[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Intros
Forum Index » Profile for Intros » Messages posted by Intros
Message
cum ar fi acvariul care pe mine m-a fascinat acest an, nr 3 ADA 2008 . Putem si noi ? , pare simplu, nu are tonine, Eusteralis, etc.


O mica corectie - acvariul de mai sus a fost locul 4 la concursul ADA 2008, eu inca il vad pe primul loc...
Te-am laudat cred ca intr-un post pe la acvariul meu sau pe la cel cu AGA, dar cred ca mai normal e aici de fata cu obiectul muncii.

Dar pe de alta parte iti dai seama ca esti periculos si trebuiesti izolat? Daca esti contagios si ne trezim maine ca toti ciclidarii rontaie dimineata Dupla si fumeaza seara nu havane ci Cuba inclinata? Deja un parfum de tradare razbate dinspre rubrica africani, discusi, astronotusi si alte minunatii inotatoare...

Lasand gluma de o parte ai niste plante superbe si un acvariu de asemenea, ce ma fac sa ma uit din nou cu tristete la unicul meu acvariu de 200 litri si sa suspin dupa spatiu si vechea colectie de plante, dar nu poti sa le ai pe toate, nu-i asa? Inca o data felicitari
Speciile de palnte sunt frumoase, unele chiar deosebite, personal imi place ca nu abunda in stridente cromatice. La compozitie doar middle ground-ul e mai sarac, unii ar diagnostica un inceput de "FIFOTW syndrome" - am impumutat si eu expresia (field in front of the wall syndrome). Cred ca ar beneficia de un bustean consistent, ramuros, asimetric, impanat cu ceva Microsorum.

Oricum nu ai zice ca a trecut prin ce a trecut, dar asta dovedeste doua lucruri - fibra de acvarist "plantist adevarat" cum spun eu (altii ar fi aruncat tot la cos si plecau la cumparaturi) si al doilea notiuni deja avansate de scheme de fertilizare si conditionare a plantelor de acvariu. Felicitari pentru ambele, dar si pentru acvariul insusi !
Porcu wrote:
INTROS wrote:ar trebui sa predau stafeta noii generatii (Ginele, Porcu' se aude ??? :-) )
Noua generatie ? Pai sintem mai batrini decit tine ....... impreuna cred ca avem de 3 ori virsta ta .......


Ha...ha... nu v-ati prins de ghilimelele virtuale la "noua generatie"... , dar in rest nu va dati mai batrani ca am par alb cat tot forumul la un loc (cu tine m-am intalnit, iar pe Ginel il stiu din poze, asa ca nu ma duceti pe mine cum ca sunteti mai batrani ca mine).
Oricum se pare ca varsta nu conteaza in acest hobby, castigatorul de anul acesta al ADA IAPLC are 51 ani... deci mai avem pana le rupem gura cu creatiile noastre...

Revenind la AGA, noi avem un mare handicap de care am tot discutat - iubirea de plante frumoase, prin ele insele un spectacol, dar greu de folosit in crearea unui design echilibrat. Cum am mai spus, ultima reduta a unor alte stiluri in care explozia de culoare sau forme si plante sa domine , adica concursul AGA , a cedat in favoarea stilului Nature mai ales in varianta nonjaponeza, si anume Hong-Kong, dovada 7 din 10 premii provin de acolo iar ambele obtinute de un european au avut ca fundament aranjamente de pietre cu o singura specie de plante !! Nu cred ca se apropie de ceea ce facem noi pe aici.

In al doilea rand (si asta am mai spus-o) cei din Hong-Kong au cand vor ei, sute de fire din ce specii au nevoie , nu stau sa astepte luni de zile pana se face o tufa de Widelow mare sau se aduna kile' de Monosolenium, Riccardia si muschi de 3 feluri pe busteni sau ce mai au nevoie, interval in care la noi ti se decoleaza de trei ori covorul de HC, sau se epuizeaza substratul. Piata noasta de profil e mica si nu poate permite importuri care sa zaca nevadute pentru o mana de oameni care au nevoie de 1-2 ori pe an de cateva specii anume. Asta e...

