[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Alex
Forum Index » Profile for Alex » Messages posted by Alex
Scuze offtopicul dar prima poza, un pic modificata in Adobe, puteai sa o adaugi la Concurs sub titlul Tutunul dauneaza grav sanatatii ...caci scalarul tau apare ca si cum tocmai da` afara fumul de la o tigara...un fel de Smoke OnThe Water
lazarginel wrote:
Stiu ca sunt cativa "Pioneri "in Romania, care ar putea da mai multe informatii despre ph controlere si sigur mai sunt si altii interesati de ph controlere si la ce pot ele ajuta,o informatie nu strica niciodata

Ba pardon , ar trebui sa ma inaintezi la gradul de "comandant de detasament" daca iei in calcul perioada de cand indemn lumea sa isi cumpere asa ceva...evident considerand achizitia extrem de utila
Dar zau daca nu constat ca lucrurile merg inspre bine tot ce indemnam sa se faca acum cativa ani si parea idee fantezista ajunge sa fie acceptat si pus in practica cu succes azi...controllerul de pH fiind numai unul dintre exemple.

Acum discutia este ampla si depande dddaaa ...cine-i conu` Trahanache si pentru ce vrea el pH-controller, unde locuieste el ca zona geografica (stiut fiind faptul ca asta iti da pH-uri diferite) si daca a facut pana acum o masuratoare cat de cat a pH-ului pe o perioada mai indelungata spre a observa limitele, variatiile.

Trebuie sa ne invatam ca atunci cand facem o discutie sa nu fie in termeni absoluti...iar din acest unghi privita problema pot sa admit ca exista si acvarii care nu au musai nevoie de pH-controller....daca ai elodea, valisnere si guposterni...aparitia acestei scule in balta lor nu le va modifica viata in mod esential, totusi pana la a ajunge de la asta la ideea de a spune ca acest controller este un moft ce se uziteaza in scopurile de procreare a burtii e o cale lunga...care ma face sa cred ca nen`tu trahanache si ai lui vorbeste ca sa se afla in treaba fara sa stie exact aplicatiile acestui obiect de lucru.

Sa spui ca-i moft e ca si cum ai spune ca a detine controlul asupra unui dintre cei mai esentiali parametrii din acvariu este un moft
O pierdere de timp mi s-ar parea acum sa o iau de la capat prin a explica ce e pH-ul si ce vrea muschii lui el ...dar consider pe deplin justificata ideea de a reitera lu` conu` ca este un parametru esential in acvaristica si care are butonul de on/off in viata unor specii de pesti, de nevertebrate si chiar al unor plante.
Stabilitatea acestui parametru in jurul unei valori da siguranta si garanteaza succes.
Vorbele de mai sus nu sunt neacoperite sau cu iz comercial dar realmete sunt cunoscute urmarile socului de pH, sau pur si simplu ca sa nu gandim catastrofic importanta sa in reproducerea unor specii de pesti, creveti etc.
Metoda de ajustare a pH-ul din CO2 este una dintre cele mai curate...

Exista diversi bivoli care spun ca se pricep la a ajusta pH-ul si a-l tine sub control la o anumita valoare si ca asta e dovada de inalte cunostinte de chimie.
Fara sa vreau sa pozez in “Dexter” mai ales ca avatarul nu imi provoaca amintiri din cele mai placute...am lucrat ani de zile in laboratoare in care ne foloseam de astfel de metode traditionale. Asa era pe vremea lu` Piticu` ...electronicele au aparut cel putin la laboratorul unde lucram eu mai spre sfarsitul anilor `80, daca nu ma insel produse de o firma de la Cluj. Pe vremea aia cutia cu ecranul erau de dimensiunile unui computer din zilele noastre...iar sensibilitatea de masurare...nu cu mult mai smechera decat a hartiei de azi. Ne jucam cu diversi acizi si ca si in zilele noastre sunt solutii produse de firme care sa iti faca apa mai acida ori din contra, dar astea sunt chimicale, in timp solutiile vireaza si in ultima instanta poti sa ai neplaceri mai mari...Asadar desi cunos diverse metode de acvaristica traditionala , de modificare, masurare si control al pH-ului ma declar mult mai incantat de folosirea controllerlor care sunt sigur si te lipsesc de batai de cap...chiar si atunci cand din diverse motive nu ai cum sa stai langa acvariul tau.
Ani de zile am folosit la mine in acvariu o instalatie de CO2 fara controller....mi-am facut treaba dar, periodic apareau mici sau mari accidente datorate pH-ului sau excesului de CO2 ...uneori firesc aveam neplaceri si datorita lipsei acestuia in cantitatea dorita...
Am spus-o de mai multe ori indicatorul colorimetric de CO2 nu este intotdeauna un "monument" de exactitate....dar marele, maretul avantaj al pH-controllerului este stapanirea parametrului la valoarea dorita

Cei care au bazine plantate stiu ce inseamna sa-ti tragi un 6,5 intr-un Bucuresti de 7,4...Cei care spun ca poa` sa faca asta in mod constant intr-un acvariu cu schimb de apa la picatura, util in cresterea plantelor...sa ne vanda si noua pontul.
Ce sa zic pe scurt sunt numai avantaje...singurul dezavantaj e ca asa ceva nu e moka.
Lumea si-ar dori sa vina daca se poate, o firma oarecare sa le distribuie gratuit catre un esantion reprezentativ din membrii forumului...si atunci sa vezi ce incantati si cat de util ar consdera pH controllerul.
Cei obisnuiti cu astfel de apucaturi stramba din nas la cei aproximativ 200-250 de euroi...eu ce sa zic, sunt constient ca nu toata lumea are...dar daca subtiezi burta cu aproximativ 150 RON pusi de o parte pe luna se poate ca in juma de an sa iti rezolvi problema...

Asadar, dragul meu poti sa-i transmiti amicului tau ca :
1. e paralel cu subiectul...deci mai bine ciocu` mic mit joc de glezne
2. e bivol cu acte daca ignora importanta stapanirii cu exactitate al unuia dintre cei mai importanti parametrii in acvaristica
3. a seszizat cu exactitate dependenta relatiei burta - pH controller... doar ca nu o sa-i apara si al treilea "colacel" pe burta ci probabil o sa revina la primul (in urma milionului economisit) , cel al adolescentei, adica pe vremea cand isi mai vedea si buricul ...ca sa nu mai zic altceva ...ceea ce intre noi fie vorba este un argument indeajuns de important si stimulativ si pentru alte ocazii... :18:

In ultima instanta nu am sa te intreb cine-i conu` dar asa la stil imi aduce aminte de alt bivol local de pe la voi care-si regla lucrurile`n acvariu cu cartita din deal.
Daca-i din aceiasi gasca... spune-i ca Sandu i-a indicat o metoda mult mai exacta, mai ieftina si mai sigura de reglare a pH-ului: din picioare, cracanat si cu slipu` jos ...ajuta, la ajutat si pe Bivolaru` iar in general acidul uric...este totusi un acid... :p

Bafta si haideti sa nu ajungem cu toti sa dam in boala celor care-si confunda propriile acvarii cu niste WC-uri, acum cand totul e mai la indemana ca deobicei ...bani sa fie ca pH-controllerul este extrem de util.
E genul de gluma cu care nu glumesc.
Sincer i-as suna sau as da mail cu poze, conditii din acvariu, parametri tot tacamul...e ca la protectia consumatorului.
Mi-am luat o planta care are dupa datele dvs intre 10-15 cm e verde si se creste`n grup si am cumparat sub eticheta dvs una care-i blonda si cu cu ochii albastri.
Care sa fie motivul si ce imi recomandati avand in vedere ca folosesc urmatorul substrat vechi de tzanshpe ani, am lumina cutare , atat CO2, acest fertilizant si orice alte date solicitate de dvs....Ce credeti, este de la mine, e de la voi...
Daca e de la mine ....ce trebuie sa fac?
Daca e de la voi uitati planta spre studiu si mai vorbim...
Nu te costa nimic...nu pierzi nimic, poti sa aflii ceva nou, poti sa aflii unde ai/au gresit si eventual sa afli o alta parere decat a mea...cea enuntata pe forum, cea enuntata in particular ...oricum mai autorizata decat a mea, ei fiind producatori...noi amatorii
Daca ai vrea sa impingi relatia oficiala client-firma ai trimite mailul pe adresa din Romania si cc catre Tropica.dk...si-apoi om vedea ce iese...
Cu ocazia asta ne lamurim si noi ce parere au ei despre un substrat de marca dar utilizat 2 ani, un fertilizant Sera Florenette+Tetra Initial Sticks , samd.
Sunt chiar extrem de curios ce raspuns vei primi atat de la reprezentanta din Romania cat si de la cea din patria mama....asa vedem si noi cine e mai serios, mai pregatit si cine nu...daca o exista fru`n ecou...

Sincer regret ca nu poti sa le scri o scrisoare in varianta sol de cartita, HP, sifon si lumina de la bec....e pacat.
Cred ca ar fi fost plina de savoare...imi este insa teama ca nimeni de la Tropica nu ar fi luat-o in serios si ar fi considerat-o o gluma proasta...

Cat despre mutatia spontana....ma `ndoi. Inca cateva mutatii d`astea si intra baietii`n faliment
Pai ce credeti ca aici tine cu in afara vopsit gardu` si`nauntru leopardu`???
Firesc acvariile de CONCURS , de top, trebuie incurajate...si mai ales imortalizate in momentul lor de maxim.
Noi facem pe acest forum o campanie sustinuta doar pentru membrii nostri, am lansat o noua serie de concursuri, cu premii substantiale zic eu si care vor da posibilitatea tuturor sa-si prezinte cele mai reusite realizari Nu ratati momentul de a va imortaliza acvariul intr-un asemenea moment. E un fel de traieste clipa...maine nu se stie ce poate sa fie :-) ...poza in schimb ramane.
Intros, cred ca ar trebui un pic sa-i instruiesti pe cei ce pozeaza: asupra setului de poze, dimensiuni, numar ,eventuale reguli cerute de cei de la AGA ca macar atunci cand se pozeaza sa se stie exact cate si cum se cer.

INTROS wrote: Aici nu mai intervine nici colectionarea de specii deosebite, sau expunerea lor ci uneori se cresc plante banale, dar cu variatia izolata a cate unui parametru, in conditii identice in rest, pentru a compara efecte (compararea a diferite tipuri de substraturi, de lumina, de nutrienti, etc). Putini din noi (o fi cineva?) am adoptata acest gen de acvaristica... care personal daca as avea spatiul nu m-ar deranja.

Daca am voie sa fac haz de necaz...as spune ca in clipa de fata asta fac eu in asteptarea noii instalatii de CO2...caci sunt martor fara sa vreau la experimentul lipsa de CO2. In plus merg mai departe cu experimentul la care sunt obligat pentru moment si testez ce inseamna un E.aquartica in amestec de substrat invechit dar redresat cu diverse bile si fertilizanti locali si ce inseamna acelas Echinodorus tinut in sol proaspat marca Amano....Totusi acest tip de experimet de genul nu faceti singur acasa asta nu-si are sensul. Pentru mine este si evident ca o planta o sa o duca cu atat mai bine cu cat o sa aiba si CO2 si sol mai bun si lumina mai adecvat samd...
Intros s-a referit insa la altceva si cred ca manusa ar putea fi ridicata de cineva care are mai multe acvarii si care poate sa faca comparatii independente intre diversi fertilizanti, diverse lumini, etc.

Revenind la tema lansata insa, firesc, aquascaping-ul este foarte important si daca ar veni Zana Buna cu un astfel de acvariu nu as zice nu...cred ca daca mi-ar pune insa regula ca sa vina cand vrea sa vada daca arata la fel tot timpul ...as ingrosa obrazul si i-as cere si cativa cunoscuti care sa ma viziteze periodic in scop determinat, de a presta la acvariul meu din banii platiti de ea ...da cine `reaku mai crede in Zana Buna in ziua de azi??? ...si in plus nu mai sunt holtei, ce sa caute Zana Buna la mine acasa
Nu am vrut sa ma bag...si asa imi umbla vorba`n sat ca sunt contra lucrurilor facute pe genunchi...si chiar sunt daca vorbim de idioteniile sinistre de gen litza`nfipta`n silicon pe post de heating cables.
Am si antecedentul unor discutii aprinse cu tot felul de "mesteri locali"...unii mai dibaci altii mai carpaci
Una peste alta revenind la acest subiect evident ca este o intreprindere delicata sa te joci cu asa ceva si aici ma refer la UV...iar aici avertizarile lui Ioan nu sunt la shto`...

De principiu regula mea pe acest forum este de a prezenta experimente reusite...de dorit ar fi daca s-ar prezenta si ceva care sa fie peste nivelul pe care-l intalnim in magazin. Aici produsul prezentat a fost in buza. Adica daca cichlidu ar fi venit cu un produs nou, revolutionar in materie de UV, la o calitate si un pret peste ce se poate gasii la orice pet-shop mai de Doamne ajuta as zice....asa o sa cam stramb din nas.

Ce a prezentat el insa se gaseste pe toate drumurile, la o calitate net superioara, cateva firme comercializeaza produsul de ani de zile JBL, Tetra, Aquamedic si altele cateva...e drept si la alt pret.

Acuma...politica forumului nostru pentru astfel de situatii este sa nu recomandam astfel de produse pentru ca nu suntem convinsi de calitatea lor...cu atat mai mult in cazul unei lucraturi cu UV care dupa cum s-a mai mentionat va poate expune...
Nu as numi-o carpaceala (poate suna cam dur, desi nu e departe :-) )...dar cu siguranta ar avea mult mai bine locul sa fie prezentata pe forumul carpaciului

Asadar fara suparare si nu o lua personal nea cichlidule, nu ai deranjat pe nimeni cu prezentarea ta, chiar cu experimentul in sine, ai incercat, ai pierdut timp cu prezentarea, ti-a iesit un produs cu o anumita eficienta evidenta din poze...avem insa ceva indoieli la siguranta produsului prezentat de tine dar nu la buna intentie.
Nu trebuie sa te bosumflii pentru asta si nici sa iti iei jucariile si sa pleci dar o sa inchidem topicul pentru ca oricum tu ai ajuns la final cu prezentarea si incepe sa deraieze spre o clasica discutie ce-i mai buna carpaceala ieftina si riscanta sau produsul de calitate si eficienta evidenta dar care are un pret ceva mai mare.

Noi la nivel de forum am promovat si promovam produsele de caliate certa, asta este decizia noastra, este definitiva cui ii place sta in barca cu noi cui nu...ne musca de pe unde apuca. Cel putin asa s-a intamplat pana acum...cu lipsa totala de decenta. Nu stiu de ce unii nu inteleg asta...daca nu iti place aici ai nenumarate alte forumuri unde poti sa activezi, nu va tine nimeni cu forta aici iar cand va duceti in alte parti nu are sens sa injurati ...o faceti de pomana de vreme ce pana atunci ati ramas alaturi de noi fara alte comentarii...
De fapt paradoxul este ca nici prin alte parti nu mai este chiar asa de apreciata spartura de caramida, fertilizantu` din pipilic de camila , coarnele de cerb, neonul de mezel samd iar muscatura a devenit unilaterala de la un singur bivol care chiar daca e ciuca mistourilor colective nu baga de seama ca si prin prejurul lui au inceput sa se cumpere controllere, fertilizanti de calitate, lumini dedicate plantelor...in ciuda indemnurilor sale disperate, pentru ca, oamenii in esenta vor acvarii reusite si plante mai aparte...iar astea nu se pot face moka si carpit.

In acvaristica ....ca si`n viata nu poti sa trisezi...pentru ca se simte

Lipsa de experienta, lipsa de scoala in domeniu, minciuna cu picioare scurte, fanfaronada, lacatuseria si scoala de militian :p nu fac casa buna cu ceea ce ar trebui sa fie acvaristica adevarata.
Timpul insa lucreaza in favoarea noastra cu cat lumea citeste mai mult, cu cat devine mai educata si afla cum se practica cu adevarat acvaristica si nu asta a lui carpaciu` sau a lui Sandu ci aia a Amano care iti prezinta niste acvarii superbe despre care crezi ca ar merge din nimic, dar observi cand te uiti mai bine la catalog cum se comercializeaza fro` 50 de fertilizanti deosebiti in gama completa, fiecare cu intrebuintarea sa specifica. Al `reaku de meticulos japonezu` :-) ...Sau a lu` Knott care desi are "contract" cu Tropica ii sta in gat sa faca alte acvarii decat cu solurile lui Amano si multe altele...

Deci e o chestiune de timp pana cand o sa intelegem cu totii fara sa mai guitam de ce costa asa de mult un produs si de ce in fond este mai bine sa cumparam acel produs

Pana una alta colegul cichlidu` a incercat, sa-l felicitam pentru asta, dar finut sa recunoastem ca trendul nostru este catre acvaristica de performanta, aia pe care am vazut-o cu totii in publicatiile de profil, "profesionistica" cum zice bivolu`n badjocura fara ca macar sa priceapa ca in ciuda ambitiei prostesti, lipsita de temei, prin care se indeamna lumea sa faca din kkt bici care sa si pocneasca, cu totii ne indreptam spre ceva de calitate...independent de ce ar vrea unii sau altii :p ...calitate invinge

Un lucru insa trebuie sa ramana dupa acest topic UV-urile sunt lucruri utile.
Ce a prezentat cichlidu este real. Tratamentul cu UV este cea mai sigura scapare in caz de "apa verde" desi mai are si alte intrebuintari curative.
Pe masura ce bazinul se invecheste scula devine aproape inutila caci un acvariu echilibrat nu iti mai da batai de cap...dar la inceput si eu zic ca e esentiala.
Pondurile iarasi, stiu ca au nevoie de asa ceva...
Deci bani sa aveti...ca nu ii aruncati pe apa sambetei cumparand asa ceva.
Discutia despre distugerea fertilizantilor a cam ramas in coada de peste...si nu numai la noi pe forum...personal nu am cum sa sustin pro sau contra atat timp cat nu am facut eu analizele cu mana mea, deci aici am putea sa mai discutam separat altadata pe alt topic daca au fost oameni care au date certe despre asta.
Astea fiind zise punct.
Game over la topic
INTROS wrote: Nu am crezut niciodata in suprmatia vreunui stil de aquascaping, cred ca fiecare putem avea preferinte, iar pe de alta parte nu stiu cum s-ar putea comenta de exemplu cine este mai bun Rubens sau Tizian...? Asa ca eu nu ma pronunt in privinta ce stil este mai frumos Dutch sau Nature, ci incerc sa va aduc daca gasesc cele mai reusite link-uri pentru fiecare. Acestea fiind spuse ma bucur sa va spun ca Dutch style nu e defunct in patria mama si ca pe langa link-ul de mai sus cu imagini neclare veti gasi frunzarind prin acest site acvarii cu adevarat de clasa in acest stil. Ce m-a bucurat (capra vecinului...) a fost varsta neobositilor acvaristi olandezi contemplandu-si operele, dar am speranta ca au predat totusi stafeta si generatiei "neo-dutch" pe care o asteptam cu realizari pe masura. Sper ca Sandu (cunoscut pasionat al acestui stil) sa gaseasca inspiratia pentru viitorul (sper eu apropiat) acvariu-concept (sa fie dutch...?).

Firesc pana`n coada-i chestie de gust...nu poti sa zici ca ala-i mai "scula" ca alalalt...eu insa dupa cum bine ai spus sunt un declarat fun Dutch. Din ce au prezentat aici oamenii unul dintre acvarii este mai reusit insa ceea ce imi da o imagine desuet a a realizarilor este mai de graba stilul clasic...atat de clasic incat chiar pare a fi de pe vremea lu` mamaitza mea Ca sa zic asa nu varsta propietarilor imi sare in ochi (fara sa fiu al `reaku` nici noi nu mai suntem ce am fost si cred ca suntem mai apropiati de varsta lor decat a unor membrii de pe forumul nost :-) ) ci impasul in care a intrat stilul acum cativa ani buni, monotonia si clasicismul sau ce tinde sa devina oarecum rutina...

Asta nu ar stirbi cu nimic din merite daca am avea astfel de realizari pe forum...doar ca mi se pare ca s-a cam ajuns intrun punct mort cu posibilitatile de exprimare.
De aia au si inceput sa prinda de cativa ani de zile Nature-le mai mult sau mai putin orientale care iti ofera o alata perspectiva chiar alte unghiuri de privire ale acvariului.

Totusi atrageam atentia ca se poat insa iesi din "Good old times dutch style" printr-un soi de neoDutch de tipul celui prezentat de Harald Schneider.

Nu m-am decis inca ce va sa fie la mine...lucru cert este ca prin structura eu am alte bucurii de la un acvariu.
Atat cele olandeze cat si cele japoneze :-) fac obiectul unor concursuri lucru care pe mine unul nu ma mai pasioneaza catusi de putin.
Am expus la viata mea acvarii care au fost apreciate pe vremea lor, sau mai bine zis pe vremea lui Piticu` stiu ce inseamna munca si mai ales stiu ce inseamna secretele din spatele unei descrieri cinstite a parametrilor unui acvariu.
Nu am vrut sa lansez o disputa pe forum si nici sa fac pe Guru atunci cand a fost prezentat acvariul meu preferat, cel al neamtului ...dar acolo cu bunastinta sau dintr-o mare gogomanie a celui care a luat acel interviu sunt prezentate niste gogosi mai ceva ca ale lui Pacala...
Asadar nu am vrut sa sperii pe nimeni dar ceea ce a facut omul ala acolo in "reciful verde" e alta mancare de peste decat a declarat el sau cel care a luat interviul si nu este nici pe departe asa de simplu cum a descris-o. Eu unul insa ii apreciez enorm reusita...o reusita efemera cei drept caci asta e soarta acvarilor de concurs.

Cand ai drept target sa tii acvariul ala in casa ta pentru 10 ani (aproape cum il am pe al meu in clipa de fata) alta bucurie decat sa imi vad acvariile populate cu plante pe care sa le trec prin stadiul de planta de la pui la adult facand flori si pui la randul lor nu poate sa fie mai mare...

Acvariile de prezentare cred eu ca prin asta pacatuiesc acum ...par a fi impaiate...totul e trimat ca la carte, tuns ras si frezat...totul e impecabil, masurat la centimetru, daca nu la milimetru...castiga cel fara gresala. Daca ti-a iesit o planta din formatie, daca una a indraznit sa-si faca o tija, daca la alta i-a iesit un stolon....gata totu-i dat peste cap...nu se mai supune regulii de landscape.
Dar plante sunt vii, in ele palpaie zilnic seva care pe unele le impinge sa se miste nu chiar in directia dorita de om...simti natura, viul cum explodeaza in ele. O tija spre exemplu te impresioneaza pri forta, prin vitalitate...
Acuma ce sa fac daca aquartica spre exemplu vrea sa-mi faca 6 pui? Eu sa-i tai tija pentru ca se duce `reaku aranjamentul meu de prezentare???
Nu imi vine sa o fac pentru ca ma simt precum stapinul unui caine de rasa caruia i se cupeaza urechile ....pentru ca asa arata mai estetic. Culmea este ca asa e, chiar arata mai estetic...dar am un feeling ca pe bietul catel nu il intereseaza estetica gandita de noi...
Nu stiu cum o sa ies din aceasta dilema...poate nici nu o sa ies...dar nu am ajuns inca la momentul critic al unei decizii in aceasta problema...asa ca inca am detasarea omului care nu e apasat de nimic
Am insa presentimentul celor ce vor urma, mai ales intro acvaristica proaspat iesita din grota lui Pipistrellus , ca a noastra, care cel putin pentru inca cativa ani ne va ingreuna achizitionarea atat a unor produse tehnice dar si a unor materiale biologice de top.
De regula scriu despre ce am avut sau ce am in acvariul meu...nu am sa-mi incalc acest principiu nici de data asta. Am citit multe despre ei pentru ca imi doream dupa experienta fericita pe care am avut-o cu Red Cherry, totusi este nefiresc din punctul meu de vedere sa fac un articol in care sa impartasesc lucruri pe care nu le-am trait eu.
Cum tu esti primul posesor pe care-l cunosc din Romania...zic ca esti mult mai indreptatit sa scrii cateva randuri dupa ce mai capeti experienta cu ei.
Te ajut insa in sensul ca iti recomand probabil cel mai autorizat site din Germania despre Crystal Red. de
Vezi sa nu faci gresala pe care au facut-o si altii. Daca reusesti cu ei incearca sa dai la cat mai multi. Asa am facut si eu cu Red Cherry...si acum se mai gasesc inca in Romania. In general cand se aduc specii noi e de preferat sa vorbesti cu mai multi...de aia imi pare rau ca nu am stiut ca intentionai sa iti cumperi. As fi pus si eu ceva bani pentru cateva exemplare. Da acuma e prea tarziu...vorbim discutii. Cand s-au adus creveti au adus Red Cherry si Tiger...Tigerul s-a pierdut si cum nu apucase sa fie raspandit la oameni care stiu ce-i aia reproducerea unui crevete si conditiile sale de crestere a disparut definitiv din Romania sau cel putin din Bucuresti.
Cu Red Cherry-ul norocul a fost ca a intrat pe mainile unora care au stiut ce-i cu el si acum am certitudinea ca daca vreau chiar daca ii pierd pe ai mei am de unde sa mai fac rost de altii...
Bafta si mai asteptam detalii
Val wrote:
Un aquator in fatza osmozorului ca o masura suplimentara de prevedere e o treaba excelenta.

Exact asta spuneam si eu:

Sandu wrote:Aquatorul este un compartiment ideal de pre-filtrare pentru un osmozator...

