Primul tau acvariu marin

Primul tau acvariu marin           
Scris de Mosu   
Friday, 16 June 2006


Atunci cand iti faci pentru prima oara acvariul trebuie sa treci prin mai multi pasi si sa respencti un numar de reguli.
'Rasfoind' site-ul nostru veti gasi in numeroase feluri descrise aceste reguli si pasii de urmat, asa ca nu voi insista asupra acestora la modul didactic, ci va propun un studiu de caz (experienta personala). In acelasi timp ne vom indeparta un pic de 'banalul' acvariu cu apa dulce in favoarea mullt mai exoticului acvariu marin.




De ce un acvariu marin? Exista numeroase motivatii care te pot face sa iti doresti un acvariu marin. Pentru fiecare altceva. Pentru mine ... unul dintre motive sunt tocmai acesti polipi galbeni.

Asadar mi-am inceput planul acvariului pornind de la acesti butoni. Tullock face o mica discutie pe tema asta a elementului in jurul caruia se construieste un acvariu (animal marin dar teoria poate fi portata si in acvaristica de apa dulce).

Planul este extrem de simplu:
Bazin maxim (constrangeri de genul 'nu am loc acasa de unul mai mare' sau "sotia / prietena / mama -oups, nu e o joaca chiar pentru grupa mica-  nu imi dau voie cu ceva mai mare") sunt hotaratoare. Atata doar ca trebuie sa fie suficient de mare...)  - in cazul meu: ceva peste 300l, la dimensiunile 130x50x55 cm.

Echipamente


 

Modalitatea de filtrare: externa, sump.
Echipamente:
 

Protein skimmer,
Pompa de recirculare,
Pompe pt curenti,
Lampa
UV
Wet&dry towers
Niveaumat

Suport: cadru metalic imbracat

Despre echipamente si rolul lor puteti citi aici.

Deoarece nivelul de dotare cu care mi-am propus sa incep nu este unul foarte bogat, va trebui sa existe elemente compensatorii: O perioada mai mare de timp dedicata intretinerii, masurarii parametrilor, un grad de incarcare biologica ceva mai mic si ...mai multa piatra vie, un timp de startup mai mare.

Bazinul l-am refolosit de la vechiul sistm de apa dulce, a fost gaurit pentru prea-plin.
Suportul a fost o problema (mai ales ca am vrut sa imi fac si un refugium) dar pana la urma a iesit multumitor.


Nevertebrate si corali

Am decis ca in acvariul asta sa incep cu nevertebrate mai rezistente.
Discosoma sp, Ricordea sp,

Creveti rosii (Ferari) - Lysmata debelius
Stichodactyla haddon (carpet anemone) 

Sabellasarte sp


Pseudocolchirus sp (sau ceva pe aproape)
Ei bine cu marul de mare m-am cam aventurat. Nu aveam un ID sigur , unele sunt mortale in acvariu.. dar la asa ceva pur si simplu nu poti rezista.

 Sarcophiton
un coral cool f rezistent

 
 

Pesti


Desi piata de marine este in dezvoltare, inca nu poti gasi oricand orice peste. Este normal, se intampla si pentru ca varietatile de pesti sunt foarte multe, sunt in intregime importate si vin din toate partile lumii. Asa ca alegerea pestilor trebuie sa tina cont si de disponibilitate. Dar si asta este o probloema surmontabila. Iti faci idee de ce anume iti doresti si pana se face acvariul, pana se completeaza iti faci rost si de pesti.

 Eu, pentru ca volumul este mic (130x55x55) am optat pt pesti de talie mica.

Pseudochromis friedmani
Ps.  flavivertex
Amphiprion sp

si niste pestoi un pic mai mari
Zebrasoma xanturum
Z. desjardini

 


**************


Bazinul are acum cam 9 luni. Un singur peste mort (de fapt ...disparut) si un fridmani care a sarit.
Apa as schimbat folosind apa de robinet. Din pacate, asta a inceput sa se vada  (alge care desi tinute sub control, persista. Nivel ridicat de fosfati si probabil si alte tampenii, diverse substante in proportii diferite (acumulari din apa de robinet).

Din pacate bazinul va fi mutat peste aproximativ 3 luni, si sper ca in noua locatie va avea si RO instalata.
Ultima actualizare ( Monday, 13 August 2007 )