[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Intros
Forum Index » Profile for Intros » Messages posted by Intros
Message
Tineti minte poezioara aceea cu 10 negri mititei... Ce mai roman scotea Agatha cu noi :masca: . Sper ca titlul nu ar fi fost "Moartea visului Callitrichoides". Presimt ca indiferent de rezultatul operatiunii finalul romanului se va scrie la Obor
Pe inserat rosioara incepe sa semene cu Labeo bicolor, iar noaptea cu molly...
Mea culpa... Da era vorba de TLD 830 si 840.
Ca sa fiu mai clar. La inceput intr-un acvariu cu plante putine si fara sistem radicular dezvoltat (abia plantate), rata de asimilare si volumul de fertilizant asimilat de acele plante este mica. Desi nu le vezi sporii algele sunt acolo, in acvariul tau, iar ele nu au nevoie de radacini ca sa o ia din loc in cazul unui exces de fertiliant, chiar daca aparent ai respectat dozajul din prospect. Cresterea intensitatii luminii, a dozei fertilizantului si CO2 (orice planta de acvariu merge mai bine cu CO2, iar unele obligatoriu cu CO2, dar imi mentin parerea ca sunt si unele care merg si fara el) trebuie sa fie progresiva cu dezvoltarea si cresterea numarului de plante. Din acest motiv, la inceput mai ales, e mai bine sa dai fertilizant putin si des si vezi evolutia. Concret, pentru Tetra Plantamin, decat 5ml/20 litri apa acvariu pe luna, presupunand teoretic ca ai un acvariu de 100litri, poti dizolva cei 25 ml Plantamin care ar trebui lunar, intr-o sticla PET de 500ml, cu apa, administrand un sfert din sticla saptamanal, sau daca te tine timpul si rabdarea, o doza zilnica de aprox 15-20ml (echivalent a 3-4 lingurite). Chestia asta am invatat-o si eu pe vechiul forum la rubrica alge. Banuiesti de ce...
Mi-am adus aminte de cealalta varietate de Hetheranthera (de care discutam la intalnire duminica), si care spre deosebire de zosterifolia (care face flori bleu) are flori galbene - se numeste H. dubia. Multumesc inca o data Dalles. Topic rezolvat!
In principiu plantele enumerate de tine merg si fara CO2. Pe piata gasesti cel mai adesea fertilizanti lichizi Tetra Flora Pride si Sera Florena. Personal nu am remarcat diferente notabile de eficacitate intre ele. Sper ca pietrisul tau de rau sa nu fie mai mare decat bobul de orez pentru ca va aduna detritusuri. Ar fi bine sa mai lasi putin plantele sa se acomodeze si sa dezvolte in 1-2 saptamani radacini care sa absoarba fertilizantul. Imparte prin dizolvare in apa, doza lunara de fertilizant in doze zilnice (zilnic putin si nu lunar mult). Excesul (desi in prospect zic ca nu) de fier din fertilizare masiva asociat cu exces de subst organice din substratul pietros grosier = alge filamentoase (hair algae )
Bine ca m-am mai uitat aici. Cand am zis eu ca trebuie un topic separat... Noroc ca avem pile ca pierdeam randul Bineinteles ca raman si eu ferm cu comanda.
Este vis. Multumesc muult!!
TLD-urile 930 si 940 erau in urma cu aprox 6 luni la Brico (ultima data cand am vazut) ~86000 lei vechi.
Cred ca a progresat bine. Multe plante au crescut frumos. Tocmai de aceea atentie la umbra reciproca. De exemplu Eustralis-ul pare umbrit si varful acum este mai mic ca diametru al frunzulitelor fata de cele de la baza de pe vremea cand era singur in lumina . Lotus-ul daca ajunge la suprafata se intinde rau si ia toata lumina. Sunt patit. Amano spune ca Hemianthus-ul nu e bun ca planta de "front line" pentru ca se ridica pe geamul din fata. Cred ca in stanga pe linia de mijloc o tufa stufoasa de Hemianthus tunsa rotunjit ar merge, dar nu umbrita de lotus. Si eu de 3 luni tot mut plantele prin acvariu. Keep walking
Cu disperare ptr mine o ramurica Heteranthera zosterifolia duminca? Am mai incercat si mi s-a spus ca e un produs de Baia Mare , dar cine stie, de la ultima mea strigare poate a ajuns si pe aici. Aduc buchetel Rotala macrandra ca a ajuns pana la neon... :-)
Fluval 204 are cam 20x20x35cm , ultima fiind inaltimea canistrei in sine, dar la cei 35 cm se adauga piesa de plastic de vreo 5-7 cm (care mi s-a blocat mie) din care ies tot vertical furtunele de tur-retur.
