[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: varolluis
Forum Index » Profile for varolluis » Messages posted by varolluis
Message
cotro wrote:
varolluis wrote: Ia un substrat de calitate si baga pastile de fertilizare. E mai eficient si mai curat.


Un exemplu de substrat?


Pai depinde de care vrei, la ce-l folosesti si ce buget ai.
La moda sunt substraturile active (gen scaper's soil, Amazonia, pro scape).
Eu unul recomand substraturile Seachem. Pe termen lung, calitate/pret, imbatabile, de cand a disparut vechiul volcanit.
Ce bagi pana la urma? Hemi?
Ia un substrat de calitate si baga pastile de fertilizare. E mai eficient si mai curat.
Ms de sfaturi. Aia cu eggcrate m-a trimis direct pe Google ).
Singurele lucruri de care pot sa o agat sunt suporyi prinsi de stand, sau de buza acvariului. Daca fac un suport din plexi agatat de geamul din spate si can 20 cm de laterale oare tine, sau e sarcina prea mare? Sticla e de 8, lipita de Florin de la aquadec rimless (orice ar insemna asta ).
Eu am o buba nasoala. Habar n-am sa dau o gaura cu bormasina, dar am impresia ca pot sa fac proiecte super profi. N-am scule, nici nu stiu ce scule trebuie sa folosesc in diferite situatii, dar mi se pare simplu sa bricolez.... nasol.
De aici si urmatoarea mancarime: vreau sa fac un fel de mini aqua ponic si am nevoie de niste sfaturi unde m-am blocat.

Se da asa: nano 65x45x40. O lampa 2 x 18w pe mijloc si un filtru eheim 2215. Dat fiind ca borcanul este pentru niste betta salbatici tin coloana apei undeva la vreo 30 de cm.
Acum ce vreau sa fac: - sa reduc coloana apei la 20 de cm si in partea din spate (intre lampa si geam) sa "agat" un ghiveci dreptunghiular din plastic (jardiniera) cu o lungime de vreo 50 sau 60 cm, vreo 18 cm inaltime si vreo 20 cm latime, in care sa bag outul de filtrul extern. Ce pun in ea, cum fac scurgerea si restul detaliilor le dau de cap, dar ce ma framanta este urmatoarea chestie: cum naibii sa agat jardiniera ai.
Ma gandeam sa pun pe laterale cate o bugata de lemn, prinsa de stand si de astea sa vin cu un suport de metal sau ceva. Aveti vreo idee cum sa-i dau de cap?
Eu ma referisem ca sunt altele de rezolvat, pana la plante.
Semintele ies, mai ales daca nu te deranjeaza sa comanzi hc si sa-ti rasara parvula.
Gata deja ati ajuns la plante ....... Aia e ultima problema. Cu 200 de euro plantezi lejer alea 2 acvarii.

Din punctul meu de vedere singurul mod in care sa realizezi ce-ti doresti este sa faci acvariile din plexi, alfel nici o sansa.
Humbert wrote:
varolluis wrote: Sau cazuri in care sunau pe Preciziei sa vina sambata sa incarce (nenea ala sta aproape si daca nu e plecat la tara vine sa-ti incarce) si se duceau distrusii cu bani ficsi.....

Nenea ala (Romica) e unul din cei mai de treaba oameni pe care ii cunosc.
Si nu accepta bacsis, eu cel putin nu am reusit sa-i las niciodata desi am si mers special fara marunt :-)


Si pe mine ma refuza, dar ii las acolo si plec. Imi zice ca e mult, ii da inapoi si ii las acolo pe masa.
La mine mai e si chestia ca am vazut ce probleme sunt prin alte orase si mi se pare normal sa lasi o atentie unui om care te ajuta pur si simplu ca este el de treaba. In Constanta spre exemplu trebuia sa las butelia peste noapte, imi ziceau direct care este spaga si mai faceau si o gramada de figuri. Eu sunt genul de om mai vulcanic si cand incepe ala sa-si dea ochii peste cap, ma iau motorase, tractorase pe la stomac. Ori o incarci, ori nu. Simplu.

In alta ordine de idei, butelia de aluminiu si facutrarea pe pe PJ sunt doua lucruri diferite. Stiam ca este o lege europeana data prin 2012-2013 care le interzice sa mai fabrice butelii din aluminiu si centrele au obligatia sa le retina pe cele a caror revizie a expirat, dar pana expira aia poti sa o incarci. Ideea este ca directiva asta a fost implementata la noi pur roamaneste: adica cu picioarele nespalate. Normal aia iti opresc butelia de aluminiu cu revizia expirata si iti dau alta cu niste discounturi considerabile. La noi nu facea nimeni asta, nu existau oferte si imi amintesc discutia in care un coleg acvarist, care era si sudor povestea ca ei de 6 luni lucreaza toti practic ilegal.
Nu stiu daca ai voie sa le comercializezi..... spre exemplu astea ISTA sunt din aluminiu.

Facturarea pe persoana juridica este de vreun an si nu este numai pentru CO2.
Eu am incarcat la Silviu acum 2 saptamani fara probleme.
Pe de alta parte o sa repet ce am scris si in discutia de pe fb: incarcarea buteliile mici se face doar sa scoata salariatul de o bere. E ca si cum te-ai duce la vulcanizare sa umflii o roata. Stiu doua centre care nu mai incarca pentru acvaristi, din cauza unor milogi. O butelie de 2 kg e 9 lei si o incarci de 3 ori pe an. Trebuie sa fii ultra zgarcit sa astepti 1 leu rest. Lasa naibii 20-30 de lei acolo. Sau cazuri in care sunau pe Preciziei sa vina sambata sa incarce (nenea ala sta aproape si daca nu e plecat la tara vine sa-ti incarce) si se duceau distrusii cu bani ficsi.....
Din experienta iti spun ca trebuie sa alegi foarte atent pietrele alea. Exact la fel culegeam de pe malul Techirghiolului si mi-a picat fisa tarziu ca au portiuni taioase si pot rani grav pestii. Incearca sa le polisezi pe margini.
In rest arata foarte bine.
Pana la urma ce substrat alegi?
Abia astept sa-l dai la apa .
Spor
Humbert wrote:
varolluis wrote: eritromicina este eficienta numai in cazul in care gramul este negativ.

pozitiv nu negativ
eritromicina ataca doar bacteriile gram pozitiv
de aia nici nu decicleaza, ca bacteriile nitrificatoare sunt gram negativ


Nu ma contrazic, ca nu ma pricep, dar stiam ca face parte din familia penicilinelor, care actioneaza in principal impotriva gramului negativ, cu exceptia celor ca ampicilina, care ataca si anumite bacterii gram pozitiv, pe langa cel negativ.
Oricum ideea de baza este ca cyano poate sa fie gram pozitiv sau negativ, si daca nu scapi cu erictromicina trebuie sa folosesti ceva ce ataca ambele spectre, dar poti sa scoti filtrul din priza ca e degeaba pana termini tratamentul.
Ma bag si eu in seama, ca ma lupt cu ciano intr-un acvariu de mi-au sarit ochii. Eu pana acum am tras urmatoarele concluzii:

- se si face, se si aduce. Principalul motiv pentru care apare si se dezvolta, cel putin la mine, au fost silicatii (asta e testata).

- nu are nici o treaba cu lumina (poti sa-i dai blackout total o viata, tot e acolo) si traieste in stare latenta emers (un lemn tinut 2 ani in balcon, de care uitasem ca a fost cu ciano, mi-a dezvoltat o "frumoasa" colonie in doar 3 zile).

- am scapat de ea cu bluexit de la EL in anumite situatii si nu a mai reaparut (eu folosesc si doza recomandata la fiecare schimb de apa de bluexit, in setarile unde am avut probleme). In alte cazuri i-am facut baie in bluexit si nici nu i-a omorat un spor.

- eritromicina este eficienta numai in cazul in care gramul este negativ. Daca cyano este gram pozitiv situatia e groasa, fiind rezistenta la antibioticele traditionale, cum este eritromicina.

Si ultima concluzie trasa este urmatoarea, cu citate din nevasta-mea: daca-ti mai apare "cacatu'" ala verde in vreun acvariu, care pute de-ti muta nasul, arunca-l pe geam direct. Deci cred ca si asta e o solutie sa scapi de ciano .
Eu as umple tot spatele cu eleocharis vivipara, xingu sau montevidensis
Ms de sfat Porcul, dar am incercat si nu sunt reactii. Folosesc detartrant. M-am ars cu otetul cu niste Seyriu, care erau calcaroase, dar nu reactionau la otet.
Eu am filtre burete cu "talpa grea" puse pe o piatra plata si legata cu furtun la in. Cum am scris mai sus, la schimbul de apa buretele 30 de secunde sub dus si schimbat la 3 luni.
Filtrul plin cu material biologic. Mi se pare cel mai eficient si usor de curatat.
Asta pentru ca EL nu au spus niciodata. Eu presupun ca EDTA. Pe de alta parte, intr-un schimb de mailuri, de cand au scos ei fosfo sugerau ca ar fi bine sa dozezi in zile diferite, deci indirect recunosteau ca folosesc EDTA, care este mult mai vulnerabil in fata fosforului si instabil la pH de peste 6-6.5.
Asta ca sa-ti raspund, atat cat stiu despre chelatorii EL.
Nici la intrebarea prinvind forma ionica nu pot sa-ti dau un raspuns ferm, informatia fiind la fel de ascunsa ca so chelatorii, dar eu presupun ca daca foloseau F2 glutonat se laudau cu asta, asa ca tind sa cred ca au F3 care este mai stabil, deci necesita chelatori mai ieftini, fata de cel glutonat.

Scuze ca nu te ajut mai mult, dar vorbesc din amintiri si EL nu dadeau date concrete. Da-le un mail poate acum sunt mai deschisi

Eu folosesc ca prefiltru, filtre din alea burete, la care conectez in-ul si le spal la fiecare schimb de apa (direct sub dus) si le schimb la 3 luni. Nu am avut treaba niciodata nici cu scaderea debitului (bine oricum filtrele le tin pe debit mai mic, avand numai nanouri) nici cu mizerie ajunsa pe la rotor. Filtrele externe le curat o data pe an si am observat o chestie: dac ail deschid dupa o luna, dupa 3 luni sau dupa un an, masa de mizerie din filtru este aceeasi.
Fac si eu niste precizari. Nu inteleg de ce cumparati de la green aqua filtre Oase cand la noi in tara sunt mult mai ieftine (la unguri 600 T ajunge vreo 1300 lei, la noi e 975 lei). Eheim au preturi cele mai bune, dar Oase nu are rost sa comanzi de acolo.

De dragul discutiei te felicit pentru achizitionarea eheimului classic. Orice ar iesi pe piata nu au cum sa bata filtrele astea. Nu exista model de filtru mai fiabil, mai usor de intretinut si mai eficient. Schimbi o garnitura la 3 ani si un rotor la 5-6 ani si atat. Si "ozn-urile" sunt bune, ma incanta evolutia tehnologica la filtre, dar la un classic nu are ce sa se strice, renunt lejer la sistem de amorsare daca stiu ca nu trebuie sa-l schimb dupa 3-4 ani ca a inceput sa curga, are spatiu pentru materiale de filtrare suficient. Ii pui prefiltru extern, il umplii cu material biologic si uiti de el. BioMaster asta nu-mi face cu ochiu pe termen lung. Are prea multe chestii si garnituri care pot sa dea chix, plus ca piesele de schimb nu "inunda" piata cum e in cazul filtrelor Eheim sau Jbl.

Pe de alta parte eu mi-am luat oase filtosmart pentru simplu' motiv ca imi place al naibii de mult cum arata )).
Lemon wrote:Mai bine daca scap si de aquabasis...
Maine dau o yura prin magazine sa vad cum se vede lampa


Cel mai bine sa renunti la aquabasis si bagi kugeln de la jbl sau nutriballs de la dennerle sub nuferi si crinumi. Kugeln gasesti pe la toate pet shopurile si sunt relativ ieftine. Eu la crypto le folosesc impreuna. Bile de dennerle sunt mai scumpe dar sunt locuri unde se vand si la bucata (1,4 lei). Daca ai rabdare pot sa iau eu si sa-ti aduc cand ajung in Constanta.
De curiozitate ce apa vrei sa folosesti? Presupun ca stii cat de dura e apa in Constanta si cred ca o sa fie nevoie sa o indoi cu ceva. E de prefarat sa ai un gh intre 6 si 10 pentru hemi si un ph intre 7-2, nu gh 29 si ph 8,2 cum am eu la Techirghiol .
Ca sa-ti faci o idee, eu la un biotop pentru niger delta aveam doar un neon t8 de 18W, la un nano de 55x37x35 si urmatoarele plante:

- anubiasi (si 18w era mult, trebuia sa le ascund)
- ceratopteris thalictroides
- pistia
- nuferi
- bobiltis

Acum stiu ca tema in ziua de azi este lumina cat mai multa, dar eu am crescut plantele astea lejer, singurul lucru necesar fiind sa pun nymphea si bobiltis mai in lumina, dar tine cont ca aveam plin de plante de suprafata si si acvariul plin cu turba, deci apa neagra, care bloca mai mult lumina.
Acum la un biotop asiatic de 65 x 45 x 40 am 2 x 18w si tin cryptocoryne si ceratopteris (tot ca planta de suprafata, deci lasata sa pluteasca) si nu am probleme.
Acum depinde si ce vrei: daca iti doresti plante exact ca in acvariile olandeze, da ai nevoie de lumina. Daca vrei un acvariu biotop, cu ceva alge pe decor si plante sanatoase, dar care nu trebuie tunse la 2 zile, poti sa mergi lejer pe un proiector led de 20w, sau o lampa/capac cu 2 x 18w. Vezi ca sunt si niste lampi led sun sun la pret accesibil (le vinde baiatul ala al carui nume nu se pronunta aici - e 120 de lei), dar sincer mie si alea mi se par ca sunt prea mult. Tine cont ca mai multa lumina inseamna mai multe cerinte (fertilizare, co2 si mai ales plante sa le consume. Tu in afara de ceratopteris, asta daca bagi, nu ai nici un consumator mare acolo, crinum si nymphea au mai degraba nevoie de niste pastile de fertilizare de substrat, decat de lumina, deci eu te sfatuiesc pe langa aquabasis sa bagi si nice bile de la jbl sau dennerle).

Spor
 
Forum Index » Profile for varolluis » Messages posted by varolluis
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com