[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: varolluis
Forum Index » Profile for varolluis » Messages posted by varolluis
Message
Chiar daca nu am folosit direct safe, o sa incerc eu sa-ti raspund, dar depinde la ce vrei sa-l folosesti. Ca si conditioneri folosesc numai Seachem si cand i-am intrebat daca sa merg pe Prime sau Safe mi-au zis ceva de genul: Safe este conceput, in special, pentru a fi folosit in acvariile unde exista un boom de amoniac si nitriti si schimburi dese de apa (spre exemplu ti s-a busit filtrul extern si pana iti vine altul faci schimburi de apa si folosesti safe: 1. ca sa elimini clorul, cloramina sau alti compusi de aluminiu din apa de canal; 2. ca sa elimini excesul de amoniac si nitriti din acvariul, care a ramas nefiltrat), sau apa cu care faci schimbul are un nivel ridicat de nitriti si amoniac.

Daca vrei strict pentru conditionarea apei de canal Prime este excelent (dupa parerea mea cel mai bun conditioner de pe piata. Eu curat si toate echimpamentele in clor si dupa le pun in apa cu Prime si n-am avut niciodata probleme). Eu folosesc toata gama:
- Prime pentru eliminarea clorului si derivati ai acestuia, cat si compusii de aluminiu;
- Stability la schimburile de apa, cu doza dubla cand curat si filtrele externe, pentru colonizarea cu bacterii;
- Clarity, cu vreo 4 ore inainte de schimbul de apa. Cel mai bine pot sa-i testez eficacitatea intr-un nano cu betta salbatici, unde este incarcat cu materie biologica (frunze de catappa, resturi lemnoase si altele) si dupa vreo 2-3 ore buretele infipt pe sorb se umple de resturi si la aspirat substratul trag mult mai mult, decat de obicei.
- Pristine dupa schimbul de apa sa descompuna miniparticulele ramase.

Spor.
Daca vrei iti dau si un site de la noi, unde le gasesti la preturi ok.
Si o inevitabila bataie:
https://www.youtube.com/watch?v=yhfd4EWh_Mg
Fa o poza exact cu locul unde vrei sa amplasezi acvariul si dimensiunile in paint. Daca pui filtru substrat, cu powerhead, cum te-a sfatuit Dan, poti sa pui intr-un saculet un litru de matrix exact in dreptul tubului de absorbtie + substrat vulcanic, e foarte ok filtrarea biologica.
Jungla poti sa faci cu o gramada de plante easy, fara CO2 si cu lumina decenta.

LE: tot nu ai dat un buget
Depinde si de buget. De 12mm, ultra clara, ar fi perfect. Daca iti perminte spatiul mai "fura" putin in latime. Cu cat mai mult, cu atat mai bine.
Tot nu ai zis ce destinatie vrei sa dai acvariului (ce plante vrei, ce vietuitoare... conteaza mult asta in alegerea echipamentului)
Depinde si ce buget ai. Eu am doua acvarii cu lungimea aia. Un: http://www.aquariumprest.ro/acvarii/acvariu-sticla-curbata-boyu-85l-60x37x40cm.html si un 60x45x40 facut de aquadec. Sunt foarte multumit de calitatea ambelor.


Daca nu ai loc de filtru extern mergi pe unul, sau doua filtre hang-on (lasi loc in spate sa ai loc de ele). Aquael sau Eheim sunt foarte, foarte bune. Poti sa te uiti si la asta: http://www.aquariumprest.ro/filtre-cascada/filtru-cascada-acvariu-of-super-hang-on-nr-3.html e bine construit si cosuletele alea de plastic te lasa sa umblii lejer la el.

Iluminarea depinde de destinatia acvariului. Dulapul care vine deasupra acvariului iti permite sa prinzi o lampa led de el?
Depinde ce destinatie (plantat, ciclide, alte biotopouri, ce prioritizezi: sa cresti anumite vietuitoare, anumite plante.. ca sa stiu ce lumina si filtrare sa-ti recomand) si ce dimensiuni si volum vrei sa aibe. Vrei fix 60 x 35 x 40?

Nu face banii. Filtrul ala e degeaba: ocupa mult loc, doar ca sa plimbe apa. Daca vrei plantat iluminarea nu este suficienta.

Ia-ti pe bucati cu filtru extern.
Acum depinde ce buget ai. Siporaxul e bun, dar incomparabil cu Matrixul. Cu zeolitul depinde mult ce vrei sa faci cu acvariul. Daca vrei sa fertilizezi, vrei creveti sau vietuitoare de apa dura nu te incurca cu el pentru ca face filtrare chimica si demineralizeaza apa (adica nexam calciu si magneziu). Este de fapt carbon care cica, sanchi, face si filtrare biologica (dar se fixeaza bacteriile pe el, la fel ca pe burete). Pentru filtrare mecanica doar buretele e de ajuns, daca vrei sa umblii mai rar in filtru. Poti sapui perlon de vreo 0,5-1 cm latime, ca prim element de filtrare si in rest doar filtrare biologica. Schimb perlonul lunar si aia e. Dar filtrare mecanica inseamna un burete infipt pe in-ul de la filtru si spalat saptamanal la schimbul de apa. Sa ai filtru extern si sa tii bureti si perlon in el, e spatiu ocupat degeaba. Umple toate sertarele cu filtrare biologica si gata.
Ca fapt divers, daca mergi pe siporax si ai rabdare sa asezi fiecare bucatica in parte, primul rand culcate, dupa in picioare, iar culcate si tot asa, la vreo 3 litri mai castigi un litru in plus de siporax in filtru.
Le-am schimbat si casa.
Acvariu 65x45x40, umplut doar cu vreo 75 litri (35 litrii apa de osmoza, 20 litrii apa direct de la canal - tratata cu seachem prime si 20 de litrii din acvariul vechi unde era apa de la canal "indoita" cu frunze de catappa si filtrata prin turba)
Filtrare un greenline 401, al carui out e infipt in filtru substrat.
Iluminare 2 x18
Substrat biogravel
Decor crengi si mopane + frunze de catappa. Trebuie sa iau si niste nuci de cocos taiate sa le fac pesteri.
Mai folosesc Seachem Stability si JBl Tropol
Fertilizare: deocamdata am bagat niste bile kugeln si dennerle nutriball. Pe viitor cred ca o sa fertilizez cu una din urmatoarele Plant Elixir, Sera florena si daydrops, sau vimi all in one. Am din fiecare si inca nu m-am hotarat.
Pestii sunt bine, toti 6, nu am avut nici un deces si in vreo 2-3 luni sper sa se aleaga o pereche.
Ii hranesc cu: - hrana vie larve tantari (din pacate raman fara), grindal, busmania
- alte tipuri de hrana: Dennerle betta booster, o combinatie de fulgi facuta de mine si urmeaza sa-mi vina betta pro de la ocean nutrition si sa ma duc la cules de artemia sa pun la congelat.

La pozat sunt praf ca de obicei:
O sa-ti zic o chestie, pe care am citit-o mai demult si daca vrei sa o aprofundezi tu dupa, poate vii cu mai multe detalii. Bacteriile, care denitrifica se fixeaza cu hidrogen sulfurat. (mirosul ala puternic, al unui substrat ciclat este de la hidrogenul sulfurat). Asta e destul de nasol pentru vietuitoare si marea majoritate a produselor, care contin bacterii vin la pachet si cu hidrogenul sulfurat pentru fixare. Eu folosesc Seachem pentru ca ei sustin ca produsele lor nu contin astfel de elemente, dar nitridac mai mult ca sigur are. Eu am folosit mult timp, pentru ca era ieftin si animaxul e la doi pasi; nu stiu sa iti zic daca decesele din acvariu erau clar de hidrogenul sulfurat dezvoltat, dar dupa ce am citit chestiile astea am facut cateva teste, doar bazate pe miros si eu sustin ca sigur contine. Decat sa te incurci mai bine lasi ciclarea sa-si urmeze cursul, sau cumperi produse de calitate (stiu ca diferenta de pret e foarte mare, dar eu niciodata n-am avut probleme cu produsele seachem).
Spor,
Varol.
Si eu am un nano la ei mei unde Ghul e 29 si Khul vreo 17. Poti sa cresti o gramada de plante in parametrii astia. Asa cum ai zis si tu, cam orice cryptocoryna, bucephalandre, bacopa caroliana si amplexicaulis, rotala rotundifolia, echinodorusii easy, althernatera mini, dar in special nesaeae (crassicaulis, pedicellata, red, triflora, icosandra) si amanii (senegalesis si gracilis) , care iubesc apa dura.

