[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
CO2???  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
providra18
Member
[Avatar]

IP:

Pai cum adica sa reglezi din reteta? Am inteles ca daca pui mai multa drojdie, va fi mai mult co2. In cazul asta, zici sa pui mai putina drojdie? Sau scazi din toate amestecurile compozitiei?

This message was edited 1 time. Last update was at 20/05/2010 16:54:32

[Email] [Yahoo!]
ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

NU scazi din toate. Te joci cu cantitatea de drojdie adaugata...si cu cea de zahar eventual .

Until you find someone worth dying for, you never really live.
providra18
Member
[Avatar]

IP:

Aham...Am inteles. Voi ajunge acasa si voi incerca sa fac o asa zisa bomba. Sper sa iasa si sa nu dau peretii in drojdie )
[Email] [Yahoo!]
scificuss
Senior member
[Avatar]

IP:

Nu stiu de ce la toata lumea le este frica de "bomba". Au facut cativa reteta la viteza cu cel mai mic dezinteres sau din graba si le-a pocnit pe pereti si gata acuma trebuie sa se intample la toti. Citi mai cu atentie indicatiile. Nu e cine stie ce proces tehnologic. Amesteci niste apa cu ceva granule solide. Cat de greu poate sa fie sa nu va iasa? Eu chiar nu inteleg, se duce lumea de rapa la propriu. Apropo, cati de aici stiti sa face-ti o omleta sau un cartof prajit? Eu pun pariu ca procentul nu o sa treaca de 80%.

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
providra18
Member
[Avatar]

IP:

Pot sa zic cu mana pe inima ca stiu sa fac omleta si cartofi peajiti ...Noroc de prietena ca sta la mine si-mi face de haleala, dar daca nu ar fi ea, mancarea de baza, preparata de mine ar fi omleta cu cartofi prajiti si ca sa mai schimb meniul, oua prajite si cartofi prajiti . Acuma pe bune, am citit mult despre modul de constructie a acesteia, dar despre reteta, nu stiu mai nimic. Urmeaza sa ma studiez mai profund.
[Email] [Yahoo!]
popey
Membru de baza
[Avatar]

IP:

scificuss wrote:Nu stiu de ce la toata lumea le este frica de "bomba".

Subscriu celor spuse de scificuss , adaugand urmatoarele:
De ce nu ii spuneti omului ca exista si reteta cu gelatina? Cu reteta aceasta nu ai grija ca vei redecora casa
Nu mai stiu de unde am luat-o la vremea respectiva, tot de la un coleg forumist, a mers super, mergi cu incredere pe ea :

Ingrediente pentru o sticla de 2L:
- 5,5 cani de apa;
- 1,5 cana cu zahar;
- 20g gelatina (ATENTIE: gelatina alimentara pentru aspicuri, nu jeleu!);
- 0,5 lingurita drojdie.

Preparare:
- in 0,5 cana cu apa rece se pune gelatina si se lasa la hidratat aprox. 5 minute (altfel face cocoloase);
- intr-o craticioara se pun 2,5 cani de apa calda, in care se dizolva zaharul;
- se adauga cana cu gelatina;
- se pune craticioara pe foc si se amesteca des;
- la primul clocot se ia de pe foc (nu e bine sa fiarba, ca se distruge gelatina);
- se lasa la racit pana se poate turna in sticla, apoi se pune sticla in frigider cateva ore;
- cand s-a inchegat gelatina se pune drojdia si 2,5 cani de apa calduta

nimeni nu s-a nascut invatat, dar multi au murit prosti
[Email] [Yahoo!]
scificuss
Senior member
[Avatar]

IP:

Pentru bidon de 2l. 500 grame zahar si 1300 ml apa calda peste. Amesteci bine. Intre timp pui la inmuiat in 200 ml apa calda, 60 grade, doua pliculete de gelatina, cauti ceva bun. Dupa ce s-a dizolvat gelatina fara sa mai ramana granule solide in ea o torni peste apa cu zaharul dizolvat complet. Amesteci bine si bagi la frigider ca sa se intareasca. A doua zi in 100 ml apa inmoi niste drojdie, cam cat 3-4 boabe de mazare, in functie de cat de mare e acvariul si o torni peste gelatina intarita. In ceva timp va incepe si reactia. Succes.

