[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Medii de filtrare optime  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
ciprianm.2008
Junior member
[Avatar]

IP:

Salutare! Ma gandesc sa fac ceva schimbari in materie de materiale filtrante.
Structura de filtrare la care ma gandesc pentru bazinul de 400L, dotat cu un filtru Eheim Professionel 3e 700, ar fi urmatoarea:
sertar 1 - perlon+burete
sertar2 - siporax
sertar 3 - zeolit
sertar 4 - siporax

Precizez ca am cate doua in-take-uri si out-take-uri, cate unul in fiecare capat al acvariului, si ca ambele IN-uri sunt prevazute cu cate un burete nu extrem de fin pentru pre-filtrarea mecanica.

Imi pot spune cei mai cu experienta ce modificari ar trebui sa fac la schema asta?

400 L, 4x54W (830, 865, 965, JBL Solar Color), CO2 butelie, reactor DIY extern, Incalzitor Jager 300W, incalzitor de substrat, substrat fertil Tetra 2-3 cm, quartzita 3-5 cm

Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Nu stiu daca te ajuta dar eu, intr-un Eheim 3E 1200 XLT am, de jos in sus,
Siporax, Matrix si Eheim Pro. Apoi perlonul si buretele. Teoretic, cele mai multe
opinii sunt acelea ca dinspre intrare catre iesirea din filtru, sa fie medii cu densitate
de spatii pentru popularea bacteriilor crescatoare. Insa, daca exista o prefiltrare foarte
buna, nu cred ca teoria este valabila.

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
Wolfmark
Junior member

IP:

1. Parca la filtrele Eheim 3e nu se recomanda nimic pe IN. Nici un prefiltru. De exemplu in descrierea produsului EHEIM Prefilter scrie clar ca nu e pentru filtrele 3e.

2. Parca se recomanda ca ultimul sertar (adica primul prin care trece apa) sa fie pentru filtrare mecanica. In manualul filtrului in ultimul sertar este EHEIM Mech si in restul EHEIM Substrat Pro. Asa ca mai degraba Zeolit-ul ar trebui sa fie in sertarul 4.
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Nu am recomandat un prefiltru, am spus "daca prefiltrarea este buna" (a se intelege filtrarea primara, adica mecanica).
La al meu am prefiltru intern dar l-am pus mai curind din perspectiva faptului ca voi avea multi creveti in bazin, pentru
ca filtrul are un sistem de filtrare mecanica pe care il pot scoate foarte usor, curata si pune la loc, fara sa deranjez mediile
pentru filtrarea biologica (vine chiar cu o tava speciala pentru aceasta manopera).

Edit : Corectie. Filtrul meu este 3 1200 XLT.

This message was edited 1 time. Last update was at 26/09/2017 18:53:46

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

[Email]
dandumitru
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu cred ca va agitati prea tare pe tema filtrari mecanice, in ideea in care nu merita atat interes.
Daca aveti pe intake montat un surface skimmer gen JBL prin pieptanul caruia ar putea patrunde o frunza mai maricica, sa zicem ca ar merita filtrarea mecanica putina atentie. Dar oare se merita ca pentru doua frunzulite care oricum se vor topi pana la urma, acolo in canistra inainte de cosul cu mediile de filtrare mecanica, sa xcludem 1-2 litri de medii de filtrare biologica, care oricum sunt concepute sa faca si filtrare mecanica.

Din punctul meu de vedere nu trebuie decat sa scoti perlonul, buretele si zeolitul, sa umpli cosurile ramase cu siporax sau alte medii de filtrare biologica mai scump, si vei scastiga mult pe partea de filtrare biologica, fara a-ti face griji pentru filtrarea mecanica. Zeolitul este un mediu de filtrare foarte bun de folosit in bazinele mici, aglomerate, de crescatorie unde fauna este hranita excesiv iar bazinul este steril. Intr-un bazin plantat zeolitul poate crea multe probleme doar prin faptul ca el este un silicat, apoi pana la incarcarea lui cu amoniu, amoniac, nitriti,nitrati, indiferent ca sunt organici sau anorganici, plantele vor avea de suferit din cauza scaderi concentratiei de macro si micro elemente folosite in fertilizare, datorita capacitati mari de adsorbtie. Si cel mai grav este ca prin adsorbtia substantelor metabolizate de bacterii, se inhiba dezvoltarea acestora.

This message was edited 1 time. Last update was at 26/09/2017 20:45:32

sa nu fie cum ne place,safie cum vrea natura si ne va fi mai bine !!
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/25942.page
[Yahoo!]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

+1
O singura remarca : prefiltrarea sau filtrarea mecanica suplimentara (cum vrem sa-i spunem) ne scuteste de curatatrea prea frecventa a mediilor pentru
filtrare biologica si, in plus, limiteaza posibilitatea colmatarii acestora. In rest, sunt perfect de acord cu tine.

[Email]
varolluis
Member

IP:

Acum depinde ce buget ai. Siporaxul e bun, dar incomparabil cu Matrixul. Cu zeolitul depinde mult ce vrei sa faci cu acvariul. Daca vrei sa fertilizezi, vrei creveti sau vietuitoare de apa dura nu te incurca cu el pentru ca face filtrare chimica si demineralizeaza apa (adica nexam calciu si magneziu). Este de fapt carbon care cica, sanchi, face si filtrare biologica (dar se fixeaza bacteriile pe el, la fel ca pe burete). Pentru filtrare mecanica doar buretele e de ajuns, daca vrei sa umblii mai rar in filtru. Poti sapui perlon de vreo 0,5-1 cm latime, ca prim element de filtrare si in rest doar filtrare biologica. Schimb perlonul lunar si aia e. Dar filtrare mecanica inseamna un burete infipt pe in-ul de la filtru si spalat saptamanal la schimbul de apa. Sa ai filtru extern si sa tii bureti si perlon in el, e spatiu ocupat degeaba. Umple toate sertarele cu filtrare biologica si gata.
Ca fapt divers, daca mergi pe siporax si ai rabdare sa asezi fiecare bucatica in parte, primul rand culcate, dupa in picioare, iar culcate si tot asa, la vreo 3 litri mai castigi un litru in plus de siporax in filtru.
MihaiF
Senior member

IP:

Vad ca voi deschideti lunar pentru curatare filtrul extern. Nu mai bine il deschidem cat mai rar ? Ce daca e si un strat fin de perlon in el. Atata timp cat nu scade debitul , ce rost are sa il deschidem. Daca tot il deschidem si inchidem des poate bulim vr3o garnitura sau clapeta pe la capac. Nu mai bine il deschidem cat mai rar ?
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Eu nu deschid canistrele in fiecare luna, asta si pentru ca am o buna prefiltrare si nici nu exagerez cu hrana. De exemplu, e901 il curat o data la trei-patru luni, iar furtunele tot cu aceasta frecventa.
Evident ca ar fi bine sa nu-l deschidem prea des insa depinde mult de ce avem in acvariu.

This message was edited 1 time. Last update was at 01/10/2017 15:17:31

[Email]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: