clopotel, tu ai citit macar vreun rand din tot ceea ce ti-am spus noi ? eu tind sa cred ca nu!
Tu ne ceri sa iti iti spunem in termeni normali nu de acvaristica ... sa iti spunem ce trebuie "dar fara denumirea lor" zau asa tu crezi ca orice ocupatie/hoby se face fara a invata macar niste denumiri ale ustensilelor/materialelor ?
Intr-un alt post imi amintesc ca ti s-a spus cum sa verifici daca pietrisul este calcaros, ai facut asta ? Ma indoiesc ...
In alta ordine de idei un o dotare minima zic ca ar fi urmatoarea:
1. substratul necesar plantelor. Acesta este la randul lui inert (gen nisip, pietris) si care foloseste la ancorarea radacinilor si substratul fertil care se pune sub primul sau se amesteca cu acesta in functie de ceea ce spune producatorul. Exista posibilitatea sa folosesti numai nisip/pietris si sa adaugi fertilizant in apa, insa nu toate plantele suporta asta. Mai exista de asemeni si solutia unor bile cu fertilizanti care se pun la radacina plantelor ingropate in nisip.
2. filtrare. Cea mai simpla filtrare se face cu un burete bolborositor. Initial acesta va face doar filtrare mecanica (adica va retine particulele din apa) apoi dupa o perioada va functiona si ca filtru biologic. Se vor forma pe el colonii de bacterii care vor descompune "mizeriile" din apa. Cu cat vei avea mai multi pesti sau pesti care fac mizerie multa cu atat capacitatea filtrului va trebui sa fie mai mare. Cauta pe forum articolul despre tipurile de filtrare si rumega-l.
3. lumina. Daca vrei plante in acvarii iti trebuie lumina. Botanica aia de clasa a cincea zicea ca o planta are nevoie de lumina pentru a face fotosinteza (pentru a se hrani si dezvolta). Daca nu vrei plante si o sa tii plastice prin acvariu nu iti trebuie lumina decat atat cat sa iti vezi pestii si ei sa vada ce fac

Lumina poate fi de la un neon sau mai multe/bec economic/bec obisnuit cu incandescenta/leduri...
4. incalzire. Pestii tropicali nu sunt obisnuiti cu temperaturile de la noi. Acum cat este inca cald afara nu ai nevoie neaparat de el insa o data ce se va raci iti va trebui cu siguranta.
Inainte de a aduce pesti in acvariu se face "ciclarea". Asta inseamna ca pui in acvariu substratul, plantele, filtrul, apa bineinteles. Din cand in cand se adauga cate un pic de mancare chiar daca nu ai pesti acolo. In felul acesta se stimuleaza dezvoltarea bacteriilor in filtru.
Plantele iti recomand sa fie din cele mai nepretentioase cu putinta. In felul acesta te scutesti si pe tine de o bataie de cap si de o cheltuiala inutila.
Acum serios vorbind pune mana si documenteaza-te. Citeste aici pe forum ghidurile care iti stau la dispozitie. Spune-ne macar in ce vrei sa investesti si incearca sa respecti ceea ce auzi de la noi, asta ca sa stim daca ne batem gura de pomana.
O zi buna si ape limpezi.