Varianta mea de a atasa furtunul la dopul sticlei care o si consider cea mai buna. Se da o gaura, de preferat cu burghiul de 5 mm, se ia o bucata de 1,5 cm de furtun si se introduce in gaura astfel incat sa ramana afara cam 3 mm de furtun dupa care se introduce stutul unui robinet din ala alb, fortat. Tine foarte bine, daca este miscat accidental nu o sa scape co2.

[Yahoo!]
S.F
Junior member
[Avatar]

IP:

Citesc si ma minunez cat de tranta am fost. Eu am bagat intr-un bidon de 1,5L de apa minerala, un plic de drojdie, o cana de zahar si restul apa calda. Dupa ce am bagat furtunul in dop, i-am dat si cu silicon, ca mi-a fost frica sa nu sparg lustra. O am de vreo 3 saptamani , e "beton". Si in afara de asta, am mai dat si eu drumul la gaze, ca se umflase furtunul pana la robinet. Acum e stabila , nu mai am treaba cu ea, dar tot tare a ramas(la bidon ma refer).
Asa ca...omul , in tinerete invata . Si mai are doua treimi din viata timp ..... sa inteleaga !

Nu poti schimba trecutul, dar iti poti nenoroci un prezent linistit ingrijorandu-te despre viitor.
providra18
Member
[Avatar]

IP:

Multumesc pentru explicatii, pentru ajutor, pentru reteta. Voi veni cu noi postari dupa ce voi face bomba. Pana acuma, e totul ok, am inteles, dar vom vedea dupa.

This message was edited 1 time. Last update was at 21/05/2010 06:55:43

[Email] [Yahoo!]
m_3
Senior member
[Avatar]

IP:

Cat am avut butelia la incarcat am facut si eu bombe. Ca gelatina este tare buna aia de la Dr. Oetker (cre' ca asa se scrie...) La drojdie am incercat cu din aia uscata, la plic, dar una din bombe facea spume. A doua oara am folosit drojdie la cub. Un sfert de cub pt o sticla parca.... Am dizolvat-o in apa calduta, am turnat-o peste gelatina si a functionat OK. Nu a facut nici spume.

Ca sa atasez furtunul, am procedat in felul urmator: am gaurit dopul sticlei (gaura de 3-4 mm) si am introdus fortat o supapa de sens. Am rezolvat astfel 2 probleme o data: etansarea si faptul ca nu mai putea ajunge apa din acvariu in sticla.
providra18
Member
[Avatar]

IP:

Are totusi vreo importanta unde vine valva de sens? Am citit si am vazut pe net mai multe modalitati de constructie:
1) din sticla cu compozitie pleaca un furtun intr`o valva de sens, din acea valva pleaca direct in acvariu, cu o piatra de aer;
2) din sticla cu compozitie, pleaca un furtun intr`o alta sticla de 0,5 pe jumatate cu apa; dopul din sticla de jumate are 2 gauri prin care intra un furtunul pana la fundul sticlei si un alt furtun, care sta mai sus de continutul sticlei de jumate, pleaca spre acvariu. In continuare acestuia vine si valva de sens, dupa care furtunul ajunge la locul lui, in acvariu, unde se finalizeaza cu piatra de aer.
Care dintre acestea doua sunt mai bune? De fapt, ce rol are sticluta cu apa de 0.5 unde intra furtunul pana in josul acesteia, si alt furtun care sta la suprafata pleaca in acvariu? Pana la urma este obligatouri sa pun acel robinet?

This message was edited 1 time. Last update was at 21/05/2010 11:29:16

[Email] [Yahoo!]
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Sticla aia de jumatate are rol de numarator de bule. Trebuie sa stii cat CO2 intra in acvariu. Daca duci direct din bomba in acvariu, nu stii cat iti da.

Mai am o precizare in legatura cu piatra de aer: nu e deloc cea mai buna metoda. Piatra de aer nu va sparge CO2-ul in bule destul de mici ca sa se dizolve suficient in apa. Un reactor ar fi mult mai bun sau eventual un difuzor (care este oarecum ca o piatra de aer, dar mult mult mai fina).

Deci varianta 2 ar fi cea mai buna iar valva de sens as pune-o dupa cea de-a doua sticla.

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

scificuss wrote:Nu stiu de ce la toata lumea le este frica de "bomba". Au facut cativa reteta la viteza cu cel mai mic dezinteres sau din graba si le-a pocnit pe pereti si gata acuma trebuie sa se intample la toti. Citi mai cu atentie indicatiile. Nu e cine stie ce proces tehnologic. Amesteci niste apa cu ceva granule solide. Cat de greu poate sa fie sa nu va iasa? Eu chiar nu inteleg, se duce lumea de rapa la propriu. Apropo, cati de aici stiti sa face-ti o omleta sau un cartof prajit? Eu pun pariu ca procentul nu o sa treaca de 80%.

Multumesc mult, mi-ai inseninat rau ziua...am ras iarasi copios. Sa recapitulam ...tu ne vorbesti de sus, zici ca se duce lumea de rapa si ca nu stim sa facem o omleta si niste cartofi prajiti, te miri ca nu ne ies bombele cu co2 si ca ne temem de ele pt ca oricum nu pot exploda daca sunt facute cu gelatina si dupa o reteta buna - deci e ok robinetul(sac!)...si apoi vine partea delicioasa : de la inaltimea cunostintelor tale nemarginite ...scrii "face-ti" Q.e.d.

O sa va scriu aici si reteta dupa care fac eu bomba, a fost scrisa de un user pe alt forum si e cunoscuta foarte bine zic eu

Ingrediente pentru o sticla de 2l:
- 5.5 cani cu apa
- 1.5 cana cu zahar
- 20g gelatina (eu folosesc doua plicuri de 10g gelatina alimentara Dr. Oetker
- 0.5 lingurita drojdie (folosesc tot Dr. Oetker
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu (creste pH-ul initial ca sa aiba de unde sa scada in urma fermentatiei. Aceasta datorita faptului ca aciditatea prea mare omoare drojdia prea repede. Aici ideal ar fi daca s-ar putea gasi drojdie de bere intrucat aceasta nu are “probleme” cu alcoolul)

Preparare:
1. In jumatate de cana cu apa rece se pune gelatina, se amesteca si se lasa la hidratat cam 5 minute (altfel face cocoloase).
2. Intr-o craticioara se pun 2.5 cani cu apa calda in care se dizolva zaharul.
3. Se adauga cana cu gelatina.
4. Se pune craticioara pe foc si se amesteca des.
5. Cand se incalzeste se ia de pe foc (nu e bine sa fiarba, ca se distruge gelatina).
6. Se adauga bicarbonatul de sodiu si se amesteca bine.
7. Se lasa la racit pana se poate turna in sticla.
8. Se pune sticla in frigider si se lasa cateva ore sa se inchege bine.
9. Cand s-a inchegat gelatina se adauga 2.5 cani de apa calduta in care a fost in prealabil dizolvata drojdia.
10. Se conecteaza bomba la furtunul de CO2. In cateva ore trebuie sa inceapa productia de CO2.

Cu aceasta reteta fac eu bomba de un an si merge foarte bine, o bula pe secunda. Insa NU folosesc robinetul...cei care o faceti, o faceti pe riscul varuielii voastre...indiferent ce va zic altii

providra18
Member
[Avatar]

IP:

Spuneti-mi va rog, acest reductor/difuzor, se cumpara sau se poate confectiona? Daca se confectioneaza, cum si din ce. O alta intrebare...Sticla cu compozitie o pui la frigider cu dop sau fara dop?

This message was edited 1 time. Last update was at 21/05/2010 14:20:46

[Email] [Yahoo!]
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Un reductor e ceva, un difuzor e altceva.
Asta-i reductor si asta-i difuzor.

Reductorul se pune pe butelia de CO2, difuzorul se foloseste pentru dizolvarea CO2-ului in apa. Pe tine te intereseaza difuzorul probabil. Nu stiu sa-ti spun daca se poate sau cum sa-l confectionezi...

