[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
mufe neon acvariu home made  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
bamse_il
Member
[Avatar]

IP:

Necesar:
- neon :-)
- tub silicon (preferabil pentru acvarii)
- presetupe electrice cu diametrul in functie de tub t5 sau t8
http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=1302&pos=5
http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=1302&pos=14

Presetupele electrice se folosesc pentru izolarea cablului la intrarea intrun tablou electric de exterior , diametrul difera in functie de cablul pentru care e folosita presetupa, rezulta ca veti gasi presetupe pentru orice tip de neon t5, t8 sau modele mai speciale t4 .
Se monteza presetupa pe capatul tubului de neon ( http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=1302&pos=4 , http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=1302&pos=3) si va arata asa http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=1302&pos=11, apoi se ia conectorul neonului care se va taia in asa fel incat sa intre in presetupa pe la capatul opus si se conecteaza la neon - http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=1302&pos=10, dupa care se umple capatul presetupei cu silicon - http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=1302&pos=8 si se asteapta 24 h sa se usuce siliconul.
apoi presetupa se poate desface oricand pentru a se schimba neonul.
Eu am prins neonul de capac prin cleme speciale pentru neon care vin direct pe tub http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=1302&pos=0 , dar presetupa are la capatul ce venea in tabloul electric filet si piulita unde se poate prinde un suport clasic pentru neoanele de acvariu- http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=1302&pos=15.

Presetupele pentru neoane t8 cele folosite de mine costa 20 ron 5 bucati, de ajuns pentru 2 neoane, se gasesc fie la magazine pentru electrice fie la practiker, hornbach
[Email] [Yahoo!]
LUPmic
Senior member

IP:

"De cat" sunt presetupele (mm sau cm) pentru t8 si t5? Buna treaba ti-a iesit !!!! Ma gandisem si io la asa ceva, singura problema ca zic eu ca poate apare este imbatranirea cauciucului din cauza caldurii, insa la cat costa altul.......
Oricum bravo inca odata
[Email] [Yahoo!]
bamse_il
Member
[Avatar]

IP:

pai astea pentru t8 sunt de 25mm (adica pentru cablu de 25 mm) pentru t5 ai nevoie de ceva egal sau cu 2-3 mm mai mare decat diametrul neonului
[Email] [Yahoo!]
ceejay
Junior member

IP:

Bravo!

Am sa ma inspir si eu. Multumesc.
[Email] [Yahoo!]
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Brava! Super idee.
Cauciucul imbatraneste de la caldura, dar exista cauciuc siliconic care rezista la temperaturi ridicate (vezi garniturile de la ibricele de cafea tip italian sau cum s-or numi).
Felicitari pentru tutorial.

DIY addicted
Valea Plangerii
LUPmic
Senior member

IP:

Stiu ca exista cauciuc rezistent la temperaturi mari, insa eu spuneam de garnitura din presetupa .
[Email] [Yahoo!]
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Am omis eu sa specific ca exista firme care fac garnituri de orice gen sau daca ai timp sa cauti, gasesti si de-a gata. E drept ca vor costa o idee mai mult...
Si rezolvi si problema cu imbatranirea cauciucului.

DIY addicted
Valea Plangerii
bamse_il
Member
[Avatar]

IP:

o idee e sa iei un tub de neon ars t5 sau t8 depinde de ce tip de garnitura ai nevoie, se inveleste in folie pvc pentru alimente (aceea care se lipeste)
apoi se cumpara un tub de silicon pentru masina reziztent la temperaturi inalte(era rosu parca si se gaseste la orice magazin de piese auto) se intinde siliconul pe tubul de neon iar cu o bucata de tub pvc cu diametrul interior mai mare cu dublul grosimii cauciucului de la presetupa, se niveleaza siliconul de pe tub rezultand dupa intarire un tub de silicon de diametrul si grosimea garniturii de la presetupa dar care este si rezistent la temperatura, apoi se taie la lungime si se pun in presetupa
[Email] [Yahoo!]
LUPmic
Senior member

IP:

Siliconul acela rezistent este rosu, da. Si se gaseste si sub forma de tub de "pasta de dinti" nu trebuie neaparat un tub mare.
[Email] [Yahoo!]
bamse_il
Member
[Avatar]

IP:

da
e folosit la diverse etansari la masina inclusiv la chiulasa, asa ca sigur rezista la temperatura neonului
[Email] [Yahoo!]
LUPmic
Senior member

IP:

Pai io p-acolo am vazut "pasta de dinti"
[Email] [Yahoo!]
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

@bamse_il: Da-ne si noua un feed-back despre instalatia ta!
Mai exact in ce stare se afla garniturile, cat timp tii pe zi neonul aprins, ce alte "bube" ai mai gasit la "inventie", etc...
Ma bate gandul sa imi fac si eu asa ceva, dar nu stiu cum sa fac cu clemele de conectare: nu iti este greu sa nimeresti pozitia sau ai pastrat sistemul original de fixare prin rotire al tubului?
Stie cineva ce temperatura atinge sticla tubului in zona filamentului? Macar cu aproximatie, daca nu exact. Ca sa stiu la ce sa ma astept

DIY addicted
Valea Plangerii
bamse_il
Member
[Avatar]

IP:

pai totul e in regula pana acum;

neonul e aprins cam 12 ore zilnic, conectarea la cleme e usoara deoarece diametrul presetupei e doar cu cativa mm mai mare decat al tubului, sistemul prin rotatie era facut in scopul de a inchide canalele de ghidare a pinilor de conectare astfel incat neonul sa nu iasa dar pentru ca mufa e acum centrata in interiorul presetupei neonul nu se poate deplasa in lateral astfel incat conectarea se face direct prin introducerea pinilor in cleme

temperatura tubului (apropo neoanele nu au filament lumina e obtinuta prin descarcari electrice intrun mediu gazos iar spectrul e dat de pulberea cu care e acoperit la interior tubul) nu stiu exact cat este dar e destul de mica sa poti sa tii neonul in mana in timp ce functioneaza fara probleme
[Email] [Yahoo!]
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

E placerea mea sa te contrazic : tuburile de neon AU filamente. Desi nu iti recomand sa spargi un tub (vaporii sunt toxici si afecteaza si mediul pt ca au urme de mercur) daca vei vedea unul spart o sa ai ocazia sa observi cate un filamet in fiecare capat al tubului. Dupa un anumit numar de ore de functionare, cand se consuma filamentul, se vede portiunea neagra de la capete.
Rolul filamentelor este de a genera electronii necesari descarcarii de care ziceai tu.
Iar cat despre temperatura tubului, am o vaga impresie ca la capete e mai fierbinte decat la mijloc.
M-am infierbantat cu filamentele si am uitat sa iti multumesc pentru feed-back. Foarte util pentru mine. Merci!

This message was edited 1 time. Last update was at 10/10/2009 12:56:46

DIY addicted
Valea Plangerii
m_3
Senior member
[Avatar]

IP:

tropikana wrote: Iar cat despre temperatura tubului, am o vaga impresie ca la capete e mai fierbinte decat la mijloc.

Atat de fierbinte incat nu poti sa tii mana pe el mai mult de 2 secunde. Spre mijloc e mai mica temperatura.
costa321
Junior member

IP:

Cum legi firele la neon?
Neoanele astea noi nu mai au nevoie de starter si droser? Le legi direct la priza?
m_3
Senior member
[Avatar]

IP:

E un topic mai vechiut, da probabil nici nu merita deschis unul nou doar pentru intrebarea asta.

ORICE tub cu descarcare in gaze (ca asa se numesc defapt "neoanele") are nevoie de un balast (electronic sau inductiv) pentru a putea functiona.

Pentru a te lamuri, cauta in Google dupa "schema legare tub neon" si o sa vezi si cum se leaga. Nu e mare lucru.
mihai_ghe
Membru de baza

IP:

costa321 wrote:Cum legi firele la neon?
Neoanele astea noi nu mai au nevoie de starter si droser? Le legi direct la priza?

Fiecare droser are schema de legare pe el, trebuie respectata.
[Thumb - 26052010115.jpg]

[Thumb - 26052010114.jpg]

[Yahoo!]
costa321
Junior member

IP:

M-am lamurit cum se leaga neoanele.
Dar acum as vrea sa ii intreb pe cei care au incercat... cat de buna este ideea de a folosi partea electronica de la un bec electronic pentru a aprinde un neon.
Un balast electronic costa incepande de la 40 lei. Un bec economic gasesti si cu 5 lei.
Ce probleme ar putea sa existe daca folosesti electronica din bec? Se arde neonul mai repede?
mihai_ghe
Membru de baza

IP:

costa321 wrote:
Un balast electronic costa incepande de la 40 lei. Un bec economic gasesti si cu 5 lei.
Ce probleme ar putea sa existe daca folosesti electronica din bec? Se arde neonul mai repede?

Un balast electronic de 15-18 w chinezesc sau VITO la Bacau costa 15-18 lei,unu de 36 w da la LOHUIS costa 10-12 lei.
Da poti folosi partea electronica de la un bec cu conditia sa respecti puterile,dar sa stii ca patrea electronica de la becurile noname este de calitate indoielnica si nu cred ca tubul de neon va functiona la intreaga capacitate.
[Yahoo!]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: