un amestec calculat apa robinet si osmozata convenabil, asta ar fi valabila pe termen scurt. Eu ma straduiesc de 3 saptamani sa gesc niste noi echilibre la fertilizare / CO2 dupa rescape si tot masor KH-ul asta care variaza usor de la 4 la 6 in 2 saptamani cu picaturile alea minune ptr dozare KH.

Apopos' cred ca in testerul CO2 colorimetric ai apa preparata la un KH standard, nu ? Stii ca se recomanda sa faci acolo amestecul etalon la un KH 4 si in functie de acesta se vede ce continut de CO2 ai in acvariu dupa omogenizarea conc CO2 (spun si eu sa imi fac "datoria", dar sunt sigur ca ai citit si tu chestia asta...).

Tine-ne si pe noi la curent, e util sa vedem si noi "neosmozatii" daca merita, sau mai bine bagam de un chiller. ca la 34 grade in acvariu la vara cum ne ameninta nu stiu ce plante mai crestem cu tot Co2-ul...
Citez doar din ce am mai citit pe undeva (dar nu mai stiu pe unde) cine ar fi
the other one of the few fish that will eat brush or beard algae,

si anume Barbus conchonius.

Hai ca pana la urma m-am decis sa bag un Google search si cred ca am citit bine ce v-am spus. Deci pentru informatii suplimentare link-uri aici .

Forum Index » Profile for Intros » Messages posted by Intros
Go to: