Dupa aproape 2 ani de cand am luat aceasta specie de creveti, m-am gandit sa fac un nou acvariu pe langa Dennerle cel vechi, cel de 30l.
Spre deosebire de acesta, cel nou a pornit mai mult ca un proiect DIY si ce a iesit, este ceva mai low-tech, fara pretentii, in care am vrut sa vad cum merge cu filtru de substrat.
Acvariul este un Aquatic nature cocoon 6, tot de 30l, dar alta forma fata de dennerle.
Partea principala dupa cum am zis, a fost filtrarea, am vrut filtru de substrat, asa ca am folosit o teava pvc, care sa fie conectata la iesirea unui filtru.
Pentru filtrare am folosit un Eheim 2213 cu 3 litrii de Siporax pt filtrare biologica, cu iesirea conectata la filtrul de susbstrat, iar pt filtrare mecanica un filtru intern.
Pt lumina am vrut tot ceva DYI, pe aceasi idee cu filtrul si in acelasi timp ceva nou, adica iluminare cu led-uri.
Drept urmare am construit o lampa cu un led de 10w si cu distanta reglabila fata de suprafata apei.
Din punctul meu de vedere, dupa 2 luni de cand functioneaza, aceasta este cea mai buna lumina pt plante, in gama nano si spun asta dupa ce am testat cam toate solutiile existe pe piata in afara de ada (dennerle, aquatic nature, osram, philips, arcadia, aquarium visi lux, etc)
Pt hardscape am folosit o radacina de red moor, mopan, cateva pietre necalcaroase si vreo 5 litrii de AM volcanit.
Si partea principala, acvariul gazduieste 16 yellow fire shrimp, adunati din cei pe care ii mai aveam si inca cativa adusi de vreo saptamana din germania.
Lista de plante cuprinde Anubias nana petite (varianta reala cu frunze sub 1cm), cryptocorine parva, marsilea hirsuta, christmas moss, fissidens fontanus, bolbitis heudeloti mini si ceva rotala pusa doar pentru peioada de ciclare.
Ce a iesit se poate vedea aici (calitatea filmarii si mai ales a pozelor lasa de dorit, dar asta a fost tot ce am gasit prin casa)
Super descrierea dar de ce impingi apa prin filtrul de substrat? La mine am pus sa traga si merge de minune. Is curios care-i rationamentul cu impinsul.
Daca poti sa dai detalii despre led-ul ala minunat ar fi si mai bine. Ma bate si pe mine un gand dar sa-mi fac niste calcule, ca nu vreau sa-mi rup dintii in ceva scump. Cred ca vor mai scadea preturile si astept sa fie la un echilibru de bun simt
Intre timp am mai cules de pe la noi din tara niste "ganganii". Am o serie de Amano luati din Hornbach la 9Lei/bucata si mi-am luat de la gura de o pereche de Rili rosii de la Coralis. I-a adus la un pret de 35Lei/bucata. Am cerut sa-mi puna o femela cu oua si acum dau cu biberonul copiilor. Sa vad cati se fac mari.
Din Maxipet am mai cules niste ghost shrimp care sunt haiosi rau. Au personalitate si am descoperit ca-s mancatori vorace de... melci!
Am si de la ei 3 femele cu oua. Nu stiu cum o sa fac cu larvele, la una se vad ochii deci nu cred ca mai are mult.
Am gasit pana la urma si o formula de remineralizare a apei care vad ca merge. Se dezbraca astia in acvariu ca disperatii. Azi mi-au lasat 3 Amano niste "fracuri" murdare
Am vrut sa impinga apa si sa nu o traga pt ca m-am gandit ca filtrul o sa traga din susbtrat sau mizerie si nu asta doream. Eu vroiam ca filtrul doar sa imi miste apa prin susbtrat, si sa se comporte ca un filtru biologic, nu mecanic..
Nu vreau sa incep o dezbatere despre care metoda este mai buna, le-am analizat pe amandoua inainte si eu pe asta am preferat-o..
Sa pui si niste poze cu rili si multa bafta cu puii!
Led-ul este unul de 10W, vine cu radiator, driver si reflector si are 6400k. Acum vine partea care stiu ca nu o sa iti placa, l-am luat de pe ebay.
This message was edited 1 time. Last update was at 10/12/2012 15:08:04
Multumesc.
Sunt foarte multumit de cum merge acest bazin. Plantele s-au adaptat destul de repede la noul acvariu, si foarte ciudat, cresc aproape la fel de repede ca si in celalalt acvariu(unde au fertilizare dennerle + co2 ). Pun totusi asta pe seama filtrului de substrat.
Alge, nici cea mai mica urma, dar asta se datoreaza programului de iluminat.
Crevetii, se dezvolta si ei incet, incet, acum majoritatea au ajuns la dimensiunea maxima, am avut in total vre-o 5 femele "berried", momentan nu mai am nici una.
Cateva din ele au piedut ouale in 2 zile, fiind neexperimentate, dar am vazut si pui de cativa mm.
cati sunt, imi este imposibil sa aflu..
Singura problema am avut-o cu planaria, fix de ce imi era mai frica, a aparut inca dinainte sa populez acvariul.
Am facut deja 2 tratamente cu flubendazol, dar se pare ca nu au avut efect.. Totusi sunt atat de putine (vad una mica, odata la cateva zile) incat nu merita sa imi bat capul ele deocamdata. Pe viitor, am in plan sa folosesc No Planaria, care am inteles ca este un produs natural.
Treaba asta nu contine cupru cumva? Zicea cineva, pe undeva (nu mai tin minte) ca sunt solutii impotriva planariilor, dar ca ar contine ceva cupru...Daca e asa, crevetii cu siguranta nu vor fi multumiti.
Eu am avut planarii in acvariul cu creveti si n-am vazut sa ii "incurce" cu ceva...Am fost mai atent la curatenie (zone moarte, fara curenti, unde se aduna detritus) si mancare si s-au imputinat vazand cu ochii.
nu, nu are cupru, zic ca este 100% shrimp safe..
plus ca acest remediu l-am gasit pe un forum dedicat crescatorilor de creveti..
la mine nu s-au inmultit planariile. le-am adus odata cu niste plante dintr-un acvariu in care stiam ca am..
nici nu imi fac probleme ca o sa se inmulteasca, nu stiu daca se vede in film, dar crevetii ii hranesc intr-un vas special transparent din sticla, odata la 2 zile.. iar ce ramane aspir..
problema cu planariile este ca secreta o toxina care este periculoasa pt creveti.. in mod normal ei au un mecanism de aparare impotriva ei, dar daca conditiile din acvariu nu le priesc, scade si sistemul lor imunitar si devin vulnerabili.