Da mai multe detalii despre volumul acvariului, filtru si iluminare. Nu te speria de parametrii aia, poti sa faci o gramada de chestii in acvariul ala .
Salut.
Unde gasesc si eu o pipeta, cu gatul mai larg, cu care sa trag purecii de balta si ciclopii, pe care ii cresc?
Multumesc pentru pont.
Dap. Umple tot cu matrix si cumpara niste perlon (cel mai ieftin, cred ca e 6 lei punga) uda-l bine si pune ca un capac subtire in mijloc, unde e teava, care duce la rotor. Asta il schimbi, sau speli, la fiecare schimb de apa. Sa ai si filtrare mecanica, sa opreasca particulele fine.
Wajok este o zona din regiunea Khalimantan, Indonezia. Achizitia lor a fost din scurt si nu am avut timp sa setez acvariul cum vroiam, de aici si substratul cuartos de 2-4 mm. La drept vorbind ei se gasesc in special in balti din zona raurilor deci substratul nu e chiar asa extraterestru pentru ei si de hranit o fac intr-o farfurioara de hranit crevetii + ca am filtru substrat in care am infipt out-ul de la extern si impinge resturile la suprafata substratului, ca sa pot sa aspir. Momentan am 6 exemplare, intr-un nano de 60 x 35 x 35, in vreo 40 de litri de apa (sunt cam 10 cm distanta de la luciul apei, la buza acvariului), driftwood, cioate, catappa, cryptocoryne, pogo gayi, 2-3 fire de rotale si hygrophila brown.
Oricum in maxim 2 luni o sa setez altceva pentru ei, un 65 x 45 x 40, cu alt tip de substrat.

Privind channa sunt o gramada de posesori in Romania. Chiar eu am adus odata cu acesti betta (sunt din familia coccina, acesti Wajok) si 6 juvenili de channa gachua inle lake . Din pacate eu nu am cum sa le ofer conditiile necesare acum si o sa-i duc unui prieten. Sunt putin cam "subti" si datorita drumului lung si greu parcurs, de aia par mai serpuiti . O sa se mai "rotunjeasca" ei putin.
Am vazut ca vrei sa jonglezi doar cu anumite plante, dar la paramentrii apei din Constanta e pacat sa nu bagi nesaee si amanii. Apa aia dura, lumina, fertilizarea si CO2-ul le transofrma in splendori, cum nu vezi in alte parti.
Aia e cianobacterie si nu are nici o treaba cu densitatea de plante sau CO2-ul (in afara de asta, asta e un macro fetilizant si orice plante se hraneste in functie de elementul cel mai scazut. Adica degeaba bagi Co2 de iti sar ochii, daca alea nu au bor sau zinc sa haleasca, dar spre desebire de plante, o alga poate sa o duca foarte bine si doar cu 1,2 elemente). Nisipul ala cuartos e pagubos rau: in primul rand nu favorizeaza deloc colonizarea cu bacterii si elimina silicati, care duc la ciano. Eu la 8 din 10 setari unde foloseam nisip cuartos, scapam de cianobacterii dupa 6-8 luni. Ca fapt divers nici un peste/crevete nu le halesc, se hranesc diferit pe lumina si pe intuneric (deci blackoutul nu ajuta cu nimic) si cred ca sunt peste 10 mii de feluri de cianobacterii.
20 de min dupa introducere
La un moment-dat luam sticla, cantuita integral de la unii care montau sere, la preturi de toata jena. Din pacate nu mai dau de baietii aia, dar incearca sa te interesezi daca se ocupa cineva cu asa ceva in zona ta. Acrilul are preturi foarte mari inca si trebuie facuta mentenanta de polisat, de cineva care se pricepe.
Spor
Cumpar urmatoarele specii:
Heterandria Formosa
Jordanella Floridae
Grass shrimp, orice Palaemonetes sp. din America de Nord.

Lasati mesaj aici sau la nr 0743 333 235

Varol
Columnaris nu se trateaza. Degeaba indopi pestele cu tratamente. Este practic sida la pesti. Singurul lucru, pe care poti sa-l faci, este sa izolezi pestele, sau pestii sa le oferi condintii cat mai bune. Iti recomand cu tarie sa nu-i lasi sa se inmulteasca, pentru ca se transmite puietilor. Daca cineva iti spune ca a tratat columnaris, habar nu are ce vorbeste, sau ce avea pestele. Pestii pot sa traiasca ok, fara mari probleme, daca au ce le trebuie si boala se manifesta doar in conditii de stres, parametrii apei necorespunzatori sau mancare slab calitativa. De fapt columnarisul permite altor boli sa apara si sa se manifeste mult mai usor si mai rapid.
 
Forum Index » Profile for varolluis » Messages posted by varolluis
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com