lazarginel wrote:
Stiu ca sunt cativa "Pioneri "in Romania, care ar putea da mai multe informatii despre ph controlere si sigur mai sunt si altii interesati de ph controlere si la ce pot ele ajuta,o informatie nu strica niciodata
Ba pardon , ar trebui sa ma inaintezi la gradul de "comandant de detasament"

daca iei in calcul perioada de cand indemn lumea sa isi cumpere asa ceva...evident considerand achizitia extrem de utila
Dar zau daca nu constat ca lucrurile merg inspre bine tot ce indemnam sa se faca acum cativa ani si parea idee fantezista ajunge sa fie acceptat si pus in practica cu succes azi...controllerul de pH fiind numai unul dintre exemple.
Acum discutia este ampla si
depande dddaaa ...cine-i conu` Trahanache si pentru ce vrea el pH-controller, unde locuieste el ca zona geografica (stiut fiind faptul ca asta iti da pH-uri diferite) si daca a facut pana acum o masuratoare cat de cat a pH-ului pe o perioada mai indelungata spre a observa limitele, variatiile.
Trebuie sa ne invatam ca atunci cand facem o discutie sa nu fie in termeni absoluti...iar din acest unghi privita problema pot sa admit ca exista si acvarii care nu au musai nevoie de pH-controller....daca ai
elodea, valisnere si guposterni...aparitia acestei scule in balta lor nu le va modifica viata in mod esential, totusi pana la a ajunge de la asta la ideea de a spune ca acest controller este un moft ce se uziteaza in scopurile de procreare a burtii e o cale lunga...care ma face sa cred ca nen`tu trahanache

si ai lui vorbeste ca sa se afla in treaba fara sa stie exact aplicatiile acestui obiect de lucru.
Sa spui ca-i moft e ca si cum ai spune ca a detine controlul asupra unui dintre cei mai esentiali parametrii din acvariu este un moft
O pierdere de timp mi s-ar parea acum sa o iau de la capat prin a explica ce e pH-ul si ce vrea muschii lui el ...dar consider pe deplin justificata ideea de a reitera lu` conu` ca este un parametru esential in acvaristica si care are butonul de on/off in viata unor specii de pesti, de nevertebrate si chiar al unor plante.
Stabilitatea acestui parametru in jurul unei valori da siguranta si garanteaza succes.
Vorbele de mai sus nu sunt neacoperite sau cu iz comercial dar realmete sunt cunoscute urmarile socului de pH, sau pur si simplu ca sa nu gandim catastrofic importanta sa in reproducerea unor specii de pesti, creveti etc.
Metoda de ajustare a pH-ul din CO2 este una dintre cele mai curate...
Exista diversi bivoli care spun ca se pricep la a ajusta pH-ul si a-l tine sub control la o anumita valoare si ca asta e dovada de inalte cunostinte de chimie.
Fara sa vreau sa pozez in “Dexter” mai ales ca avatarul nu imi provoaca amintiri din cele mai placute...am lucrat ani de zile in laboratoare in care ne foloseam de astfel de metode traditionale. Asa era pe vremea lu` Piticu` ...electronicele au aparut cel putin la laboratorul unde lucram eu mai spre sfarsitul anilor `80, daca nu ma insel produse de o firma de la Cluj. Pe vremea aia cutia cu ecranul erau de dimensiunile unui computer din zilele noastre...iar sensibilitatea de masurare...nu cu mult mai smechera decat a hartiei de azi. Ne jucam cu diversi acizi si ca si in zilele noastre sunt solutii produse de firme care sa iti faca apa mai acida ori din contra, dar astea sunt chimicale, in timp solutiile vireaza si in ultima instanta poti sa ai neplaceri mai mari...Asadar desi cunos diverse metode de acvaristica traditionala , de modificare, masurare si control al pH-ului ma declar mult mai incantat de folosirea controllerlor care sunt sigur si te lipsesc de batai de cap...chiar si atunci cand din diverse motive nu ai cum sa stai langa acvariul tau.
Ani de zile am folosit la mine in acvariu o instalatie de CO2 fara controller....mi-am facut treaba dar, periodic apareau mici sau mari accidente datorate pH-ului sau excesului de CO2 ...uneori firesc aveam neplaceri si datorita lipsei acestuia in cantitatea dorita...
Am spus-o de mai multe ori indicatorul colorimetric de CO2 nu este intotdeauna un "monument" de exactitate....dar marele, maretul avantaj al pH-controllerului este stapanirea parametrului la valoarea dorita
Cei care au bazine plantate stiu ce inseamna sa-ti tragi un 6,5 intr-un Bucuresti de 7,4...Cei care spun ca poa` sa faca asta in mod constant intr-un acvariu cu schimb de apa la picatura, util in cresterea plantelor...sa ne vanda si noua pontul.
Ce sa zic pe scurt sunt numai avantaje...singurul dezavantaj e ca asa ceva nu e moka.
Lumea si-ar dori sa vina daca se poate, o firma oarecare sa le distribuie gratuit catre un esantion reprezentativ din membrii forumului...si atunci sa vezi ce incantati si cat de util ar consdera pH controllerul.
Cei obisnuiti cu astfel de apucaturi stramba din nas la cei aproximativ 200-250 de euroi...eu ce sa zic, sunt constient ca nu toata lumea are...dar daca subtiezi burta cu aproximativ 150 RON pusi de o parte pe luna se poate ca in juma de an sa iti rezolvi problema...
Asadar, dragul meu poti sa-i transmiti amicului tau ca :
1. e paralel cu subiectul...deci mai bine ciocu` mic
mit joc de glezne
2. e bivol cu acte daca ignora importanta stapanirii cu exactitate al unuia dintre cei mai importanti parametrii in acvaristica
3. a seszizat cu exactitate dependenta relatiei burta - pH controller... doar ca nu o sa-i apara si al treilea "colacel" pe burta ci probabil o sa revina la primul (in urma milionului economisit)

, cel al adolescentei, adica pe vremea cand isi mai vedea si buricul

...ca sa nu mai zic altceva

...ceea ce intre noi fie vorba este un argument indeajuns de important si stimulativ si pentru alte ocazii... :18:
In ultima instanta nu am sa te intreb cine-i conu` dar asa la stil imi aduce aminte de alt bivol local de pe la voi

care-si regla lucrurile`n acvariu cu cartita din deal.
Daca-i din aceiasi gasca... spune-i ca Sandu i-a indicat o metoda mult mai exacta, mai ieftina si mai sigura de reglare a pH-ului: din picioare, cracanat si cu slipu` jos

...ajuta, la ajutat si pe Bivolaru` iar in general acidul uric...este totusi un acid... :p
Bafta si haideti sa nu ajungem cu toti sa dam in boala celor care-si confunda propriile acvarii cu niste WC-uri, acum cand totul e mai la indemana ca deobicei

...bani sa fie ca pH-controllerul este extrem de util.