....stiindu-l pe fishtecine cu ce plante intentioneaza sa se joace
Ma bucur ca macar la 2 ani dupa ce am prezentat pe forum aparitia firmei pe piata de la noi si in mod particular a fertilizantilor produsi de ei, lumea ajunge sa-mi dea dreptate....
Inca de atunci pomeneam despre Balls-urile de la ei.
E drept atunci erau altii mai tari in gura care sustineau sus si tare, pe vremea aia aici pe forum...acum slava Domnului(desi imi pare rau) ii prostestc pe altii, ca bilele facute din lut autohton sunt mai ieftine si mai bune...
Dar "loviturile" curg una cate una...dupa ce acum cateva zile cineva(Mitica) pomenea despre cat de multumit este de JBL Aqua Basis plus 5 l la numai 28,57lei, va mai treziti si voi sa laudati JBL The 7 Balls care aoleuuuu costa fabuloasa suma de: 7,31lei :p
Nu ...nu, ceva e in neregula. Solurile din groapa de gunoi si bilutele din lutul de nara recomandate de talibanu` sef au ajuns sa coste mai mult decat produsele de la JBL.
Ce ne facem fetelor???
Ar trebui sa fie chiar si "la mintea" neuronului de lacatus ca incapatanarea dusa la extrem in probleme pe care nu le stapanesti duce la astfel de situatii de un ridicol aparte... smilie
Dar cum gura respectiva nu este astupata decat ocazional...cu carne de catre diversi amici mai slobozi la limbaj asteptam in continuare nepretuitele sfaturi, catre bietii novici, ale evangheliei dupa Dr. Spock ca sa aflam solutiile alternative la "exorbitanta" suma de 7,31lei

Adevarul e ca eu nu am facut o pasiune nicodata pentru astia de la JBL caci este considerata solutia saracului... e drept a saracului neamt care se dovedeste eficienta, caci oamenii isi fac treaba in mod onest pentru sumele cerute...dar pentru sume nu cu mult mai mari s-ar putea face trecerea la o clasa superioara acesteia de fertilizare. Eu insa ma bucur ca s-a ajuns macar si aici iar JBL dupa cum prevedeam de pe atunci a prins pe piata noastra, au produse apreciate si intre timp s-au si diversificat...au adus intre timp chiar si controllerle care atunci, in `2005, inca nu se prea gaseau...
Pe vremuri insa scriam niste panseuri despre trecerea la treapta aII-a de fertilizanti. Acum vad deja zorii acelei ere...
Singura mea suparare este ca trebuie sa treaca ani pana ca lumea sa priceapa ce e bun si ce e fantezie in pasiunea asta.
Ma bucur de rezultatele lui fipilica sau ale lui Mitica cu solul si ii felicit pentru asta...dar fara sa fie un repros la adresa lor ci a situatiei in sine,ma intristez ca vin la atata timp dupa ce am semnalat produsele pe piata, am vorbit despre calitatea lor certificata si despre pretul mic...e drept in timp ce un cor intreg le carotau venind cu variante "autohtone" care chipurile ar fi trebuit sa fie mai ieftine. Este pacat ca ocazional inca se mai pleaca urechea la tot felul de aberatii si asa se pierd ani de zile cu tot felul de improvizatii in loc sa se porneasca de la inceput pe o cale recomandata de profesionalismul oamenilor care au facut din scoaterea acestor produse pe piata o profesie.
Nu vi se pare aberant sa nu va incredeti intr-o echipa de cercetatori germani :-) care cu asta se ocupa de zeci de ani si sa o faceti aiurea in diversi lacatusi, frezori si prelucratori prin aschiere ai cacarezelor de dropie...doar pentru ca ei sunt bivoli cu gura mare si nu au puterea sa recunoasca ca au gresit cand au sfatuit lumea in necunostinta de cauza ?!?
Acuma poate ca da....dar uite asa s-au mai irosit doi ani de pomana smilie

De ani de zile eu scriu despre o firma, de Dupla ....Ba diversi zevzeci ma si acuzau cum ca as avea fro` bucurie la ai si ca as fi pe felie...Pe care felie ca oamenii nu sunt inca in Romania?!? Bleah, ma rog...
Asa pentru cultura voastra generala...cum vi se pare un fertilizant de aditie zilnica de la ei pe care eu il achizitionez acolo la pret de magazin 25 Euro:Fertilizantul Dupla Daily 24.
Probabil ca la noi ar ajunge ceva mai scump, taxe, transport, certificate, bla-bla....dar totusi cu un flacon din asta eu mi-am rezolvat fertilizarea lichida pe UN AN Merita pentru sa zicem 3 euro pe luna sa te folosesti de tot felul de zemuri preparate de fru`n carpaci pe genunchi sa-ti distrugi bucuria de a privi un acvariu plantat? Merita sa pleci urechea la tot felul de tampenii hamizlite din mintea unor pacalici cand solutiile certificate sunt la indemana? Eu zic ca NU...
Val wrote:Adica aproape 2 milioane. Pai mai bine mai stateai... o luna, sa zicem si luai un osmozor...

Val.
Tz ... nu-i chiar asa, il dojenesti de pomana. Filtru-i una...osmozatoru-i alta. De exemplu apa trecuta prin aquator nu scoti la duritate 0, modificarile de duritate fiind slab seziabile dupa filtrare. Apoi la conductivitate electrica un osmozator iti duce o apa de robinet de la 270-300 µm la 5 µm ... un aquator canci. Ce trebuie sa intelegi ca sa pricepi diferenta este chiar mecanismul de functionare al celor doua. Aquatorul este un compartiment ideal de pre-filtrare pentru un osmozator...daca vrei iti realizeaza epurarea mecanica a apei, pentru restul osmozator...iar pentru toate acestea Mastercard
In mod normal daca ai mai fi vazut cum se face asta este simplu...asadar curaj
Cand consideri ca au aparut indeajuns de multe frunze si radacini o sa constati ca planta este prinsa cumva de tija respectiva printr-o umflatura, un mic guguloi sau doua plasate simetric de-a dreapta si de-a stanga tijei. Cand plantele au ajuns la varsta optima desprinderea de pe tija e simpla: se prinde cu aratatorul si cu degetul gros plantuta si se dezlipeste usor de pe tija de asa natura incat sa nu ranesti prea tare plantuta sau sa strivesti "guguloiul" .
Daca ti-e frica taie pur si simplu tija cat mai aproape de partea unde este lipita planta si planteaz-o cu totul in substrat. In timp ciotul de la tija ramasa o sa putrezeasca singur.
fishtecine wrote:I-am gasit. Mersi!
Tot de la aia din Unirea am luat si eu. Rezerve se si la cateva magazine din zona Obor.
Dupa ce rezolvi poate pui un pret sa stie lumea.
Plantele sunt foarte sanatoase si in general totul legat de substrat pare super OK. Imi place foarte mult cum arata si nu e decat o dovada ca atunci cand recomandm JBL AquaBasis Plus ca o solutie ieftina si de succes nu o faceam aiurea. Cu atat mai mult cu cat inteleg ca asta nu-i un acvariu aditionat cu CO2...Firesc, se poate tot timpul si mai bine si o sa constati asta pe masura ce o sa simti nevoia sa ai si alte plante chiar mai deosebite decat cele pe care le ai acum...O sa vezi ca sunt plante pe lumea asta pe care nu le misti un tzenti fara CO2 si in plus pentru majoritatea plantelor din acvariile noastre CO2-ul este un "hint"

De curiozitate: cat te-a costat "mareata investitie"...ca sa-i vad si eu pe astia de pun oamenii pe drumuri dupa soluri rosii de pe la gropi de gunoi ca-si tau cu tezla`n c***e ?

Spune si tu tare pe post pretul te rog.

Aoleu: 28,57lei ...scump doamna, scump ...da` halatu, cat e halatu` Mama...nu mai cumparati mah ca e mai buna cacareaza de dropie romaneasca din solul patriei si bilele de lut, cum va invata pacaliciu stie tot :p
Arata beton ...eu le-as da un mail la astia de la Tropica sa le arat.
Puteam pierde mii de pariuri daca ma intebai ce Echinodorus e asta , asa numa ` dupa poze
Porcu'"] Cu siguranta elementu' sau elementele lipsa nu se gasesc in pastilele Sera Florenette, nici in Tetra Initial Sticks (pe care le primeste regulat), nici in ultimul con Aqua Medic pe care-l aveam - l-am pus la radacina cind am observat tija (poate schimbarea incepuse deja cind am bagat conu')[/quote:3fee98859b wrote:

Pai tocmai asta iti sugeram cand spuneam mai sus ca exista si posibilitatea unei situatii de genul:... aportul excesiv de Mn, Zn sau Cu pot induce deficiente de Fe plantei... in sensul ca poate ai nutritionat in exces cu ceva care inhiba absorbtia unui alt element

Porcu wrote:Nu stiu ce substrat ai acolo...eu pateam d`astea in substraturi saracite de ani...Terralitu' are probabil vreo 2 ani, asta ar fi primu' semn de oboseala ...i-a fost destul , altu' la rind

La doi ani si-a trait traiu` si-a mancat malaiu` am intuit bine cand vorbeam de soluri saracite probabil, a tinut rezonabil si iti garantez ca si asa "pe moarte" teralitu` e mai bogat decat un simplu pietris.
[quote="Porcu'"]V-au facut Echinodorusii faze din astea?
Presupun o schimbare in metabolismu' plantei, schimbare datorata cui? Habar n-am. Nu cred ca pot s-o pun pe seama intunericului complet ce-a durat doua zile (apa verde - patura pe acvariu ), repet - nu e vorba de un simplu petiol mai lung din cauza lipsei de lumina.
Astept cu mare interes urmatoarea frunza.[/quote:75b7111f70"]

Da firesc am mai patit asa ceva, drept e ca nu la aquartica dar dupa cum bine ai intuit este o schimbare in metabolismu' plantei. Datorata cui? Datorata unei carente nutritionale pe fondul aparitiei tijei care-i solicita anumite elemente in plus. Practic planta isi canalizeaza toata energia catre noul pui(tija). Acum nu stiu sa-ti spun cu exactitate daca ii lipseste x sau y element, defapt nu ar fi corect sa ma pronunt fara o analiza de laborator...cu atat mai mult cu cat situatia nutrientilor la plante nu este asa de simpla ca prepararea unei ciorbe in in care adaugi dupa gust macro si micro nutrienti pe post de marar si patrunjel...poa` sa existe spre exemplu situatii conflictuale in care depilda acumularea in exces a unor nutrienti sa induca deficiente plantei.
Spre exemplu aportul excesiv de Mn, Zn sau Cu pot induce deficiente de Fe plantei...deficienta de care tu te poti minuna pentru ca ai senzatia ca tu ti-ai "hranit" corect planta cu un nutrient care avea trecut pe prospect ca are Fe sau cu niste "Fe la picaturi"...

Asadar chestia cu ecologia si nutritia plantelor este mult mai complexa decat lacatuseria iar faptul ca madam Walstad a scis cartea aia intitulata "Ecologia baltilor imboschetate" si ca muierea respectiva explica cateva astfel de mecanisme pe intelesul tutror pitecantropilor...nu inseamna ca citind cartea o sa devii peste noapte ecolog si o sa ti se dezvolte brusc un neuron verde dedicat ecologiei si complexelor sale mecanisme...precum celalat neuron pe care-l mai aveai in dotare ca lacatus (spre exemplu) dedicat frezarii si prelucrarii prin aschiere (ups nu mai tin minte cati neuroni aveau militienii...parca doi caci le era frica daca raman cu unu` sa nu le moara de singuratate )...

Din acest motiv, cel al complexitatii mecanismelor, nu pot sa ma pronunt asupra "lipsei" pe care a resimtit-o planta ta, dar onest mi se pare ca fiecare sa se pronunte asupra lucrului la care se pricepe...ecologii la ecologie, lacatusii la lacatuserie atunci cand e vorba despre nutritia plantelor acvatice...asa ca incercand sa te ajut am zis sa-ti indic motivatia gestului plantei...restul fiind obiect de studiu pentru tine. Nu stiu ce substrat ai acolo...eu pateam d`astea in substraturi saracite de ani... Un lucru este cert si sta in favoarea celor spuse de mine....trebuie insa sa actionezi brutal odata la a tzanshpea tija, fa o proba...i-ai rupt tija si o sa constati cu stupoare ca planta cand o sa scoata frunze noi, revine la frunzele normale
Mitica wrote:
Teoretic, dupa ciberenetica pe care am studiat-o eu la facultate e mult mai probabil sa obtii un ph stabil, sau mai bine zis cu variatii cat mai line fara ph controler. Dar asta presupune un reglaj la sange, un ph meter electronic si un volum de apa cu variatii cat mai mici (eventual apa evaporata sa condenseze inapoi in acvariu).

A `reku cibernetica asta, tui` mama ei de viata eu nu am facut cibernetica...dar logca-mi spune ca daca ai un sistem cu variatii cat mai line precum cel descris de tine...nici cu controllerul nu apar variatii mai mari pentru ca nu se declansaza .

Care-i mecanismul unui controller?

Simplu: Eu reglez o valoare a pH-ului in legatura cu KH-ul si astfel reglez si optimul de CO2 dorit.

Sa luam concret cazul unui acvariu ipotetic de Bucuresti in care valoarea setata pe controller este de 6.5 in conditiile in care apa de la robinet este 7.4 (lucru frecvent in urbea noastra draga ).
Controllerul declansaza aditie de CO2 in clipa in care simte ca ai bagat apa proaspata de 7.4...spre a aduce pH-ul la valoarea dorita. Daca nu ai nicio variatie mai mare sau mai mica...declansarea se face in limita unei valori de +/- 0.05. Altfel controlerul nu declansaza nimic de nebun, deci nu apar alte variatii decat tot alea care ar aparea si in bazin fara controller doar ca acolo le sesizezi mai tarziu si reactionezi mai lent si mai neeficient, declansand variatii mai mari de pH decat in limita lui +/- 0.05 care tine de sensibiltatea tipui de sonda.

Mitica wrote:E mai simplu cu schimbatul apei la picatura.. dar aici intervine alta buba.. ph apei care intra trebuie sa fie constant.

Nicio buba...ti-a intrat o picatura de 7.4 sa zicem, pai declanseaza automat controllerul si baga sa zicem doua bule de gaz si asa iti scoate prin amestecul apei cu gazul pH-ul de 6.5 dorit...simplu ca buna ziua, iar daca nu as baga apa la picatura, controllerul ala ar avea mai putin de munca.

In conluzie.. ori ai 20 de ani experienta in acvari plantate si faci ph "din mana", ori iei un ph controler

Este asa si nu e asa...eu am 30 de ani experienta in acvaristica si vreau sa imi explice si mie cineva cum poti sa ai o metoda mai eficienta decat controller-ul care sa-ti de-a un pH-acid la o valoare mai constanta in care apa de la retea este cu valori de peste 7 si iti pica la picatura constant 24 de ore /zi???

M-am jucat cu pH-ul din vremuri in care topul era hartia de la Merck, am avut pe mana pH-metre de laborator electronice, solutii tampon(si aici nu ma refer la tampax :18: ) inca de pe vremea lu`Piticu dar eu nu am gasit ceva mai eficient

A... si inca o chestie, tipul nu are decat roca vulcanica ca substrat?
Nu, roca respectiva a folosit drept suport pentru Java, Monosolenium etc...substratul folosit de el parca imi aduc aminte din interviu era un nisip cu granulatie mai mare

Si acum de final: in traducere aproximativa ca sunt pe fuga omul spune urmatoarele: Masele filtrante traversate de curenti sunt recunosute pentru rolul de precipitantal al nutrientilor incetinind astfel cresterea plantelor.
De aia se numesc capcane de fier si EDTA killer. Experientele au aratat ca in bazinele cu filtre se consuma de 300% mai mult doze de (ingrasamant vegetal)...banuiesc ca se refera la cel din substrat ...si tot mi se pare dubioasa informatia si exagerata....
Daca stam sa analizam insa cele scrise de el sunt corecte...mai mult nu trebuia sa fie o noutate pentru nimeni pe forum indicatia de a nu folosii filtrele in acvarii plantate. Am scris despre asa ceva si am si descris acest experiment facut pe "pielea" acvariului meu cu ani in urma cand am avut o pauza de 3 luni pana la achizitionarea de un filtru nou.
Ce zice el e corect dar se refera exclusiv la acvariile plantate cu extrem de putini pesti...adaugati de regula "de poza" si am putea face un topic nou din asta.
Gata.
Imediat dupa ce Intros a postat premiile AGA, am scris ca este pe departe favoritul meu acvariul lui Harald Schneider si nu cele ce ocupau primele pozitii. Intuiam ca in spatele unei poze trebuie sa stea o profunda cunoastere a fenomenului dar si o munca dovedita prin interviul prezentat si pasajele succesive care au dus la formarea recifului verde de apa dulce.
Ginel a fost extrem de inspirat prin prezentarea interviului, personal mi-a facut o surpriza si chiar ii multumesc public pentru asta...caci interviul este stralucitor..iar acest gen de acvariu inghitit cu greu de scoala japoneza de azi nu putea in clipa de fata sa culeaga mai multi lauri
Mi se pare insa ca se va transforma intrun model pentru ceea ce vor fi...probabil noile acvarii olandeze. Cred ca este singurul raspuns pertinent al europenilor care au gasit un mod de o estetica aparte in carre sa combine intr-un mod placut “peisajul japonez” cu mixajul mai multor plante...Caci aici vorbim de un mixaj de circa 8 specii de plante ceea ce scoala lui Takashi nu ar inghitii in veci. Marturisesc ca acvariul lui Schneider unuia ca mine imi starneste mai mult respect decat campiile nesfarsite cu 6 pietre infipte`n moţ ...nu stiu de ce imi inspira senzatie de munca, mult mai multa munca si te atat timp liber alocat acvariului cat cred ca nu o sa am nici macar dupa ce voi iesi la obsteasca pensie...si asa o sa fac legatura cu interviulprezentat, cu cateva consideratii asupra celor declarate de intervievat precum si de colegii mei forumisti la subiect.

In primul rand am fost impresionat de sinceritaeta omului..in cazul in care valorile sunt sincere:
Les paramètres de „Green Reef“ sont les suivants:
- Température 24°C
- GH 4
- KH 1,5
- Conductivité 195 µS
- Phosphates et nitrates non mesurables
- PH 6,5 le matin et 6,8 le soir (la concentration de CO2 est de 13 mg/l le matin et 6 mg/l le soir)
- Changements d'eau : 20% du bac toutes les semaines, avec 80% d'eau de pluie et 20% d'eau de conduite.

De aici se porneste discutia noasta.

- Am vorbit despre temperatura de atatea ori. 24 de grade la Bucuresti si in general in parte de S a scumpei noastre tarisoare(ca sa nu zic, mai nou cu incalzirea asta generala...sa nu-i zic globala e valabil si in N)...24 de grade nu poti decat cu chiller

- Gh-ul pote ca este 4 si este o vloare fireasca atat timp cat 80% este apa de ploaie...dar eu unul apa de ploaie de Romania nu as sfatui pe nimeni...si in general ideia de apa de ploaie in zone poluate...ca sa nu mai zic ca de unde atata ploaie la noi Aici ar intra in joc zic eu un dedurizator sau un RO care ar scoate o apa la valoarea dorita si ar economisii timp...e drept ar cheltui bani, dar ar scoate zic eu o apa mai buna.

