Message |
|
Da si tu o fuguta intai pe la introducere si prezintate pe tine si acvariul tau si dupa revii aici cu detalii. Dupa pietrisul colorat si fostele plante de plastic o sa consider ca nu ai substrat fertilizant. Lumina nu prea are de a face cu algele tale. Schimbi apa destul de rar si fara sifonare de substrat. Acolo s-a strans foarte mult mulm, care de altfel ar fi fost benefic unor plante, si cum incarcatura organica, aici ma refer la deseuri, a crescut ( nu ai specificat cati si ce pesti tii avand in vedere si dimensiunea acvariului ) implicit aceasta alga, staghorn , prolifereaza in conditiile tale. Recomandare, termina cu algizitul si alte pastile, solutii, chimicale pana nu rezolvi cu curatenia din acvariu.
Staghornului ii plac mult nitratii. Cred ca e o cantitate de deseu organic in substrat pe masura "gazonului" .
|
 |
|
Cautati aplicatii cu elemente peltier. Costa putin, intradevar au randamanet mic dar pentru scopul propus sunt mai mult ca perfecte decat clasicele coolere bineinteles extrem de ieftine fata de un racitor de firma.
|
 |
|
Scump si rezerva te tine maxim o doua luni daca uiti sa bagi gaz in tub. Incearca cu "bomba" clasica. O rezerva costa 25 lei, fa un calcul si vezi daca se merita. Si foloseste search-ul ca e plin forumul de asemenea discutii.
|
 |
|
Adevar graii omule. Am vazut un scape cu parvula , acicularis si wepping moss. Fertilizare jbl, co2 si macro diy, ceva pietre de pe garla, banal, dar infiorator de frumos. Conteaza mult, chiar peste 80% in aspect si "mana".
|
 |
|
Chiar un pic mai multe. 
|
 |
|
Depinde si de plantele tip gazon care le doreste colegul. O Cuba nu cred ca o sa stea inradacinata in pietris de 2-3 mm., Cu atat mai putin in 3-4 mm.
|
 |
|
Pestii ca pestii, probabil deja si-au acceptat soarta, dar chiar as fi curios cum s-ar auzi intradevar cei "1000 de wati" intr-o camera de bloc.
|
 |
|
M-am mai documentat putin. Standardul ( aproape) universal al robinetilor de CO2 spune ca membrana de siguranta se rupe la 190 bari iar ansamblul corpului robinet rezista pana la o presiune de 300 bari. In specificatiile tehnice ale buteliei de co2 de la JBL se precizeaza ca temperatura maxima a ambientului sa nu depaseasca 30 grade Celsius, unde din alte surse am aflat ca presiunea din butelie, incarcata la minim 75% % poate sa atinga 70 de atmosfere. La 31 grade Celsius presiunea din butelie va ajunge la 73 atmosfere ( am aflat si pragul critic la care ar trebui sa ma alarmez). Punctul de fierbere al dioxidului de carbon este la 31.1 grade Celsius cand lichidul va trece in faza semi lichida / gazoasa, unde evident presiunea va creste mult. Corelate ultimele doua informatii, se pare, ca la o temperatura mai mare de 32 grade presiunea in butelie va urca mai repede spre pragul critic.
Nota aparte. Nu sunt sigur de informatie asadar nu o luati in considerare pana nu aflu adevarul, la o temperatura ambientala de 60 grade si o umplere minima de 75% presiunea din butelie va fi de 183 atmosfere. Orice mica crestere de temperatura sau de agitatie duce la perforarea membranei de siguranta, daca este prevazuta butelia cu un robinet standard. Daca nu .....
Ca info, densitatea apei la 20 grade este de 0.9982 g/cm3 , la 30 grade va fi de 0,9965 g/cm3 si dioxidul de carbon la 20 grade va avea 0,7639 g/cm respectiv la 30 grade va avea 0,5992 g/cm3. Legat si de faptul ca indicii de vascozitate si curgere sunt diferiti de ai apei evident ca nu sa va comparta la fel.
|
 |
|
Daca imi permiteti, gazele lichefiate nu se comporta ca si un lichid normal aflat in aceleasi conditii. Fortele interne de adeziune intre moleculele gazului lichefiat sunt mult mai mici decat, spre exemplu, ale apei, de accea cand o sa miscati butelia nu o sa se auda, suna aiurea, pleoscaitul specific apei. Caracteristicele de fluiditate fiind diferite, cu mult.
On topic, a ajuns presiunea din butelie la apx 68 atmosfere. Nu stiu cat de bine indica manometrul, este un model de la aquaristik, intrebarea mea fiind: la ce presiune trebuie sa ma alarmez si sa incep sa pun prosoape umede sau pungi cu gheata pe langa butelie? Butelia fiind una de 2 kg de la JBL, functioneaza de mai bine de o luna de zile iar la incarcare s-a pus undeva la 1 kg. Mai mult pentru linistea sufletului meu. Oricum centrul de reincarcare este la mai putin de 5 minute cu masina.
|
 |
|
In loc de difuzor ceramic se poate folosi filtrul de tigara, cumulat cu celelalte costuri fabricarea unei "bombe" nu duce mai mult de 10 lei cu tot cu biletele de autobuz.
Pe cealalta parte, o butelie de CO2 JBL de 2 kg, reductor aquamedic cu supapa antidumping, 1 metru de furtun special pentru co2 si un reactor tornado am dat 450 lei, separat a costat 3 lei incarcarea buteliei. So.....
|
 |
|
Mai greu ajung ouale melcilor in filtru. Aia mici eclozati sigur ajung, au sub 1 mm chiar sub 0,5 mm. De ce nu renunti la spray-bar si sa montezi in loc o evacuare tip evantai. Nu mai ai nici grija melcilor si imprastie apa pe o suprafata destul de mare.
|
 |
|
Siliconul se usuca mai bine in umbra, adica fara actiunea directa a razelor solare si bineinteles in aer umed adica peste 50%. Umezeala ajuta foarte mult la polimerizarea compusilor din silicon.
|
 |
|
Nu isi vor pierde din culori dar cum a spus Rebella, aia albastri si aia verzi sunt cam compatibili din punct de vedere al reproducerii ( din cate stiu ) si astfel exista posibilitatea sa apara incrucisari intre specii de unde si o posibila varietate de culori. Posibil sa iasa si unii galbui. Cei care au incercat diverse incrucisari si au obtinut intradevar alte culori au observat ca in timp odata cu trecerea generatiilor se estompeaza coloritul.
|
 |
|
Nici aia de pe forum nu seamana cu planta colegului, aici vorbind de transluciditatea frunzelor si incretirea lor pe margini. In general plantele au aspecte diferite in functie de conditiile din bazin in care cresc. Nu toate dar majoritatea prezinta diferente minore pana la cazul in care se fac confuzii la identificarea lor.
|
 |
|
Ca de altfel Rotala Rotundifolia mai este cunoscuta si sub numele de Indica. 
|
 |
|
Nici pe departe nu este Ludwigia Repens. Am in acelasi acvariu si Ludwigia Si Rotala Indica.
|
 |
|
Rotala Indica (Rotala roundifolia) cea cu frunzele de jos rosii si cele din varf verzi, iar prima planta cred ca este Hygrophila Polysperma Rosanervig.
|
 |
|
Doar femele ca daca pui si masculi se cotaie si dau alte culori complementare.
|
 |
|
Stiam asta, dar trebuia sa-l lasi pe danc sa explice.
Eu de exemplu am un pietris marunt quartos, la testul cu otet nu sfaraie in schimb la testul cu cilit cateva granule din cantitatea de proba ( 1 la 10-15 ) facea sirag de bule, evident fiind calcaroase. La robinet am un kh de 5-6, in acvariu am KH-ul sub 4. Aici cum explici "cresterea" KH-ului? Am in acvariu o bucatica de lemn, dar sigur nu are nici o treaba cu scaderea duritatii si nu folosesc la filtrare turba sau alte solutii care sa scada duritatea.
Un mic exercitiu.
|
 |
|
danc wrote:Dioxidul de carbon creste duritatea temporara, adica kh'ul.
Fii mai explicit. Sa presupunem ca eu deabia am inceput cu ale acvaristicii, daca bag CO2 imi va creste duritatea temporara in acvariu. Cum?
PS. Vezi TAVI13 ca ti-am raspuns in partea cealalta. 
|
 |
|