Sincronizarea pentru un moment de varf al intregii compozitii este unul din lucrurile care mie cel putin mi-a dat mult de furca la ultima incercare, desi stiu ca aparent nu se vede ceva deosebit pe acolo, dar pentru cine stie cat de repede creste Cabomba furcata banuieste de cate ori am smuls-o pana s-a facut covorul de HC etc... Inca nu avem pe piata o oferta continua si completa de plante, desi e clar ca avem mult mai mult si mult mai des decat in trecut, dar nu aproape orice si nu tot timpul, asa ca trebuie sa fim geniali in compozitii ca sa speram la clasari la varf.

Sper sa nu supar prea mult si sa fie luat ca sfat pentru viitorii nostri competitori, dar la noi ochiul e inca format pe plante spectacol cum aveam / faceam si eu pana mai acu' un an si mai putin pe compozitii sobre cu detalii si amanunte ascunse la prima vedere, cum ar fi acvariul care pe mine m-a fascinat acest an, nr 3 ADA 2008 . Putem si noi ? , pare simplu, nu are tonine, Eusteralis, etc.

In rest singura gluma in postul meu de mai sus a fost cu "noua generatie", dar nu cu adresantii, la care as mai adauga ceva "tinere sperante" ce le vad cu bucurie si pe care nu le-am adaugat doar din comoditate dactilografica. Cred ca activarea unor "schimburi la varf" de materiale si discutii "face to face" cum erau candva la intalnirile de profil ar putea fi utile. Dar nu cred ca sunt in masura sa vorbesc eu despre asta...

Succese, inspiratie si mai ales timp sa dedicati pasiunii va doresc !
Ei au critici constructive, pe ansamblu destul de corecte, dar au critici si la multe din acvariile premiate, asa ca avem de invatat.

Nu e greu sa fie primit acolo un acvariu, asa ca sunt perfect de acord cu Faraonu' ca trebuie sa fim in continuare exigenti cu noi. Sper ca macar putin am progresat de la an la an (dar competitorii si mai si... ). Personal nu mai am timpul sa mai incerc ceva in viitor, iar pe de alta parte am limite fizice majore ale bazinului (latimea de 40 cm) care ma impiedica sa realizez ceva cum mi-as fi dorit (de exemplu in spate imi incapea o singura linie de furcata...). Oricum ar trebui sa predau stafeta noii generatii (Ginele, Porcu' se aude ??? :-) ) care sa duca mai sus realizarile romanesti de aquascaping (suna maret nu?), iar daca sunt de pe acest forum cu atat mai bine
Sesmar wrote:Fata de acvariul tau de anul trecut impactul vizual este mult mai puternic. A fost greu sa renunti la stilul olandez?


Da, a fost mult mai greu decat am crezut. Am realizat inca o data faptul ca stilurile Nature cu acvarii campioane sunt mult mai mult decat o simpla colectie de pietre si busteni, iar etalarea de plante este doar o completare in deplina armonie dar cu subtilitati care noua europenilor nu rareori ne scapa.
Oricum cresterea corecta a unor specii de plante este punctul obligatoriu de plecare... apoi limitele tin de dotarile cu materiale de hardscape, imaginatie si talent.

Dar, dupa cum poate ati remarcat nici AGA nu mai merge pe gradini acvatice cu influente Dutch, majoritatea acvariilor premiate sunt stiluri asiatice (chiar daca rareori facute de europeni).
Am promis sa revin cu o fotografie noua a acvariului meu, cu design-ul din 2008.

A fost mult mai greu pentru mine sa il realizez decat pe cel din 2007 (apropos, am pus la galerie o fotografie din alt unghi a acestui acvariu), contrar poate unor aparente. Atat partea de hardscape (mult ingropata in plante) dar si cresterea in acelasi acvariu in numai 40 cm profunzime a unor plante ce vor lumina multa cu cele de lumina putina a fost o provocare careia nu i-am putut face fata fara compromisuri (stratul subtire de Cabomba furcata, etc). In rest George Framer a intuit mai bine, am vrut doar un discret accent de rosu prin R macrandra, nu o tufa rosie, altfel titlul acvariului nu era cel ce l-am pus...

Ar mai fi multe de spus si despre restul acvariilor de la concurs (AGA 2008) - sunt multe fabuloase si intangibile pentru noi, fie si ca resurse de specii de plante, dar si de talent asiatic. Acvariul meu favorit din 2008 ramane insa locul trei de la ADA (autor Cliff Hui), cred ca il puteti vedea pe site-ul sau de la CAU Aquarium. Detaliile sunt fabuloase.


Imi pare rau ca pana pe la sfarsitul lui februarie 2009 nu prea mai am timp sa scriu, dar chiar si asa in viteza am vazut noi acvarii frumoase aici la acvarii de vis / galerie si profit sa felicit autorul (Lofty) care demonstreaza ca se pot imbina pasiunea pentru pesti si plante foarte bine... (mai stiu eu si pe altii prin Baia Mare care cat pe aci acu' vreo 2 ani sa se dezminta de plantisti si sa o dea doar pe discusi... ...noroc ca s-a razgandit ca era pacat, material de calitate vorba aceea).

Deci sa nu mai lungesc vorba, aceasta este fotografia pentru voi, restul le puteti vedea aici


image
Din pacate sunt cumplit de ocupat in ultima vreme si abia acum am intrat pe aici. Da, acvariul de la ADA 2008 9singurul din Romania, (dar asta nu se vrea o lauda, e mai degraba un regret al meu) e al meu. Am urcat peste 500 de locuri fata de anul trecut, dar nu am ocupat decat locul patrusute si ceva,... oricum anul asta mult inaintea lui Oliver Knott si Garry Wu pentru cine stie cine sunt acestia. Marile mele limite sunt profunzimea de doar 40 cm si lipsa de timp (ok si de talent asiatic, trebuie sa recunosc). Veti vedea la AGA acest acvariu, nu e ceva ce place pe aici, fiind mult mai sobru cromatic fata de cel de anul trecut, dar a fost impotriva aparentelor mult mai greu de realizat pentru mine fata de cel din 2007. Multumesc inca o data pentru interes, oricum sper cand prind timp sa va arat ptr voi aici, in premiera, alte fotografii decat cele trimise la ADA/AGA 2008.
Salut Andras,

Pana sa plec 2 saptamani (nu in concediu din pacate... ) m-am gandit sa remarc si eu acvariul tau (de bine ), dar si 1-2 sugestii. Prima ar fi ca ar trebui gandita o selectie de plante si design care sa menajeze totusi imaginea background-ului, unul din cele mai reusite ce le-am vazut. A doua sugestie ar fi "mult verde si mai putin rosu", amplasarea Echinodorusului (cred) din stanga in spatele rocilor (care ar fi fost bine sa fie mai gri, nu galbene, s-ar fi legat mai bine cu fundalul...).

La fotografie foloseste lampi daylight in combinatie cu ceva la 9-10000K, dau un aspect mult mai natural, se vede la primele poze. Evident fiecare are anumite gusturi, dar cel putin la mine, cu vremea, am inceput sa bag din ce in ce mai mult verde si doar accente de rosu-orange (voi posta aici ca exemplificare, spre toamna, editia 2008 a acvariului meu).

Oricum, per ansamblu lucrurile sunt bine pornite. Numai bine!
Desi cred ca sunt destul de versat in cautarea pe internet, apelez la voi in recomandarea unor site-uri utile pentru amenajarea unui pond , de la A la Z si mai ales pe partea de plantare (specii, pretentii plante, etc) (apelez mai ales la cei ce au experienta personala in domeniu, putand discerne calitatea si profesionalismul informatiilor din site-uri, asa cum spuneam utilizez si eu Google binisor... ). Neaparat site-uri in engleza, informatia nu este pentru mine, este pentru un prieten din afara (care a aflat de hobby-ul meu cu acvaristica si a facut unele analogii cum ca m-as pricepe si la pond-uri, ceea ce este departe de adevar ). Multumesc mult !
Am folosit o scurta perioada un difuzor ceramic ("atomizor"). Dizolva binisor, dar indiferent unde il puneam se colmatau periodic porii si bloca coloana de Co2 (chiar daca am butelie presurizata). Curatarea asta periodica (cam frecventa pentru rabdarea si timpul meu) m-a facut sa renunt la utilizarea lui. Ce imi placea la el era ca era mic , ocupa putin spatiu, putea fi usor ascuns in spate fara a deranja estetic.
Eu cred ca "s-a facut". Arata foarte bine. Daca erau pietrele ceva mai mari era si mai bine. Imaginile usor de sus sunt cele mai edificatoare in acest sens. Oricum e primul iwagumi adevarat la aceasta galerie, din cate stiu eu. Felicitari!
Nu pune Bactozym, mai ales intr-o perioada de stresare severa a plantelor cum este cea de 'black-out". Risti sa gasesti o pasta de plante cand ridici "cortina". Frunzele de Echinodorus nu le rupe, sunt rezistente la atacul de fuzz si cu vremea isi revin. Creste cantitatea de plante cu crestere rapida. Evita variatiile de CO2 - la fuzz alge conteaza. In general dupa 2-3 luni de la inceputul acvariului este mai frecventa acesta alga (ca si celelalte de altfel, dar mai apoi cedeaza ). Daca atacul nu e masiv si mancatorii de alge se dau la ea (SAE, Otto, eventual Amano shrimp - dar sa fie multi si asta inseamna bani pe masura).
Verifica-ti mai intai ce KH ai la apa de robinet. Poate nu e departe de cel care il vrei. In al doilea rand trebuie sa stii ce KH vrei si pentru ce il vrei - pentru plante paleta de kH la care merg binisor e larga, deci poate nu ai nevoie de osmoza. In zona voastra stiu ca apa e mai moale, deci vezi ce ai la robinet. Cu relatia KH - pH apa de osmoza nu vine in contradictie ci te deplaseaza spre pH mai acid la concentratii de Co 2 mai mici.

La acvarii medii-mari (cum e cel pe care ti-l doresti) nu e musai 1w/l. Eu am 1 w/l si mari probleme, am redus drastic durata de iluminare. Daca vrei neaparat o coloana de 50 cm, nu te impiedica ceva sa-ti iei metal halide, il pui mai sus fata de nivelul apei (oricum asa se pune), invers, coloana de apa peste 60-70cm te obliga sa renunti la tuburi fluorescente si sa pui MH.
andras wrote:

Am citit despre despre algele maronii (silicati, fosfati si lumina insuficenta), dar nu prea am gasit sfaturi concrete. Am marit fluxul luminos, am schimbat apa. Daca cineva m-ar mai da si mie cateva sfaturi nu m-as supara.
Multumesc.


Din fericire algele astea cam trec de la sine in 1-2 luni, dar e important sa fie curatate de pe frunze (se iau usor cu mana, ca o pulbere de rugina, sau Ancistrus sau Otto care da, acest gen de alge le rade cu placere) pentru ca altfel frunzele slabite sunt secundar atacate de alte alge mai agresive. Continua cu schimbarea de apa, nu foarte multa lumina de la inceput (0,50,7w/l este de ajuns), plante multe cu crestere rapida, pe parcurs le mai razi daca nu iti plac.
Crevetii tai vor fi sigur fericiti acolo...
Oedogonium sau fuzz algae - o alga nici pe departe blanda, poate infesta in 24 ore tot ce misca in acvariu - aveti dovada in imaginea de mai jos. Se zice ca melcii o consuma cu placere :


image
Din fericire, dupa o vreme, se pare ca masa de bacterii din apa si mai ales cea de pe plante si suprafata substratului devine semnificativa, putand asigura chiar ea nitrificarea. Cea din filtru e mai sensibila, pentru ca in conditii de stagnare a fluxului va avea doar oxigenul din cei 5 litri (aprox ai filtrului) fara contact cu aerul (ca apa din acvariu) sa se reoxigeneze. Bacteriile nitrificatoare sunt aerobe. De aici problema cu filtrul. In varianta cea mai rea ca flora din filtru s-a dus, ramane cea din acvariu care in cateva zile va reinsamanta filtrul, pana atunci, cum spuneam, face fata ea singura.
Am auzit eu ca in Canada ziua are 30 de ore.... sunt toate frumoase si curate, chiar se vede pasiunea. Bravo!
andras wrote:Pana la urma am ramas la 2*Osram Flora, un 965 si 930.


Va merge bine cu ele, nu-ti face probleme. T5-ul nu este chiar o revolutie - daca nu gasesti tuburi bune, doar ca sunt T5-uri nu inseamna nimic. Te lupti cu algele mai ceva decat la T8 (repet, daca nu ai tuburi bune si daca le tii mult, adica peste 10 ore pe zi).
 
Forum Index » Profile for Intros » Messages posted by Intros
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com