[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: kmol
Forum Index » Profile for kmol » Messages posted by kmol
Message
clopotel wrote: 1.deci eu am 2 moly, 2 xipho, 2 scalari, 2 zebre, 2 portocalii(nu stiu cum se numesc scuze) si as vrea sa stiu care dintre ei nasc pui vii si care depun incre?? si cand stiu daca au depus icrele?
2.as vrea si eu sa stiu de unde pot cumpara silicon special pt acvarii??(bricostore, practicker??) si cam cat ar costa un tub

Am fi recunoscatori daca nu ai mai scrie cu rosu sau alte culori tipatoare.
Molly si xipho sunt vivipari adica "nasc pui vii". Scalarii si zebrele nu. "portocalii" .... habar nu am pentru ca nu stiu ce sunt. Insa atata timp cat ai scalari in acvariu nu ai sanse sa traiasca vreun pui. Scalarii adora carnita proaspata ...
Da, poti gasi silicon pentru acvarii in magazinele enumerate de tine. Pretul cred ca este undeva intre 15 si 30 lei in functie de firma.
clopotel, tu ai citit macar vreun rand din tot ceea ce ti-am spus noi ? eu tind sa cred ca nu!
Tu ne ceri sa iti iti spunem in termeni normali nu de acvaristica ... sa iti spunem ce trebuie "dar fara denumirea lor" zau asa tu crezi ca orice ocupatie/hoby se face fara a invata macar niste denumiri ale ustensilelor/materialelor ?
Intr-un alt post imi amintesc ca ti s-a spus cum sa verifici daca pietrisul este calcaros, ai facut asta ? Ma indoiesc ...
In alta ordine de idei un o dotare minima zic ca ar fi urmatoarea:
1. substratul necesar plantelor. Acesta este la randul lui inert (gen nisip, pietris) si care foloseste la ancorarea radacinilor si substratul fertil care se pune sub primul sau se amesteca cu acesta in functie de ceea ce spune producatorul. Exista posibilitatea sa folosesti numai nisip/pietris si sa adaugi fertilizant in apa, insa nu toate plantele suporta asta. Mai exista de asemeni si solutia unor bile cu fertilizanti care se pun la radacina plantelor ingropate in nisip.
2. filtrare. Cea mai simpla filtrare se face cu un burete bolborositor. Initial acesta va face doar filtrare mecanica (adica va retine particulele din apa) apoi dupa o perioada va functiona si ca filtru biologic. Se vor forma pe el colonii de bacterii care vor descompune "mizeriile" din apa. Cu cat vei avea mai multi pesti sau pesti care fac mizerie multa cu atat capacitatea filtrului va trebui sa fie mai mare. Cauta pe forum articolul despre tipurile de filtrare si rumega-l.
3. lumina. Daca vrei plante in acvarii iti trebuie lumina. Botanica aia de clasa a cincea zicea ca o planta are nevoie de lumina pentru a face fotosinteza (pentru a se hrani si dezvolta). Daca nu vrei plante si o sa tii plastice prin acvariu nu iti trebuie lumina decat atat cat sa iti vezi pestii si ei sa vada ce fac Lumina poate fi de la un neon sau mai multe/bec economic/bec obisnuit cu incandescenta/leduri...
4. incalzire. Pestii tropicali nu sunt obisnuiti cu temperaturile de la noi. Acum cat este inca cald afara nu ai nevoie neaparat de el insa o data ce se va raci iti va trebui cu siguranta.
Inainte de a aduce pesti in acvariu se face "ciclarea". Asta inseamna ca pui in acvariu substratul, plantele, filtrul, apa bineinteles. Din cand in cand se adauga cate un pic de mancare chiar daca nu ai pesti acolo. In felul acesta se stimuleaza dezvoltarea bacteriilor in filtru.
Plantele iti recomand sa fie din cele mai nepretentioase cu putinta. In felul acesta te scutesti si pe tine de o bataie de cap si de o cheltuiala inutila.
Acum serios vorbind pune mana si documenteaza-te. Citeste aici pe forum ghidurile care iti stau la dispozitie. Spune-ne macar in ce vrei sa investesti si incearca sa respecti ceea ce auzi de la noi, asta ca sa stim daca ne batem gura de pomana.
O zi buna si ape limpezi.
Nu te juca cu reglajul cu robineti M-ai sus un pic unul din colegi te-a atentionat sa nu cumva sa blochezi total iesirea CO2 pentru ca risti sa ai drojdie pe pereti.
V.Sorin wrote:'Ape limpezi si pesti sanatori'

Eu m-as multumi sa fie doar sanatosi nu cumva saritori
amude wrote:Nu pun fertilizant ca am inteles ca dupa o vreme (7-8 luni), trebuie sa-l scot si sa pun altu si nu am timp de asa ceva.

O parte din speciile de plante au nevoie de o absorbtie mai puternica a nutrientilor prin radacini. Dupa 7-8 luni ai toate sansele sa iti doresti tu sa schimbi setupul complet iar la 15-20 cat costa substratul fertilizant ...
1.cu silicon de acvarii. NU SILICON UNVERSAL! . Ti-am dat un link mai devreme unde iti calcula si grosimea sticlei.
2 daca tot ai facut poza cu un aparat digital ... nu vrei tu sa elimini reflexia luminii ? Schimba unghiul sau ... fa ceva sa fie poza mai clara. Eu din ce vad acolo as putea zice ca este gris (este o boala).
Mai in gluma mai in serios plantele alea sunt si ele stresate de mutare. Da-le un pic de timp sa se acomodeze si apoi va fi bine. Apa probabil ca este un pic neclara si de la substratul fertilizant. Un pic de rabdare si se va limpezi. Mie de la Florapol imi aparuse de exemplu un gen de biofilm la suprafata acvariului a doua zi dimineata. Am adunat "porcaria" cu un servetel pus peste luciul apei si apoi am bagat filtrul si nu a mai aparut. Vezi ca o parte din pestiuci se "porcesc" si vor veni la suprafata sa ceara de mancare insa asta e doar o varianta se poate sa fie si lipsa de oxigen sau altceva.
Cu un pic de rabdare iti poti face tu singur rost de nisip. De fapt in acvarii se foloseste un pietris cu granulatia de 2-3 mm nu nisip din cel mai fin. Desi deocamdata eu as scoate din acvariu cam tot ce ai acolo si nu as pune nici un nisip. In felul asta le mai acorzi amaratilor aia cativa litri de apa in plus. Revenind la nisip, ai nevoie de o sita cu ochiuri cam de 3 mm cu care sa cerni nisipul sau chiar mai bine niste margaritar. Ai sa razi dar la vremea cand eram de varsta ta foloseam pentru asa ceva o strecuratoare din aia de bucatarie cu ochiuri mari (erau de metal emailat si se foloseau pe la strecurat spaghete sau zarzavaturile) te dai bine pe langa mama/bunica si poate faci rost de una.
Asa cum zicea si Alber, acvariile se lipeau si cu chit de geamuri dar aveau o rama metalica. Asta le facea sa fie destul de grele si nu foarte estetice (si nu era foarte simplu sa il lipesti ca lumea astfel incat sa nu curga).
Uite aici un link unde se poate calcula un acvariu: http://www.theaquatools.com/building-your-aquarium .
P.S. Inainte de a te apuca sa cerni nisip spala bine de tot o mana din el, scurgel bine de apa si pune un pic de otet. Daca reactioneaza, adica da impresia ca fierbe, apar bule de gaz sau ceva de genul nu te mai chinui pentru ca nu este bun.
Aberdain wrote:Ai grija si cu buretii tari sa nu zgarii sticla.
Aici te contrazic. Cu un burete de bucatarie nu ai sanse nici daca freci niste ore bune sa zgarii sticla. In rest sunt total de acord cu tine. Calcarul cu un pic de sare de lamaie dizolvata in apa iar algele cu rabdare si un burete bun.
PS. Poti zgaria sticla cu buretele doar daca prinzi un graunte de nisip intre geam si burete.
Dom' cirotariu imi plce domle' .Zau, pentru un acvariu de "incepator" asa cum te alinti tu eu zic ca arata bine. Si mai ales imi place ca aveai pagina de la forum deschisa in timp ce faceai pozele . Apropos de timp petrecut cu acvariul .... am vazut undeva o "craca" asemantoare cu a ta si acoperita cu muschi/java moss nu mai retin exact ... dar era ....ceva suuuuper (of course ca se si potrivea in peisaj, nu era pomu' din acvariul kiki).
Ape limpezi sa aveti
Apa se tulbura de la resturile de hrana si fecalele carasilor. Intr-un acvariu mai mare cu filtrare buna nu vad cum s-ar murdari apa la fel de repede ca si in bol. Acum sunt mici si par ok ... insa ai toate sansele sa nu se dezvolte normal sau deloc. Decizia iti apartine.
Nu mai insist.
Sticla pentru acvariu de unde vrei sa o iei ?
vandergraf wrote:Problema e ca se tulbura apa ceva de speriat. Adica la maxim 2 zile dupa ce o schimb. Cum pot sa scap de problema asta?

Incearca sa schimbi bolul cu un acvariu cam de 100 litri si un filtru zdravan
Acum sincer vorbind bolul ala nu e pentru tinut carasi...
1. nu se poate numi acvariu pentru pesti . In cel mai rau caz acolo poti tine creveti.
2. daca cauti cu atentie cred ca vei gasi aici pe forum cum sa iti confectionezi singur un acvariu. Dar nu ti-as recomanda sa incerci singur sa lipesti unul mare.
3. "acvariul" tau nu este supra populat (este ...... sincer nu am cuvinte...) Tie ti-ar place sa locuiesti cu inca 10 persoane intro camera de 3x2 si acolo sa mancati/dormiti/faceti kk ?
4. scoicile si pietrele calcaroase nu au ce cauta acolo. Nu se potrivesc nici estetic si in plus iti modifica apa.
5. mancarea este enorm de multa. Cat timp rezista apa fara sa se tulbure ? Tu vrei sa ii hranesti sau sa ii ingrasi de craciun?