@ Dalles Si eu cred ca varianta cu gelatina pare mai buna. Isi ia cat ii trebuie fara exces de zahar dizolvat. Pana la postul tau nu o stiam. Abia astept la urmatorul schimb sa o incerc.
@ Dalles, cu toate eforturile Google nu am mai gasit articolul cu pricina. Ideea era ca drojdia fermentand cu zahar ca mediu de nutritie, in regim anaerob, produce alcool care la o conc critica blocheaza continuarea fermetatiei si distruge coloniile de drojdie. Aportul de glicoproteine ar permite o alimentare energetica, dar si refacerea (necesara) periodica a structurilor celulare, proces ce necesita evident produsi azotati. In acest fel supravietuirea coloniilor ar fi mai indelungata, la aceeasi conc de alcool si la acelasi pH, comparativ cu colonii "netratate" astfel. O problema ar fi faptul ca acest anabolism necesita oxigen, in varianta anaerobica de sticla nu prea merge. Eu am incercat altfel. Tinand cont de faptul ca nr de colonii este limitat nu de cantitatea totala de zahar din sticla ci de densitatea de colonii, deci de volumul de apa (peste cant minima necesara de zahar nu numai ca nu mai face nimic, dar peste o cantitate maxima, zaharul pur, nu si cel fixat in gelatina, creste osmolaritatea solutiei si "sparge" peretele celulelor de drojdie), am decis sa nu pun decat pe rand cuburi de zahar, moment in care sticla deschisa se mai aereaza cata de cat. Am introdus astfel si cele doua lingurite de lapte praf. Rezultatul un spor de productie CO2 "ochiometric" si deci subiectiv, dar mai evident durata de actiune a sticlei a crescut de la 10 zile la aprox 14-16, autorul acelui articol zicea de 21 zile. La mine nu a mers.
De la Brico vin eu chiar acum si e gol pusca la neoane Philips de 60 cm. Si eu voiam 965 si aquarelle.
La peste 200 litri Fluval 204 e prea mic, iar diferenta de la 304 la 404 nu stiu daca e semnificativa la investitia totala. Daca poti, mergi pe filtrul mai mare.
Filtrul are cam 1 an si jumatate. Capacul in sine iese acceptabil din canistra, dar nu mai iese din capac piesa de plastic cu furtunele, dupa ce trag in jos cele doua manete care impiedica apa sa sifoneze. In urma cu 2 sapt am blocat (credeam eu) sifonarea din manete si am incercat sa deschid canistra de la clapele laterale. Ce a iesit...
Nu pot decat sa iti doresc ca discusii sa fie pentru foarte mult timp si asa cum ne lasi sa intelegem sper ca vei avea un acvariu mai mare in foarte scurt timp. Bafta cu ei !
De cateva saptamani ma chinui groaznic cu scoaterea nu atat a capacului cat a blocului de furtune-opritor din capacul Fluval 204. Azi nu s-a mai putut deloc. A trebuit sa scot capetele furtunelor din acvariu sa nu sifoneze, apoi sa scot prin defiletare furtunele din locasul lor, in loc sa scot in bloc piesa cu opritoarele de curgere din capac. L-am dezasamblat, am scos surubelele de la capac, dar totul pare OK, fiind piese turnate din plastic. Daca la fiecare curatare viitoare voi sta tot 3 ore, cred ca mai bine imi fac un filtru dupa modele de aici. Credeti ca pot sa ii mai fac ceva?
Am gasit candva pe net un articol despre DIY CO2 (nu mai am nici articolul nici link-ul) in care autorul recomanda in afara de (evident) drojdie, zahar, apa, bicarbonat (ptr evitarea autolimitarii productiei prin scadere de pH) si adaugarea de molecule glicoproteice mai complexe (1-2 lingurite de lapte praf) pentru o dezvoltare de durata a coloniilor de drojdie. Spunea ca ar prelungi durata de viata a unei incarcaturi pana la o luna! Asa sa fie?
 
Forum Index » Profile for Intros » Messages posted by Intros
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com