[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: kmol
Forum Index » Profile for kmol » Messages posted by kmol
Message
Desi suntem un pic offtopic, din cate imi amintesc eu si aici ar putea sa ne dea un sfat cei care cresc ciclide, culorile se estompeaza si daca nu sunt tinute si hranite corespunzator. Probabil ca o data ce vor fi intretinute corect isi vor reveni.
Hai capul sus, mai purica o data pe aici pe forum si vezi poate faci un "crush on" pe o specie mai micuta.
Imi pare rau sa te dezamagesc dar nu sunt de acord cu ideea de a tine pestii in bazine subdimensionate pentru a nu se dezvolta normal.
In alta ordine de idei filtrarea trebuie calculata astfel incat volumul minim de apa recirculata pe ora sa fie mai mare de trei ori decat volumul acvariului. Dar iti repet asta este un minim. Filtrul/filtrele trebuie sa aiba o capacitate mare a materialului filtrat si sa poti asigura o filtrare bilologica excelenta. Sunt carnivori asa ca nivelul amoniacului din apa poate foarte usor sa sara la niste valori mari.
Asa cum spunea si colegul mai devreme, se tin minim 6. Motivul este relativ simplu:isi vor diminua agresivitatea intraspecifica. Desi in filme apar ca niste pesti extrem de violenti in realitate nu este chiar asa. Tinuti in acvarii sunt oarecum stresati, nu le place lumina puternica si nici apa foarte limpede (sa nu intelegi din asta ca trebuie sa le lasi apa murdara). Au nevoie de ascunzatori in bazin (crengi, cioate). Nu cer neaparat hrana vie, pot fi hraniti si cu alte surse de proteina animala gen inima de vita si asa mai departe.
L.E. Filtrul pe care il ai nu va face fata absolut deloc la ceea ce vor elimina in apa pestii.
In conditii bune vor creste cu aproximativ 1.5 cm lunar pana cand vor ajunge la pe la 12-14 cm. Dimensiunea aceasta o vor atinge cam la un an, apoi cresterea va fi mai lenta. La maturitate vor atinge aproximativ 28-30 cm.
Un bazin mic nu le va permite sa se dezvolte. De asemeni vei avea nevoie de o filtrare foarte buna. Datorita dietei lor apa se va murdari foarte repede. De asemeni o filtrare biologica excelenta iti este necesara.
Daca este cazul se poate inchide deocamdata. Mai dureaza vreo doua saptamani pana cand vor mai creste piticii sa ii pot prinde usor. Multumesc de gazduire.
Sa inteleg ca vorbim de un acvariu neplantat sau cu foarte putine plante. Ma indoiesc ca acele doua tuburi asigura un minim necesar pentru un acvariu de 100 litri plantat.
" si cred ca il dau cuiva.. "
Si mai bine lasa femela linistita o perioada fara vreun amorez dupa ea. Cel putin pana iti aranjezi un bazin corespunzator.
Stiu ca nu vrei sa mesteresti dar am mesterit eu ceva pentru tine in cinci minute asta doar ca sa te impulsionez. Ideea este ca tu va trebui sa indepartezi acea spuma de la suprafata apei. In bazinele marine se foloseste un dispozitiv numit protein skimmer. Pe scurt incarcatura proteica este inlaturata cu ajutorul bulelor de aer. Iti poti confectiona rapid o improvizatie folosind strict ce ai in casa: o sticla de plastic, pompa de aer si o piatra de aer. Un filmulet destul de neclar (deh telefon de doi bani) http://www.youtube.com/watch?v=H7tthpYRJJw
Daca ai rabdarea necesara poti face parte de sus mai inalta un pic. Eu zic ca nu e greu deloc si cred ca te poate ajuta acum urgent.
Subscriu la ceea ce spune scificuss, mai in gluma mai in serios uitate bine prin acvariu sa nu ai vreo mortaciune:peste, melc ... asta poate reprezenta o sursa de proteine. Apa are vreun miros ciudat ?
Golanul probabil ca o alearga cu un scop :18: .Daca poza e recenta nu cred totusi ca femela este aproape sa fete. Daca ai avea unde sa o il izolezi un pic pe amorez pana se mai potoleste sau eventual sa o tii pe ea peste noapte poate totusi fata ar fi bine. Daca cumva fata ideal ar fi sa nu o hartuiasca masculul imediat dupa aceea pentru ca va fi destul de slabita.
Faramiteaza intre degete mancarea daca vrei sa nu mai pluteasca. Nu am sa mai insist in privinta culorilor si a gusturilor. Eu incercam doar sa te impiedic sa transformi un acvariu care ar putea deveni frumos intr-un acvariu kitchios (cu castele si capete de mort).
Nu cred ca spuma aceea are legatura cu Pomaceea. Oricum ideea de a elibera in natura o specie care face parte din alta locatie nu este prea indicata (desi ma indoiesc ca vor rezista frigului iernii noastre).
Glumeam cand ziceam sa dai spargere la bucatarie. Consoarta mea este deja obisnuita cu "nebunia" mea. De cele mai multe ori nu ma intreaba nimic, insa se duce pana la acvariu si il studiaza cu ochi critic si eventual mai intreaba ceva de gen "Dar din aia (un peste anume) de ce nu ai in acvariu?" .
Si daca tot sunt cumva offtopic si cineva ne critica ca ne este frica de neveste ... nu ne este frica decat sa nu sarim calul si sa acordam mai multa atentie acvariului decat celor care ne suporta.
Buretele acela se numeste burete bolborositor. Daca va face fata acvariului tau este cam greu de spus ... in primul rand pentru ca nu stim cat de mare este, in al doilea rand pentru ca mai mult ca sigur ai sa bagi pesti multi, in al treilea rand pentru ca nu prea are cine sa consume ceea ce produc pestii tai (plantele sunt de plastic din cate am inteles).
Nu ma pot abtine si voi pune totusi intrebarea: Unde naiba exista pietrisul ala rosu in natura ?

P.S. De ce doar 60 litri de apa daca acvariul are 72 litri?
Pompa de aer iti va elimina o mare parte din CO2 pe care tu il dizolvi in apa. Explicatia este una relativ simpla, cantitatile de gaze dizolvate in apa se gasesc intr-un anumit echilibru al concentratiilor, o data cu introducerea unei noi cantitati de gaz/amestec de gaze concentratia celuilalt va scade. Si cum debitul unei pompe de aer nu prea se compara cu debitul de CO2 ....
In alta ordine de idei o agitare a suprafetei apei (nu extrem de puternica) este in general suficienta pentru a suplini necesarul de oxigen din acvariu. Sa nu uitam ca plantele vor absorbi CO2 administrat de noi si nutrientii si vor elimina oxigen (cel mai bine se vede cand apare perlarea).
Sper ca nu am fost prea tehnic....
Pana una alta cred ca poti sa dai spargere pe domeniul sotiei, si iti tragi deoparte gelatina si zaharul. Daca intreaba ceva zici ca experimentezi un nou tip de lipici
Eu pun "aspiratorul" peste/langa planta si trag usor sa iasa. In timpul asta mare parte din "apa tulbure" se elimina pe furtun. Nu cred ca e totusi o metoda cu care sa te joci prea des pentru ca tot substratul ala nutritiv practic ajunge la canal. Dar alta metoda nu am gasit ...
cirotariu wrote:De ce ”folositi” apelativul ”faceti, dregeti...?

Pentru ca sunteti voi doi:cirotariu si coxanelu Io am facut la vremea mea de frica lui alber
Of of of ...
Aveti nevoie de:
- 1 bucata sticla de bautura carbogazoasa de 2 litri sau mai bine 2.5 litri.
- 1 bucata sticla de jumate sau de litru (tot de bautura carbogazoasa)
- furtun, ideal ar fi din cel special de CO2, dar in lipsa si pentru inceput poti sa testezi si cu alt furtunete.
- o valva antiretur. Daca va place ruleta ruseasca puteti incerca si fara. Ideea este ca in cazul unui accident nefericit valva asta va scapa de pericolul scurgerii apei din acvariu in bomba si apoi tot maclavaisul sa urce inapoi in acvariu
- un pic de silicon sau pistol din acela cu lipici cald.
- o surubelnita
- o foarfeca
Buun. Talentul meu la desen e anesteziat la ora asta. In dopul de la sticla mare faceti o gaura un pic mai mica decat diametrul furtunului. Eu fac gaurile cu foarfeca dar poti incerca si cu surubelnita. In dopul de la sticla mica va trebui sa faceti doua gauri. Traseul furtunelor ar fi cam asa. Iesire din dopul sticlei mari ----> intrare prin dopul sticlei mici pana aproape de fundul sticlei. Al doilea furtun iese din dopul sticlei mici si merge spre acvariu.
In sticla mica puneti un pic de apa astfel incat CO2 iesit din sticla mare sa bolboroseasca un pic pe acolo. Asta va folosi si ca un numarator de bule rudimentar.
Reteta pentru amestec o gasiti pe forum sub numele de reteta Dalles.
Bafta si spor la fermentatie
Off ... batran si senil sunt CO2- ul trebuie dizolvat. In cel mai rudimentar mod se face cu o piatra de aer. Dezavantajul este ca uneori bulele sunt mari si rama nedizolvate plus ca piatra se cam dezintegreaza de la actiunea CO2-ului. Eu folosesc un tub de sticla indoit de mine in forma de U in capatul caruia indes un filtru de tigara (doar fibrele, fara hartie). In felul asta bulele sunt destul de fine si nu ajung asa repede la suprafata. In mod profi se pot folosi reactoare/difuzoare. Nu costa enorm de mult dar sincer nu stiu care din ele se pot folosi cu bomba de CO2 asa ca nu dau sfaturi pe tema asta.
Foarte important ... nu va jucati sa obturati iesirea gazului din bomba decat daca tineti neaparat sa zugraviti si nu folositi sticle de sticla.
Un capac nou il poti confectiona de exemplu din lambriu PVC. Nu iti pot da un link dar te ajuta Gogu
Pai ... nimic deosebit ... dar pun pariu ca peste un timp ai toate sansele sa ne intrebi de ce iti mor pestii, sau de ce pute apa ingrozitor, sau de ce este tulbure la nici o zi de cand ai schimbat apa ...
Da, suntem nebuni dupa pesti, dupa plante, dar nu suntem nebuni cand te sfatuim sa faci ceva. In conditiile in care tu nu vrei sa aplici nici 0.01% din ceea ce iti spunem noi probabil ca suntem nebuni pentru ca incercam sa iti dam o mana de ajutor.

PS. De fapt nu suntem nebuni ajutandu-te, ne este mila de sufletele alea din acvariu.
 
Forum Index » Profile for kmol » Messages posted by kmol
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com