- KH de 1,5 nu mi se pare chiar un hint...Baia Mare stie de ce... iar aici incepe joaca. Omul afirma ca ce depaseste 15mg/l nu provoaca o crestere deosebita a plantelor. Nu pot sa-l contrazic el vine cu un acvariu de exceptie.
Problema este ca la un pH de 6,8 ajungi la un continut de aproximativ 6-7 mg dupa cum zicea si el...ceea ce dupa tot ce stim pana in prezent este sub valoarea optima de aproximativ 15, declarata chiar de el. Apoi orice inseamna firma iti indica un continut optim intre valori de 15-35 mg/l. Aici il contrazic cu ceea ce am observat in acvariile mele de-a lungul anilor caci la speciile dependente de CO2 o valoare subdimensionata in continut de mg/l de CO2 provoaca incetiniri in ritmul de crestere.
In acelas context introduc si metoda lui de amestec al apei folosind o pompa puternica de pana la de 6 ori litrajul acvariului sau...care e drept disperseaza nutrientii dar scoate si CO2-ul din apa...lucru ce nu poate fi contrazis.
Afirmatia lui MA cum ca omu' a scos bijuteria aia de acvariu fara pH-controler este relativ gratuita...nu ca n ar fi bijuterie, dar valori ale pH-ului de sub 7 in Bucuresti cel putin sunt de nescos daca nu ai un control asupra CO2-ului...pentru ca e de lucru si de pompat la greu si trebuie sa stii si cand sa te opresti si cand sa pornesti butelia.
In natura exista aceasta variatie in mod firesc zi/noapte.
Daca Schneider stie ca lui pH-ul se joaca intre aceste valori pot sa garantez ca o face dupa ce a citit saptamani in sir pH-ul din acvariu cu un pH-metru electronic, foloseste un indicator colorimetric (chiar am vazut unul de la Dupla acolo in bazin) si a facut ce am facut si eu 5 ani de zile cat nu a avut controlier ...a vazut care sunt peak-urile de culoare si carei valori de pH-corespund.
El o facea mai rar caci inteleg ca schimba apa saptamanl eu ar fi trebuit sa o fac infinit mai des...de fapt continuu ...pentru ca schimb apa la picatura.
Deh...alt sistem, alte avantaje /dezavantaje...deci nu se putea fara controller.
Nici la el nu s-ar putea face, daca nu ar avea timp mult la dispozitia acvariului. Si am sa-ti explic...mergand pana intracolo: sa presupunem ca il inzestram cu o butelie, reductor de presiune si tot tacamul mai putin controller (varianta cu sticla de drojdie iese din calcul din capul locului)...dar presiunea gazului in butelie este variabila si pe parcursul unei zile ca sa nu zic al unei saptamani dai in variatii infinit mai mari decat 6,5-6,8...asa ca orict ti-ai dori ceva mai somplu, mai ieftin, mai comod...nu tine.
Boii aia nu au inventat controllerul din moft.
Faptul ca apar baieti ca asta nu poate fi decat de lauda...el arata ca s-a descurcat si inca stralucit. Poate iti pui problema de ce am spus baietii pai pentru ca aici il includ si pe Takashi(ADA)...care are reactoare smechere, indicatoare colorimerice, butelii cu ragaiala de Amazon ...opera de arta ce mai ...dar nu are controller... cel putin nu produce sau comercializeaza asa ceva dupacate stiu eu.
Deci se poate si fara, nimeni nu zice ca nu ...dar se poate si cu, si e mai simplu, cu atat mai simplu cu cat celora caror le-am recomandat si le recomand in continuare sa o faca nu prea au sclipirile de geniu ale lui Takashi sau Schneider...sau cel putin nu s-au manifest pe forumul nostru ca atare... :-)

- Conductivitate 195 µS...vad ca e un subiect care in continuare nu pasioneaza pe nimeni Am scris de cateva ori pana acum despre importanta conductivitatii...dar probabil achizitionarea sculei in sine nu a entuziamat pe nimeni...doar erau bani in plus...e drept si rezultate.
Asa pentru cei care macar pe departe isi bat capul cu intrebarea cam ce conductivitate e la teava...am prins si peste 300 ... graitor nu?

-Lumina dupa cum se vede si din cele spuse de Schneider, dar si de noi in repetate randuri ce au deschis dispute acerbe doar pentru ca tubul de la Osram fluora era mai scump pentru unii cu numa 5 lei decat ala de la Philips are mare importanta...acuma sincer, sa va zic eu cat costa un HQI la 5500 Kelvini??? ...pai cred ca-mi luati gatu`...depinde cum gandesti insa...caci dai un ban da stai in faţă
Doar o ultima remarca omului ii functioneaza lumina 13 ore!!!...
La mine-i buget de austeritate de o perioada Am vrut sa vad daca tot am avut aceasta "oferta limitata" cum se comporta diverse plante. Asta-i adevarat experment Acum in cazul aquartica practic eu vizez planta pentru un grup de 5-7 bucati.
In conditiile in care CO2-ul lipseste iar lumina nu este foarte intensa lungimea unei frunze la mine nu depaseste 8 cm. Inca ma bucur de delicatetea plantei :-) Primele frunze sunt un spectacol...varfuri usor rosii contrastand cu verde crud, forma perfecta ca in pozele lui Knott...dar ca sa zic asa asta-i un exemplu potrivit pentru a dovedii cat de util este CO2-ul intr-un acvariu si cum influenteaza dezvoltarea unei plante.
Pe de alta parte delicatetea pe care o vizam eu...nu o sa duca niciodata la tija
Asa ca am senzatia ca planta poate fi abordata in doua moduri:
Cel descris de MA este cel in care ai o planta solo pe care o transformi in mother-plant, cu toate conditiile oferite, cu spatiu ce ii permite dimensiuni record, cu lumina canalizata in atentia cresterii plantei, CO2, substrat si tot tacamul sau cel in care formezi un grup de plante in care presiunea spatiului, eventuale umbriri...dar mai ales lipsa de CO2 duc la variante nano care chiar daca sunt mai placute ochiului uman nu vor bucura planta de asa natura incat sa scoata si tija
E posibil sa ma insel...poate ma trezesc si eu cu tija asa din neant as zice, pe seceta care-i la mine`n balta pentru moment, insa in cazul acestei plante cu totii suntem niste pionieri...chiar si Tropica
Bafta si ii astept si pe alti posesori cu impresii despre aquartica
Acvaristu'"]aaa...pai atunci e perfect, abia astept [/quote:9887576475 wrote:
Pai dragii mei va anunt oficial ca sunt primul abonat al revistei TFH ce v-a fi importata si adusa oficial in Romania. la scara mare, nu ca in anii trecuti cand o faceam "la negru" :-) prin abonament individual.
Sper in acest fel sa reprezint un exeplu demn de urmat si de altii.
Am dat banutii catre George, caci vremea declaratiilor, a discutiilor pe subiect a cam trecut...acum e momentul sa actionam concret.
Asadar invit pe toti cei care isi doresc si apreciaza revista sa ia legatura pe pm cu g.g. si sa ne apucam de treaba.
Daca vreti, ca o rugaminte personala...cu cat o faceti mai repede cu totii cu atat o sa ne ajunga primul numar in case mai devreme.
Practic ne ajutam unii pe altii...iar seriozitatea este esentiala.
Acum daca ne miscam mai cu talent avem toate sansele sa ne ajunga primele numere in luna Martie :jumpers:

Daca cel mai implicat in proiect (George) a dovedit ca este serios haideti sa fim si noi la fel si sa finalizam in mod fericit actiunea
Bafta!

Forum Index » Profile for Alex » Messages posted by Alex
Go to: