Substratul in acvaristica marina

SUBSTRATUL IN ACVARISTICA MARINA
Articol de Daniel Alexa


Inaintea popularii unui bazin cu apa sarata, nu trebuie sa uitati de substat.De  multe ori, acesta este ales la intamplare, la recomandarea vanzatorului,sau esti obligat sa alegi un singur tip de granulatie, din cauza stocului de marfa  redus.
Bineinteles, un acvariu marin se poate realiza si fara a pune un substrat, dar cu siguranta nu va mai avea acelasi aspect natural, pe care il dorim cu totii iar beneficiile lui vor disparea.Pe langa beneficii, un substrat  neingrijit poate aduce multe probleme in timp,dar despre asta vom discuta mai tarziu.De obicei, substratul se pune, dupa ce se face aranjamentul pietrelor in acvariu,pentru ca acestea sa se sprijine pe o suprafata stabila.


CalcialithSubstratul care se foloseste cu precadere in acvariile marine este aragonitul si calcialithul,ambele provenind din carbonatul de calcliu,sub forme diferite ale cristalelor de Ca.Aragonitul este de preferat deoarece incepe sa se dizolve la ph mai mare de 8.0, ajutand astfel sistemul cu minerale , la calcifierea coralilor si aparitia coralinei. Calcialithul incepe sa se dizolve la ph sub 8.0, ph care,cu cat scade mai mult, cu atat este mai nociv pentru vietuitoarele din acvariile marine. Dupa perioade de cateva luni, se va observa diminuarea substratului din acvariu, si atunci se pot face completari daca e nevoie. Aragonitul si calcialithul au culori deschise, albe, se gasesc sub diferite granulatii ,ambalate in pungi, saci sau cutii de plastic .Un beneficiu pe care-l aduc substraturile deschise la culoare , este faptul ca pot sa reflecte lumina care va ajunge si sub corali.


Un alt tip de substrat care se poate folosi este format din diferite fragmente de scoici si schelete de coral,acestea avand fome neregulate si pot adaposti diferite vietati marine, dar vor acumula si cantitati mari de mizerie, fapt care nu este de dorit.Intretinerea acestui gen de substrat este destul de anevoioasa,si trebuie respectata cu rigurozitate.De asemenea, in acest substrat nu este recomandat de tinut diferite specii de goby care cauta hrana sau isi fac adapost in nisip.
Granulatiile care se gasesc in comert incep de la 0-1mm si se termina cu  1-2cm.Fiecare granulatie se va folosi in functie de aquascape-ul  si tipul de filtrare folosit in bazin.
Inaintea utilizarii oricarui tip de substrat eu recomand ca acesta sa fie clatit cu apa de osmoza, apoi cu apa sarata,altfel, in apa din acvariului vor rezulta milioane de particole de praf ce vor incetosa acvariul timp de cateva zile.Eu am patit-o, si  pot sa zic  ca nu e placut. Toate particolele au ramas in acvariu si sunt prezente chiar si acum, dupa un an si jumatate.


Dupa cum spuneam, alegerea substratului se va face in functie si de filtratea pe care o alegem.Pentru o filtrare ce va avea la baza un strat gros de 10-15 cm si va fi conceput in scop de denitrificare este recomandat sa folositi o granulatie cat mai fina, pana in 3mm. Se spune ca aceste granulatii mici, nu lasa mizeria sa se acumuleze in adancime,ea ramanand  in masa apei, si va fi preluata cu mai multa eficienta de catre skimmer. Daca sistemul va avea un refugium dotat cu DSB(deep sand bed) cu granulatie de 0-3 mm, in acvariu se poate folosi un strat mai subtire ( 2-4 cm) cu o granulatie mai mare.Astfel se vor evita acumularile de mizerie si intretinera substratului va fi mult mai usoara.Trebuie avut grija, ca in cazul folosirii granulatiilor mici, in bazin, curentii de apa sa nu fie prea puternici, alfel nisipul va fi rascolit si adunat in gramezi  prin colturile acvariului.

Substratul cu o granulatie mai mare(1 cm) se poate folosi cu succes , in acvaiile unde se gasesc corali amplasati la baza pietrelor,sau in acvarii de inmultire a fragurilor de corali,oferindu-le acesta suport de prindere.Acesta ,fata de granulatii mici,se va acoperi destul de repede de coralina si va avea un efect vizual deosebit.


Pe langa substraturile de mai sus, trebuie sa mai amintim si de substratul viu (live  sand), care este recoltat direct din ocean si care ,de bicei este expediat la client in maxim 48 de ore de la recoltare.Acesta vine cu un aport major de bacterii si mici neverebrate care vor popula  acvariului.Din pacate nu am intalnit pe nimeni de la noi, care sa fi importat acest substrat.

Folosit in refugii,dar nu si in acvarii, se mai gaseste un substrat ce contine in compozitie  ‘noroi’(mud)imbogatit cu minerale si microelemente,care ajuta la cresterea algelor ce sunt folosite pentru a consuma excesul de nutrienti.
 


Acum aproximativ un an si jumatate, cand am inceput acvariul,am vrut sa folosesc spartura de coral, de granulatie mare,dar  am fost sfatuit sa folosesc calcialith de granulatie medie, spre binele meu.Asa  ca am facut un strat gros de 5-6 cm de calcialith de granulatie de 2-3mm.Intradevar, efectul vizual este maxim, albul substratului se contopeste cu decorul.Imi place la nebunie..ce sa zic.Doar ca acum, dupa un timp, nu cred ca asi mai face la fel.

 


Dupa cum va spuneam, prima greseala, a fost faptul ca nu am spalat substratul inainte.Imediat cu l-am pus in acvariu, nu am mai vazut nimic.Chiar si astazi, cand al meu gobi Valenciennea puellaris scurma pe sub pietre, se ridica cate un nor de particole  si tulbura apa timp de cateva minute.

A doua greseala a fost ca am facut un strat de grosime medie.Nici subtire, pentru a fi intretinut usor, dar nici gros, pentru a ajuta la denitrificare. Asa ca, dupa cateva luni bune, substratul a inceput sa acumuleze destul de multa mizerie.Dupa un timp, deasupra acestor locuri s-a format cianobacteria.

Pot sa spun ca am observat in unele locuri unde solul depasea grosimea de 7-8cm ca au inceput sa ‘’lucreze’’ bacteriile,iar aceste zone au inceput sa fie prezente mici bule de aer care demonstrau ca existenta unor  procese chimice.

Ca si concluzie, din experienta mea, am invatat ca trebuie sa ma informez inainte de a face si cel mai mic pas legat de acvariu. Asa ca, la urmatorul acvariu, voi folosi  un substrat de 2-4cm grosime  format din 50% calcialith si 50% aragonit granulatie 2-3mm.Voi folosi ambele tipuri de substrat pentru a ma asigura ca , in urma diferentelor de ph, acestea se vor dizolva si imbogati apa continuu.Acvariul va mai beneficia de  o echipa de curatenie (melci, creveti, stelute) si  la nevoie, substratul va fi si sifonat. De asemenea voi amenaja un refugium cu un substrat degranulatie 0-2mm si 15-20cm grosime care va ajuta la denitrificare.


In speranta ca informatiile acestea v-au fost de folos, va doresc numai succese in acvaristica marina si nu numai.