nu te supara pe mine.. dar ce ai tu acolo.. nu sunt fire red.
sunt niste red cherry un pic mai colorati..
toata lumea crede ca poate obtine peste noapte sakura si/sau red fire din red cherry. din pacate nu este chiar asa..
nu degeaba pretul unui fire red calitate decenta este cam acelasi cu al unui CRS (A sau S).
in fine, ca orice crescator de creveti m-am lovit si eu de problema planariilor. dupa ce am incercat destul de multe metode, am gasit cea care functioneaza la mine.
in ultimul acvariu pe care l-am inceput, am avut aceasi problema, inca de la inceput iar solutia pe care am gasit-o pare sa dea rezultate excelente.
crevetii ii hranesc odata la 2 zile, intr-un recipient din sticla transparenta, pus pe susbtrat.
mancarea nu se imprastie absolut deloc, ce nu mananca aspir a 2 zi.
in combinatie cu un filtru de susbtrat(nu stiu daca are legatura, dar cred ca are) au dus la dispartia completa a planariilor..
pai pana la urma totul tine de sebacka sau de cei care vor creveti.. cand sunt gata cand au acvariile pregatite, etc..
daca ar fi dupa mine, se poate si maine ca eu vreau doar niste mancare si alte produse de genul.
sunt multe site-uri in germania, ale magazinelor care vand creveti si se poate dar pe oricare.
eu totusi prefer sa dam pe rendo shrimp, pt ca de la ei am luat si totul a fost ok, desi a durat cam 2 saptamani, din momentul in care am platit, pana cand mi-au si ajuns.
nu, nu are cupru, zic ca este 100% shrimp safe..
plus ca acest remediu l-am gasit pe un forum dedicat crescatorilor de creveti..
la mine nu s-au inmultit planariile. le-am adus odata cu niste plante dintr-un acvariu in care stiam ca am..
nici nu imi fac probleme ca o sa se inmulteasca, nu stiu daca se vede in film, dar crevetii ii hranesc intr-un vas special transparent din sticla, odata la 2 zile.. iar ce ramane aspir..
problema cu planariile este ca secreta o toxina care este periculoasa pt creveti.. in mod normal ei au un mecanism de aparare impotriva ei, dar daca conditiile din acvariu nu le priesc, scade si sistemul lor imunitar si devin vulnerabili.
Multumesc.
Sunt foarte multumit de cum merge acest bazin. Plantele s-au adaptat destul de repede la noul acvariu, si foarte ciudat, cresc aproape la fel de repede ca si in celalalt acvariu(unde au fertilizare dennerle + co2 ). Pun totusi asta pe seama filtrului de substrat.
Alge, nici cea mai mica urma, dar asta se datoreaza programului de iluminat.
Crevetii, se dezvolta si ei incet, incet, acum majoritatea au ajuns la dimensiunea maxima, am avut in total vre-o 5 femele "berried", momentan nu mai am nici una.
Cateva din ele au piedut ouale in 2 zile, fiind neexperimentate, dar am vazut si pui de cativa mm.
cati sunt, imi este imposibil sa aflu..
Singura problema am avut-o cu planaria, fix de ce imi era mai frica, a aparut inca dinainte sa populez acvariul.
Am facut deja 2 tratamente cu flubendazol, dar se pare ca nu au avut efect.. Totusi sunt atat de putine (vad una mica, odata la cateva zile) incat nu merita sa imi bat capul ele deocamdata. Pe viitor, am in plan sa folosesc No Planaria, care am inteles ca este un produs natural.
Nu am auzit despre Aqua Nova Soil. Si nici nu am auzit pe cine sa il foloseasca.
Dar oarecum norocul tau este ca o sa ai multe acvarii si iti poti permite ca intr-unul sa incerci si asa ceva.
Eu ce am folosit pana acum fara probleme: Aqua Medic Volcanit, Dennerle Nano sulawesi si un substrat negru quartos din Hornbach.. Cel mai bun si pe care o sa il folosesc de acum incolo mi se pare volcanitul.
Totusi, am vazut ca mai intri si pe forumurile de afara, decat ada aquasoil, eu as incerca mai degraba (imi doream demult) akadama double line brand.
este un substrat pt bonsai dar se foloseste cu succes si in acvaristica si mai ales pt ce cauti tu.
Am impresia ca se gaseste si la pachete de 28L. Bineinteles nu la noi in tara.
Am vrut sa impinga apa si sa nu o traga pt ca m-am gandit ca filtrul o sa traga din susbtrat sau mizerie si nu asta doream. Eu vroiam ca filtrul doar sa imi miste apa prin susbtrat, si sa se comporte ca un filtru biologic, nu mecanic..
Nu vreau sa incep o dezbatere despre care metoda este mai buna, le-am analizat pe amandoua inainte si eu pe asta am preferat-o..
Sa pui si niste poze cu rili si multa bafta cu puii!
Led-ul este unul de 10W, vine cu radiator, driver si reflector si are 6400k. Acum vine partea care stiu ca nu o sa iti placa, l-am luat de pe ebay.
Pui au facut, se inmultisera binisor la un moment dat, dar din cauza ca acvariul este in targoviste, unde ajungeam destul de rar (sau nu suficient de des), nu prea am putut sa ma ocup de ei..
Asa ca acum mi-am facut un nano pt ei, acasa in bucuresti, unde i-am adus pe toti pe care ii mai aveam si am mai cumparat cativa din germania.
sper ca acum sa am mai mult timp pt ei.
Dupa aproape 2 ani de cand am luat aceasta specie de creveti, m-am gandit sa fac un nou acvariu pe langa Dennerle cel vechi, cel de 30l.
Spre deosebire de acesta, cel nou a pornit mai mult ca un proiect DIY si ce a iesit, este ceva mai low-tech, fara pretentii, in care am vrut sa vad cum merge cu filtru de substrat.
Acvariul este un Aquatic nature cocoon 6, tot de 30l, dar alta forma fata de dennerle.
Partea principala dupa cum am zis, a fost filtrarea, am vrut filtru de substrat, asa ca am folosit o teava pvc, care sa fie conectata la iesirea unui filtru.
Pentru filtrare am folosit un Eheim 2213 cu 3 litrii de Siporax pt filtrare biologica, cu iesirea conectata la filtrul de susbstrat, iar pt filtrare mecanica un filtru intern.
Pt lumina am vrut tot ceva DYI, pe aceasi idee cu filtrul si in acelasi timp ceva nou, adica iluminare cu led-uri.
Drept urmare am construit o lampa cu un led de 10w si cu distanta reglabila fata de suprafata apei.
Din punctul meu de vedere, dupa 2 luni de cand functioneaza, aceasta este cea mai buna lumina pt plante, in gama nano si spun asta dupa ce am testat cam toate solutiile existe pe piata in afara de ada (dennerle, aquatic nature, osram, philips, arcadia, aquarium visi lux, etc)
Pt hardscape am folosit o radacina de red moor, mopan, cateva pietre necalcaroase si vreo 5 litrii de AM volcanit.
Si partea principala, acvariul gazduieste 16 yellow fire shrimp, adunati din cei pe care ii mai aveam si inca cativa adusi de vreo saptamana din germania.
Lista de plante cuprinde Anubias nana petite (varianta reala cu frunze sub 1cm), cryptocorine parva, marsilea hirsuta, christmas moss, fissidens fontanus, bolbitis heudeloti mini si ceva rotala pusa doar pentru peioada de ciclare.
Ce a iesit se poate vedea aici (calitatea filmarii si mai ales a pozelor lasa de dorit, dar asta a fost tot ce am gasit prin casa)