[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Inca un incepator!  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa sarata)
Author Message
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Pleci de la o presupunere care este falsa, si anume ca skimmerele cu pietre de aer nu contin
pompe de apa Ba da, contin pompe de apa, si sint doua tipuri de skimmere cu pietre de aer:
co-curent de apa si contra-curent de apa, la primele apa intra pe jos si iese pe sus, la celelalte intra
pe sus si iese pe jos. Absolut toate contin o pompa de apa.

In alta ordine de idei robinetul de exit al unui skimmer Beckett nu regleaza debitul pe care pompa il
baga in skimmer, acesta variaza foarte putin, ci regleaza inaltimea coloanei de apa in skimmer. Dovada
este faptul ca debitul de aer tras de injector scade putin cand se inchide robinetul, nu scade semnificativ
daca pompa este cea recomandata (6000 de litri pe ora este pompa recomandata si care functioneaza cel
mai bine in parametrii, nu 5000 de litri pe ora). Odata cu inaltarea coloanei de apa din skimmer, chiar daca
orificiul de iesire (robinetul) se mai micsoreaza (prin inchiderea robinetului) vei avea un debit asemanator
care iese din skimmer, pentru ca robinetul este sub apa (iesirea lui) si ai practic un sifon, unde cu cat coloana
de apa e mai mare cu atat debitul este mai mare. Cu alte cuvinte fizica de scoala generala

Si un link cu un studiu despre skimmere, unde ai sa observi ca niciun skimmer nu scoate mai mult de 35% TOC
din apa si unde cel mai performant este cel cu venturi urmat de Beckett:

http://www.advancedaquarist.com/2010/1/aafeature

In final este vorba de beneficii/cost, pentru ca niciun skimmer din lumea asta nu scoate mai mult de 30-40% din
TOC-ul din apa.

La orice skimmer ai nevoie de o pompa de apa, prin skimmer trebuie sa recirculi toata apa bazinului, altfel nu mai
este skimmer

O zi buna,
Dragos

LE iar in cazul in care vrei sa mergi pe varianta in care apa sa circule cu ajutorul aerului, la un asemenea sistem
va fi imposibil sa recirculi suficient de multa apa doar cu ajutorul aerului. Altfel skimmerul nu va face absolut nimic.
Sau e posibil sa trebuiasca atat de mult aer si un skimmer atat de mare incat sa fie nefezabil.

This message was edited 1 time. Last update was at 22/04/2014 19:43:43

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Si poti sa incepi sa te documentezi de aici:

http://en.wikipedia.org/wiki/Protein_skimmer

O seara placuta,
Dragos

LE singura varianta viabila pentru a nu folosi o pompa care sa treaca apa prin skimmer este sa folosesti
apa care vine din display sa intre direct in skimmer. Este posibil si te ajuta doar in cazul in care mergi
pe varianta cu pietre de aer. Pentru un skimmer Beckett nu functioneaza corespunzator pentru ca apa
nu va avea presiune suficienta. In cazul in care aduci apa direct in skimmer trebuie proiectat destul de bine
skimmerul ca si dimensiuni, pentru a avea un timp suficient de reactie intre bulele de aer si apa. Si in cazul
asta apa o introduci pe jos si o scoti pe sus, undeva aproape de gatul skimmerului.

LLE si inca un articol interesant:

http://ozreef.org/library/articles/reef_aquarium_with_skimmer_simulator.html

This message was edited 2 times. Last update was at 22/04/2014 20:31:52

Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
HBOT
Member

IP:

kirucd wrote:Pleci de la o presupunere care este falsa, si anume ca skimmerele cu pietre de aer nu contin
pompe de apa Ba da, contin pompe de apa, si sint doua tipuri de skimmere cu pietre de aer:
co-curent de apa si contra-curent de apa, la primele apa intra pe jos si iese pe sus, la celelalte intra
pe sus si iese pe jos. Absolut toate contin o pompa de apa.

serios? chiar contin pompe de apa? UPS! si eu care credeam ca daca lasi apa care se intoarce, adica ce-ti impinge pompa de recirculare si cade in sump datorita energiei gravitationale, sa treaca prin camera skimerului, adica il concepi in asa fel skimerul in sump incit corpul skimerului sa fie cit latimea si inaltimea sumpului, astfel incit toata apa care se intoarce din bazinul principal sa treaca prin el nu mai ai nevoie de pompa.

Mea culpa! Eu asa am gindit-o si astfel in gindurile mele acest skimer functiona fara pompa de apa...

Probabil ca eu nu stiu sa gindesc complicat ca americanii.... ce sa-i faci scoala germana este de vina

kirucd wrote:La orice skimmer ai nevoie de o pompa de apa, prin skimmer trebuie sa recirculi toata apa bazinului, altfel nu mai
este skimmer

asa-i, daca nu te duce capul sa folosesti gravitatia care iti lasa sa treaca apa prin sump, adica prin corpul skimerului, chiar "toata apa bazinului", indiferent de cum schimbi pompa de recirculare (azi 5000l, miine 10000l poimiine 25000l) ai nevoie de o pompa de apa. Dar probabil ca nu-l voi numi skimer, pentru ca n-are pompa, ii voi spune spumator de proteine, pentru ca el va putea functiona si cind recircularea este oprita, pur si simplu in gol

kirucd wrote:iar in cazul in care vrei sa mergi pe varianta in care apa sa circule cu ajutorul aerului, la un asemenea sistem
va fi imposibil sa recirculi suficient de multa apa doar cu ajutorul aerului.