A. Treceti locatia in profil
B. Doneaza din pestii aia pentru ca altfel ii omori. Noua aici ne plac pestii care misca.
C. Incearca sa modifici titlul topicului. Nu mai creea topicuri cu titluri gen: "INCEPATOR!!!!!!" sau "Helppppp" sau .... . Daca vii si cauti o informatie nu ar fi frumos sa iti dai seama din titlul topicului despre ce este vorba fara a citi 200 de topicuri cu titluri ca acestea?
D. Locul topicului era la coltul incepatorului sau mai bine la sectiunea "Despre noi"
E. Ultimul dar in nici un caz cel din urma : pune mana si citeste de aici "Ghidul incepatorului" si "Ciclul azotului" si in plus de asta incearca sa iti identifici pestii, noi nu te putem ajuta cu nimic daca ne spui doar ca ai un peste portocaliu.
Bafta si ape limpezi
Cauta pe forum dupa reteta lui Dalles, eu unul dupa aia imi fac bomba de CO2. E destul de stabila din punct de vedere al debitului. Ar fi mai bine o sticla de 2,5 litri asta ca sa stai mai linistit in privinta "spumelor"
De asemeni la bomba mai ai nevoie de o valva antiretur/unisens. Asta pentru ca in cazul unui accident nefericit te poti trezi cu apa din acvariu in bomba si pe urma din bomba in acvariu (si crede-ma ca nu vrei asta ). Ideal ar fi sa mai folosesti si o a doua sticla de volum mai mic in care sa pui un pic de apa. Va indeplini un dublu rol:vas de siguranta pentru eventualele scurgeri minore din bomba si numarator de bule.
Cum vrei sa dizolvi CO2-ul in apa ?
Au mai ramas cativa (4-5) juvenili care pot fi capturati usor. Cealalta serie de pui inca sunt bine ascunsi intre plante
Ce natie este capacul ? Ca sincer nu am vazut sa fi scris nicaieri dar poate sunt eu aiurit. Poate gasim pe unde un tutorial/exemplu ceva cum sa il modifici.
Pentru ca eu am fost zgarcea mi-am "conectionat" unul. De la un PET de 0.5 litri pastrezi partea cu dopul (cam 7-8 cm). Poti sa ii tai marginea un pic "ondulata" ca la aspiratoarele mai profi. Dai o gaura in dop si acolo infingi o bucata de teava (de exemplu din cea folosita la cablurile de curent) iar in continuare furtunul de evacuare. Este foarte adevarat cu nu prea e util in spatii mici (intre pietre, plante foarte dese etc.).
Cred ca se poate gasi si mai ieftin de 50-60 ron.
Nu toata lumea aspira substratul, de exemplu intr-un acvariu cu plante gen gazon/covor nu prea ai cum sa aspiri (oricum acolo se prefera pesti cat mai putini si cat mai putin mancaciosi/kk-ciosi). La fel de bine in acvariile cu volum relativ mare si pesti putini mare parte din ceea ce cade pe substrat se descompune si ajunge sa fie asimilat de plante fara sa mai fie nevoie de interventia noastra.
La xipho, guppy si molly se poate deosebi sexul exemplarelor daca ai ochiul un pic format chiar si inainte de aparitia culorilor studiind cu atentie inotatoarea anala, care la masculi se va transforma in organ copulator numit gonopodiu.
image
La scalari nu stiu cum ii deosebesti dar poate ne ajuta cineva....
La "sanitari" trebuie sa ne spui ce specie sunt.
Incearca sa nu mai creezi topicuri cu nume gen "Sex" sau "Ajutooooor" sau "Heeeeeelp". Mai vin si altii in urma ta care cauta informatii si ar fi frumos sa vezi numele topicului si sa iti dai seama la ce se refera.

Din cate am vazut eu burta ar trebui sa fie patratoasa si sa dea impresia ca este "deplasata spre fata". Uneori au tendinta de a se ascunde atunci cand sunt aproape sa fete, stau cuminti intr-un loc cat mai retras (ma rog eu fiind mai sadic ziceam ca stau acolo sa nu le vada nimeni cand mananca). Daca o lasi prea mult singura in maternitate stresul este destul de mare si ai sanse sa nu vezi nici un pui viu.
Inca nu te vom critica pentru ca deocamdata dai dovada de constiinta . Dar ..... 20 litri sunt putini si pentru un singur exemplar din ceea ce ai tu asa ca ....
Sfat unic: fii o mama buna si fa o investitie imobiliara pe masura daca vrei sa ti ciclide.
Uite aici te poti documenta despre Volumul acvariului si numarul pestilor: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/220.page
Si uite ce am gasit pentru tine:dimensiuni la maturitate: 13- 15 cm la mascul, 12 cm femela.
Bine ai venit, sa speram ca vei ramane printre noi si nu vei fugi la auzul primelor critici
 
Forum Index » Profile for kmol » Messages posted by kmol
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com