[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: varolluis
Forum Index » Profile for varolluis » Messages posted by varolluis
Message
Ms mult
Scuze de titlul lung, dar ideea este cam asa: o lampa dennerle de 9w, care a fost folosita si ultrafolosita si cand am luat-o sa o ultilizez pentru ce a fost creata, m-am trezit ca e imposibil sa-i scot becul. Garniturile se topisera, se contopisera cu tot suportul de plastic. A trebuit sa sparg becul si sa bag munca de chinez batran sa curat tot pe acolo (bineinteles ca mai mult am zgariat si am rupt chestii decat am curatat). Intrebarea este: exista vreun produs cu care sa izolez imbinarea becului cu suportul de plastic care sa fie hidroizolat si sa reziste la temperaturile alea mari?
Nu stiu daca am explicat cum trebuie ce am patit si ce vreau, dar maine daca e fac si o poza.

LE: lampa e de 9W, dar eu ii pun bec de 11W de aici diferenta dintre titlu si descriere.
In primul rand trebuie sa ne spui cam in ce buget vrei sa te incadrezi si cam ce dimensiuni sa aibe acvariul, daca ti-l lipesti tu, il lipeste vreo firma, sau vrei sa cumperi unul din shop. Spre exemplu eu l-as face 100x50x40 (Lxlxh). Pentru filtru depinde foarte mult bugetul. Poti sa iei un Eheim 2424, care e vreo 600 lei + medii filtrare. Daca bugetul e redus poti sa iei un SunSun.
La leduri nu am cum sa te ajut. Nu am pricep la diy, stiu ca sunt si persoane care fac produse ok, dar nu degeaba costa o lampa led, de firma specializate o caruta de bani.
Este o cryptocoryna wendtii brown, sau o bullosa neincreita inca. Cryptocorynele astea sunt de multe feluri si in functie e conditiile din acvariu au diferite forme si culori.
Este o planta cu cerinte medii, dupa ce s-a adaptat in acvariu. Sa-i tai tot timpul frunzele care mor si de preferat este sa pui niste tablete fertilizante la radacini, din cand in cand, spre exemplu: vimi bottom, dennerle nutriballs (astia aveau crypto tabs, dar nu le-am mai vazut de mult, erau foarte bune, dar cred ca le-au scos), Jbl Kugeln balls, sau orice alt gen de pastile fetilizante, pentru plante cu sistem de hranire reticular. Sa eviti sa le pui in lumina puternica.
Spor
trasalica wrote:Numai pentru acvaristica m-as muta un bucuresti, toate donatiile, combinatiile si toate vanzarile se intampla acolo... .. La cta, iti faci cruce cand vinde sau doneaza cineva ceva )... Sa ne mutam pe PM, salut si scuzati


Sunt o gramada de acvaristi in Constanta si multi dintre ei pot sa faca rost de chestii destul de rare. Spre exemplu, eu de cate ori ajung acasa, in Constanta, ii fac o vizita lui Viorel Cantea. (mai putin cunoscut printre cercurile de acvaristi, moderni, care le stiu si le fac pe toate, dar pe care spre exemplu nea Boloni, il aborda destul de des sa se consulte )

LE: Dau o bere, pentru off topic
Cel mai bine este sa ne spui ce plante vrei sa folosesti si ce apa ai. Cu ledurile, din punctul meu de vedere, problema este cam complicata, cu prea multe necunoscute. Exista un motiv pentru care on lampa, pe led, dedicata, costa o caruta de bani.
Eu am vreo 8 nanouri si testez la fiecare cate ceva. Cu o lampa de 7W, in nanou-l tau, poti sa cresti lejer o gama larga de plante, dar poti sa mergi linistit si pe una de 11W. Sunt o gramada de lampi pe piata la preturi decente (depinde si ce buget ti-ai propus). Si de Aquael leddy am fost multumit, dar sa ai grija pentru ca plantele cu crestere lenta, se umplu mult mai repede de bba, daca nu stau la umbra.

LE: daca vrei site-uri de unde sa iei lampi ok pentru nano, pot sa-ti dau cateva.
Daca ai filtru extern, poti sa renunti la cel intern. Sfatul meu este sa ti le iei pe bucati, nu pachet acvaristic:
Acvariul separat, filtru separat, iluminare separata si tot asa. Pe termen lung te costa mai putin si alegi ce-i mai bun din fiecare.

Co2-ul si sonda ph nu au nici o legatura cu schimbul de apa. (mentenanta oricum se face). Este un macro fertilizant necesar cresterii plantelor.
Un alt sfat, pe care ti-l dau este sa te gandesti foarte bine ce destinatie vrei sa-i dai acvariului si sa tii cont ca apa in Constanta este mai mult decat infecta: ph-ul, gh-ul si kh-ul sunt foarte mari. Daca vrei plante, sau anumite specii de pesti iubitoare de apa moale, gandeste-te serios la o instalatie de osmoza.
Fa-i un schimb la picatura.
Ideal este sa bagi filtrul mai mult sub apa, sa nu valureasca, pentru ca pierzi CO2-ul. De asemenea o sa fie mai eficient, pentru dizolvarea bulelor, daca pui filtrul sa "bata" direct in minifliper.
Eu am avut o mare problema la birou cu filtru cascada si co2-ul. Cand scadea apa sub nivelul buzei de la hob, si nu mai valurea apa, doar cadea, se ducea naibii tot CO2-ul. Bagam 2b/s si tineam cam la 25 CO2-ul, asta cand doar valurea la suprafata, dar cand scadea nivelul apei, se oxigena atat de rau ca se ducea naibii tot CO2-ul. Eu nu aveam sonda PH, dar si cu aia ca sa mentina nivelul de CO2 o sa iti bage de termini o butelie intr-o luna.

LE: vorbesc de nano-ul de la munca unde scadea cam 3 cm apa in weekend
Cu mici exceptii, aproape toate plantele pot fi crescute emers. De fapt cam 85% din plante, din acvariile noastre, provin din zone umede, mlastinoase, pe malurile apelor si submers cresc doar in perioada inundatiilor. Spre exemplu anubias nu stiu daca a vazut cineva sub apa prin Africa.
Dar trebuie sa le adaptezi. Cel mai simplu este sa le pui intr-un acvariu, bol, caserola, izolat bine cu folie deasupra, astfel incat sa fie foarte umed. Eu pulverizam pe hc apa zilnic, si mi-a luat vreo 2 luni sa-l adaptez.

Standul cel mai bine ti-l faci tu.
Referitor la filtrare eu iti recomandasem sa faci un sump deasupra acvariului. Cea mai buna combinatie este un filtru de substrat, prin care sa traga o pompa, duci apa sus in sump si ii faci un sistem de cadere libera. In acest sump faci si un sistem de aquaponics unde poti sa pui plante.
Iluminarea este ok, filtrarea eu zic ca nu. Pe de alta parte eu am un junghi impotriva filtrelor interne si poate altora li se pare ok. Ce trebuie sa stii este ca daca mergi pe hang-on, sau extern nu o sa poti sa pui geamul, care acopera acvariul. Pe de alta parte, daca tot mergi pe ideea asta de gradina, in care sa "plantezi" un acvariu, poti sa incerci sa-i faci un sump de suprafata, daca nu te deranjeaza zgomotul apei care cade, cascada si faci un aquaponics, deasupra acvariului si cu filtrarea bilogica nu o sa ai probleme.

Daca vrei mai multe detalii, pot sa-mi spui si ma gandesc cum sa incropesti ceva, iti dau cateva idei si corectezi tu, dupa caz.
Eu am obervat o chestie, de-a lungul timpului: daca ai o filtrare de bun simt, raportata la necesitatile acvariului, daca il cureti dupa o luna, sau dupa 6 luni, mizeria este aceeasi. Pe de alta parte eu am un nano de 35 litri, doar cu plante si cativa melci, deci incarcatura biologica sub minim, filtru extern cu 3 litri de ceramica si furtunurile dupa 3 luni sunt negre, dar mediile de filtrare curate.
Oricum daca nu ai un echilibru intre filtrarea biologica si incarcatura biologica sa cureti filtrul mai des nu e solutia.
Ai grija cu incalzitorul ala. Mai ingroapa-l putin daca poti. Eu a patit-o la birou, s-a evaporat prea multa apa in weekend si a scazut sub nivelul necesar de submersibilitate. Am avut bulan ca doar s-a suprasolicitat si i-a sarit siguranta, dar poate sa se si sparga, sa faca scurt si alte tampenii.
dan.pavelescu wrote:Mihai, am citit ca pejtii astia cresc pana la 3-3,5 cm.
Prea mult pentru cubul meu. Si nu confunda, acvariul de 400 (550, ca sa fim mai aproape de adevar) e acasa, iar cubul e la birou, la serviciu.


Bagi lejer un trio acolo. Eu intr-un nano de 30x25x30 am tinut 2 masculi si 5 femele, tot la birou, cu un filtru hang-on, care tragea printr-un filtru substrat. Sunt mici mah si frumosi si nici nu-s asa cacaciosi, ca otto spre exemplu. Stau mai mult la suprafata si cu hrana nu iti face probleme. Mananca absolut orice, de la fulgi pana la hrana vie. Daca vrei iti dau o caserola mica, cu grindal, pe care o am la birou.
Eu la fiecare setup fac cateva greseli, noi pentru mine si evit unde am dat chix in trecut. Ideea este ca pana nu experimentezi tu si te "frigi" nu ai cum sa faci ce-ti doresti, indiferent cate sfaturi bune ai primi.
Parerea mea este sa nu te incurci acum cu butelie co2, nu te arunca din prima sa le faci pe toate. Focuseaza-te pe acvariu, filtrare si iluminare decenta si dupa o sa iti dai tu seama ce vrei sa realizezi in acest hobby. Sunt o gramada de plante frumoase, care cresc cu o iluminare ok, fara CO2. Tu acum trebuie sa gandesti amplasarea acvariului astfel incat sa ai acces in toate colturile lui, sa poti sa faci mentenanta la filtru, sa cureti un furtun, sa schimbi un neon si toate astea, de care o sa te lovesti.
http://www.seriouslyfish.com/species/epiplatys-annulatus/
In primul rand la diminesiunile expuse de tine o sa fie destul de urat vizual. Cel mai mult la un acvariu conteaza o proportie armonioasa intre latime si inaltime. Mai e si singuranta data de sticla in functie de l/h. Un acvariu pana in 100 de litri se face lejer cu sticla de 5-6. Tu la 25 cm latime si 50 inaltime ai nevoie de sticla de 10.

Parerea mea este sa-l faci 80x40x40. Costul o sa fie in functie de modalitatea de achizitie. Daca ti-l lipesti tu te costa cam 100 lei. Daca vrei sa ti-l lipeasca o firma profi, sa fie cantuit, o sa te coste cam 300 lei.
Filtrarea: filtrul intern e absolut degeaba. Daca nu vrei sa cheltui prea mult ia un extern mai ieftin gen Sun Sun. Sau un Aqua Nova ncf 800 e vreo 230 de lei. Cu medii de filtrare ajungi pe la 300 de lei. Daca vrei calitate, mai mult. Pompa de aer nu iti trebuie.
Iluminare: poti sa comanzi lampa, sau sa comanzi un capac. Cam 300-400 lei daca vrei ceva profi.

Eu zic sa-ti faci un buget de 1100 lei si in banii astia poti sa iei tot: acvariul, filtru, iluminare, incalzitor, substrat, plante.

LE: Daca vrei sa testezi acest hobby, pana te prinde, poti sa incerci si cu un nano mai mic, pana "iti faci mana". Cu vreo 3-400 lei poti sa iti faci un nano de vreo 50 de litri unde sa te joci tu cum vrei, pana inveti si dupa iti faci unul mare, pe gustul tau.
Baga un trio de annulatus, 4 ammano si vreo 3 neritine si aia e.
Cat e acolo e tot ce era in 4 kg de pietris? Le: la xingu ma refer.
 
Forum Index » Profile for varolluis » Messages posted by varolluis
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com