[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: varolluis
Forum Index » Profile for varolluis » Messages posted by varolluis
Message
Ca si la pesti, depinde de plante, dar in 80% din situatii o duc mult mai bine in apa moale, dar din toate astea 50% se dezvolta lejer si in apa mai dura. Pe de alte parte, anumite africane, cum sunt anuminte ammannii sau nesaeae prefera apa dura.
Dar nu inteleg de ce te agiti si tot scoti si bagi pietre pana nu vezi care este situatia in acvariul tau. Si seiryu cresc putin ph-ul, dar nu se agita nimeni cu ele. De fapt foarte, foarte putine pietre sunt inerte in acvariu.
Daca tu spre exemplu ai 7,2 ph doar cu pietrele alea calcaroase nu oferi conditii la ciclide, iti trebuie si spartura ca substrat. Pietrele nu modifica asa mult ph-ul cum crede lumea.
Pune o poza cu testul de care spui. Aia de la JBL au mai multe. In mare pui apa cat iti spun ei, torni niste picaturi, indicate de ei si compari culoarea cu tabelul lor, sa vezi cat e ph-ul.
Orice ai incerca, eu te sfatuiesc sa porti o masca, pentru ca altfel praful de sticla o sa-ti intre pe o parte, si sunt mari sanse sa nu iasa tot pe partea cealalalta.

Daca nu faci manual ai mare grija ce aparat folosesti pentru ca toate variantele de mai sus sunt fezabile doar daca lucrezi sub un curs continuu de apa, cu ungeri de ulei.
Parerea mea este sa strangi din dinti, sa gasesti undeva sa-ti taie sticla ok si sa renunti cam la 3 cm din dimensiuni, micsorezi toate foile si aia e.....
Cu smirghel de 120 mi s-a parut ca merge cel mai bine, dar am avut si eu o tentativa si am cedat repede si am comandat alta foaie. Trebuie sa fii putin in depresie si sa te refugiezi in munca de chinez batran, ca sa ai rabdare sa corectezi sticla stramba cu smirghel. Poate merge la masina de polisat, dar eu nu am incercat.
Pietrele calcaroase nu afecteaza, doar schimba parametrii apei. Asta poate sa fie benefic sau negativ, in functie de destinatia, pe care o dai setupului.
Conteaza ce ph are apa cu care ai umplut acvariul si apa cu care faci schimburile. Pentru betta, neoni si kuhli ai nevoie de o apa mai moale, chiar daca ei se adapteaza in timp, dar ideal este sa le oferi conditii cat mai aproapiate din emdiul lor natural.
Poti sa scazi ph-ul apei folosind frunze de stejar, conuri sau frunze de catappa. Dar trebuie sa faci niste teste de ph prima data. Sau cel mai simplu, bagi in filtrare niste turba.
Spre exemplu apa de la canal, la mine, are cam 7.6 ph. Eu apa cu care fac schimburile, in acvariul cu ramirezi, in cel cu trichopsisi (cand aveam) si niger delta, o pun in bidoane de 10 litri cu cate o frunza de catappa si fac schimbul dupa 3 zile. Am ph-ul cam 6.7 in acvariile astea.
dan.pavelescu wrote:Newbie question: pana o sa am io parale pentru mult-visatul Eheim Liberty, pot sa incep cu un hob mai ieftin si mai micut, pentru ca apoi sa transfer continutul filtrului in Liberty si sa mai completez cu material filtrant?
Afecteaza grav? Nu de alta, dar nu m-am mai lovit de probleme din astea la cantitati mici de apa


Deci hang-on am incercat de toate cred. Claro, Crystal, Sun Sun, Boyu trebuie sa ai bulan sa nimeresti unul calumea, dar la cele mai multe ma cam lasa rotorul dupa un an. Spre exemplu am doua claro, cumparate in acelasi timp si ala de acasa merge brici dupa un an jumate, ala de la munca e pe moarte.
Eheim sunt ok, dar mai bun mi se pare fzn (aquael dupa parerea mea au cel mai bun hang on). Si alea de la Ocean Free sunt gandinte misto, dar eu am nimerit unul care facea zgomot si l-am returnat (dar conceptul de trecere al apei prin camerele de filtrare era super ok).

Deci dupa toata polologhia scrisa mai sus, iti zic sa-ti iei naibii un extern micut si gata. Vezi ca vinde Adrian Jivulescu un Eheim 2211 cu un baston. Ti-l cumpar?
Eu am fost mai multumit de combinatia nano crusta mineral si nano crusta fit. Imi naparleau mult mai bine decat cu Bee Salt.
Problema mea cea mai mare este ca nu am absolut nici un simt artistic. 0, deci ca sa pot sa fac ceva placut vizual ma gandeam la chestia asta cu catappa. De aia vreau ceva incolor, care sa acopere si sa izoleze frunzele lipite si sa protejeze polistirenul. Ma gandeam ca asa o sa arate si mult mai natural. Polistirenul nu-l vopsesc deloc. Pur si simplu iau vreo 50 de frunze de catappa, si le lipesc bine peste polistiren, sa acopere absolut tot si dupa vin cu rasina peste. Lemnele o sa le lipesc dupa ce se usuca rasina.

Multumesc pentru sfaturi.
Ca sa detaliez putin vreau sa fac asa:
- o sa iau polistiren cat mai gros, cred ca de 20 cm latime si asta o sa-l modelez. Il tai la inaltimea si latimea acvariului (o sa fie un nano de 60Lx55lx40h). In stanga o sa las un picior de 15 cm latime si de vreo 8 inaltime, in drepta un picior de 15 cm latime si vreo 10 inaltime. In spatiu liber dintre picioare, de 30 cm o sa vina filtru substrat. Taiat in dreapta unde iese tubul de la filtru substrat, in care o sa intre outul de la filtrul extern, si spatiu in stanga pentru in-ul de la filtru si incalzitor.
Vreau sa lipesc peste tot frunze de catappa si driftwood, dar sa izolez foarte bine cu rasina doar frunzele lipite, driftwoodul il las doar lipit, in contact cu apa. Vreau sa dau gauri peste tot in background, cu circumferinta variabila, de la 1 cm pana la 3-4 cm, unde o sa infig diferite feluri de microsorum, deci scopul final este sa am tot backgroundul plin de microsorum. Deasupra o sa incerc sa fac niste "cosulete" tot din polistiren, unde sa incerc sa cresc niste bambusi.

Nanoul o sa fie dedicat unui biotop thailandez, pentru trichosis pumila, dar totul depinde de izolarea frunzelor de catappa cu rasina asta.

Apropo, am inteles ca este destul de toxica, atunci cand se aplica. Tu ai folosit masca, manusi?
Vreau sa testez creearea unui background, din polistiren, pe care sa lipesc lemne si frunze de catappa si sa izolez tot cu rasina epoxidica.

Tinand cont ca nu am absolut nici o inclinatie spre astfel de chestii, nu mi-a iesit niciodata ceva diy, am nevoie de putin ajutor ca sa stiu daca este fezabil ce incerc.

Planul de bataie este cam asa: un background de polistiren de vreo 15 cm grosime, lipit pe el, cu silicon pentru acvarii, bucati de driftwood si frunze de catappa, astfel incat sa acopar tot fundalul si dat peste un strat, 2, 3, cate este nevoie de rasina epoxy, care am inteles ca este incolora.

In stanga o sa las un spatiu prin care o sa vina out-ul, care intra intr-un filtru de substrat; in dreapta un spatiu mai mare unde sa fie in-ul si incalzitorul. De asemenea la in, vreau sa tai sus, la nivelul apei o bucata din background, unde montez o plasa inoxidabila foarte fina (gen alea din care sunt facute tuburile, care se pun pe in-ul filtrelor sa nu tragi crevetii). Astfel, ma gandesc ca o creez si un fel de skimmer.

Ce vreau sa stiu:

Rasina asta (am inteles ca e ok sa folosesti expoidica, epoxy) adera si o sa izoleze frunzele de catappa astfel incat astea sa nu se descopuna in timp? (ceva gen ierbar)

Astept parerile voastre si va rog raspundeti doar daca ati testat, sau aveti idee despre ce spuneti.
Multumesc.
Eu tin niger delta la 27 de grade si n-am nici o problema cu ei. Vara imi depuneau si la 30-31 de grade in acvariu.
Filtrele alea interne sunt degeaba, la cat de populat este acvariul. Acum eu nu stiu ce buget ti-ai propus, si ce vrei exact de la acvariu, dar daca scopul tau este sa ti killi, in momentul de fata e mult mai bine daca iei niste cutii din alea de plastic (din alea de depozitat, la 20-40 de lei) si tii acolo o specie si in acvariu doar una. Cel mai bine killi separati in functie de specie in cutii si acvariul il lasi cu cory si niste plante.
3 masculi la o femela e mult disproportionat, pentru niger delta. Incearca sa mai iei doua femele. Cory sunt din alt film.
Explicati-mi si mie ce inseamna sa inveti din greseli, cand vine vorba de acvaristica? Poate daca ai un 500 de litri +, poti sa-l stabilizezi, daca ai habar ce faci, destul de repede, dar pentru celelalte? Daca vorbim de sub 100 de litri si o piatra in plus poate sa-ti dea batai de cap.
Eu de fiecare data evit greselile facute anterior, dar ma lovesc de alte probleme. De fapt cred ca asta e si frumusetea in acvaristica si originalitatea. Vrajelile astea fara alge, fara particule, fara bla, bla, bla, bla sunt pentru aia de fac un setup, il trag in poza si maine se apuca de urmatorul.
Pe langa ce zice Porcu, vreau sa adaug ca absolut orice specie, fie de pesti sau creveti, are aceeasi evolutie in acvaristica. La discusi se observa mai bine pentru ca sunt mult mai sensibili si mai usor de observat.

Si guppy, pe care un coleg de ii tinea in marin (atat de larga este paleta de adaptabilitate) daca sunt selectati doar pentru o linie au sensibilitatea mult ridicata, adaptabilitate mult mai scazuta la parametrii apei si hrana, in vreo 3-4 generatii sistemul imunitar la pamant si incep sa apara mutatiile.

In afara de asta, in orice crescatorie e full de boli, deci scaldari in antibiotice si majoritatea pestilor chiar daca noi le oferim un mediu decent si ei nu manifesta aceste boli, sunt purtatori. Aici e cu doua taisuri: poti, in timp, sa formezi o colonie cu imunitatea ridicata la anumite boli, dar poti sa si nenorocesti alti pesti cu care acestia intra in contact. Spre exemplu de Columnaris nu scapi niciodata, boala e mult, mult prea raspandita in acvaristica, puii mostenesc de la parinti, e foarte greu de diagnosticat (datorita multitudinii de simptome) si tratament care sa elimine complet boala nu exista.

Daca vreti pesti sanatosi, cu un comportament cat mai natural dati-le ocazia, pe cat de mult posibil, sa se loveasca de cat mai multe probleme intalnite in natura si lasati selectia naturala sa-si urmeze cursul.
Ce inseamna proasta? Zi niste parametrii.

Ph-8 Kh 14 si Gh 29 cum am eu la Techirghiol, sigur nu ai .
Eu sunt curios de unde esti. Oradea, Sibiu? De obicei in zonele alea ai apa foarte buna pentru plantate fara CO2. Daca erai din Constanta spre exemplu puteai sa bagi tu si tona de masterline, sau orice alta fertilizare.
Un SunSun 602 B e 113 lei si un 603 B 129 lei. Ambele sunt mai bune decat orice filtru cascada sau intern.
Pentru ca am ignorat complet nanourile in ultimile trei luni si dezastrul este complet (bomboana pe coliva a fost o pana de curent care mi-a resetat o priza programila si mi-a tinut lumina aprinsa non-stop la trei acvarii si un incalzitor n-a mai pornit, nenorocidu-mi gasca de trychopsisi) m-am hotarat sa incep un jurnal aici, pe parcurs ce resetez fiecare nano. Din pacate calitatea pozelor este mai mult decat indoielnica, dar asta e, nu ma pricep si fac poze nasoale.
Pentru ca tema acvariilor nu sunt chiar plantele, nu sunt sigur ca am postat unde trebuie, dar cred ca o sa ma ajute un moderator daca am aterizat gresit.

M-am hotarat sa raman momentan cu 4 nanouri si pana la sfarsitul anului sa termin setarile pentru ele (asta daca-mi permite timpul si cheltui toti banii pe acvarii, sa nu mai am de plimbareli )
Cele 4 nanouri:

1. 20 de litri unde am babaulty malaya si ce plante am reusit sa salvez ( vreo 7 tipuri de bucephalandre, 2-3 fire de staurogyne, un fir de palustris proserpinaca (mai verde decat lucerna, dar inca ma mir ca a supravietuit), 2-3 moturi de roraima, 2-3 fire de rotala najenshan, 2 fire de hirsuta, vreo 2 fire de hygrophila araguaia, niste moss si cryptocoryne, parva, hobbit, amicorum si purpurea. Plantele de fapt sunt niste varfuri ce au fost resuccitate, dar semnele sunt bune. Ca decor niste pietre seyriu si lemene. Hardware: filtru de substrat, prin care trage un filtru cascada, iluminare lampa de 11W. Stapanul acvariului este un otto, pe care eu il am de 6 ani, deci cred ca el are vreo 7.




Am dat submit din greseala . Asa ca dau edit sa continui.

2. nano de 47x37x35 resetat astazi. Setarea este un biotop clasic de african, semi black water, cu anubias si un nufar (si asta vai mama lui, ma mir ca nu au putrezit bulbii) pentru sjoestedti niger delta. Inainte sa-i dau reset aveam green hair grass, care crestea de pe o laterala si se lipea de celalalta.
Hardware: un eheim 2234, trage printr-un skimer si scoate intr-un filtru de substrat. Iluminare o lampa led. Momentan am in el doi masculi si o femela si o alta pereche sunt pusi la depus (o femela a sarit, in conditiile in care apa era la 10 cm sub nivelul buzei acvariului). Trebuie sa-i incropesc un capac sa nu mai sara tampitii astia.


3. Cub 35cm. Acum o galagie de timp il setasem pentru cardinali si tylo. Bine ca nu am apucat sa iau crevetii pentru ca nici filtrarea n-am instalat-o. Asta e urmatorul pe care-l resetez.

4. Acvariu 60x35x35. Il setasem pentru un biotop tailandez. Planul era sa-l inscriu la concursul de biotop, evolutia era asa cum imi doream, dar cum nu m-am mai ocupat am ramas doar cu 3 trichopsis pumila (pe care nu stiu inca daca reusesc sa-i salvez), vitata mi-au murit, mai am doar un Filopaludina Polygramma, plantele s-au sufocat una pe alta....nimic bun ramas (. Pe asta o sa-l resetez ultimul, pentru ca vreau sa cumpar un acvariu boyu asd 600, sa-l inlocuiesc.

Primele doua poze sunt cu picoul, care incepe sa se stabilizeze. Celelalte cu nanoul pentru niger delta.
Filtru ala e absolut degeaba. Mai bine pui un filtru burete sau filtru substrat cu pompa de aer. E mult mai eficient. Eu pentru creveti folosesc numai filtre cascada, care trag printr-un filtru de substrat.
Cum ti-a explicat cineva mai sus, in functie de filtrare, spatiu, minerale, hrana, populatia se autoregleaza. Eu intr-un nano din ala dennerle de 20 de litri am acum cam 30 de babaulty malaya, dar mi-au ramas doar vreo 7 exemplare mature, in rest sunt pui. Cand ii aveam intr-un cub de 35, deci vreo 40 de litri, aveam cam 70 de exemplare.
E un coleg pe aici la care am vazut intr-un acvariu de peste 150 de litri amano de 5-6 cm. Prima data am crezut ca-s raci.

Acvariul ala de 30 x 20 x 20 o sa aibe cam 7-8 litri utili. Poti sa tii creveti in el, dar sa nu te astepti sa-ti faci o colonie.
Rcsei gasesti pe toate drumurile si sunt pe forumuri destui colegi, care trimit si in tara.
CreatoR wrote:
varolluis wrote: ...

- de obicei aclimatizarea o fac cam de 6-8 ore, la picatura, perfuzie;

- pestii stau in carantina cam 3 zile daca sunt specii cu care am cat de cat o experienta si nu vad nici o problema si o saptamna daca sunt specii pe care ii studiez mai mult..


Carantina o faci 3 zile si aclimatizarea 8 ore? Foarte ciudat.

Aclimatizarea la picatura e recomandat max 1-2 ore apoi poti sa ai alta probleme (lipsa de oxigen, parametrii apei, etc)

Carantina pe perioada lunga dezvaluie si alte chestii.

P.S. aici eu vb de acvariu marin daca te referi la acvariu de apa dulce atunci nu cred ca e nevoie de carantina foarta mare.



Aclimatizarea o fac de minim 6 ore, pentru ca am observat, in timp, ca sunt anumite specii care au nevoie de mai mult timp sa se acomodeze cu anumiti parametrii ai apei. Spre exemplu, la pesti de apa dulce, toata lumea spune ca un otto este foarte sensibil in primele zile si pierderile sunt mari. Eu, personal, nu am mai pierdut unul de foarte mult timp si convigerea mea, personala, este ca sunt foarte sensibili la socurile provocate de parametrii tds-ului, afectandu-le scheletul, care este foarte fragil.

Am specificat faptul ca folosesc o carantina de 3 zile strict pentru speciile, pe care le cunosc foarte bine. Asta pentru ca pot sa-mi dau repede seama daca sunt probleme si pestii transportati, avand imunitatea scazuta, dezvolta foarte repede o boala sau daca au fost infectati, boala explodeaza mult mai repede. Daca e vorba de pesti, la care n-am avut ocazia sa ma holbez ore intregi prin bazinele mele, de obicei ii tin in carantina minim 7 zile.

Marin nu am avut niciodata. Daca problemele la sarate sunt mai diversificate nu pot decat sa va doresc pesti sanatosi si ape limpezi.
Depinde mult si de experienta fiecaruia. Degeaba faci acvariu carantina daca nu stii sa recunosti o problema si cum sa o combati. Sunt mult mai mari sanse sa nenorocesti un peste daca il pui in carantina, ti se pare tie ca are nu stiu ce, fugi pe facebook sa ceri sfaturi si se gasesc toti "acvaristii" aia de bine sa-ti spuna cu ce sa-l injectezi si prin ce chimicale sa-l imbaiezi.
Cred ca fiecare trateaza in felul lui chestia cu carantina, dar strict la obiect, de la un anumit nivel, carantina devine un strict necesar.

Eu personal procedez asa:

- umplu acvariul carantina intotdeauna cu apa din acvariul unde o sa stea pestii, cam cu doua saptamani inainte. Folosesc bolborositor (aici vreau sa fac o remarca. multe fitre burete, aparute pe piata, au in compozitie si fibre de carbon. Chiar daca nu au aceasi "putere" ca si carbonul activ sau zeolitul, pot totusi sa neutralizeze anumite tratamente) cu pompa de aer pentru filtrare, pun 2-3 lymnaea si dozez easy start cam la 5 zile. Arunc un ceratopteris sa pluteasca (acvariul este iluminat, mai slab, dar necesar pentru a nu produce socuri daca tinem pestii prea mult pe intuneric si dupa ii introducem in acvariu iluminat) si pentru marea majoritate a pestilor pun si o frunza de catappa (exceptand cei ce prefera apa dura).

- de obicei aclimatizarea o fac cam de 6-8 ore, la picatura, perfuzie;

- pestii stau in carantina cam 3 zile daca sunt specii cu care am cat de cat o experienta si nu vad nici o problema si o saptamna daca sunt specii pe care ii studiez mai mult. De obicei daca sunt probleme ce necesita tratament, il fac in alte acvarii, impart pestii si supradozez intr-unul si daca am mai multe exemplare de obicei sacrific unul, pe care il pun separat, fara tratament si ma raportez la el
ca sa-mi dau seama cum evolueaza boala (da stiu ca suna nasol sa omori un peste cu buna stiinta, dar am patit-o sa dau chix, pentru ca nu am avut un exemplar cu care sa compar pestii aflati sub tratament si am infectat un acvariu).
La aquariumprest au neoane T5 de la arcadia si aquazonic. Eu luam de 8W de la ei pentru ca nu gaseam in alta parte. Trebuie sa aiba si de 24W. Spre exemplu super tropical pink are diferente de vreo 50 nanometri fata de cele giesemann aqua pink, dar aceleasi spectre. Vezi la spectre ce-i apropiat de Super Flora.
Accelerator este carbon lichid (gen easy carbo, flourish excel, dennerle carbo elixir).
Da, eu am folosit produse Vimi, micro si all in red si am fost foarte multumit. Inca mai am doua nanouri unde merg pe Vimi. De accelerator nu pot sa ma pronunt pentru ca mai am un bidon de 5 litri de easy carbo, cu care ma lupt, dar in mare sa stii ca toate au cam aceeasi compozitie pentru carbon lichid.
 
Forum Index » Profile for varolluis » Messages posted by varolluis
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com