[WWW] [Yahoo!]
scificuss
Senior member
[Avatar]

IP:

Corect colega. Greseala mea. Daca te uit atenta o sa vezi ora de postare si precizez ca ziua respectiva nu mi-am petrecut-o la birou 2-4 ore dand doua telefoane si semnand doua hartii, ci a fost inceputa undeva la ora 6 dimineata cand am iesit pe usa. Doi la mana, tu avand program lejer, presupund de postezi la pranz, te intreb: Ce cana sa folosesc la masurarea ingredientelor? Am cani care incep de la 140 ml pana la 260 ml. Doi la mana robinetul il folosesc doar pentru a inchide instalatia cat umblu la bidon ca sa nu am surpriza sa imi curga din apa pe jos.

Si daca iti permiti sa razi de mine in public ( folosind o gramada de smile's ) te rog sa cauti dupa celelalte nikuri care le folosesc , scifficus si Sorin C. si sa imi spui cate greseli de ortografie am, eventual sa observi cum postez, cu litera mare de la inceput de propozitie si folosind punctuatia corect. Da?

Nu sunt defel asa dar in comparatie cum posteaza altii si la greselile care le fac, m-am simtit atacat si este dreptul meu sa ma apar. Q.E.D

[Yahoo!]
providra18
Member
[Avatar]

IP:

Da va rog ! ! ! Nu va certati pe topicul meu, pentru ca mi-l inchide...Va rog mult.

Scuze, nu am vrut sa scriu reductor, nu stiu la ce ma gandeam. Am vrut sa zic REACTOR.
[Email] [Yahoo!]
ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Sorin ai id-ul meu ... daca vrei sa imi arati ce coltisori ai o poti face acolo Aici hai sa ajutam omul .... fara sa scriem de sus. Oamenii valorosi sunt modesti ;)
Cand pui sticla la frigider NU ii pui dop!!!
Iar reactorul il poti face in n moduri ...cel mai simplu este sa faci rost de un filtru cu o putere foarte mica(powerhead), un tub de plastic transparent(ori de la parfumuri C-Thru, ori de la adapatorile pentru hamsteri, ori de la aspiratoarele de substrat, etc.), destul de lung ...si sa bagi in acel tub apa pe sus si CO2 pe jos. Ai aici in acest link, in partea de jos a paginii, o schema : http://www.petfish.net/articles/Aquatic_Plants/co2.php Ma refer la ultima schema, metoda 2 .
Va arata ceva de genul asta cand il vei termina : http://www.youtube.com/watch?v=pFC5_6hcBLc&feature=related
Daca vei da search pe you tube dupa cuvintele reactor diy co2 vei avea de unde sa te inspiri .

gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

In primul rand, !

Nu e bine si nici frumos sa faci presupuneri de genul asta (citez: "precizez ca ziua respectiva nu mi-am petrecut-o la birou 2-4 ore dand doua telefoane si semnand doua hartii"). Daca va cunoasteti as vrea sa stiu si eu. Daca nu, hai sa nu presupunem cat de ocupati sunt altii.

La intrebarea cu volumul canii iti raspund eu. Inainte de asta, mentionez si aici, chiar daca o sa vezi si in post, ca este vineri, ora 15:16 (aproximativ) si ca sunt acasa. Bun. Acum cana: se stie ca notiunea de "o cana" intr-un context de volume inseamna undeva intre 200 si 250 ml. Stie toata lumea.

Acum, as avea si eu niste intrebari.
te rog sa cauti dupa celelalte nikuri care le folosesc , scifficus si Sorin C

Ce inseamna treana asta? Unde anume sa cautam? Aici pe forum?

Si mai am o mare rugaminte la tine: poti te rog sa-mi raspunzi pe pm la intrebarile de mai sus? Topicul a fost poluat destul.

[WWW] [Yahoo!]
ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Inca ceva...valva de sens eu o am pusa dupa numaratorul de bule.
Iar cana cu care masori ingredientele pentru bomba poate avea 250 ml de exemplu. Eu am folosit si cana de 300 ml si a fost ok. Mai important e sa folosesti cani de aceeasi dimensiune cand faci bomba.
Sper sa iti iasa

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: