[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: varolluis
Forum Index » Profile for varolluis » Messages posted by varolluis
Message
Salut si succes cu proiectul. Incearca la novina, sa vezi ce bolbitisuri si mossuri gasesti. Nu am comandat pentru ca mi s-au parut preturile mari, pentru 2-3 fire de moss (nu da poturi).

Le: si eu si Cornel reusisem sa negociem preturile, deci mai lasa din ele.
Aveti idee daca au dozat astia zilele astea? apa e albicioasa rau, e ceva in early, altceva decat clor.
Scorpioane atunci am pus-o ca nu am cum sa-i dau reset. Iau maine un test pH si bag turba in filtru.

Lukita baga dennerle crusta mineral, sau pur si simplu sulfat de calciu si magneziu. Sau daca vrei iti trimit apa de la Techirghiol cu gh 29 ))
Depinde si ce buget ai.
Eu Eheim classic as lua 2213, nu 11 sauOase filtosmart 100, care este vreo 300 de lei, fara incalzitor incorporat.
Oricum, doar cu filtru extern, fara skimmer, poate sa dureze si 6 luni pana dispare complet biofilmul.

@SilviuMan nu consider duritatea mare, dar pentru speciile, pe care le tin in acel nano, am nevoie de apa mult mai moale (macar un gh 4 si kh 2)

@lukita stiu, tocmai de aia am si mentionat ca pastilele de fertilizare ar putea fi cauza. Presupun ca avand un kh foarte mic puterea de dizolvare a calciului din magneziu este mult mai mare. Buba este ca am incercat sa fac si schimburi de apa de 50%, pe principiul injumatatirii duritatii, dar in 2 zile mi-a sarit iar la 9. E un buffer ceva, care-l stabilizeaza la gh 9 si kh 7, dar nu-mi dau seama ce.

@ scorpionul de 6-10 mm, care se foloseste si pentru filtrare. Avea Adrian Jivulesc. L-am pus peste filtru de substrat, sa impinga externul apa prin el si e acoperit cu substrat argilos neutru. Le folosesc pe ambele si in alte setari si nu influenteza cu nimic aciditate sau duritatea.
Am o problema cu cresterea duritatii apei si nu reusesc sa-i dau de cap:
- acvariu 70-80 litri, schimb de apa de osmoza + catappa + extract de turba. Acum buba: aparatul de osmoza bun, testele dau 1-2 gh 0 kh, o mai "altoiesc", cum am scris cu frunze de catappa si extract de turba sa-i duc ph-ul la 5.5 si totusi apa in acvariu 8-9 gh si 6-7 kh. In acvariu nu am decat mopani si craci (deci elemente care scad duritatea), filtru substrat care baga in niste pietris vulcanic, acoperit cu substrat argilos neutru.
- m-am tot chinuit sa vad ce-mi creste duritatea asa mult si am gasit doua posibile cauze:
1. ca material filtrant am matrix, si niste inele ceramice de la aqua nova. Pentru ca stiu ca anumite medii biologice cresc putin duritatea (gen eheim substrat pro) am crezut ca ienelele ceramice sunt de vina. Dar 3 litrii de substrat pro imi cresteau gh-ul cu 1, deci un litru de inele ceramice nu cred ca au cum sa-mi creasca gh-ul la 9.
2. dennerle deponit nutriballs - am vreo 20 de pastile ingropate pentru cryptocoryne. Stiu ca au calciu si magneziu in compozitie, dar pot sa ridice ph-ul asa mult?

Oricum, de vreo saptamana ma chinui sa-i dau de cap. Aveti o idee ce altceva poate sa influenteze duritatea asa mult?
Teste de ph n-am facut, ca nu am gasit prin casa si de obicei nu fac teste. Astea de gh si kh le-am gasit cand faceam curat si m-a mancat in fund sa le folosesc. Acum mi-au dat tema ))
Si eu zic sa mergi cu Hemi si doar pe o specie.
Ca substitut pentru plante de suprafata poti sa pui ceratopteris thalictroides si sa le lasi sa pluteasca. Contrar tuturor informatiile complet eronate ca ar avea habitatul in Asia, in special Philipine, iti garantez ca este o planta cu origini africane si in Congo, de unde sunt si Hemi, este nativa.
Succes
Depinde ce vrei de la acvariu. Sunt plante si vietuitoare care prospera excelent in conditiile alea. Spre exemplu amaniile si nesaealele africane se dezvolta excelent la asemenea duritate.
Eu la Techirghiol am 19 kh si 31 gh la un ph de 8. Initial si eu puneam apa de osmoza, dar pe parcurs am adaptat acvariile la conditiile apei si merg excelent.
Da mai multe detalii despre acvariu si ce iti propui cu el si pot sa-ti dau o lista cu vietuitoare si plante ce pot fi crescute in apa aia. Oricum 80% din plante cresc lejer acolo.
Sincer la dimensiunile alea eu nici nu ma incurcam fara sticla de 12. Daca aveai macar un 80 cm latime, cu intaritoare si tot ce ai tu, poate ma riscam la sticla de 8 cu 60 cm inaltime, dar asa nu.
1. Perlonul poti sa-l lasi prima luna, dar dupa scoate-l si pune buretii. Sau poti sa-l schimbi/speli bine la fiecare schimb de apa.

2. Zeolitul are acelasi proprietati ca si carbonul, numai ca nu elimina chiar toate elementele chimice si poate sa stocheze mai mult amoniac si nitriti, dar cand e la suprasaturatie iti arunca tot ce a eliminat, inapoi in apa. Daca vrei neaparat sa-l folosesti tine-l ca ultim mediu de filtrare si schimba-l la 3-4 luni. Cel mai bine este sa-l schimbi. Si Matrix si Substrat pro sunt bune (asta din urma ridica putin ph-ul apei)

3. Fiecare cu gusturile lui, dar in cercurile de acvaristica nu sunt agreate decorurile artificiale cu atat mai putin cele gen panda, care scot bule de aer pe gura sau fund. Eu unul nu am nimic impotriva si daca petshopurile de unde cumpar eu supravietuiesc vanzand doar asemenea produse, din partea mea fiecare sa aibe cel putin 10 sirene in acvariu. (ideea e ca e o chestie psihologica si nu o sa mai primesti sfaturi de la unii, care chiar te-ar putea ajuta, pentru ca ai decoruri artificiale in acvariu). Si da, pompa de aer elimina CO2-ul.

4. Te complici cu prea multe specii. Ori bagi neoni mai multi, ori rasboare. Guppy aia daca bagi si femele si masculi o sa-ti puiasca in draci si nu o sa mai poti sa controlezi.

Spor
In afara de nuante sunt si cateva elemente chimice care difera in compozitie. Spre exemplu Flourite Red are mult mai mult fier, aluminiu si potasiu in compozitie, dar mai putin mangan si calciu, decat Dark. Dar chestiile aste nu te afecteaza la o setare, decat daca faci farmacie si tot felul de teste pe plante. Poti sa setezi lejer cu oricare din substraturi, in functie de culoarea preferata. Red-ul ala parca-i prea red . Mai bine mergi pe Flourite clasic, care are nuante de negru si caramiziu.
E ok cum ai zis tu: inele, matrix, substrat pro.
Eu folosesc burete de prefiltrare si le infig direct pe teava de in. (ceva de genul: https://www.ebay.com/itm/Aquarium-Fish-Tank-Black-Cotton-Filter-Foam-Sponge-Pond-Protector/282561088862?hash=item41c9f40d5e:m:m-G9xnw8m03mwX8qkn56sBA).
Daca nu gasesti burete acoperit la un capat, ia normal cu gaura pe mijloc si imbraca sorbul cu el (eu sorb spun la elementul ala gen gratar, de pus pe in, cu care vin filtrele externe).
Poti sa folosesti si ceva de genul: http://www.aquariumprest.ro/filtre-burete/filtru-acvariu-mic-de-burete-ocean-free-fbf-baby.html si sa legi printr-un furtun teava de la in cu teava de la filtru burete.

Nu stiu daca are cont aici Agache. Cauta-l pe facebook Catalin Agache. Are o pisica poza la profil.
Eu eheim-urile clasice le umplu cu medii biologice si pe in pun filtru burete, sau infasor in pasla sorbul, pe care le spal saptamanal. Daca vrei sa pui si un burete pentru filtrare mecanica, in filtru, ca ultim strat, inainte de rotor poti sa faci chestia asta, dar nu stiu ce rost are. Eu unul nu te sfatuiesc sa pui bureti intre mediile de filtrare biologice, cum vrei tu, pentru ca te chinui aiurea sa-i cureti. Eu acum am un ehein 2215, la un nano cu vreo 65 de litrii brut cu 2 litri de matrix si restul inele ceramice, doar cu un burete pe in. Spal buretele saptamanal si atat. Filtrul il desfac la 4 luni, mai mult sa curat furtunurile. Ca fapt divers eheim substrat pro este un material filtrant biologic bun, dar creste putin duritatea, inclusiv ph-ul. Daca nu iesi din buget eu zic sa bagi si un litru de matrix (nu iti recomand sa cumperi vrac din Romania). Nu e nevoie sa pui mediile de filtrare in saculeti, decat daca iei bio rio, dar nu te sfatuiesc. (asta e foarte, foarte bun dar e gandit pentru alt gen de filtrare).

Flourite Dark gasesti aici: https://roacvarii.com/preparate-si-substrate/substrat-special/seachem-flourite-dark-tm-3-5kg-ro-ro.html
BioGravel aici: http://www.aquariumprest.ro/substraturi/substrat-acvariu-bio-gravel-5-l.html (vezi ca asta e maroniu deschis. poti sa vezi aici la mine cum arata: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/40425.page#p370151 - dai mai jos pe pagina dupa ce i-am dat reset)

Poti sa tii aphyosemion la ph-ul ala, dar eu te sfatuiesc sa bagi lemne si mopane, cat de multe iti permite varianta ta de a decora. Ca si pesti eu iti recomand aphyosemion celiae. Ia legatura cu Catalin Agache, pentru ca stiu ca a scos el pui de curand. Pana ai acvariul pregatit probabil o sa poti sa iei de la el.

Spor.
Multumesc mult. Faptul ca duritatea rezultata este practic media dintre cele doua ma "coafeaza" bine. Mai mult asta urmaream. Weekendul asta iau ceva sa calibrez ph metrul ala si fac niste teste sa vad ce iese cu ph-ul.
Am si eu o intreabare de habarnist. Daca e sa combin apa cu ph si duritate diferita aveti idee de ce elemente se tine cont cand se face media. Presupun ca daca pun de ph 8 si 6 si Gh de 20 si 10 nu o sa rezulte o apa de ph 7 si duritate 15. Faza e ca ph metrul meu a luat-o pe aratura si testele alea la picatura de gh si kh dau numai rateuri (aquili si sera) si nu pot sa fac teste calumea.
Vreun chimist care stie ce iese? Multumesc.
1. Depinde de buget. Eu unul as merge pe substrat Seachem Flourite Dark (E un site la noi unde gasesti la 64 de lei punga de 3,5 kg). Dupa ce volcanitul s-a dus naibii si au schimbat aia de la aqua medic doua mine, dupa parerea mea substratul de la Seachem e cel mai bun acum. Daca vrei activ nu te sfatuiesc sa mergi pe Dennerle (scaper's soil) sau Tropica, ia Pro Scape de la JBL. Daca vrei ADA mergi pe Malaya (se stabilizeaza mai repede decat Amazonia si pe termen lung e mai bun).

Nu stiu cum ai folosit Nutribasis, dar ala e de fapt un substrat activ/fertil, care trebuie acoperit cu unul inert. Ca sa iti dea cineva exact un sfat de substrat strict pentru killi, trebuie sa spui cam ce specii vrei, ce mai folosesti pe langa si ce parametrii are apa pe care o folosesti. Speciile de killi traiesc in ape cu parametrii foarte diferiti: acida, dura, neutra. Prima data trebuie sa vezi ce parametrii are apa de la canal. Daca spre exemplu apa are un ph de 7.8 si tu vrei rachovii poti sa o indoi cu ceva (turba, frunze de catappa, conuri de arin) ca sa o acidulezi, poti sa colectezi apa de ploaie, sau sa iei o instalatie de osmoza inversa. In toate cazurile astea poti sa pui orice substrat. Daca nu poti sa mai acidulezi apa poti sa iei substraturi active, gen Scaper's Soil, Ada Amazonia, Pro Scape (eu sunt foarte multumit de asta), care reduc duritatea apei, dar eu nu le recomand unui incepator.

2. Ca si strat eu as pune 5 cm in fata si as urca pana pe la 8-9 in spate. Daca iei Seachem asta ar insemna cam 6 saci, deci vreo 400 de lei cu transport. Daca vrei ceva mai ieftin eu te sfatuiesc sa iei Bio Gravel. Calitate/pret e cel mai bun. Il gasesti la 42 de lei 5 litri si daca iei 3 saci iti ajung.

3. Daca tot iei masterline, ia si carbonul lichid de acolo.

4. Daca vrei killi trebuie sa stii ca in cazul a 90% din specii un acvariu open top = multe, multe final jumpings. Ori ii lasi nivelul apei la vreo 15 cm mai jos de buza acvariului, ori ii faci capac, sau gasesti cum sa-l acoperi.

Eu unul iti recomand sa alegi o specie de killi si sa incerci sa le faci un biotop. Adica plante doar din acea zona, susbtrat si decor care sa imite cat mai bine mediul lor natural. Daca vrei te ajut cu sfaturi in directia asta.

Spor,
Varol
Imi vine sa ma sui in masina, sa vin sa te ajut, numai sa-l vad mai repede cum "ia apa" .
Mai paraditi si plini de boli, decat ii gasesti in pet shopuri nu cred ca au cum sa fie.
Si ca fapt divers 90% din speciile din magazine, tot de la vanzatorii de pe "olx" ii iau si ei. Crezi ca furnizorii se duc si stau la panda, cu scafandrii in Tanganyika, pana dau de cel mai frumos julidochromis ca sa ti-l aduca in pet shop, sau iau si ei de la crescatori ca sa-si onoreze comenzile? Spre exemplu ai mai mari sanse sa iei pesti cu columnaris din pet shop, decat de la crescator.
De vanzare Channa gachua Inle Lake, noua bucati, vietuitoare de 8 cm, 45 de lei bucata sau 30 de lei daca se iau toti 9.
Lasati mesaj aici sau la nr de telefon 0743 333 235, Varol
Nu stiu daca am voie sa fac reclama, tinand cont ca acest site are si un magazin. Daca e sterge un admin.
Eu comand conditioneri seachem de la https://roacvarii.com/ sau de la unguri de la greenaqua, cand fac o comanda mai mare.
 
Forum Index » Profile for varolluis » Messages posted by varolluis
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com