[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: scificuss
Forum Index » Profile for scificuss » Messages posted by scificuss
Message
Poti sa incerci cu un grup de 8 Glass Bloodfin Tetra (http://www.seriouslyfish.com/profile.php?genus=Prionobrama&species=filigera&id=612). Arata destul de bine printre plante. Nu sunt colorati ca neonii dar stralucirea argintie si coada rosie este destul de naturala.

image
providra18 wrote:Ia si cauta despre constructia unui acvariu. E foarte usor de facut. Nu cred ca este necesar sa dai bani pentru ceva home made, mai ales ca e simplu.


Nu prea am inteles ce ai vrut sa zici.


In legatura cu dimensiunile acvariului, poti sa-l faci foarte bine si de 40 cm inaltime astfel incat dupa ce se scade grosimea substratului si portinea de la linia apei pana la buza acvariului sa ai un "cub" perfect sau cel putin senzatia unui cub. Avand o lungime mica curbarea fetelor o sa fie minima, eu am un 60x30x40 si mai mult de 2 mm nu face burta, masurat. Bineinteles fara intaritoare.
Chiar daca respecti puterile echivalente bec economic - neon nu o sa ai acelasi randament. Gandestete pe ce distanta strabate arcul electric in neon si in becul economic. Sunt realziate montajele in functie de caracteristicile tubului, lungime, sectiune, dimensiunea filamentelor. Plus ca becurile economice de 5 lei pocnesc destul de des si dupa putine ore de functionare. Va complicati inutil, faceti economii aiurea cand se poate folosi un balast dedicat ( unul osram 2x 39 w este undeva la 60 lei la Marbo Media) cu preincalzirea filamentelor, pornire lenta, "controler" al tensiunii de descarcare in functie de temperatura tubului, plus avantajul net de functionare la capacitatea maxima a neonului. Ca sa nu mai vorbim de durata de exploatare a droserului si a neonului.
Daca ii vrei doar pentru felul cum arata, cauta in continuare, daca ii iei pentru a tine sub control populatia de melci maidanezi eu zic sa recurgi la celelalte metode care s-au discutat. Am introdus 4 destul de maricei intr-un nano de 11 litri, dupa mai bine de o luna si nu se vad efectele scontate. Cand mai pierd putinul timp liber in fata acvariului stau si ii urmaresc cum trec cu o gratie de nedescris, un adevarat zbor peste multimea de melci spiralati, fara sa se atinga de vreunul. Poate, acuma, sunt nevertebrate care se hranesc nocturn, dar la fel din ce am observat ( cu ajutorul lanternei ) noaptea sunt pusi pe pauza cred, ca stau in acelasi loc pana dimineata.
De ce multi acvaristi pasionati de ciclide sau alti monstri folosesc, la bazinele lor, minim doua filtre externe sau unul extern si 1-2 pompe de curenti Koralia sau ceva gen? In caz ca pica un filtru, o pompa de curenti de minim 2000 l/H ( poate si mai mare ) la un bazin de 200-300 litri este suficienta sa miste apa incat sa nu se produca genocid. Filtrul se va folosi exclusiv pentru filtrarea mecanica si biologica. Eu asa vad varianta cea mai sigura si ieftina.
Daca zici ca nu folosesti fertilizanti, implicit o sa iau in calcul ca nu ai nici substrat fertilizant, iar la ce ai tu acolo nu mai umbla sa modifici. Daca cumva vrei sa treci la nivelul urmator abia atunci sa te gandesti sa faci modificari. Mancarea de pesti contine fosfati, ii ajuta la crestere, si cum o parte din ei vor ajunge inapoi in acvariu, implicit nitratii rezultati din procesele biologice cu o lumina mai puternica sau cu spectru mai bun o sa cresti pe langa valisneria si anubias cateva alge. Si o sa fie suficiente incat sa te dea peste cap.

In situatia ta eu zic sa lasi totul asa, respectiv bagi si schimburile de apa mai mari ca sa nu ai surprize. Valisneria creste oricum iar anubiasul la viteza lui o sa se umple de alge in conditiile de mai sus. In timpul liber incearca sa studiezi mai multe despre acvaristica ca sa poti intelege ce se intampla pe acolo si cu timpul vei vedea ca o sa te descurci. E ca si cu permisul de conducere, intai faci pregatirea si dupa iti iei permis. Daca faci ca smecherii aia de merg fara permis o sa vezi ce se intampla. Regula de baza : intai te documentezi si dupa actionezi. Simplu.

Off Topic. Rebella ai cuvantul. Eventual dai un ochi peste postul meu, poate s-a strecurat vreo greseala gramaticala.
Q.E.D. rebella

Cand fac anumite remarci sar unii de fund in sus. Dupa doua pagini de postat se adevereste ce zic. Si ca sa fiu si mai acid, nu-mi incap in piele de bine ce ma simt cand am dreptate.

La obiect. Furtunul bagat simplu prin dop nu etanseaza bine. La fel, siliconul nu adera suficient de bine la plastic ( dop si furtun ) si vor fi scapari mici, dar sunt suficiente cat o parte din gaz sa se piarda in atmosfera. Filtrul de tigara nu putrezeste pentru ca este facut din fibre sintetice. Si daca foloseasti reteta de 2 litri, puteai sa mai pui putina apa in amestecul cu zahar si gelatina sa ramana mai putin spatiu liber in sticla. Nu era logic?

Vezi rebella ca nu sfatuiesti oamenii bine. Deja a gresit din start.

Tendinta generala. Daca unul care are putine posturi dar, poate ceva mai multa experienta, afirma ceva, cand va fi contrazis de unul cu mii de posturi evident ca un incepator il va crede pe acesta. Zic eu. Dar nu neaparat va fi si bun sfatul.
Sau ai scapari pe undeva pe circut, cel mai probabil. Si sigur ai, nu stiu de ce , dar sigur ai.
Capilaritatea si forta tensiunilor superficiale la suprafata de contact dintre apa si furtun.
Corect colega. Greseala mea. Daca te uit atenta o sa vezi ora de postare si precizez ca ziua respectiva nu mi-am petrecut-o la birou 2-4 ore dand doua telefoane si semnand doua hartii, ci a fost inceputa undeva la ora 6 dimineata cand am iesit pe usa. Doi la mana, tu avand program lejer, presupund de postezi la pranz, te intreb: Ce cana sa folosesc la masurarea ingredientelor? Am cani care incep de la 140 ml pana la 260 ml. Doi la mana robinetul il folosesc doar pentru a inchide instalatia cat umblu la bidon ca sa nu am surpriza sa imi curga din apa pe jos.

Si daca iti permiti sa razi de mine in public ( folosind o gramada de smile's ) te rog sa cauti dupa celelalte nikuri care le folosesc , scifficus si Sorin C. si sa imi spui cate greseli de ortografie am, eventual sa observi cum postez, cu litera mare de la inceput de propozitie si folosind punctuatia corect. Da?

Nu sunt defel asa dar in comparatie cum posteaza altii si la greselile care le fac, m-am simtit atacat si este dreptul meu sa ma apar. Q.E.D
Pentru bidon de 2l. 500 grame zahar si 1300 ml apa calda peste. Amesteci bine. Intre timp pui la inmuiat in 200 ml apa calda, 60 grade, doua pliculete de gelatina, cauti ceva bun. Dupa ce s-a dizolvat gelatina fara sa mai ramana granule solide in ea o torni peste apa cu zaharul dizolvat complet. Amesteci bine si bagi la frigider ca sa se intareasca. A doua zi in 100 ml apa inmoi niste drojdie, cam cat 3-4 boabe de mazare, in functie de cat de mare e acvariul si o torni peste gelatina intarita. In ceva timp va incepe si reactia. Succes.