Stii ceva Dragos, CHIAR ai dreptate ca va fi complicat un astfel de sistem, numai ca nici macar o clipa nu m-am gindit la asa ceva! Serios acuma!

Legat de Beckett, subscriu tot ce spui tu pentru ca nu am un Beckett sa-l studiez in detaliu si nici nu pot sa tin pasul cu tine care esti o autoritate in materie de Beckett (serios chiar recunosc acest lucru). Trebuie sa recunosc ca este foarte complicat si foarte complex ceea ce te-ai gindit tu sa faci si ceea ce ai facut tu pentru multi acvaristi din Romania, spre deosebire de o bucata amarita de plexi lata cit latimea sumpului, inalta cit nivelul sumpului si adinca cit diametrul tubului unde expandeaza aerul, cu un tub asa in sus fara o forma consacrata, adica pur si simplu o TAVA care are nerusinarea, in ciuda a ceea ce scriu americani, sa nu posede o pompa de apa, macar asa una chinezeasca, si sa mai si functioneze!

Este adevarat ca un skimer cu o pompa de apa te leaga de debitul pompei, spre deosebire de un skimer pus in calea apei care skimeaza doar ce pompeaza pompa de recirculare.

NU! nu cred ca functioneaza. E prea simplu sa functioneze, de-a dreptul idiot de simplu, ori americani astia ar fi trebuit sa faca asa ceva daca ar fi functionat....Ori daca ei n-au facut asa ceva, n-are cum sa functioneze si chiar daca va functiona asa ceva simplu cu siguranta ca nu va avea capacitatea de skimare a unui skimer consacrat cu pompa de apa.

In mod ideal vorbind despre beneficiu/cost in tabelul din link-ul tau skimerul cu piatra parea sa scoata ceva TOC, adica chiar nu era dintre cele mai slabe ca randament. Dar chiar daca n-are pompa de apa, are pompa de aer asa ca tot costa ceva.
[WWW]
HBOT
Member

IP:

s-au suprapus raspunsurile, dar bag de seama ca ai inteles deja la ce ma refeream eu cu lipsa pompei de apa.

Acum desigur ca se poate umbla la detalii de genul apa intra pe jos si iese pe sus sau cit de late trebuiesc fantele de intrare si iesire pentru cresterea randamentului unui astfel de skimer, dar principial n-ai nevoie de pompa de apa pentru un astfel de skimer, ceea ce la Beckett, sa nu mai vorbim de celelalte, nu e cazul.

Ori deja acest lucru iti aduce o flexibilitate enorma, in sensul ca la marirea recircularii esti limitat de pompa skimerului, adica tu de exemplu daca ai dori, egal acuma din ce motiv, sa maresti debitul recirculat, nu poti sa o faci peste marimea pompei tale de la skimer, pentru ca altfel nu se mai skimeaza eficient (dupa cum spun americanii), dar cu un astfel de skimer te poti juca la debitul recircularii dupa cum ai chef, timp si pompe.

Desigur ca daca ar functiona!
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Prietene, ai o grava problema de atitudine. Eu chiar incerc sa te ajut, dar tu dai cu parul.

Pe mine nu ma intereseaza sa iti vand un skimmer Beckett, daca la asta te-ai gandit. Chiar pot
sa iti promit ca pentru tine nu pot sa fac un Beckett, indiferent cati bani mi-ai da. Asta ca sa fii
linistit.

Eu doar incercam sa iti spun ca ai ceva de studiat si ca ideea ta cu un cub de acryl prin care trece
apa e o tampenie. Daca vrei sa intelegi, bine, daca nu sa fii sanatos. Tu impreuna cu nemtii de care
imi tot aduci aminte la fiecare doua postari.

Iar de data asta chiar ca e ultima postare in topicul tau, pentru ca esti si nesimtit pe deasupra.

O seara placuta,
Dragos

LE nu poti sa te joci cu debitul de apa care trece printr-un skimmer dupa cum vrea basca ta, skimmerul
trebuie sa il dimesionezi de la inceput pentru un anumit debit de apa, intr-un interval eventual, dar acel
interval e destul de mic, nu poti sa dublezi debitul prin el pentru ca nu va functiona. Mai studiaza diferitele
modele de skimmere si poate intelegi despre ce e vorba in propozitie. Ai cumva impresia ca skimmerele astea
sint un simplu tub de acryl? Daca erau asa fiecare isi facea acasa unul si nu existau producatori de skimmere.

LLE un skimmer pus in calea apei care trece nu va skimma absolut nimic.

LLLE si un ultim link, poate asa intelegi ca un skimmer nu este o simpla cutie de acryl sau un simplu tub
de acryl:

http://www.reefkeeping.com/issues/2002-06/fm/feature/

This message was edited 3 times. Last update was at 22/04/2014 20:56:10

Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
HBOT
Member

IP:

Nu stiu cine a inceput sa foloseasca acest ton atotstiutor despre acvaristica si cine tot explica despre adevarul american al acvaristici marine.

Eu doar am incercat s-ati explic ca, traind in Germania, chiar nu mi se inmoaie chilotii cind aud de America.

Acum citeste si tu in ordine cronologica postarile si vezi daca nu cumva intr-un mod bananier ai incercat sa-mi explici cit de fals ma aflu eu in premizele mele si apoi te-ai suparat ca la misto-ul facut de tine ti-am raspuns cu acelasi misto!

Acum daca nu mai vrei sa scrii desigur ca nu te pot obliga, dar daca mai vrei sa o faci incearca sa o faci la obiect ca atunci raman si eu la obiect.

PS
Chiar mi-ar place sa ma pot juca cu debitul de apa prin skimer "cum vrea basca mea". Nu crezi ca ar fi o treaba feina sa poti face asta?

Nu stiu insa cum ajungi la tot felul de concluzii legat despre ce cred eu de skimere, dar in fond toate skimerele nu sint altceva decit spumatoare de proteine si se bazeaza pe principiul tensiunii superficiale dintre apa si aer, iar capacitatea lor nu este influentata de debitul de apa ci depind de suprafata pe care realizezi aceasta tensiune.

Adica de suprafata bulelor de aer in interiorul coloanei de apa. Acesta este factorul limitativ al unui skimer si nu debitul de apa.

Acum chiar daca tu ai citit foarte mult despre cum se construieste un skimer, iar eu sincer chiar nu am idee despre astfel de lucruri, principiul de functionare al oricarui skimer, indiferent de felul in care produce aerul este acelasi.

Daca intelegi ca nu discuti cu culegatori de capsuni care au trei masterate facute in Romania ce doresc sa faca un acvariu si incerci sa abordezi discutia pe un ton civilizat folosind cuvinte pe care le gasesti pe forumurile de afara si nu din cele folosit in mod obisnuit aici, atunci desigur ca putem purta un dialog oricind doresti.
[WWW]
HBOT
Member

IP:

kirucd wrote: LLE un skimmer pus in calea apei care trece nu va skimma absolut nimic.

OK! Am notat afirmatia asta a ta si vom vedea cit de curind ce skimeaza un skimer pus in calea apei. Si daca ai dreptate atunci iti voi cere scuze in mod oficial pentru ca te-am luat de sus, dar daca va skima SAU daca chiar va skima bine sau mai mult chiar, va skima la schimbari semnificative de debit, la fel de bine, atunci poate pe viitor incerci un alt ton

o seara buna sa ai!
[WWW]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

@all: Dragilor, luati-o usurel ca nu e "pe bani"... asta e doar un hobby si e loc pentru toata lumea!

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Prietene, pentru ca tu esti foarte desptept, probabil pentru ca traiesti in Germania, iar noi
aici sintem capsunari in opinia ta, chiar te rog sa imi demonstrezi, si sa iti demonstrezi tie,
ca un skimmer de felul celui pe care vrei sa il construiesti, intr-o descriere sumara un cub de acryl
prin care trece apa, face ce trebuie sa faca, adica sa skimmeze eficient. Poate revolutionezi
industria skimmerelor, mai sti?

Eu nu am facut niciun misto de tine. Esti doar obisnuit sa ii iei de sus pe cei din tara, cunosc genul asta
de om, numai ce e in Germania e bun, restul e cacat, iar noi in Romania sintem de cacat. Sa fii sanatos,
tu impreuna cu nemtii tai, nu ma intereseaza astfel de atitudini. Esti doar unul dintre multii care au impresia
ca daca traiesc in Germania sint mai presus decat noi, plebea, care traim in Romania.

Mai studiaza putin teoria spumatoarelor de proteine si ai sa descoperi lucruri interesante.

Cum ar fi faptul ca volumul ocupat de bulele de aer in interiorul camerei de reactie a unui skimmer nu poate sa
fie mai mare de 13% din volumul camerei, pentru ca daca e mai mare bulele se vor unii intre ele si vor rezulta
bule cu diametru foarte mare care nu mai fac ce trebuie sa faca, respectiv sa skimmeze. De unde si dimensionarea
camerei de reactie in functie de bazinul pe care il ai si de debitul de apa pe care vrei sa il recirculi prin el.

Dar te las pe tine sa descoperi mai departe teoria skimmerelor si sa ne demontrezi practic cum vei skimma
printr-un cub de acryl prin care apa trece (sint curios cum te-ai gandit sa treci apa prin skimmer).

In rest nu cred ca are sens sa dialogam, pentru tine dialogul inseamna ca tu esti cel cu 3 masterate care traieste
in Germania iar eu sint un prapadit de "capsunar" din Romania.

Cand o sa ajungi sa faci pentru acvaristica din Romania macar jumatate din cate incerc eu atunci putem
incerca un dialog, pina atunci eu imi vad de treaba, e mai bine sa nu imi pierd timpul cu superinteligente
din Germania. Ce sa fac, nivelul meu nu e atat de ridicat, nu mi-am permis nici sa traiesc in Germania nici
nu m-a dus capul sa fac 3 masterate.

O seara placuta,
Dragos

LE si pentru corecta informare, nici mie nu mi se "inmoaie chilotii" cand aud de America, cum nici nu
mi se "inmoaie" cand aud de un triplu masterand care traieste in Germania si care vine sa ne dea lectii
"germane". Poate astea merg cu nemtii tai, cu mine nu tin chestiile astea, aici ai gresit total adresa,
habar nu ai nici cine sint nici ce am realizat pina acum in viata asta, fara sa plec in Germania pe care
o tot lauzi.

This message was edited 1 time. Last update was at 22/04/2014 21:54:18

Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
HBOT
Member

IP:

kirucd wrote:....chiar te rog sa imi demonstrezi, si sa iti demonstrezi tie,
ca un skimmer de felul celui pe care vrei sa il construiesti, intr-o descriere sumara un cub de acryl
prin care trece apa, face ce trebuie sa faca, adica sa skimmeze eficient. Poate revolutionezi
industria skimmerelor, mai sti?

Ce ar fi sa te mai calmezi un pic, sa citesti cu atentie postarile mele, poate si pe ale tale si in special aceasta postare:

OK! Am notat afirmatia asta a ta

si vom vedea cit de curind ce skimeaza un skimer pus in calea apei. (adica "intr-o descriere sumara un cub de acril pus in calea apei", cu o teava in sus si o cupa unde sa se adune spuma, iar pe fundul cubului o piatra de aer)

Si daca ai dreptate (adica asa cum ai afirmat tu in postarea anterioara: "un skimmer pus in calea apei care trece nu va skimma absolut nimic")

atunci iti voi cere scuze in mod oficial pentru ca te-am luat de sus,

dar daca va skima SAU daca chiar va skima bine sau mai mult chiar, va skima la schimbari semnificative de debit, la fel de bine, atunci poate pe viitor incerci un alt ton

Acum desigur ca nu stiu cit de bine skimeaza o astfel de dracovenie. Chiar n-am nici cea mai vaga idee daca se va compara cu Beckett-ul facut de tine, macar asa de la distanta (si nu ma lua tare ca stiu ca nu faci o afacere din asta). Numai ca daca se intimpla cumva sa skimeze bine iar nu inseamna ca in Romania totul este de kkt, (desi trebuie sa recunosc ca foarte mult in Romania cam este asa in directia spusa de tine, dar aici cred ca nici tu si nici eu nu avem vre-un amestec) ci daca skimeaza pur si simplu poti sa te mindresti ca ai mai facut ceva pentru acvaristica romana, chiar si partial, in sensul ca tu, urmat de koala mi-ati dat ideea

kirucd wrote:....sint curios cum te-ai gandit sa treci apa prin skimmer...

Daca nu ma insel intr-o postare anterioara chiar tu ai explicat ca in amonte fanta este bine sa fie jos si in aval sus. Si stii ca prima data chiar asa am sa testez, cu fanta din amonte jos, pentru a incarca detritusul si al plimba peste piatra cu aer, iar la iesire eu ma gindesc ca undeva spre mijloc pentru a tine bulele in camera skimerului.

kirucd wrote:....pentru tine dialogul inseamna ca tu esti cel cu 3 masterate care traieste
in Germania iar eu sint un prapadit de "capsunar" din Romania...

Cumva aici cred ca te inseli. In general lumea in Germania face o SINGURA scoala, dar buna, nu are nevoie de trei masterate, ceea ce mai degraba este tipic unor tari precum Romania, unde foarte multi, chiar exagerat de multi termina multiple studii, desi expertiza, chiar de departe si fara concurenta, o au in culesul capsunilor! Probabil ca tu te-ai obisnuit sa explici lucruri legate de acvaristica unor astfel de concetateni si de aceea o faci cu multa verva. Eu te-am rugat doar sa te calmezi un pic sa ramai la obiect, cum s-ar zice la TOPIC.

Deci incheiem discutia despre skimere! Voi face o dracovenie din asta, o voi monta in locul a doua casete si vedem daca functioneaza. Daca nu ai scuzele mele anticipate si multa vreme de acum incolo, daca da iti fac cadou (te rog nu o lua ca pe o ofensa ca stiu ca-ti permiti si sa-ti cumperi si mai ales stiu ca poti sa-ti faci singur SUTE, chiar mai bine si mai frumos decit as putea cumpara eu, ia-l doar ca un gest prietenesc pentru cel care mi-a dat aceasta idee)
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

E pacat sa pierzi timpul si banii pe o idee care nu va functiona.
Daca vrei sa functioneze apa trebuie sa intre pe jos prin cutie, dar nu
trecand pur si simplu, ci cu o pompa, si sa iasa printr-o gaura facuta in
tubul de acryl undeva mai jos de gatul cupei.

Pentru ca altfel va fi imposibil sa ridici apa la un nivel acceptabil. Poti face
asta doar cu o pompa, sau poti sa o faci cu un tub cu diametru mic dar in
acest caz skimmerul nu se va preta la un acvariu ca cel pe care vrei sa il faci.

Daca aveai macar curiozitatea sa studiezi linkurile pe care ti le-am dat ai fi descoperit
ca skimmerele cu pietre de aer trebuie sa aibe minim 28" care inseamna 71 de cm ca sa
fie eficiente. Daca tu crezi ca poti ridica apa doar cu aer, suficienta apa ca sa fie un skimmer
pe masura acvariului pe care vrei sa il faci intr-un tub cu diametru suficient de mare, la o
inaltime de 50 de cm sa zicem, atunci nu poti decat sa incerci.

Singura varianta viabila fara pompa din punctul meu de vedere este sa aduci apa in cutia de acryl direct
din display (indiferent ca folosesti sau nu Bean animal), duci teava direct in cutia de acryl, iar
iesirea apei trebuie sa fie cat mai sus posibil in tub. Problema este ca trebuie sa calculezi foarte exact
unde vrei sa scoti apa si trebuie implementat un sistem ca sa iti permita sa poti regla si
nivelul de apa din iesirea apei, nu doar din aer. Altfel va fi extrem de complicat sa reglezi
cum va skimma.

In rest ce pot sa spun, mie unul imi este rusine ca esti roman. Si sint satul de atitudini de
genul asta. Si stau si ma intreb daca noi sintem tampiti, ca popor, nu sintem decat o mana de
"capsunari" prapaditi, tu ce pana mea cauti aici? De ce nu ai ramas in Germania, unde toti
sint destepti si sint pe masura intelectului tau? Poate nu ar strica sa te gandesti putin la
atitudinea pe care o ai si care nu iti face cinste, mai ales ca ne spui ca esti un om "citit" si
din ce imi dau seama cu studii in Germania, ca tot imi amintesti tot timpul de Germania de
parca ar fi Mecca. Scuza-ma dar oameni de genul tau nu accept si nu am sa accept niciodata.
Mergeti in Germania si dati lectii acolo si lasati-ne pe noi cu "prostia" noastra daca nu sinteti
in stare sa ridicati nivelul acestei tari.

O seara buna,
Dragos

This message was edited 2 times. Last update was at 23/04/2014 00:44:50

Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
HBOT
Member

IP:

@Dragos

Teoretic vorbind ai perfecta dreptate (in partea on topic a postarii tale). In cazul in care vrei o solutie standardizata care sa se poata adapta in orice sump si sa o reglezi usor: pompa si gata.

O solutie putin mai complicata, dar extrem de desteapta este sa bagi pe jos teava/tevile de la BA in schimer si sa le dai drumul pe sus, la o inaltime reglabila (technic ar arata ca un saxofon), sau chiar cu un robinet iar teava sa o bagi in apa (un full sifon).

Cu solutia a doua ai o oarecare dependenta de pompa de recirculara, deoarece "saxofonul" respectiv inaltimea coloanei de apa nu o poti regla in marje prea mari, dar oricum esti MULT mai flexibil decit o pompa.

Asta desigur in teorie.

In linkurile date de tine mi-a sarit in ochi o fraza, care tradusa ar insemna ceva de genul:

Skimerele cu piatra de aer sint dintre cele mai eficiente in skimare, asa ca are rost sa experimentez in aceasta directie, care oricum este simpla si cea mai ieftina dintre toate.

Legat de trecerea simpla printr-un "cub", tehnic vorbind un dom, aici situatia este mai complicata deoarece asa cum ai anticipat ceva este greu cu aer la un diametru de 15-20 cm sau chiar mai mare sa ridici o coloana de aer in asa fel incit sa skimeze (adica 13% bule).

Greu este insa o notiune relativa. Acuma daca ne raportam la o pompa peristaltica probabil ca este greu, daca insa vorbim de compresoare speciale folosite in tehnica scufundarilor la mare adincime, in care sint specialist, atunci sa ridici un BLOC ca cele din salajan este usor, greu ar fi de exemplu sa ridici cu aer tot sectorul 5.

Cum "disputa" dintre noi se refera la skimare in cazul trecerii libere, NU voi schimba la acest concept nimic, adica va fi o simpla trecere libera dintr-o parte in alta fara a ma ajuta de ridicarea coloanei de apa cum vezi tu problema (cu ajutorul gravitatiei sau cu o pompa).

Legat de partea tehnica a proiectului. Sumpul meu are o inaltime efectiva de 50cm (asa este el proiectat), astfel ca in compartimentul skimerului am deja o coloana de apa de 50 de cm. Practic trebuie sa fac un DOM de 50 cm inaltime, 22 cm latime (latimea sumpului) si 25 de cm lungime, cu o teava terminata cu o cupa care sa aiba macar un 25cm si cel putin 10 cm diametru. Acum desigur ca in functie de ce gasesc (va trebui sa tai un skimer), sau o voi face patrata, voi cauta un diametru si mai mare.

Asta ar fi o inaltime de 75 cm si o teava de cel putin 10 cm sau un patrat de cel putin 10/10. Toata instalatia cu o piatra pe fund si o punem sa skimeze.

Daca vrei tu, sau oricine crezi ca ar fi interesat poate veni la Cta cu o sticla plina de dejectie de la un acvariu functional, o aruncam in sump, apoi punem o pompa de 1500l, una de 2500l una de 3000l si una de 5000l (ca astea sint pompele pe care le am), desigur ca daca vrei putem sa punem si doua de 5000l alaturi de doua de 2500l. Apoi vedem la fiecare debit cit skimeaza si in ce unitate de timp cupa de mizerie aruncata de cel care este dispus sa arbiteze.

In sump voi pune apa PROASPATA (0 metaboliti) si calculam randamentul, adica ce scoate din sticla de un LITRU dejectie pe care o aruncam in sump, pe unitatea de timp la diferite pompe de recirculare.

DUPA aceea vorbim de skimere, desigur daca vei mai dori!
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Se pare ca inca nu ai inteles tot ce ai citit din linkurile mele.

Skimmerele cu piatre de aer sint foarte performante, dar, pentru ca exista un dar, trebuie
sa folosesti anumite pietre de aer, de obicei cele din lemn, care scot bule foarte mici si multe.
Si ai nevoie de mai multe piatre de aer, functie de dimensiunile camerei de reactie. Gasesti
intr-unul din materiale care ar fi numarul recomandat de pietre de aer.

Nu poti sa bagi mai mult aer ca sa ridici apa pentru ca bulele trebuie sa fie foarte mici ca sa skimmeze
si daca bagi foarte multe bule nu se ridica apa decat daca tubul este ingust, altfel nu faci decat sa
sporesti turbulenta apei. Nu are nicio legatura cu scufundarile la adancime mare si cu ridicarea cu
aer a unui bloc. Bulele trebuie sa fie multe si cu diametru mic, preferabil 0,2-0,5 mm diametru.
Ca sa ridici cu bule de aer o coloana de apa, doar cu bulele de aer, cred ca nu e posibil la o diferenta
de nivel de mai mult de cativa cm.

Nu cred ca ai nivelul apei 50 de cm in sump, poate atat este laterala sumpului, dar nivelul apei trebuie
sa fie mai mic. Dar asta nici nu conteaza foarte tare, mai importanta este lungimea tubului care va fi
camera de mixare, asa incat ar trebui sa fie inclusiv baza un tub, practic sa ai skimmerul format doar
dintr-un tub. La un tub cu diametrul de 15 cm trebuie sa dai niste gauri suficient de mari ca sa treaca apa
cum trebuie prin el. Si chiar si asa, cea mai mare parte a apei va trece pe langa tub, nu prin tub, doar o
mica cantitate va trece prin tub. Si nu poti sa skimmezi eficient cu 25 de cm sau mai mult de spuma.

Pe mine nu ma intereseaza niciun fel de experimente, e problema ta sa le faci pentru ca e skimmerul facut
si conceput de tine. Eu sint doar interesat daca la final functioneaza sau nu, si eu cred ca nu va functiona.
Tu doar trebuie sa demonstrezi ca va skimma si ca o va face eficient.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Nu am studiat foarte mult skimmerele cu pietre de aer, dar din ceea ce am citit absolut
toata lumea schimba pietrele de aer cam o data pe luna. Este un aspect care trebuie
luat in calcul.

O zi buna,
Dragos

LE si un thread interesant:

http://www.reefsanctuary.com/forums/diy/16478-here-i-go-again-protein-skimmer-time.html

This message was edited 1 time. Last update was at 23/04/2014 17:52:12

Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Cand termini de studiat si ai ajuns la varianta finala cat de cat a ceea ce vrei sa faci am
sa iti pun o poza cu un skimmer cu pietre de aer pe care il am acasa, are vreo 150 cm inaltime
si tub de 120 mm din cate imi aduc aminte. Asa poate iti faci o idee mai precisa despre ce inseamna
un skimmer cu pietre de aer.

O seara placuta,
Dragos

Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

HBOT wrote:... O solutie putin mai complicata, dar extrem de desteapta este sa bagi pe jos teava/tevile de la BA in schimer si sa le dai drumul pe sus, la o inaltime reglabila (technic ar arata ca un saxofon), sau chiar cu un robinet iar teava sa o bagi in apa (un full sifon).

Cu solutia a doua ai o oarecare dependenta de pompa de recirculara, deoarece "saxofonul" respectiv inaltimea coloanei de apa nu o poti regla in marje prea mari, dar oricum esti MULT mai flexibil decit o pompa...

- Nu stiu daca am inteles eu bine explicatia ta, insa capatul tevii care lucreaza in "fullsiphon" nu merge scufundata in apa oricat... pentru ca diferenta de presiune (intre partea de sus, unde ai apa care "curge la vale" - si partea de jos) va face ca amorsarea sa fie dificila si greoaie...
- Teoretic, capatul scufundat al tevii fullsiphon trebuie sa fie la 2-3 cm sub nivelul apei din sump... NU mai jos!
- Sa iei in calcul si acest aspect.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
ionutlatcan
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu aveam teava scufundata la 3-4 cm si am taiat-o pt ca se amorsa in 2-3 minute. A ramas la 1 cm si 15 secunde maxim pt amorsare.
HBOT
Member

IP:

kirucd wrote:Se pare ca inca nu ai inteles tot ce ai citit din linkurile mele.

Cind incepi asa o propozitie, aproape ca nu ma pot abtine sa formulez o astfel de fraza: ca pare ca nici tu nu ai citit ce am scris eu...

Dragos, imi este clar ca un skimer pe aer pentru a avea performante bune sau foarte bune trebuie sa aiba o serie de cerinte: bule mici, calculate exact, cel mai bine o pompa care asigura un nivel in turn sasmd. Ideea este de a face un prototip pentru a ma juca cu el si experimenta cu el diferite situatii, ca si cele descrise de tine.

Sincer acum, in mare sint preocupat sa iasa o treaba buna si stiu ca nu pot trece peste skimare, mai mult chiar peste una buna. Skimerele care toaca totul, in special zoo si fitoplanctonul nu sint neaparat ceva ce mi-as dori. Asa ca fara sa stiu de tine si de proiectul tau legat de Beckett m-am gindit la un Beckett pentru ca nu stiam inca de skimere pe aer. Eu m-am apucat de acvaristica marina din decembrie si mai am de asimilat o serie de notiuni, chiar daca la biologie si in special la "ecosisteme bacteriene" in mediu sarat ma pricep destul de bine.

Gasesc insa ideea de a experimenta cu un skimer care nu necesita pompa, fie sub forma descrisa de tine sau chiar in forma unui dom prin care curge apa, EXTREM de interesanta. Probabil ca ideea cu domul nu va functiona bine sau chiar de loc SAU daca va functiona va necisita compresoare speciale, adica nu va fi o solutie decit pentru un sistem special, particular. Dar cred ca solutia prezentata de tine cu tot returul in skimer are sanse bune sa functioneze bine.

Si stiu ca sint multe dar-uri, dar una sint sistemele aplicate in Hobby-uri si alta sint sistemele pe care le folosim noi industrial in habitatele hiperbare, unde nu trebuie sa tinem pesti si corali in recif in viata ci oameni Si ai sa fi uimit cite lucruri exista despre care multi nici macar nu stiu ca exista!

kirucd wrote:Nu cred ca ai nivelul apei 50 de cm in sump

Esti invitatul meu la o cafea cind treci prin Cta sa masori singur nivelul in sump. Sumpul are o inaltime de 55 si nivelul BT, deci al apei din sump de cca 50,5 cm (poti sa-l intrebi si pe Alex). Partea proasta cu sumpul meu este ca nu este adaptat dupa conceptele americane si este un model de sump situat in spatele acvariului si al dulapului si nu in dulap, adica un concept de sump cum n-ai sa vezi pe internet. In locul TURNULUI albastru (din sumpul tau) am folosit casete de filtrare, ca cele descrise cu citeva postari in urma.

Deci imi este clar ca nu este o treba usoara, dar ma gindesc totusi ca adaptind ceea ce stiu sa-l fac sa functioneze. Dragos vom vedea ce iese si cum am mai spus-o, daca iese ceva functional si usor de pus in practica putem adapta modelele acestea si pentru alte sisteme.

kirucd wrote:.... din ceea ce am citit absolut
toata lumea schimba pietrele de aer cam o data pe luna. Este un aspect care trebuie
luat in calcul.

Aici ai perfecta dreptate. Pietre bune care s-ar preta pentru asa ceva sint scumpe, chiar foarte scumpe. Daca asa ar fi cum povestesc povestitorii pe internet, atunci desigur ca este o idee care moare in fasa, pentru ca un astfel de skimer ar fi extrem de scump in exploatoare. DAR, daca cumva aceasta colmatare apare ca urmare a opriri skimerului in apa, si patrunderii apei in piatra, atunci cu solutii simple se poate mentine piatra multa vreme functionala. Poate vorbim tot de maestri specializati in orice altceva numai in tehnologii marine nu, care incercau sa explice inexplicabilul.

kirucd wrote:.... un skimmer cu pietre de aer pe care il am acasa, are vreo 150 cm inaltime
si tub de 120 mm din cate imi aduc aminte..

Ai zice ca imi citesti gindurile! Deja ma gindisem la tuburi de 1,5 metri si zeci de cm diametru!

@Koala
Este posibil sa ai dreptate, dar constructiv in cazul unui BA se poate adapta astfel incit aceasta scurgere sa intre in skimer la cca 2 cm sub nivel. Daca nu foloseste BA atunci nu mai ai problema asta.
Sistemele pe care le am acum sint niste adaptari ale caderii libere, adica la bazinele pe care le am apa trece din bazinul principal in sump printr-un sistem de tevi de 100 (10 cm diametru, mai multe, interconectate), dar in mare este o cadere gravitationala dirijata, atfel ca n-am probleme cu tevile pe unde le bag in sump, pentru ca nu sint full sifon ci reprezinta o adaptare de la sistemul constructiv al iesirilor scafandrilor din habitatele submarine in imersie.

Asa ca eu n-am problema asta pentru ca n-am inca un astfel de sistem, dar ms pt explicatii ca nu stiam cum este cu BA.

@ionutlatcan

ms pentru indiciul acesta. probabil ca fiecare sistem are smecheriile lui sa functioneze, dar nu cred ca asta ar fi un inconvenient pentru BA. Trebuie doar tinut cont de acest lucru. Asta este probabil la fel ca si treaba cu pietrele la un skimer pe aer. DACA ti se opreste in apa, atunci apa sarata patrunde in canaliculi pietrei si o colmateaza si trebuie sa schimbi piatra, daca insa il lasi sa functioneze continuu, sau scoti intii piatra din apa si apoi il opresti, probabil ca nu trebuie sa schimbi piatra.

Eu ma joc deja de 2 luni (cred) cu o piatra intr-un acvariu marin: este o piatra cilindrica care spumeaza in unul dintre acvariile in care pun apa rezultata din schinburi impreuna cu mizeriile din bazinul din Mures. Piatra merge continuu si nu da nici cel mai mic semn de reducere a activitatii. Ieri am mai cumparat o piatra noua identica si i-am dat drumul in paralel sa vad daca merge altfel. Mie imi pare ca functioneaza la fel, adica par ca functioneaza la fel.

This message was edited 1 time. Last update was at 24/04/2014 15:40:20

[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Cu ce fel de piatra de aer experimentezi? Pietrele de aer recomandate pentru skimmerele cu pietre
de aer sint cele din lemn. Care cu siguranta vor trebui schimbate destul de des, cel putin asa cred.
Daca exista o solutie ca sa nu schimbi pietrele de aer cu siguranta aceste skimmere ar fi fost la
mare cautare si astazi, pentru ca sint printre cele mai performante skimmere. Dar la ora asta sint
din ce in ce mai putin folosite, in primul rand datorita necesitatii schimbarii pietrelor de aer, si in
al doilea rand din cauza dificultatii in a le regla fin. Sint foarte greu de reglat fin si acest reglaj trebuie
repetat periodic, ceea ce este un inconvenient major.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
HBOT
Member

IP:

La Mures am o piatra normala luata dintr-un magazin de acvaristica.

Pt skimer insa ma gindesc la difuzoarele pe care le folosim in habitate, sint sinter de diferite porozitati, chiar extrem de fine, submicronice daca nu ma insel, din diferite aliaje metalice (trebuie sa vorbesc cu inginerii mei sa vad ce contin aliajele) dar cred ca exista si sinteruri din borosilicati la fel sau asemanator de fine, adica cu mult mai fine decit ce se gaseste prin magazinele de acvaristica. Difuzoarele sint sub forma de placi cu diametre mari.

Din experienta pe care o am imi pot inchipui de ce anume apare fenomenul reglajului continuu. Cu cit sinterul este mai fin cu atit exista riscul unei colmatari a structuri capilare, DACA patrunde apa cu un KH mare in ele. Colmatarea nu este una brusca ci una lenta, in sensul ca la fiecare oprire si patrundere a apei in difuzor scade capacitatea difuzorului ceea ce necesita o crestere a debitului pentru mentinerea performantelor, adica un reglaj continuu. Lucrul acesta se poate insa evita prin folosirea unor supape speciale. O alta problema a difuzoarelor o constituie presiunea de lucru, adica se folosesc in special pe instalatiile de inalte, dar exista si pentru instalatiile de joasa presiune. Si un al treilea aspect il constituie calitatea aerului, pentru ca si impuritati din aer le pot colmata.

Pentru un skimer tip dom, liber, pot folosi insa instalatia de aer comprimat sau cea de oxigen a barocamerei, acolo am aer purificat sau oxigen, pur fara CO2.

Astfel ca nu cred ca ar fi o problema tehnica chiar si intr-un sistem deschis sa ridic printr-un tub de 10 cm diametru, sau si de 50 de cm, apa la un nivel de juma de metru sau chiar de 1 m cu bule milimetrice sau submilimetrice, iar daca o las pe instalatia de inalte (300 Bari) chiar micronice!

Mai ales ca mai am un avantaj demn de luat in calcul. Sumpul meu chiar are un nivel efectiv constant de 50 de cm! Deci am nevoie doar de 21 de cm efectivi de disipare.

Ca idee vorbim iar de doua lucruri diferite:
1. Skimerul de tip dom, deschis care tu zici ca nu functioneaza, iar eu voi incerca sa-l fac sa functioneze multa vreme la parametri mai buni decit alte variante de skimer.
2. transpunerea acestui proiect intr-un sistem care sa functioneze oriunde si in orice sump si nu cu compresoare de 300 Bari, ci cu compresoare obisnuite, situatie in care probabil ca ideea ta de a folosi gravitatia pentru ridicarea coloanei de apa este mai fezabila

Alex (Andi cu crevetii de marea neagra) a dat deja in lucru domul pentru skimer.
[WWW]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa sarata)
Go to: