[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Intros
Forum Index » Profile for Intros » Messages posted by Intros
Message
De acord cu Dalles, dar parca as zice ca e Anubias naspa. Fertilizezi cu ceva? Si celelalte plante par cam clorotice. Desi merge binisor cu putina lumina, Anubias-ul preferand radacinile in apa (a nu fi ingropate in substrat) are nevoie de fertilizant lichid.
Solutia contra algelor nu va fi de prea mare folos daca nu ai rezolvat cauza majora, in cazul tau supraaglomerarea cu pesti, deci exces de substante organice. Daca si pe Crypto au aparut alge e cam rau, ele fiind dintre speciile ce rezista cat de cat la invazia algelor, fata de altele mai sensibile (ex Anubias). S-ar putea ca algicidul sa agraveze starea de sanatate a plantelor, deci ar trebui inceput cu echilibrarea raportului nr pesti / volum si suprafata acvariu, altfel o iei de la capat.
Algele acestea "green spot" daca nu apar masiv se zice ca ar fi inevitabile si de fapt arata un acvariu relativ echilibrat. Se curata greu cu magnetul, fiind dure si aderente. Nici ancistrusii nu rezolva (cel putin la mine). Eu le curat cu o carpa abraziva la schimbarea apei. Sunt o problema cand apar masiv, inclusiv pe plante, cand suna goarna pentru alte alge mai rele care vin dupa ele pe aceleasi plante patate initial. Se zice ca invaziile masive ar aparea la schimbarea rapida a conditiilor din acvariu (de obicei pH/CO2, lumina, mai putin restul , adica temperatura, duritate).
Acvariul din stanga sus al lui Oliver Knott il stiam. Este acvariul meu favorit din toate timpurile, daca se poate spune asa. La concursul AGA a fost nr 1 si apreciat de Amano si pentru f inspirata asociere cromatica a pestilor (Puntius denisonii) cu plantele. Magda ai fost inspirata pentru link. Il merita cu prisosinta. Punem totusi un post separat pentru H. callitrichoides? Mausmann ce zici?
Daca aici e lista de inscrieri pentru Hemianthus callitrichoides, treceti-ma si pe mine pe ea. Dar cred ca ar trebui un nou post la schimburi/vanzari sau mai bine la plante, pentru ca aici pe pagina 2 la un post pe alta tema nu cred ca adunam 10 oameni. Tinand cont ca e un fel de Glossostigma sper sa nu ne dea chiar (doar) un fir la 20euro.
As mai adauga la exceptii si Sagittaria pusilla. Cand sunt hamesiti o rad. Mai "cojesc" uneori si stratul superficial de pe frunzele de Nymphea lotus zenckeri si lasa urme / striatii de la ros pe frunze de Ludwigia repens, urme care cu tiimpul apar ca linii negre, inestetice, usor vizibile. Daca sunt mici si au si ce manca nu sunt probleme majore cu ancistrusii, iar pentru Echinodorusi nu am vazut nimic rau.
Stiu io pa™ cineva care si-a infundat toaleta cu Heteranthera zosterifolia

Deci sa inteleg ca am gasit o cale de trimitere a plantelor Baia Mare - Bucuresti. Pe la sfarsitul lui octombrie ne uitam atent pe Dunare ca poate soseste
Scuza-ma Razvan ca am intarziat cu raspunsul (am avut probleme cateva zile cu prietenul PC). Cred ca (si) pe mine m-ai intrebat de plantele care m-ar interesa. Caut de ceva timp Hemianthus callitrichoides, Heteranthera zosterifolia, Lobelia cardinalis, Ludwigia glandulosa (''perennis''). Daca mai ramane un firisor disponibil de Lilaeopsis as fi interesat de asemenea.
Ma inscriu cat de curand la rubrica schimburi sa vedem daca gasesc ceva potrivit. Am participat si eu cu ceva plantute la fondul duminical de plante la intalniri, dar cred ca momentan e greu sa gasesti ce vrei cand vrei. Cum spuneam voi incerca.
Si ca sa continui ce spunea Dalles si daca vrem sa invatam si sa experimentam nu avem cu ce. Daca la pet shop-urile de la noi mai gasesti ceva pestisori, la plante e cam pauza, sau subtire de tot. Daca ai in cap o idee, nu prea ai cu ce sa o duci la capat. Despre substraturile despre care tot citesc pe AGA, la noi nici vorba. Cel mult ceva de la Sera (floredepot) despre care in prospectul lor spune ca asigura doar primele 3-4 luni de dezvoltare a plantelor. Mai asteptam ca nu ne lecuim in curand...
Pentru ca arata cam aciculara s-ar putea sa fie Eleocharis parvula. Alte posibilitati: diferite varietati de Lillaeopsis sau varianta "pigmy" de Echinodorus tenellus.
Multumesc Ioane, m-am mai linistit. Pe de alta parte este surprinzator ca in UE si Romania se accepta o limita de 50mg/l nitrati. Mi se pare foarte mult. Din 1962 in SUA limita superioara este stabilita la 10mg/l. Eu ma ingrijorasem pentru ca in urma cu cateva luni aveam sub 5mg sau nedecelabili, iar la un moment dat (pana sa schimb apa masiv) am avut chiar 15-20mg/l. Acum s-a egalizat se pare cu valoarea apei de la robinet, cum spuneam mai sus. Se pare ca ploile din vara asta au spalat mai repede nitratii din igrasaminte, inainte sa fie folositi de plante. In acvariu algele parca s-au mai potolit dupa masurile luate. Probabil era si azotul si fosfatul organic care nu e masurat de kit-urile noastre, iar dupa reducerea mancarii au mai scazut.
Fratilor din zona IOR Titan help! Mi-a venit ideea sa testez si apa de la robinet cu acelasi kit Sera si ce sa vezi, NO3 10mg si in apa de robinet. Ori avem o apa dezastru, ori kitul meu (care expira abia in 2008) a luat-o razna. Rugamintea ar fi pentru cei ce locuiesc in aceeasi zona cu mine (v mai sus ) si au un kit Sera ptr NO3 sa testeze apa ce teoretic ar trebui sa o bem, macar sa stim cum stam, pentru ca apa din acvariul meu incep sa cred ca e buna. Hai sa va mai spun ceva : la fosfati tot cu kit Sera, in acvariu am 0,25 iar la robinet 0,5!!, pe undeva de asteptat deoarece cele mai bune filtre de epurare a apei menajere sunt cele biologice, doar ca sunt lente. Astept vesti si va multumesc pentru sfaturile anterioare.
De 1 saptamana am o crestere inexplicabila de nitrati in apa din acvariul 140 litri, in conditiile in care am acelasi regim schimbare apa (50%/sapt), aceeasi pesti (2 discusi, 3 ramirezi, un pui ancistrus), iar mancarea am redus-o. Am reamenajat acvariul de 1 luna si jumatate si dupa schimbarea substratului am introdus conform prospetului si Sera nitrivec. Evident, nu am schimbat filtrul (atunci), avand Fluval 202 cu cilindri Biomax ca filtru biologic suplimentar. Primele semne au fost aparitia algelor filamentoase "black beard". Acum schimb apa zilnic 30%, dar momentan nici un progres, NO3 se mentine 10mg/l.
Superb. Cel mai mult imi place faptul ca plantele alese il fac sa para mult mai mare fata de 84 litri. Pe de alta parte cine zice ca Anubias e nana?
Din pacate nu stiu de ce dar la link-ul cu fotografia algelor mie nu imi afiseaza imaginea. Din ce deduc din comentarii ar semana cu diatomeele dar pe de alta parte sun firisoare sau filamente, ceea ce nu prea se potriveste, ptr ca diatomeele sun pete plate brune, se iau relativ usor cu mana, lasand un norulet brun in apa. Apar la inceputul acvariului, prin exces de silicati, sau la iluminare slaba daca a trecut ceva timp de la lansarea acvariului (peste 2 luni). Daca am fi siguri ca sunt diatomee, la mine au mers (eradicate) prin suplimentarea iluminarii si Ancistrusi, care lasau partie in urma lor pe frunzele patate. Sunt printre putinele tipuri de alge la care am vazut ca Ancistrusii au facut ceva rapid si vizibil. Daca sunt alte alge filamentoase, dar de culoare bruna masurile de mai sus nu merg. Mi-e frica ca nu sunt diatomee ptr ca din ce spune posesorul sunt f agresive si distructive.
In doza indicata nu dauneaza pestilor, dar ai grija la concentatia produsului, de obicei gasesti 3%, concentratie pentru care e valabila doza de mai sus. Ai grija daca ai plante delicate ca Micranthemum m. , Rotala wallichi, sau Vesicularia d., pentru ca vor fi cam distruse de apa oxigenata.
In general CO2 suplimentar ajuta substantial la dezvoltarea plantelor. Cel produs de pesti este in general insuficient, presupunand ca nu ai un acvariu supraaglomerat. Pe de alta parte nu orice planta de acvariu merge obligatoriu cu CO2 injectat suplimentar. Daca iti faci un acvariu fara plante pretentioase merge si fara adaos de CO2.
I-am facut cadou unui vecin 2 din fostii mei scalari adulti. El avea neoni adulti. L-am avertizat ce s-ar putea intampla. A vrut neaparat scalari. Acum are doar scalari.
Nici scalarii, nici guramii nu au nevoie de cochiliile de melc, iar daca efectul lor estetic este dubitabil in acvariul de apa dulce, efectul asupra duritatii (cu care te lupti tu) este insa asa cum l-ai mentionat si tu. O creste.
 
Forum Index » Profile for Intros » Messages posted by Intros
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com