Varianta mea de a atasa furtunul la dopul sticlei care o si consider cea mai buna. Se da o gaura, de preferat cu burghiul de 5 mm, se ia o bucata de 1,5 cm de furtun si se introduce in gaura astfel incat sa ramana afara cam 3 mm de furtun dupa care se introduce stutul unui robinet din ala alb, fortat. Tine foarte bine, daca este miscat accidental nu o sa scape co2.
Nu stiu de ce la toata lumea le este frica de "bomba". Au facut cativa reteta la viteza cu cel mai mic dezinteres sau din graba si le-a pocnit pe pereti si gata acuma trebuie sa se intample la toti. Citi mai cu atentie indicatiile. Nu e cine stie ce proces tehnologic. Amesteci niste apa cu ceva granule solide. Cat de greu poate sa fie sa nu va iasa? Eu chiar nu inteleg, se duce lumea de rapa la propriu. Apropo, cati de aici stiti sa face-ti o omleta sau un cartof prajit? Eu pun pariu ca procentul nu o sa treaca de 80%.
Nu iti incarca nimeni butelie de aragaz cu CO2. Presiunea maxima, din cate stiu, la care rezista este de 50-60 bari. Presiunea "de lucru" a CO2 lichefiat este de 60 bari. Fa un calcul simplu si vezi ce iese. Iar varianta a doua este pur si simplu prea complicata. Daca era ok crezi ca nu era incercata de cineva pana acum?
Coletele au ajuns bine, intregi, bine ambalate. Tranzactia a decurs super. Om de cuvant. Recomand.
La 20 lei gasesti un filtru hang-on Hailea SL 106. Mai bun de atata nu vad sa existe varianta. Este si usor de curatat, la oprirea lui nu da mizeria inapoi in acvariu, nu ocupa loc.

image
Saltul ca saltul, da' omu a intrebat si de plante. Bun, sa zicem ca se axeaza pe pesti, iar plante pune ceva acolo sa se vada frumos, trebuie sa foloseasca in zona de plantare un substrat nutritiv iar la fertilizarea in coloana de apa iti dai seama ca va trebui sa faca un efort financiar. La fel cu filtrarea, incalzirea si lumina. Daca tine doar pesti si 2-3 fire de cabomba si elodeea la capitolul fertilizare si lumina poate sa scape mai usor. Schimbul de apa o sa fie si ala un efort saptamanal care, cred eu , este decisiv in buna functionare a acvariului si tine exclusiv de proprietar. Cum e sa muti prin casa peste 100 litri de apa saptamanal, sau cel putin la 2 saptamani, presupunand ca la scos apa din acvariu foloseste un furtun lung pana la toaleta? Ca de schimb la picatura am vazut ca e o mica problema cu apa din zona lui. Nu stiu din ce zona e omul dar apa de put cu duritate scazuta nu prea am vazut pe nicaieri, cel putin la forumistii nostri. Sau ca sa scape usor sa treaca pe ciclide. Nisip fin, fara fertilizanti, o mana de pietre, unul sau doua neoane cele mai ieftine si aia e.
Ai PM.
Sunt interesanti. Eu i-am luat mai mult din cauza pretului mic. Partea mai putin buna e ca le plac puii de creveti la nebunie. Unul a reusit sa sara prin gaura din spatele capacului pe unde trec cablurile de la echipamente.

image
Melcii respira in apa si atmosfera, dispun de aparat respirator acvatic si atmosferic. Nu stiu exact ce si cum au fiecare, dar daca e sa o iei pe scurt sigur nu pot sa respire in apa ori din cauza CO2 ori fiind apa acida le afectea tesutul moale si/sau cochilia. Opreste aditia de CO2, fa un schimb de apa si vezi cum se comporta dupa. Daca fac la fel cauta alte motive, fa teste de apa la NH4 si NO2, poate ai facut mai multe in acelasi timp cu introducerea CO2-ului si nu iti dai seama.
Daca au depus pe vreun obiect de decor se va pune acel obiect cu putin timp inainte sa se ingalbeneasca ouale intr-un bazin ciclat cu o salinitate intre 1.007 si 1.012 ( apa salmastra ). Daca eclozeaza trebuie oferita hrana adecvata si dupa o perioada in care cochilia incepe sa prinda contur si culoare vor fi trecuti inapoi in apa dulce. Asta spun altii, din ce am rasfoit eu pe net.
 
Forum Index » Profile for scificuss » Messages posted by scificuss
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com